Cafe GriegoΣτο Ελληνικό Cafe Griego μπορεί κάποιος να απολαύσει ελληνικό και ιταλικό καφέ, ολλανδική σοκολάτα και γλυκά από όλο τον κόσμο!

Ελληνικό Cafe Griego στις Φιλιππίνες

Ιδιοκτήτης του είναι ο Λάμπρος από την όμορφη Μυτιλήνη που μετακόμισε στις Φιλιππίνες στην πόλη Ταρλάκ (Tarlac) που βρίσκεται στην καρδιά της Λουζόν (Luzon), στο βορειότερο άκρο του αρχιπελάγους, με την σύζυγο του που είναι επίσης από τις Φιλιππίνες, με την οποία γνωρίστηκαν στην Κύπρο όταν εργαζόταν μαζί εκεί.

Ο Λάμπρος είναι διαθέσιμος στο facebook για όποιον θέλει περισσότερες πληροφορίες, και στο facebook θα τον βρείτε Bougoulias Lampros.

  • Πες μας λίγο για το Cafe Griego, μενού, δυσκολίες που προέκυψαν κλπ.

Cafe Griego

Η ιδέα του καφέ ξεκίνησε βλέποντας ότι το να αγοράσει κάποιος καφέ από έξω στις Φιλιππίνες δεν είναι καθόλου διαδεδομένο ακόμα στις Φιλιππίνες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη και σε ποσότητα μαγαζιών αλλά κυρίως σε ποιότητα. Είδα ότι πολλοί ψάχνουν κάτι διαφορετικό γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί να πηγαίνει όλη του τη ζωή στα ίδιου τύπου μαγαζιά, Milktea και Korean Resto.

Λάμπρος Μπουγουλιάς, Ελληνικό Καφέ, Cafe Griego στις Φιλιππίνες

Το όνομα ήρθε απλά γιατί Griego σημαίνει ο Έλληνας στα Tagalog (Φιλιππινέζικη γλώσσα). Ήθελα να κάνω κάτι με ελληνικό στυλ και ταυτότητα και επειδή το μεγαλύτερο μέρος των Φιλιππινέζων δεν γνωρίζουν την Ελλάδα, αλλά μόνο την Σαντορίνη γιατί την αναφέρουν ακόμα και σε σχολικά τους βιβλία. Το Cafe Griego σερβίρει ακριβώς ότι και ένα καφέ στην Ελλάδα.

Καλής ποιότητας ιταλικό εσπρέσο, ελληνικό, νες, καθώς και διάφορα σνακ και γλυκά. Από θέμα γραφειοκρατίας για την δημιουργία του μαγαζιού (εννοείτε στο όνομα της συζύγου μου) δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία γιατί προσέλαβα λογιστή με μικρό κόστος και έτρεξε αυτός όλες τις διαδικασίες.

Από την άλλη στην κατασκευή του μαγαζιού αντιμετώπισα πολλά προβλήματα.

Ελληνικό Cafe Griego στις Φιλιππίνες

1ον Τιμές: Τα ενοίκια για ένα αξιοπρεπές μικρό μαγαζάκι είναι απαγορευτικές για τα εδώ δεδομένα και πολλές φορές ίδιες με την Ελλάδα. Από θέμα εξοπλισμού τα ίδια και χειρότερα. Αν θέλεις να κάνεις κάτι με ευρωπαϊκά πρότυπα και ποιότητα, το κόστος είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Ενδεικτικά τον ίδιο μήνα φίλος στην Ελλάδα που άνοιξε καφέ αγόρασε ισάξια μεταχειρισμένη μηχανή εσπρέσο με εμένα και πλήρωσε 600 ευρώ, ενώ εγώ κάτι παραπάνω από 2.000 ευρώ.

2ον: Στο κομμάτι της διαμόρφωσης του χώρου πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου ότι αν κάτι θέλεις να γίνει σωστά, καλύτερα κάντο μόνος σου. Εννοείτε όλες οι διαπραγματεύσεις έγιναν από την σύζυγό μου για να γλιτώσουμε ένα 50% αύξηση λόγο του ότι είμαι ξένος. Γενικά οι τιμές στα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλές 8-10 ευρώ τη μέρα που είναι και ο κατώτατος μισθός στις Φιλιππίνες.

Αλλά οι επιλογές σου είναι δύο: ή θα προσλάβεις έναν ελεύθερο επαγγελματία και θα σου κάνει πολύ άσχημη δουλειά ή θα πληρώσεις λίγο χρυσάφι σε μια μεγάλη εταιρία αν θέλεις καλό αποτέλεσμα. Συνοψίζοντας λοιπόν θέλει μεγάλη προσοχή ποιον εμπιστεύεσαι να κάνει την δουλειά σου.

  • Πες μας λίγο για την περιοχή που μένεις το Tarlac

Ήρθα στις Φιλιππίνες εν μέσω κορονοϊού και εγκαταστάθηκα κατευθείαν μαζί με την σύζυγο μου στην πόλη Ταρλάκ (Tarlac) που βρίσκετε στην επαρχία Λουζόν και είναι περίπου τρεις ώρες βόρεια της Μανίλα. Θα έλεγα ότι είναι μια ήσυχη επαρχιακή πόλη, χωρίς τουρισμό λόγο του ότι η κοντινότερη παραλία είναι δύο ώρες μακριά.

