Μαλδίβες | Ταξιδιωτικός Οδηγός | Πληροφορίες

Maldives

Ένα αρχιπέλαγος με 1.192 κοραλλιογενή νησιά, με τροπικό κλίμα και με θερμοκρασίες στους 30 βαθμούς Κελσίου, στηρίζεται κυρίως στην τουριστική βιομηχανία και κατά δεύτερο στην αλιεία.

Η επιρροή της Ινδίας στην κουλτούρα των Μαλδίβων είναι αισθητή. Η θάλασσα στις Μαλδίβες είναι το σπίτι από πολλά θαλάσσια είδη συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ειδών φαλαινών, θαλάσσιων χελωνών, δελφινιών, κοραλλιού, μαλακίων και πολλών άλλων.

Ταξίδι στις Μαλδίβες

Maldives

Γοητευμένοι από την υποθαλάσσια ζωή, οι διακοπές μας τα τελευταία χρόνια περιστρέφονται γύρω από το εάν ο προορισμός μας έχει αρκετή από αυτή! Διαθέτοντας κάποιους από τους εντυπωσιακότερους κοραλλιογενείς υφάλους, οι Μαλδίβες δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν έναν από τους must προορισμούς για τους λάτρεις των καταδύσεων και φυσικά για εμάς.

Οι Μαλδίβες είναι ένας τόπος έξω από τα συνηθισμένα. Από το παράθυρο του αεροπλάνου καταλαβαίνεις το τι θα ακολουθήσει: Χιλιάδες νησάκια μισοβυθισμένα ή τελείως κάτω από το νερό, στη μέση του ωκεανού, αποτελούν αυτό το κρατίδιο των 300.000 κατοίκων που ζει από το ψάρεμα και τον τουρισμό. Τα λίγα κατοικημένα νησάκια είναι συνήθως ξενοδοχεία, και παίρνουν το όνομά τους από αυτό. Υπάρχουν επίσης νησάκια που είναι αποθήκες καυσίμων, χωματερές(!) κ.λ.π….. συνεχίζεται παρακάτω

Feeding Frenzy: Manta Rays in the Maldives | National Geographic

National Geographic

Ντοκιμαντέρ από το National Geographic, αμερικανικό ψηφιακής και δορυφορικής εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι.

When tide and current turn a tiny bay into a bowl of plankton, manta rays in the Maldives gather for a roiling, whirling feast.

Maldives

Η κύρια δραστηριότητα στις Μαλδίβες είναι οι καταδύσεις, χάρη στην πλούσια υποθαλάσσια ζωή με καλύτερη εποχή τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο όταν η θάλασσα είναι ήρεμη και ο ήλιος λάμπει.

Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς του κόσμου. Επίσης το κλίμα των Μαλδίβων είναι ιδανικό για τους επισκέπτες που θέλουν να συμμετάσχουν σε θαλάσσια σπορ, όπως κολύμπι, ψάρεμα, κολύμβηση με αναπνευστήρα, θαλάσσιο σκι και windsurfing.

Νήσος Fuvahmulah

Το νησί Fuvahmulah είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στο νότιο τμήμα των Μαλδίβων, 7 μέτρα πάνω από το επίπεδο τηε θάλασσας.

Ταξίδι στις Μαλδίβες

Μετά από μεγάλη αναζήτηση και βοήθεια από τον εξυπηρετικότατο ταξιδιωτικό μας πράκτορα, καταλήξαμε σε ένα πακέτο 9 ημερών στο νησάκι – ξενοδοχείο ονόματι Bandos. Μαγιό, βατραχοπέδιλα, μάσκες, λάδια, φωτογραφικά και φύγαμε!

Maldives

Δυστυχώς (και) για τις Μαλδίβες δεν υπάρχει απευθείας πτήση. Οπότε πρέπει να είσαι έτοιμος να φας πολλές ώρες σε αεροπλάνα και αεροδρόμια. Η διαδρομή είναι Αθήνα – Dubai – Male και αντίστροφα για το γυρισμό. Από το Male πηγαίνεις με ταχύπλοο ή με υδροπλάνο στο νησάκι σου, αναλόγως το πόσο μακριά είσαι από τον προορισμό σου. Τον πόνο της αναμονής απαλύνει το laptop και το τσάμπα internet στο αεροδρόμιο του Dubai. Τα αεροπλάνα της Emirates που χρησιμοποιήσαμε είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που κάνει το χρόνο να περνάει γρηγορότερα.

