Να Τρανγκ, παραθαλάσσιο θέρετρο του ΒιετνάμΈλληνες ΕξωτερικούΟ Γιώργος Τσακόγιας από την Θεσσαλονίκη είναι ο πρώτος Έλληνας που ξεκίνησε ελληνική επιχείρηση στο Βιετνάμ και πιο συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια πόλη Να Τρανγκ (Nha Trang), ένα τουριστικό θέρετρο με ωραίες παραλίες που βρίσκεται στα νότια της χώρας. Στην Ελλάδα ο Γιώργος ήταν ιδιοκτήτης Σιδερωτηρίου Ετοίμων Ενδυμάτων, ενώ πιο πριν ήταν εκπαιδευτής βατραχανθρώπων.

Είναι ο Έλληνας που πρώτος ξεκίνησε πιο συγκεκριμένα το Greek Souvlaki (ελληνικό σουβλατζίδικο) τον Μάρτιο του 2011 και αργότερα ελληνική ταβέρνα την ίδια χρονιά, για να ακολουθήσουν αργότερα και άλλοι. Να δούμε όμως και τι μας λέει ο ίδιος ο Γιώργος που μένει μόνιμα στο Βιετνάμ εδώ και πολλά χρόνια και πιο συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια πόλη του Να Τρανγκ (Nha Trang) στα νότια της χώρας.

Στην συγκεκριμένη ανάρτηση γίνεται μία αναφορά για τις επιχειρήσεις που είχε ο Γιώργος στο Να Τρανγκ, σήμερα δεν είναι σε λειτουργία. Οι χάρτες που ακολουθούν (Google Maps) σχεδόν σε κάθε ερώτηση, είναι που ήταν στο περίπου (και όχι ακριβώς) οι επιχειρήσεις του Γιώργου στην πόλη Να Τρανγκ του Βιετνάμ.

  • Πως βρέθηκες στο Βιετνάμ;

Εκείνη την εποχή που ήθελε να ταξιδέψω στην Ταϊλάνδη όπου πήγαινα συχνά, υπήρχαν κάποιες φασαρίες στην χώρα και έτσι αποφάσισα να αλλάξω μια φορά και βλέποντας στο ίντερνετ το υπερωκεάνιο τελεφερίκ στην πόλη του Να Τρανγκ (Nha Trang) του Βιετνάμ είπα να πάω εδώ μια φορά διακοπές. Και έτσι βρέθηκα στο Βιετνάμ, ωραίο μέρος που μου άρεσε και αποφάσισα να μείνω.

  • Πες μας για τις επαγγελματικές σου ασχολίες στο Βιετνάμ, για όλες τις επιχειρήσεις σου

Το ελληνικό σουβλάκι στο Να Τρανγκ (Nha Trang) του Βιετνάμ

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στην πόλη Να Τρανγκ (Nha Trang) του Βιετνάμ αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με κάτι. Βρίσκοντας έναν μικρό χώρο δύο δρόμους πάνω από την παραλία της πόλης στην οδό Nguyễn Thiện Thuật έστησα το πρώτο ελληνικό σουβλατζίδικο. Ήταν το πρώτο ελληνικό σουβλατζίδικο που στήθηκε στο Βιετνάμ. Μιλάμε για τον Μάρτιο του 2011.

Σαρώνει το ελληνικό σουβλάκι στο Να Τρανγκ (Nha Trang) του Βιετνάμ

Φυσικά δεν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα για να στήσεις μια επιχείρηση στο Βιετνάμ όσο ότι έπρεπε πρώτα να βρω τις πρώτες ύλες, τον εξοπλισμό του μαγαζιού κλπ. Πάρα πολλά πράγματα τα έφτιαχνα μόνος μου όπως το τζατζίκι, γιαούρτι και σάλτσες.

Η έναρξη της επιχείρησης έγινε αρχές Μαρτίου του 2011 και πήγε αρκετά καλά για μια καινούρια αρχή. Επικοινώνησα και με ΜΜΕ από την Ελλάδα όπου με πρόβαλαν στην τηλεόραση όπως η Ελένη Μενεγάκη από το πρωινό του Alpha (Καφές με την Ελένη) μας είχε κάνει τότε αφιέρωμα στην πρωϊνή εκπομπής της (σχετικό βίντεο μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος της σελίδας από την εκπομπή Καφές με την Ελένη στις 03 Μαϊου 2011), όπως επίσης και άλλα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης, όπως και της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης, κάποιο από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Γιώργος Τσακόγιας, Greek Souvlaki, Ελληνική Ταβέρνα Gia Mas και Πιτσαρία στο Βιετνάμ

Αλλά και εφημερίδες (ολοσέλιδο αφιέρωμα στην εφημερίδα Espresso, φωτογραφία δεξιά) και περιοδικά, όπως επίσης πολλές ελληνικές σελίδες στο ίντερνετ ως το πρώτο ελληνικό σουβλατζίδικο που άνοιξε στο Βιετνάμ, μια καλή παρουσία της Ελλάδας στην άλλη άκρη του πλανήτη και σε μια χώρα που είχε περάσει πολέμους τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη σήμερα.

