Ελληνική Κοινότητα Μάλτας

Ελληνική Κοινότητα Μάλτας, Hellenic Society of Malta

Η Ελληνική Κοινότητα της Μάλτας είναι μια πρωτοβουλία μιας ομάδας Ελλήνων της Μάλτας που βοηθά να έρθουν κοντά όλοι οι Έλληνες και οι φίλοι της Ελλάδας στη Μάλτα.

Η έδρα της κοινότητας βρίσκεται στην Valletta που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού. Ο κύριος Γεράσιμος Παπαλεβέντης είναι ο Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας της Μάλτας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε και μας είπε αρκετά πράγματα για την Ελληνική Κοινότητα και το όμορφο αυτό νησί.

  • Πείτε με μας λίγα λόγια για την Ελληνική Κοινότητα Μάλτας

Ελληνική Κοινότητα Μάλτας, Hellenic Society of Malta

Η Ελληνικής Κοινότητας Μάλτας (www.hsm.org.mt) ιδρύθηκε ως φορέας το Μάιο του 2017. Είμαστε μια νεοσύστατη κοινότητα με σκοπό να λειτουργούμε ως σημείο αναφοράς του Ελληνισμού στη χώρα εδώ, να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τα ήθη και έθιμα μας καθώς και να δημιουργήσουμε δεσμούς φιλίας τόσο με το Μαλτέζικο λαό όσο και με αλλοδαπές κοινότητες.

Ελληνική Κοινότητα Μάλτας, Hellenic Society of Malta

Προσπαθούμε να παρέχουμε βοήθεια τόσο στους Έλληνες που διαβιούν στη Μάλτα όσο και σ’ εκείνους που είτε την επισκέπτονται ως τουρίστες είτε προτίθενται να μεταναστεύσουν εδώ.

Η ελληνική παροικία μέχρι το 2012 αριθμούσε ελάχιστα μέλη. Σταδιακά από το 2012 σημαντικός αριθμός Ελλήνων εγκαταστάθηκε στη Μάλτα, μεγαλώνοντας την παροικία με αποτέλεσμα τη δημιουργία της επίσημης Κοινότητάς μας.

  • Πόσοι Έλληνες κατοικούν μόνιμα στην Μάλτα και με τι ασχολούνται;

Μάλτα, Malta

Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι οι Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στη Μάλτα και το Γκότζο είναι περίπου 800 άτομα. Η απογραφή του πληθυσμού που ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών θα μας βοηθήσει να γνωρίζουμε καλύτερα το συγκεκριμένο αριθμό.

Οι τομείς απασχόλησής τους είναι κυρίως σε εταιρίες στοιχηματισμού, στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό χώρο, στην Υπηρεσία Ασύλου της Ε.Ε. καθώς και σε άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.

  • Πόσο εύκολα είναι τα πράγματα να δραστηριοποιηθεί κάποιος επαγγελματικά στην Μάλτα;

Μάλτα Malta

Το ποσοστό ανεργίας της Μάλτας είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και αυτή την περίοδο κυμαίνεται στο 3.5% (Οκτώβριος 2021).

Οι 4 κύριοι τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας είναι:

α. Εταιρίες Στοιχηματισμού και Λογισμικού
β. Χρηματοοικονομικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
γ. Κατασκευές και Real Estate Υπηρεσίες
δ. Τουριστικές Υπηρεσίες

Πολλές εταιρείες, τόσο τοπικές όσο και πολυεθνικές, δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς και χρειάζονται και εξειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Καθώς δεν επαρκεί η προσφορά εδώ, οι ανάγκες καλύπτονται από “εισαγόμενο” εργατικό δυναμικό προερχόμενο κυρίως από την Ευρώπη. Φανταστείτε ότι σήμερα, μετά την έναρξη της πανδημίας, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας είναι σχεδόν 450.000, εκ των οποίων οι περίπου 70 – 80.000 είμαστε οι αλλοδαποί.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την Μάλτα, τις ομορφιές της, τους ανθρώπους της, την κουλτούρα κλπ.

Ελληνική Κοινότητα Μάλτας

Η Μάλτα είναι ένα αρχιπέλαγος στη Μεσόγειο (The Maltese Islands (gov.mt)). Αποτελείται από συνολικά 8 νησιά και νησίδες εκ των οποίων μόνο τα 2 κατοικούνται: Η Μάλτα και το Γκότζο. Στο τρίτο νησί το Κομίνο κατοικεί μόνο μια οικογένεια. Είναι μια από τις μικρότερες σε έκταση και πληθυσμό χώρες στον κόσμο και το μικρότερο κράτος της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πυκνοκατοίκησης παγκοσμίως.

Μάλτα Malta

Μεσογειακό θερμό κλίμα με αρκετή ηλιοφάνεια και υγρασία καθόλη τη διάρκεια του έτους. Βραχώδες ασβεστολιθικό υπέδαφος σχετικά άγονο που της προσέδωσε το όνομα “ο Βράχος της Μεσογείου“. Δεν υπάρχουν βουνά, ποτάμια, λίμνες στη σχετικά επίπεδη χώρα. Παρόλο που είναι ένα αρχιπέλαγος, το 80% των προσβάσιμων παραλιών είναι βραχώδες και με μικρή έκταση και το υπόλοιπο 20% αμμώδες.

Οι Μαλτέζοι ως λαός μοιάζουν αρκετά με εμάς τους Έλληνες: Χαμογελούν, ζουν έντονα τη ζωή, φιλικοί και θορυβώδεις και πολύ περήφανοι για τη χώρα τους! Η πρωτεύουσα Βαλέτα είναι μια πανέμορφη και ιδιαίτερη πόλη και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ο πολιτισμός τους είναι επηρεασμένος από όλους όσοι κατα καιρούς κατέκτησαν τη Μάλτα: Αραβικές, Ιταλικές και Βρετανικές επιρροές είναι εμφανείς στη Μαλτέζικη κουλτούρα και αρχιτεκτονική. Έντονη νυχτερινή ζωή, αρκετά καλή τουριστική υποδομή και αεροπορική διασύνδεση με όλη την Ευρώπη.

  • Τι σας λείπει από Ελλάδα που δεν το έχει η Μάλτα;

Paros Greece, Πάρος Ελλάδα

Η κάθε χώρα έχει τις δικές της ομορφιές και ιδιαιτερότητες. Εφόσον επιλέξαμε να διαβιούμε εκτός Ελλάδας, οφείλουμε να σεβαστούμε τη χώρα που μας υποδέχθηκε και να απολαμβάνουμε ότι μπορεί να μας προσφέρει.

Πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι η απόσταση μεταξύ Μάλτας και Ελλάδας είναι μόνο 1:30′ ώρα αεροπορικώς. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν συχνότερα στην όμορφη Ελλάδα μας και τους συγγενείς και φίλους μας και να απολαμβάνουμε τις μοναδικές ομορφιές της.

Αν θα ήθελα να πω τι μου λείπει προσωπικά που δεν έχει η Μάλτα, είναι οι μεγάλες αμμώδεις παραλίες της Ελλάδας μας!

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας από την όμορφη Μάλτα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here