Grec on Trek

Πολλές από τις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την σελίδα του Grec on Trek στο facebook 

Το Grec on Trek είναι ένα ταξιδιωτικό μπλοκ, με πολλά Ταξίδια, Εξερευνήσεις και του μυαλού Αναζητήσεις. Ταξίδια στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία από τον πολυταξιδιώτη Χάρη Γεωργάκη. Την σελίδα του θα την βρείτε εδώ Grec on Trek, ενώ την σελίδα στο facebook εδώ Grec on Trek.

  • Πες μας λίγα λόγια για το Grec on Trek, την θεματολογία του, τα άρθρα του κλπ.

Grec on Trek

Το blog ξεκίνησε σα μια πιο συντονισμένη προσπάθεια από προηγούμενα blogs που είχα ξεκινήσει σε μικρότερη ηλικία. Διαφορετικής θεματολογίας βέβαια, αλλά ενίοτε υπήρχε και η θεματική του ταξιδιού.

Δημαρχείου του Dusseldorf

Το μακρινό 2018 (τότε που τα πράγματα ήταν εμφανώς καλύτερα και κόβαμε βόλτες ελεύθερα) δούλευα στην «εξωτική πόλη» της Φλώρινας ως οστεοανθρωπολόγος. Καθώς είχα μαζέψει ήδη αρκετές ιστορίες από προηγούμενα ταξίδια και περιπέτειες, ήθελα κάπου να τις διοχετεύσω. Κι έτσι γεννήθηκε ο [Grec on Trek](https://grecontrek.com).

Τα άρθρα που θα βρει κάποιος δεν αφορούν μόνο τα ταξίδια και τα μέρη που έχω επισκεφτεί. Προσπαθώ να ασχολούμαι επίσης με θέματα και tips όπως γιατί συμφέρει να μείνεις σε hostel αν θέλεις ένα low budget ταξίδι, πώς μπορείς να ταξιδέψεις μόνο με ένα backpack κ.α., ενώ παράλληλα δίνω προτάσεις για βιβλία, σειρές αλλά και Podcasts που άκουσα! Έκτοτε, διατηρώ και ένα [newsletter](https://grecontrek.com) για να επικοινωνώ με φίλους και αναγνώστες σε μεγαλύτερη συχνότητα.

  • Έχεις ταξιδέψει σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις εμπειρίες σου από αυτές τις χώρες και αν κάποια ή κάποιες χώρες σου άφησαν τις καλύτερες αναμνήσεις.

Όντως, είχα την τύχη να βρεθώ τόσο σε χώρες της Ευρώπης, όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άργησα να αντιληφθώ την αξία του ταξιδιού καθαυτού, μιας και συχνά έψαχνα τα must μνημεία κι αξιοθέατα σε κάθε μέρος και δεν απολάμβανα την όλη εμπειρία. Ευτυχώς, οι εμπειρίες που έχω αποκτήσει μου έχουν αλλάξει αυτή τη λογική.

Από τότε, ήρθα σε επαφή με αρκετές κουλτούρες και ανθρώπους. Όπως για παράδειγμα, στη Σκωτία ένιωσα αρκετά φιλόξενα μέσα σε μια εβδομάδα από ότι ενάμιση χρόνο στην Αγγλία. Υπάρχει έντονη διαφορά στις συνήθειες αυτών των δύο λαών.

Όπως και στην Τουρκία, δεδομένης της ιστορίας και των συγκρούσεων που κυριαρχούν με την Ελλάδα, κάποιος θα περίμενε ότι ένα ταξίδι εκεί δε θα σου αφήσει όμορφες αναμνήσεις. Προσωπικά, σε κάθε γωνιά και πόλη που βρέθηκα, η υποδοχή προς τον Έλληνα επισκέπτη ήταν πάντοτε η καλύτερη. Μην πω και για την κουζίνα της Τουρκίας που θεωρώ μια από τις καλύτερες!

  • Συνάντησες κάποιον κίνδυνο στα ταξίδια, κάποια απάτη;

Έχω βρεθεί σε αρκετές δύσκολες καταστάσεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου αλλά αυτές είναι και οι ιστορίες που έχω να λέω τώρα.

Όπως στην Κρακοβία, όπου μπλέχτηκα σε καβγά με Πολωνούς … για ένα ποτό που ήθελαν να με χρεώσουν έξτρα. Μια αρκετά περίεργη εμπειρία που παραλίγο να μου χαλάσει το ταξίδι στην Πολωνία.