Εφόσον μέσα από την ελληνική τηλεόραση έγινα γνωστός για την παρουσία μου στο Βιετνάμ ως επιχειρηματίας, δέχτηκα και email από Έλληνες προκειμένου να μάθουν περισσότερα για επαγγελματικά θέματα επειδή θέλανε και αυτοί να δραστηριοποιηθούν σε αυτή την χώρα και φυσικά τους ενημέρωσα και αργότερα τους καλοδέχτηκα εδώ στο Βιετνάμ.

Φυσικά δεν ήμασταν και πολλοί Έλληνες στο Βιετνάμ, όπως ούτε και τώρα, μετρημένοι στα δάκτυλα θα έλεγε κανείς.

Φωτογραφίες από το Ελληνικό σουβλατζίδικο (Greek Souvlaki) στο Να Τρανγκ (Nha Trang) του Βιετνάμ όταν χτιζόταν και όταν ξεκίνησε την λειτουργία με την ελληνική σημαία να κυματίζει σε μία από τις φωτογραφίες αλλά και με την Ακρόπολη των Αθηνών τον ποιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας σε φωτογραφία μπροστά στο κατάστημα.

  • Ελληνική ταβέρνα “Gia Mas” στο Να Τρανγκ του Βιετνάμ

Η ελληνική ταβέρνα στο Να Τρανγκ του Βιετνάμ φωτογραφίες

Ελληνική ταβέρνα Gia Mas στο Να Τρανγκ του Βιετνάμ

Αργότερα αποφάσισα να πάω σε κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο. Έτσι προχώρησα κρατώντας το σουβλατζίδικο και σε άνοιγμα ελληνικής ταβέρνας την οποία και ονόμασα “Gia Mas” (στην υγειά μας δηλαδή στα ελληνικά) με πρόσοψη 10 μέτρα και με ωραίο ντεκόρ στο εσωτερικό της όπως φωτογραφίες από τα ελληνικά νησιά μας, την Σαντορίνη κλπ., και με μπλε χρώματα, αναφορά στο ελληνικό στοιχείο. Η πρώτη μέρα λειτουργίας της ελληνικής ταβέρνας ήταν στις 07 Νοεμβρίου του 2011.

Η ελληνική ταβέρνα πήγε καλύτερα από το σουβλατζίδικο. Την κράτησα τρία χρόνια με πολλά ελληνικά φαγητά όπως Μουσακά, Παστίτσιο, Πίτες, Κεφτεδάκια κλπ. Βρισκόταν σε κεντρικό σημείο της πόλης του Να Τρανγκ (Nha Trang) στην οδό Trần Quang Khải, κοντά στον παραλιακό δρόμο και κοντά στο ελληνικό σουβλατζίδικο που πήγαινες περπατώντας από την ελληνική ταβέρνα.

  • Κατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων

Κατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων

Γιώργος Τσακόγιας, Greek Souvlaki, Ελληνική Ταβέρνα Gia Mas και Πιτσαρία στο Βιετνάμ

Μετά την ελληνική ταβέρνα “Gia Mas” προχώρησα σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων (παπουτσιών με λίγα λόγια) για μία πιο ξεκούραστη δουλειά. Το κατάστημα στήθηκε στην θέση της ελληνικής ταβέρνας στο ίδιο κτίριο. Υποδήματα έφερα από την Σαϊγκόν. Η πινακίδα του καταστήματος ήταν στα ρώσικα με το όνομα Кожа, λόγου της παρουσίας πολλών Ρώσων τουριστών στην περιοχή, που στα ελληνικά σημαίνει δέρμα.

Η διακόσμηση του καταστήματος παρέμεινε ελληνική όπως ήταν της ελληνικής ταβέρνας είπα να να την αφήσω έτσι με τις φωτογραφίες των ελληνικών νησιών στους τοίχους μιας και είχα και σανδάλια όπως τα σανδάλια των αρχαίων μας Ελλήνων και είχα και την ελληνική σημαία πάνω σε αυτά (όπως δείχνει και η φωτογραφία).

Φωτογραφίες από το κατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων του Γιώργου στο Να Τρανγκ (Nha Trang)
του Βιετνάμ με το όνομα Кожа

Κατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων, Γιώργος ΒιετνάμΚατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων, Γιώργος ΒιετνάμΚατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων, Γιώργος ΒιετνάμΚατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων, Γιώργος ΒιετνάμΚατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων, Γιώργος Βιετνάμ

Οι πελάτες του καταστήματος ήταν κατά 90% Ρώσοι. Τον πρώτο χρονο δούλεψε καλά θα έλεγα αλλά από τον δεύτερο χρόνο λόγου του ότι το ρωσικό ρούβλι έπεσε σε σχέση με το δολλάριο, έπεσε και η δουλειά.