Whale shark

Το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε ένα μοναδικό σημείο του πλανήτη, το συνειδητοποιείς πετώντας χαμηλά και παρατηρώντας τα πανέμορφα εξωτικά νησάκια λίγο πριν την προσγείωση στο νησάκι – αεροδρόμιο του Male. Mε τη βοήθεια του εκπροσώπου του ταξιδιωτικού γραφείου, επιβιβαζόμαστε στο πλοιάριο για το στο Bandos (η απόσταση από το Male ήταν μόλις 20 λεπτά).
Η υποδοχή είναι πολύ ζεστή, το νησάκι φαίνεται υπέροχο (πυκνή τροπική βλάστηση που ακουμπάει το κύμα πολλές φορές, κατάλευκη κοραλλιογενής άμμος κλπ) και η θάλασσα από την προβλήτα φαίνεται να έχει αρκετή ζωή (πολύ κοράλι…). Δε βλέπω την ώρα να πετάξω τα πράγματα στο δωμάτιο και να βουτήξω ….. συνεχίζεται παρακάτω

Εθνικό Μουσείο των Μαλδίβων

Είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο στις Μαλδίβες βρίσκεται στο Sultan Park στο Malé, το τριώροφο παλιό κτίριο του εθνικού μουσείου στεγάζει μια σειρά από αντικείμενα.

Καταδύσεις στις Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς καταδύσεων στον κόσμο με πολυάριθμες τοποθεσίες.

Σνόρκελινγκ στις Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες προσφέρουν εντυπωσιακό θαλάσσιο οικοσύστημα για κολύμβηση με αναπνευστήρα, καθαρό νερό, μία από τις καλύτερες τοποθεσίες στον κόσμο.

Ταξίδι στις Μαλδίβες

Maldives

Το δωμάτιο παρότι standard σε 4άστερο ξενοδοχείο ήταν μάλλον από τα καλύτερα που έχω δει, ανώτερο από πολλά 5άστερα. Ευρύχωρο με προσεγμένα ξύλινα έπιπλα, πουθενά ψευτοδουλειές, πεντακάθαρο (γίνεται έλεγχος δύο φορές την ημέρα) και χωρίς μυρωδιές. Οι πετσέτες και τα σεντόνια αλλάζουν καθημερινά εκτός αν εσύ διαλέξεις το αντίθετο. Όλα τα δωμάτια είναι τοποθετημένα περιμετρικά του νησιού και η πρόσβαση στη θάλασσα είναι άμεση.

Το Bandos είναι ένα στρογγυλό (διαμέτρου περίπου 300 μέτρων) καταπράσινο νησάκι περιτριγυρισμένο από παραλία με κατάλευκη άμμο. Παραλία πολύ προσεγμένη στην διαρρύθμιση της, ώστε να μην προσβάλλει τη φυσική ομορφιά του νησιού (αντίθετα θα έλεγα με τις συνήθεις πρακτικές στη χώρα μας), με έξυπνα τοποθετημένες ντουζιέρες και ξαπλώστρες.  ….. συνεχίζεται παρακάτω

Φάλαινες και δελφίνια

Περισσότερα από 20 είδη δελφινιών και φαλαινών υπάρχουν στις Μαλδίβες, δελφίνια Spinner, δελφίνια Bottlenose και δελφίνια Risso.

Ταξίδι στις Μαλδίβες

Η τροπική βλάστηση κυριαρχούσε στο νησί αποτελούμενη από μαγκρόβια δέντρα, φοίνικες, μπανανιές, και διάφορα είδη θάμνων και λουλουδιών. Κάποιες φορές δεν μπορούσες να κοιμηθείς από τις μάϊνες, τους παπαγάλους και τις καρακάξες. Νυχτερίδες που τρώνε φρούτα πετούσαν κατά την διάρκεια της ημέρας. Λόγω του τροπικού κλίματος, η θερμοκρασία αέρα κυμαίνεται στους 30 βαθμούς, και του νερού γύρω στους 28 βαθμούς. Φυσικά δεν έλειψαν οι τροπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας.

