Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), επίσης γνωστό ως Μουσείο Γκίζας, είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο. Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο βρίσκεται σε ένα οικόπεδο περίπου 480.000 τετραγωνικών μέτρων (το μέγεθος ενός μεγάλου τερματικού σταθμού αεροδρομίου) και περίπου δύο χιλιόμετρα από το συγκρότημα πυραμίδας της Γκίζας.

Γκίζα, Κάιρο, Αίγυπτος

Φιλοξενεί αντικείμενα της αρχαίας Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους συλλογής του Τουταγχαμών (Tutankhamun) από τα οποία πολλά αντικείμενα εμφανίζονται για πρώτη φορά. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στον πολιτισμό. Το νέο πολιτιστικό κέντρο της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας παρουσιάζει περισσότερα από 50.000 εκθέματα από διάφορα αιγυπτιακά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και όχι μόνο αυτό: η τοποθεσία με θέα στις πυραμίδες της Γκίζας είναι μοναδική. Όπως είναι η παγκόσμια πρεμιέρα που εμφανίζεται για πρώτη φορά η πλήρης συλλογή Τουταγχαμών (Tutankhamun) με αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ.

Τα αμφιθέατρα έχουν σχεδιαστεί για συνέδρια, σεμινάρια, επίσημες εκδηλώσεις, συναντήσεις, εργαστήρια και διαλέξεις. Ο εκπαιδευτικός τομέας είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός και αποτελείται από οκτώ αίθουσες διδασκαλίας όπου επισκέπτες διαφορετικών ηλικιών έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη μάθηση και την έρευνα.

Mummy from Usermontu’s Coffin by Rosicrucian Egyptian Museum on Sketchfab

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) συμπεριλαμβάνει: γκαλερί, κέντρο αποθήκευσης, συνεδριακό κέντρο με τρισδιάστατο κινηματογράφο, αλλά και καταστήματα λιανικής πώλησης όπως επίσης εστιατόρια και άλλα βοηθητικά κτίρια. Ο χώρος των μουμιών και άλλων θησαυρών της αρχαίας Αιγύπτου είναι τεράστιος. Για να μην παραμορφωθεί το Οροπέδιο της Γκίζας, έχει χτιστεί σε μικρή απόσταση, κατηφορικά από τις πυραμίδες των Khufu, Khafre και Menkaure. Η νέα τοποθεσία του έξω από το κεντρικό Κάιρο, στο οροπέδιο της Γκίζας στην άκρη της δυτικής ερήμου, βλέπει τις διάσημες πυραμίδες και προσθέτει ακόμα περισσότερη ατμόσφαιρα.

Στο πάρκο του μουσείου υπάρχουν κήποι με γλυπτά, ενώ ένα τεράστιο άγαλμα του Ramses II σας υποδέχεται κατά την είσοδο στο κεντρικό χώρο του μουσείου. Η Μεγάλη Σκάλα είναι επενδεδυμένη με 87 αγάλματα βασιλιάδων και θεών. Στα δεξιά της σκάλας βρίσκετε η γκαλερί του Τουταγχαμών (Tutankhamun) όπου για πρώτη φορά, το περιεχόμενο του τάφου θα εμφανίζεται στο σύνολό του.

Το παιδικό μουσείο

Το Παιδικό Μουσείο είναι μια ειδική αίθουσα στο πολιτιστικό τοπίο του μουσείου που προσφέρει δραστηριότητες και προγράμματα. Βοηθάει τα παιδιά και τις οικογένειες να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο του μουσείου. Αυτό το δωμάτιο έχει σχεδιαστεί για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών για να μάθουν, να απολαύσουν και να δημιουργήσουν. Είναι εξοπλισμένο με δραστηριότητες, εργαστήρια, γκαλερί και παιχνίδια. Το Παιδικό Μουσείο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τη φυσική περιέργεια των παιδιών για τον αρχαίο κόσμο της Αιγύπτου. Επιπλέον, αυτός ο χώρος περιλαμβάνει επίσης παιδικό σταθμό, παιδική χαρά, νηπιαγωγείο και χώρους αναψυχής. Οι δραστηριότητες αναψυχής περιλαμβάνουν παιχνίδια, εξοπλισμό πολυμέσων και έναν εκθεσιακό χώρο όπου θα εμφανίζονται κινούμενα σχέδια και πολιτιστικά ντοκιμαντέρ.