Εδώ συγκριτικά με την Μανίλα θα βρεις φτηνότερα ενοίκια, βενζίνη και διασκέδαση. Αντίθετα σχεδόν όλα τα προϊόντα τα βρίσκεις τουλάχιστον 50% ακριβότερα και γι’ αυτό προτιμάται ότι είναι δυνατόν να παραγγέλνεται από την Μανίλα. Σε γενικές γραμμές θεωρώ με αυτά που γνωρίζω ως τώρα το Ταρλάκ είναι από της καλύτερες πόλεις για να ζήσεις μια αξιοπρεπή ζωή με την οικογένεια σου, έχει κόστος ζωής επαρχίας και σου παρέχει σχεδόν ότι και μια πολύ μεγαλύτερη και ανεπτυγμένη πόλη.

  • Λίγα λόγια για τις Φιλιππίνες, για τους ανθρώπους της, τα ωραία μέρη, παραλίες, νησιά, κουλτούρα κλπ.

Παλαουάν (Palawan), Φιλιππίνες PhilippinesΞεκινώντας θα ήθελα να τονίσω πως ο δυτικός κόσμος έχει πολύ λάθος άποψη για τις Φιλιππίνες. Ναι σίγουρα εξαρτάται σε ποιο χωριό ή πόλη θα πας να ζήσεις αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μου είναι πολύ διαφορετική από ότι είχα στο μυαλό μου πριν έρθω.

El Nido Philippines, Φιλιππίνες

Πολλά τα υπέρ αλλά και πολλά τα κατά. Οι άνθρωποι είναι πιο ξέγνοιαστοι, φιλόξενοι λόγου κουλτούρας, τα δημόσια μέρη (πλατείες, πάρκα, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.) είναι πεντακάθαρα, πολύ καλύτερη γραφειοκρατία από την Ελλάδα, οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν άψογα, οι πολιτικοί κάνουν δουλειά, γίνονται έργα που εμείς μόνο στις ταινίες τα βλέπουμε (δρόμοι, γέφυρες, κτίρια, κλπ.), πολύ γρήγορο ίντερνετ (όχι σε όλη τη χώρα).

Από την άλλη όπως προείπα οι Φιλιππινέζοι, ναι μεν είναι φιλόξενοι και ευγενικοί, αλλά μόνο λόγου κουλτούρας. Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η έλλειψη σεβασμού προς τον διπλανό σου είτε αυτό λέγετε φασαρία, είτε οδηγική συμπεριφορά, είτε σκουπίδια και πολλά για πολλά αλλά θέματα δεν μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν ότι αυτό που κάνουν ίσως ενοχλεί τον δίπλα.

Είμαι εδώ λιγότερο από έναν χρόνο και δεν έχω γυρίσει και πολύ για να μπορώ να πω για αξιοθέατα και ωραία μέρη.

  • Τι συμβουλεύεις σε άλλους έλληνες που θα ήθελαν να εγκατασταθούν στο μέλλον στην όμορφη αυτή χώρα.

Λάμπρος Μπουγουλιάς, Ελληνικό Καφέ, Cafe Griego στις Φιλιππίνες

Για τους Έλληνες που σκοπεύουν να εγκατασταθούν εδώ, έχω να πω ότι θέλει πάρα πολύ ψάξιμο ως προς τον τρόπο ζωής που σου αρέσει, γιατί μπορείς να βρεις ότι θέλεις. Θέλεις μια πολύ ήρεμη και ολιγαρκής ζωή θα πας σε ένα μικρό νησί και θα μήνες εκεί για το υπόλοιπο της ζωής σου ήρεμος από κάθε άποψη. Θέλεις τουρισμό, κόσμο, μπαρ, υπάρχουν πολλές πόλεις που θα στο προσφέρουν. Θέλεις μια μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη Αθήνα. Θέλεις κάτι ενδιάμεσο και αυτό υπάρχει.

Λάμπρος Μπουγουλιάς, Ελληνικό Καφέ, Cafe Griego στις Φιλιππίνες

Εκτός από αυτό πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να ακολουθήσεις τον τρόπο ζωής του τόπου. Σίγουρα θα νευριάσεις πολλές φορές (για εμένα αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οδηγώ). Οι επιλογές που έχεις από διασκέδαση και φαγητό είναι λίγες. Συνήθως όταν θέλεις κάτι διαφορετικό πρέπει να βρεις κάποιο μαγαζί που ανήκει σε ξένο.

Εδώ που βρίσκομαι οι ξένοι είναι ελάχιστοι οπότε όταν θέλω κάτι ιδιαίτερο έχω στο μυαλό μου την εξής φράση “αυτό έχουμε, αυτό θα πάρεις”, είτε αυτό είναι φαγητό, είτε εργαλείο, είτε ρούχα, είτε οτιδήποτε αγοράζεις. Σίγουρα εξαρτάται το που μένεις αλλά από όσα έχω δει μέχρι στιγμής οι Φιλιππίνες δεν είναι καθόλου φθηνή χώρα. Εκτός από ενοίκια, βενζίνη και κάποια ραγκομαγαζα (που κατά την γνώμη μου ούτε αυτά συνάδουν με την οικονομία της χώρας) τα περισσότερα αγαθά είναι πολλές φορές ακριβότερα από ότι στην Ευρώπη. Εννοείτε εξαρτάται τον τρόπο ζωής σου, (αν μπορείς να τρως σε κάθε γεύμα ρύζι με αυγό ή κονσέρβα) τότε πέφτει πολύ το κόστος.

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα που δεν το έχει οι Φιλιππίνες

Από την Ελλάδα μου λείπει το ότι μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα κοντά σου όπου και να είσαι και ένα καλό σουβλάκι.

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας με το Ελληνικό Cafe Griego από εκπομπές
της ελληνικής τηλεόρασης με συνέντευξη του Λάμπρου (στο MEGA Σαββατοκύριακο, στο Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση και Aeolos TV) και από την πόλη Ταρλάκ (Tarlac) των Φιλιππίνων

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here