Maldives

Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου είναι όσο ευγενικοί χρειάζεται, χωρίς να γίνονται ενοχλητικοί. Το φαγητό – μπουφές είναι αρκετά καλό με έμφαση στο ψάρι και τα ζυμαρικά. Δεν έλειπαν και οι πικάντικες γεύσεις από ντόπιες συνταγές.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι όμως η υποθαλάσσια ζωή, η οποία ήταν και ο βασικός λόγος του ταξιδιού. Οι νόμοι του κράτους απαγορεύουν τη χρήση διχτυών και αγκυροβολίου όπως επίσης απαγορεύεται ακόμα και η εισαγωγή στη χώρα ψαροντούφεκου. Ότι πιάσουν δηλαδή οι ψαράδες με πετονιά. Επόμενο είναι ο βυθός να σφύζει από ζωή. Η ποικιλία είναι απίστευτη. Ακόμα και μια απλή βουτιά με μάσκα, αναπνευστήρα και πέδιλα (snorkeling) μερικά μέτρα από την παραλία είναι εμπειρία. Τα ψάρια δε φοβούνται, εφόσον δεν διατρέχουν κίνδυνο, μερικά μάλιστα έρχονται κοντά σου για να προφυλαχτούν αν εμφανιστεί καρχαρίας! Οι καρχαρίες, (του είδους blacktip, με μαύρο ραχιαίο πτερύγιο), που βολτάρουν στα ρηχά είναι μικροί (αν και καμιά φορά εμφανίζονται κάποιοι πάνω από δύο μέτρα), άκακοι και τρέφονται κυρίως με οστρακοειδή. Είδαμε επίσης απείρων σχεδίων και χρωμάτων boxfishes, pufferfishes, triggerfishes, surgeonfishes, batfishes, parrotfishes, wrasses, damselfishes, angelfishes, butterflyfishes, scorpionfishes και σμέρνες. Απίστευτη ομορφιά! .  ….. συνεχίζεται παρακάτω

Σέρφινγκ στις Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες έχουν 3 μεγάλες ζώνες σέρφινγκ, είναι ο ιδανικός προορισμός διακοπών για σέρφινγκ, προσελκύει πολλούς surfers από όλο τον κόσμο.

Ταξίδι στις Μαλδίβες

Το καταδυτικό κέντρο ήταν αρκετά καλό (5άστερο PADI). Στα περισσότερα ξενοδοχεία υπάρχουν οργανωμένες σχολές κατάδυσης, όπου παραδίδονται μαθήματα από επαγγελματίες σε όλα τα επίπεδα καταδυτών, από αρχάριους μέχρι προχωρημένους. Οι εκδρομές με τη βάρκα στο Potato και στο Banana Reef για κατάδυση θα μου μείνουν αξέχαστες. Ιδίως η εκδρομή στο LanKan Reef ήταν από άλλο κόσμο. Στήσαμε «καρτέρι» σε σταθμό καθαρισμού των περίφημων manta rays μόλις στα 12m βάθος και το θέαμα ήταν συγκλονιστικό. Τεράστια manta (τριών και βάλε μέτρων) έκαναν κύκλους γύρω μας, αρκετές χελώνες, είδαμε ακόμα και ένα σπάνιο καρχαρία – λεοπάρδαλη. Όλοι οι δύτες της παρέας ήταν εκστασιασμένοι στο δρόμο της επιστροφής!

Γενικά τα βάθη είναι μεγάλα, τα ρεύματα έντονα, κι ένας έμπειρος οδηγός αυξάνει την ασφάλεια (και την ευχαρίστηση) για νέους δύτες όπως εμείς. Κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης προσπαθούσαμε να κρατηθούμε κυριολεκτικά με νύχια και δόντια από κάποιο βράχο για να μην παρασυρθούμε από το ρεύμα! Αλλά όπου υπάρχει δυνατό ρεύμα υπάρχει και πολλή ζωή  ….. συνεχίζεται παρακάτω

SUP TAO Paddleboarding

Ένα καταπληκτικό θαλάσσιο σπορ στα κρυστάλλινα γαλανά νερά των Μαλδίβων, το οποίο είναι πολύ διασκεδαστικό.