Χάρτης της Google όπου βρίσκετε το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM). Νοτίως του μουσείου φαίνονται και οι πυραμίδες.

Το Μουσείο Ηλιακών Σκαφών

Τα ξύλινα σκάφη του King Khufu ή ηλιακά σκάφη, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάφη με αρχαία βιολογικά αντικείμενα γνωστά στην αρχαία αιγυπτιακή ιστορία, που χρονολογούνται από το 2667 π.Χ. Τα σκάφη εκτίθενται σε γυάλινο κτίριο, το οποίο χωρίζεται από το κεντρικό κτίριο του μουσείου. Το κτίριο χρησιμοποιεί οπτικά εφέ και σύγχρονη τεχνολογία για να δώσει στους επισκέπτες την εντύπωση ότι ταξιδεύουν προς τον ήλιο, μιμείται το ταξίδι του Φαραώ στην αιωνιότητα.

Τουταγχαμών (Tutankhamun)
Τουταγχαμών (Tutankhamun)

Η γκαλερί Τουταγχαμών (Tutankhamun)

Οι γκαλερί Τουταγχαμών (Tutankhamun) βρίσκεται στον επάνω όροφο, το αστέρι του μουσείου. Οι Αιγύπτιοι έχουν δηλώσει ότι θα παρουσιάσουν τα πάντα από τη συλλογή Τουταγχαμών (Tutankhamun) των 3.300 ετών.

Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ που ανακάλυψε τον τάφο του στις 4 Νοεμβρίου του 1922 μέτρησε 5.398 αντικείμενα όταν ανακάλυψε τον τάφο το 1922. Η βάση δεδομένων του μουσείου ανέρχεται στο 5.600. Εκτός από τους χρυσούς θησαυρούς, άρματα, κοσμήματα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν περισσότερα καθημερινά αντικείμενα: μπαστούνια του Φαραώ, μπούμερανγκ, παιχνίδια και κουτιά φαγητού. Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας και πέθανε σε ηλικία 18 ετών, ενώ η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923.

Βασιλιάς Ραμσής Β΄ (Ramses II)
Βασιλιάς Ραμσής Β΄ (Ramses II)

Βασιλιάς Ραμσής Β΄ (Ramses II)

Οι επισκέπτες καλωσορίζονται από τον Βασιλιά Ραμσής Β΄ (1303 π.Χ. – 1214 π.Χ.) που είναι γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας, τη στιγμή που μπαίνουν στην μεγάλη αίθουσα του μουσείου και ήταν ο τρίτος φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου και ο ισχυρότερος όλων των Αιγυπτίων ηγεμόνων. Τοποθετείται δίπλα σε άλλα τεράστια αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν το μεγαλείο του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.

Οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Μουσείου Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC)

Το μουσείο διαθέτει μια ποικιλία από εσωτερικά αλλά και σε εξωτερικό χώρο καφέ και εστιατόρια, με δύο κύρια εστιατόρια τα οποία έχουν θέα στις πυραμίδες. Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο διαθέτει επίσης καταστήματα λιανικής πώλησης με μεγάλη ποικιλία προϊόντων και αναμνηστικών.

Έργο
Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM)

Περίοδος οικοδόμησης
2012 – 2021

Αρχιτέκτονας
Αρχιτέκτονες Henegan Peng

Δείτε επίσης παρακάτω μερικά βίντεο από το μουσείο και την περιοχή όπου βρίσκεται

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here