  • GT Burger Pizza στο Να Τρανγκ του Βιετνάμ

Γιώργος Τσακόγιας, Greek Souvlaki, Ελληνική Ταβέρνα Gia Mas και Πιτσαρία στο ΒιετνάμΓιώργος Τσακόγιας, Greek Souvlaki, Ελληνική Ταβέρνα Gia Mas και Πιτσαρία στο ΒιετνάμΑργότερα στο τέλος του 2016 άνοιξα ένα κατάστημα Burger fast food και πιτσαρία το GT Burger Pizza (όπου τα αρχικά GT σημαίνουν George Tsakogias που είναι το όνομα μου). Στο μαγαζί εκτός από μπιφτέκια και πίτσα φτιάχναμε και πτι φουρ βουτύρου γεμιστά με μαρμελάδα και επικάλυψη σοκολάτας.

Αυτή την φορά πήγα προς τα έξω μακριά από το κέντρο της πόλης και επάνω σε κεντρικό δρόμο στην οδό Hai Tháng Tư που οδεύει προς την έξοδο της πόλης του Να Τρανγκ (Nha Trang), κοντά στους πύργους (Ponagar Tower) ένα από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της πόλης στην όχθη του ποταμού Cai, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο της πόλης.

  • Για το πελατολόγιο στις επιχειρήσεις σου θα θέλαμε να ακούσουμε

Το πελατολόγιο στις επιχειρήσεις μου ήταν σχεδόν ξένοι, πολλοί τουρίστες και που και που μερικοί ντόπιοι Βιετναμέζοι. Από τους τουρίστες είχα πολλούς Ρώσους διότι η πόλη του Να Τρανγκ (Nha Trang) που έχει διεθνές αεροδρόμιο στα νότια της πόλης και μάλιστα καινούργιο, δέχεται πολλές αφίξεις από Ρωσία.

  • Λίγα λόγια για το διαφημιστικό στο οποίο συμμετείχες να μας πεις

Συμμετείχα και σε ένα διαφημιστικό (βίντεο δεξιά) που έγινε στο νησί Ταμ (Hon Tam Island) απέναντι από την πόλη του Να Τρανγκ (Nha Trang) για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Το νησί Ταμ βρίσκεται στον κόλπο Nha Trang και νοτιοανατολικά του κέντρου της πόλης, σχεδόν 7 χιλιόμετρα, και έχει γίνει ένα υπέροχο μέρος για ανθρώπους που τους αρέσει ο οικοτουρισμός και με πολλά θαλάσσια σπορ.

Απλά συμμετείχαμε σε μερικές σκηνές με την πρώην σύζυγο μου όπου και περάσαμε όμορφα στο νησί.

  • Λίγα λόγια για την πόλη του Να Τρανγκ του Βιετνάμ

Το μεγαλύτερο υπερθαλάσσιο καλωδιακό όχημα στον κόσμο

Το Να Τρανγκ (Nha Trang) είναι μία πολύ ωραία παραθαλάσσια πόλη του Νοτίου Βιετνάμ, η οποία πόλη βρίσκεται σε ανηκοδόμηση με πολλούς ουρανοξύστες να ανεγείρονται ειδικά στο κέντρο της πόλης, με πολλές ωραίες παραλίες βόρεια αλλά και νότια της πόλης, με εκδρομές στα νησιά του που βρίσκονται στο αρχιπέλαγος του και με το καλωδιακό του όχημα (τελεφερίκ) το γνωστό Vinpearl Cable Car, που συνδέει την πόλη με το νησί Hon Tre που βρίσκεται απέναντι του, που ήταν και το μακρύτερο τελεφερίκ πάνω από τη θάλασσα σε όλο τον κόσμο.

  • Πες μας λίγο για τα ταξίδια που έχεις κάνει στο εξωτερικό

Γιώργος Τσακόγιας, Greek Souvlaki, Ελληνική Ταβέρνα Gia Mas και Πιτσαρία στο Βιετνάμ

Έχω ταξιδέψει αρκετά στην ζωή μου και σε αρκετές χώρες όπως στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας στην Κουάλα Λουμπούρ και πιο συγκεκριμένα επισκέφτηκα τους Πύργους Πετρόνας τα ψηλότερα κάποτε κτίρια του κόσμου, εννιά φορές Ταϊλανδή, στην Χονολουλού της Χαβάης, στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στο Μπαλί της Ινδονησίας, τρεις φορές Σιγκαπούρη, Κούβα, Αίγυπτο και από Ευρώπη στην Ουκρανία, την τότε Γιουγκοσλαβία, 27 φορές Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και δύο φορές Μάλτα.

Φωτογραφίες από την πόλη του Να Τρανγκ (Nha Trang) του Βιετνάμ

Η παραλία του Να Τρανγκ

Να Τρανγκ, παραθαλάσσιο θέρετρο του Βιετνάμ

Να Τρανγκ, παραθαλάσσιο θέρετρο του Βιετνάμ

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας
από την ελληνική ταβέρνα και το ελληνικό σουβλάκι στο Βιετνάμ
και από εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here