Ταξίδι στις Μαλδίβες

Ακόμα και γι’ αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για τις καταδύσεις η θάλασσα είναι υπέροχη, πιο ζεστή και από πισίνα, απόλυτα ασφαλής για παιδιά. Οι ξάπλες στην παραλία είναι το απόλυτο χαλαρωτικό, καθώς δεν υπάρχει η βαβούρα από κόσμο και μαγαζιά. Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν στο νησί, παρά μόνο κάποια ηλεκτροκίνητα του προσωπικού. Όλες οι μετακινήσεις γίνονται με γυμνά πόδια, αφού είναι όλα τόσο προσεγμένα και καθαρά και οι αποστάσεις ελάχιστες.

Όσον αφορά στην διασκέδαση με την κλασσική νεοελληνική έννοια, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα, αλλά αυτά τα λίγα είναι φτιαγμένα με αγάπη. Μια – δυο καφετέριες και εστιατόρια και κάποια events στην κυρίως σάλα με live μουσική και karaoke.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν όλες τις ανέσεις, γήπεδα tennis, squash, spa κλπ. σε σχετικά χαμηλές τιμές.
Κάθε μέρα υπήρχαν οργανωμένες εκδρομές για snorkeling, για ψάρεμα, περιήγηση στο νησί hopping, ψώνια στο Male ή ακόμα και νυχτερινό ψάρεμα. Οι Μαλδίβες είναι ο ιδανικός προορισμούς για νεόνυμφους και για όσους λατρεύουν τις καταδύσεις. Επίσης είναι και από τους ασφαλέστερους. Με δυο λέξεις θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τις Μαλδίβες: Επίγειος Παράδεισος.

Πληροφορίες για να ξέρουμε που πάμε…

Μαλδίβες: ένα σύμπλεγμα από κοραλλιογενείς ατόλες στον Ινδικό Ωκεανό, με 1191 νησιά που χωρίζονται σε 26 ατόλες. Νησάκια σε διάφορα μεγέθη με παρθένες παραλίες, κατάλευκη άμμο, λαμπερά τουρκουάζ νερά και φοίνικες που αγγίζουν τα κύματα. Το αρχιπέλαγος των Μαλδιβών απλώνεται σε έκταση 90.000 τ. χλμ. τον Ινδικό Ωκεανό.

Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών, περί τον 3ο αιώνα π.Χ. ήταν βουδιστές, ενώ το 1153 η περιοχή τέθηκε υπό την κυριαρχία του Ισλάμ, θρησκεία που κυριαρχεί στους κατοίκους μέχρι σήμερα. Έπειτα, το 1558, οι Μαλδίβες τέθηκαν υπό την επιρροή της Πορτογαλίας, εκατό χρόνια μετά έγιναν ολλανδική αποικία, ενώ από το 1887 μέχρι το 1965 υπήρξαν βρετανικό προτεκτοράτο. Από το 1968 μέχρι σήμερα, το Σουλτανάτο ονομάζεται Δημοκρατία των Μαλδίβων, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των νησιών παραμένει το Μαλέ. Με πληθυσμό 300.000 κατοίκων είναι το μικρότερο μουσουλμανικό έθνος του κόσμου. Το νόμισμα των νησιών είναι η rufiyaa (ρουφίγια), δηλαδή 1 ευρώ = 18,30 περίπου. Όμως μπορείτε να πληρώνετε με δολάρια, ευρώ ή πιστωτική κάρτα.

Η επίσημη γλώσσα είναι τα ντιβέχι (Divehi), ένας συνδυασμός αραβικών, χίντι και αγγλικών λέξεων. Απαγορεύεται το χοιρινό και το αλκοόλ λόγω θρησκείας. Παρόλα αυτά αλκοόλ υπήρχε για τους τουρίστες αλλά όχι χοιρινό κρέας. Η διαφορά ώρας είναι 3 ώρες μπροστά.

Το κέιμενο είναι από το μέλος Elina στην ιστοσελίδα: http://www.travelchat.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here