Μια άλλη περίπτωση ήταν στο Μπατούμι στη Γεωργία. Ενώ όλα βαίναν καλώς και σε μια μέρα θα έπρεπε να επιστρέψω στην Ελλαδα, έπαθα τροφική δηλητηρίαση. Από τι, άγνωστο μέχρι σήμερα. Το θέμα ήταν ότι βρισκόμουν μόνος σε μια χώρα που δεν το έχουν και τόσο με τα αγγλικά. Κι άντε να βγάλεις άκρη.

Ή ακόμη και στη Νέα Υόρκη, όπου έχασα – μου έκλεψαν – ξέχασα κάπου το κινητό μου 3.30 το βράδυ στο Μπρούκλιν. Μεγάλη επιτυχία. Φαντάσου να βρίσκεσαι στη μητρόπολη του κόσμου, να έχεις καλοσυνηθίσεις την επικοινωνία με το κινητό και ξαφνικά να μένεις χωρίς αυτό. Χωρίς εισιτήρια, κάρτες και τηλέφωνα. Εύχομαι να μη βρεθείτε ποτέ σε αυτή την κατάσταση.

Αρκετές από αυτές τις ιστορίες τις συζητάω με τον φίλο Αργύρη στο podcast που έχουμε από το 2019, [τους Trip Flakes.](https://open.spotify.com/show/1MApL1kPj4jfC4t4ZjUWjR) Γιατί βέβαια δε μου έφτανε το blog, ήθελα να μεταφέρω την ένταση, τον ενθουσιασμό και μερικές φορές την απογοήτευση και σε ηχητική μορφή.

  • Από όλα τα μέρη που έχετε ταξιδέψει στον κόσμο, θα θέλαμε να ακούσουμε μερικά που σας άφησαν περισσότερο κατάπληκτους.

Κάθε ταξίδι ξεχωρίζει για ένα διαφορετικό πράγμα. Θα μπορούσα να φέρω στη μνήμη μου τη Νάπολη, ένα ταξίδι που δε ξεκίνησε με τις καλύτερες συνθήκες κι ακόμα λέω για την πίτσα, τα πάρτι και τα στενά της.

Το κάστρο Eilean Donan της Σκωτίας

Άλλο παράδειγμα είναι και η Φορμεντέρα με τα καταγάλανα νερά της στην Ισπανία, το Ζακοπάνε της Πολωνίας με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, όλη η Σκωτία που αποπνέει ένα μυστηριακό vibe (και καταλαβαίνεις γιατί η Rowling πήρε τέτοια έμπνευση για τα βιβλία της), ακόμα και η Νέα Υόρκη που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια ταινία κ.α.

Αλλά η πιο αγαπημένη (τόσο από προηγούμενη εμπειρία όσο και λόγω μιας από τις αγαπημένες μου ταινίες που διαδραματίζονται εκεί και με επηρέασε) είναι η Βιέννη. Μιας πόλη που λόγω της ατμόσφαιρας, της μεγαλοπρέπειας και της αισθητικής της δε γίνεται να σε αφήσει αδιάφορο.

Εξίσου ενδιαφέρουσα θεωρώ και τη Βουδαπέστη, ένας συνδυασμός δυτικοευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και βαλκανικής κουλτούρας σε μια πόλη, όπου πέρασαν αρκετοί λαοί ανά τους αιώνες.

  • Επόμενοι προορισμοί στον χάρτη, ποιοι είναι;

Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, Νεκρόπολη της Γκίζας, Μυστήρια, pixabay

Επειδή είμαι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, θα πω ό,τι προκύψει! Θέλω κάποια στιγμή να τριγυρίσω στην Πορτογαλία και να απολαύσω τον Ατλαντικό από Ευρώπη μεριά, να βρεθώ κατά προτίμηση καλοκαίρι στη Σκανδιναβία για να μην πουντιάσω, αλλά και να φωτογραφηθώ με τις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, γιατί κάθε αρχαιολόγος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει πάει. Κι εγώ συνέχεια το ακυρώνω! Fingers crossed σύντομα να βρω την ευκαιρία πριν αλλάξει και αυτός ο χρόνος!

Βέβαια, έχουμε κι άλλες πόσες γωνιές στην Ελλάδα που δεν έχω εξερευνήσει και θα ήθελα να επισκεφτώ, να περιπλανηθώ και να απολαύσω! Γιατί ταξίδι δεν είναι μόνο εκτός συνόρων αλλά και τα νησιά, τα βουνιά και οι πόλεις αυτής της χώρας. Και δε θέλω να μείνω μόνο στα πιο γνωστά αλλά να ανακαλύψω μέρη που σπάνια επιλέγει να επισκεφτεί ο υπόλοιπος κόσμος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here