Το The Greek Traveller είναι μία ταξιδιωτική σελίδα στο internet που ασχολείτε με ταξίδια στην Ελλάδα και πιο πολύ με την ανεξερεύνητη Ελλάδα. Δημιουργός του είναι ο Αντώνης Ιορδάνογλου, ο οποίος παράλληλα είναι και ταξιδιώτης, δημοσιογράφος, φωτογράφος και χαρτογράφος, ενώ έχει εκδόσει και ταξιδιωτικούς οδηγούς. Στο facebook θα το βρείτε στην εξής διεύθυνση: thegreektraveller.

  • Πες μας λίγα λόγια για το thegreektraveller.com, την θεματολογία του κλπ.

Αντώνης Ιορδάνογλου, The Greek Traveller, Ταξίδι στην ανεξερεύνητη ΕλλάδαΤο ταξιδιωτικό blog «thegreektraveller.com» έχει ως αντικείμενό του το ταξίδι στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην πιο άγνωστη και ανεξερεύνητη Ελλάδα. Είναι ένα ταξίδι στον πολιτισμό, τα μνημεία, τα τοπία, την περιπέτεια, τη γαστρονομία, τους ανθρώπους. Ένα blog για τα ταξίδια σε μια χώρα άγνωστη στους τουρίστες, άγνωστη στους πολλούς ταξιδιώτες, άγνωστη ακόμη και στους περισσότερους Έλληνες! Ένα blog με ιστορίες και φωτογραφίες από τα δικά μου ασυνήθιστα ταξίδια. Ένα blog όμως για να εμπνευστείτε κι εσείς το δικό σας ταξίδι σε αυτό τον γοητευτικό και σπάνιο τόπο. Ένα blog με ιστορίες όπως θα σας τις έλεγε ένας φίλος σας που μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Είμαι ο Αντώνης Ιορδάνογλου και εδώ και πολλά χρόνια είμαι επαγγελματίας ταξιδιώτης, δημοσιογράφος, φωτογράφος και χαρτογράφος. Ξεκίνησα τα ταξίδια όταν σταμάτησα να διδάσκω μαθηματικά, τα οποία ήταν οι κύριες σπουδές μου. Έχω γράψει πλήθος ταξιδιωτικούς οδηγούς για τις πιο άγνωστες περιοχές της Ελλάδας, έχω κάνει πλήθος χάρτες και έχω φτιάξει πλήθος λευκώματα.

Αντώνης Ιορδάνογλου, The Greek Traveller, Ταξίδι στην ανεξερεύνητη Ελλάδα

Συνεργάστηκα για χρόνια με τις εκδόσεις Road, φτιάξαμε με τη Μάγια Τσόκλη το περιοδικό Passport, έστησα οδηγούς και λευκώματα για τις μεγαλύτερες Ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, έγραψα (και γράφω) εκατοντάδες άρθρα για την μεγάλη μου αγάπη τη θάλασσα. Μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στα βουνά, τα νησιά, και τις ακτές της Ελλάδας, με μοτοσικλέτες, τζιπ, σκάφη, ποδήλατα (και με τα πόδια φυσικά…), μετά από αμέτρητες εκδόσεις, χάρτες και άρθρα σε όλα τα ταξιδιωτικά έντυπα της χώρας, έφτασα εδώ. Και δημιούργησα αυτό το blog. Γιατί;

Paros Greece, Πάρος Ελλάδα

Πρώτον γιατί θέλω να μοιραστώ με τους πολλούς φίλους της Ελλάδας τα πιο κρυφά της μυστικά, να αποκαλύψω μια χώρα κυριολεκτικά άγνωστη.

Δεύτερον γιατί οι περισσότεροι επισκέπτες της Ελλάδας έρχονται στους γνωστούς και πολυδιαφημισμένους τόπους και χάνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την υπόλοιπη, γοητευτική ελάχιστα αναπτυγμένη και άγνωστη χώρα: να γνωρίσουν την ψυχή της Ελλάδας.

Τρίτον γιατί νομίζω ότι το ταξίδι μπορεί να σε αλλάξει και το ταξίδι στον πολιτισμό και το τοπίο της αυθεντικής Ελλάδας είναι ένα τέτοιο ταξίδι.

