Air France 447

Η πτήση της Air France 447 ξεκίνησε το δρομολόγιο της από το Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με προορισμό το Παρίσι της Γαλλίας.

Το αεροπλάνο για άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στις δύο ηπείρους την Αμερική και την Αφρική και σε απόσταση 300 χιλιόμετρα από τα νησιά Φερνάντο ντε Νορόντα που ανήκουν στην Βραζιλία.

Από την πρώτη στιγμή σπεύσανε στην περιοχή αεροπλάνα και πλοία της Γαλλίας, Βραζιλίας και Η.Π.Α. για την ανεύρεση του.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν 216 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος από τους οποίους 3 πιλότοι και οι υπόλοιποι αεροσυνοδοί (όλοι Γάλλοι εκτός από την μία αεροσυνοδό που ήταν από την Βραζιλία).

Τα σενάρια
Διάφορα σενάρια επικρατούν τις επόμενες ημέρες όσο αφορά την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

– Πιθανό χτύπημα του αεροσκάφους από κεραυνό μια και στην περιοχή εκείνη επικρατούσαν δυσμενής καιρικές συνθήκες.
– Πιθανή τρομοκρατική ενέργεια – εκρηκτικός μηχανισμός που διέλυσε το αεροσκάφος σε κομμάτια. Μια άποψη που απορρίπτουν οι αρχές της Βραζιλίας που ισχυρίζονται ότι βρήκαν κηλίδες καυσίμων στην θάλασσα.
– Το μοιραίο Airbus πετούσε με λάθος ταχύτητα.
– Η υπερβολική ταχύτητα του αέρα σε συνδυασμό με το δριμύ ψύχος προκάλεσαν βλάβη στους αισθητήρες με αποτέλεσμα την πτώση του αεροσκάφους.
– Επιβράδυναν πολύ το αεροσκάφος, ενδέχεται αυτό να παρουσίασε απώλεια στήριξης και να έπεσε, ενώ εάν επιτάχυναν υπερβολικά, μπορεί η άτρακτος να μην άντεχε.

Μαρτυρίες
Ο πιλότος της πτήσης 974 της Air Comet από την Λίμα του Περού προς την Μαδρίτη της Ισπανίας αναφέρει σε έκθεση του “Ξαφνικά είδαμε μακριά μια έντονη λάμψη λευκού φωτός, που έπεφτε κατακόρυφα και εξαφανίστηκε μέσα σε έξι δευτερόλεπτα” Το ίδιο φαινόμενο παρακολούθησαν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους και ένας επιβάτης.

Απειλές
Η Γαλλία κατά καιρούς είχε δεχθεί απειλές για την ανάμειξη της στο Αφγανιστάν.
Λίγες μέρες πριν το συμβάν άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της Air France στο Μπουένος Άιρες για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος που θα εκτελούσε πτήση από Μπουένος Αϊρες προς Παρίσι.

Έκρηξη
Έκρηξη σε ύψος 10.000 μέτρα μπορεί να οφείλεται σε:
– Βίαιη αποσυμπίεση της καμπίνας επιβατών
– Εξαιρετικά οξύ μετεωρολογικό φαινόμενο στην τροπική ζώνη του Aτλαντικού ωκεανού
– Τρομοκρατική ενέργεια

Οι μετεωρολόγοι
Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος πέρασε μέσα από μία περιοχή με καταιγίδες, αλλά ότι ο καιρός δεν φαινόταν να συνιστά ιδιαίτερη απειλή.

Οι επιβάτες
Οι επιβάτες της πτήσης ήταν διαφόρων εθνικοτήτων και από αυτούς 126 ήταν άνδρες, 82 γυναίκες, 7 παιδιά και ένα βρέφος. Μαζί με το πλήρωμα οι εθνικότητες ήταν 72 Γάλλοι, 59 Βραζιλιάνοι, 26 Γερμανοί, 18 Ιταλοί, 18 Κινέζοι, 10 Βρετανοί, 10 από τον Λίβανο και οι υπόλοιποι από τις χώρες Ελβετία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Μαρόκο, Πολωνία, Αργεντινή, Κροατία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Ολλανδία, Ισλανδία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Εσθονία, Γκάμπια, Φιλιππίνες, Ισπανία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Ουγγαρία.

Το μαύρο κουτί
Η πιθανότητα εύρεσης του μαύρου κουτιού είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι πιστεύεται ότι βρίσκεται στον βυθό του ατλαντικού ωκεανού και σε βάθος τουλάχιστον 3.000 μέτρων.
Το μαύρο κουτί που καταγράφει οτιδήποτε συμβαίνει στο θάλαμο διακυβέρνησης στην ουσία έχει χρώμα πορτοκαλί προς κόκκινο έχει έναν πομπό με μπαταρία που εκπέμπει περίπου για 30 ημέρες και είναι τοποθετημένα στην ουρά του αεροσκάφους, η οποία θεωρείται και το ασφαλέστερο σημείο σε περίπτωση ατυχήματος.
Η αναζήτηση των μαύρων κουτιών γίνεται με το πυρηνικό υποβρύχιο Emeraude του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας ενώ η ΗΠΑ συμμετέχουν στις έρευνες με ειδικές υπερσύγχρονες ακουστικές συσκευές οι οποίες είναι κατάλληλες για να πιάνουν υποβρύχιους ήχους.

Άλλες πτήσεις
Την ίδια ημέρα δυο πτήσεις της Ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Air Iberia με προορισμό τη Μαδρίτη, αναχώρησαν η μία από το Σάο Πάολο και η άλλη από το Ρίο Ντε Τζανέιρο. Οι πτήσεις δεν ανέφεραν κάποιο πρόβλημα όταν έφθασαν στον προορισμό τους την επόμενη ημέρα. Το ίδιο και με μια πτήση της British Airways καθώς και δυο της Air TAM Brazil που είχαν το ίδιο δρομολόγιο.

Παλαιότερα πολύνεκρα συμβάντα και ατυχήματα της Air France
Στις 25 Ιουλίου 2000 η πτήση 4590 με το αεροσκάφος Concorde από το Παρίσι με προορισμό την Νέα Υόρκη κατέπεσε αμέσως μετά την απογείωση του λόγου πυρκαγιάς στο αριστερό φτερό. Οι απώλειες τότε ανέρχονταν στους 109 επιβαίνοντες του αεροσκάφους συν 4 που βρισκόταν μέσα στο κτίριο – ξενοδοχείο που έπεσε το αεροσκάφος.
Η καταστροφή στην πτήση Air France 447 υπήρξε η χειρότερη στην 75χρονη ιστορία της εταιρείας και η πιο πολύνεκρη διεθνώς από το 2001.

Σύνδεσμοι – Πηγές
el.wikipedia.org/wiki/Πτήση_Air_France_447 (ελληνική έκδοση)
en.wikipedia.org/wiki/Air_France_Flight_447 (αγγλική έκδοση)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here