Moken, οι παραδοσιακοί κάτοικοι του Αρχιπελάγους Mergui, 800 νησιά

Οι παραδοσιακοί κάτοικοι του Αρχιπελάγους Mergui είναι οι Moken, μερικές φορές ονομάζονται “θαλάσσιοι τσιγγάνοι”. Οι Moken είναι ένας Austronesian λαός του Αρχιπέλαγος Mergui, μια ομάδα από περίπου 800 νησιά στην Βιρμανία (Μιανμάρ) ζουν στην περιοχή αυτή από τον 18ο αιώνα, αν και με την πάροδο του χρόνου έχουν διασχίσει ολόκληρη τη θάλασσα του Andaman. Οι περισσότεροι από τους 2.000 έως 3.000 Moken ζουν ένα ημι-νομαδικό τρόπο ζωής κυνηγών-συλλεκτών βαριά βασισμένο στη θάλασσα. Οι Moken ταυτίζεται σε μια κοινή κουλτούρα, μιλάνε τη γλώσσα Moken, μια ξεχωριστή Austronesian γλώσσα.

Οι Moken αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον καθώς ο πληθυσμός τους μειώνεται. Οι Moken διαθέτουν μία πλούσια γνώση των υφάλων του αρχιπελάγους, έχουν εξαιρετικές υποβρύχιες ικανότητες όπως την ελεύθερη κατάδυση. Tο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, οι Moken ζουν στα σκάφη τους που ονομάζονται kabang, τα οποία εξυπηρετούν όχι μόνο ως μεταφορά, αλλά και ως κουζίνα, υπνοδωμάτιο και καθιστικό. Οι Moken ονομάζονται επίσης θαλάσσιοι τσιγγάνοι, ένας γενικός όρος που ισχύει για πολλούς λαούς στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η κοινότητα Moken του κόλπου Bon Yai στο νησί Surin είναι ίσως ο τελευταίος οικισμός που ζει με ημι-παραδοσιακούς τρόπους. Το 1981 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Mu Koh Surin, φέρνοντας βαθιές αλλαγές στον τρόπο ζωής των Moken. Περιορίστηκαν οι δυνατότητές τους να κυνηγούν και να συλλέγουν από τους υφάλους, τις παραλίες και το δάσος η οποίες έγινε προστατευόμενες περιοχές. Η φυλή επέζησε από το τσουνάμι του 2004 χωρίς αλλοιώσεις. Οι αρχές επανεγκατέστησαν τα δύο χωριά των νησιών σε έναν ενιαίο οικισμό 60 σπιτιών.


Περίπου 3.000 Moken ζουν γύρω και στα 800 νησιά του Αρχιπελάγους Mergui κατά μήκος της νότιας ακτής της Βιρμανίας, ενώ περίπου 800 Moken εγκαταστάθηκαν επί του παρόντος στην Ταϊλάνδη. Επειδή τα περισσότερα παιδιά Moken γεννιούνται σε χωριά ή σε βάρκες, πολλοί δεν έχουν επίσημο πιστοποιητικό γέννησης.

Οι Moken είναι μια από τις πολλές θαλάσσιες τσιγγάνικες φυλές σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία: υπάρχουν οι Orang Laut της Ινδονησίας, οι Bajau της Μαλαισίας, της Ινδονησία, του Μπρουνέι και τις Φιλιππίνες και οι Salone (Moken) της Βιρμανίας. Η Ταϊλάνδη φιλοξενεί περίπου 12.000 θαλάσσιους τσιγγάνους, χωρισμένους σε τρεις ομάδες: τους Moken, τους Moklen και τους Urak Lawoi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here