Και τέταρτον γιατί έτσι, μέσα από τις σελίδες του blog … συνεχίζω να γράφω για να ταξιδεύω. Και να ταξιδεύω για να γράφω…

  • Έχεις ταξιδέψει αρκετά μέσα στην χώρα, μπορείς να μας πεις ποια μέρη σου άρεσαν ιδιαίτερα, τι προτάσεις έχεις

Ταΰγετο το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου Ελλάδα, Taygetus

Φυσικά είναι δύσκολο να απαντήσω μια τέτοια ερώτηση (την οποία μου κάνουν πάντα, κάθε φορά που δίνω συνέντευξη) γιατί, καθώς κάθε τόπος έχει το δικό του χαρακτήρα και ενδιαφέρον, μου είναι δύσκολο να διαλέξω. Νησιά, ενδοχώρα, βουνά, λίμνες ποτάμια, που να πρωτοσταθείς? Αγαπάω πολύ όλη την Πελοπόννησο (όλη την οροσειρά του Πάρνωνα ως τον Καβομαλιά, Ταΰγετο και Μάνη και από τις ακτές νοτιοδυτική Μεσσηνία, Ηλεία και Τροιζήνα).

Χανιά, η ομορφότερη πόλη της Κρήτης

Η Κρήτη είναι η δεύτερη πατρίδα μου, αλλά ότι πιο γοητευτικό στο νησί αυτό πια βρίσκεται μόνο στα μικρά ορεινά χωριά (Κοιλάδα Αμαρίου, Δυτικά Λευκά Όρη, Δίκτη, Αστερούσια). Από κεντρική Ελλάδα και Θεσσαλία δεν ξέρω που να πρωτοσταθώ.

Στη βόρεια Ελλάδα απλώς θέλω να ταξιδεύω χρόνια, δεν την μαθαίνεις ποτέ. Αγαπώ πολύ τη Χίο και όλα τα Επτάνησα ενώ οι Κυκλάδες είναι το αγαπημένο μου μέρος για να ταξιδεύω με σκάφος.

  • Έχεις εξερευνήσει την Ελλάδα, πες μας περισσότερα για τα ανεξερεύνητα μέρη της χώρας

Meteora Μετέωρα

Αν με ρωτούσαν πιο είναι το πιο εξωτικό μέρος της Ελλάδας θα απαντούσα χωρίς δισταγμό, η βόρεια Ελλάδα και ειδικά η δυτική Μακεδονία. Κι αυτό γιατί νομίζω εκεί υπάρχει η πιο άγνωστη Ελλάδα, με πολύ ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ασύλληπτης ομορφιάς τοπία, Βαλκανικό αέρα και κεντροευρωπαϊκό κλίμα, κουζίνα με ταυτότητα και διαδρομές του ονείρου. Είναι η λιγότερο τουριστική Ελλάδα, ένας παράδεισος για τον αληθινό ταξιδιώτη.

Platamonas Greece, Πλαταμώνας Ελλάδα

Είναι ένας αχανής τόπος, γεμάτος πελώρια βουνά, σαν ένας πέτρινος ωκεανός, διάσπαρτος από μεγάλα ποτάμια, γοητευτικές λίμνες και απέραντα χωράφια με παχύ, μαύρο εύφορο χώμα. Αυτό που κάνει τη Μακεδονία τόσο γοητευτική είναι ότι δεν σου παραδίνεται εύκολα, πρέπει να διαβάσεις αρκετά για να την καταλάβεις και να την ταξιδέψεις και να την απολαύσεις. Είναι ένας τόπος με πολλές ταυτότητες και μεγάλη γοητεία.

Αντώνης Ιορδάνογλου, The Greek Traveller, Ταξίδι στην ανεξερεύνητη Ελλάδα

Από την άλλη ανεξερεύνητα μέρη υπάρχουν παντού στην ηπειρωτική Ελλάδα – εννοώ την ενδοχώρα-, υπάρχουν ακόμη άγνωστα χωριά, μικρά μνημεία με μεγάλη ιστορία και πολλούς μύθους, υπάρχουν ακόμη άγνωστες διαδρομές στα βουνά, καφενεία με λίγους ανθρώπους και πολλή ζεστασιά, τοπία παρθένα και απείραχτα από την ανθρώπινη παρέμβαση. Υπάρχουν όλα αυτά στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στη Θεσσαλία, στη Θράκη και στην Ήπειρο. Ως εκεί.

Υπάρχουν και ελάχιστα πια τέτοια μέρη στα νησιά (ίσως στα πιο ορεινά εξ αυτών). Τα νησιά είναι η κορωνίδα του τουρισμού μας και μια πανίσχυρη μόδα. Η ανεξερεύνητη Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μόδα. Και δεν θα γίνει ποτέ μόδα. Αυτός βασικά είναι και ο λόγος που ακόμη ταξιδεύω στην Ελλάδα.

  • Κάποιες αγαπημένες δραστηριότητες στην Ελλάδα που θα πρότεινες σε ανθρώπους που λατρεύουν τα ταξίδια

πεζοπορία trekking

Οι πιο ωραίες διαδρομές στην Ελλάδα είναι σε χωματόδρομους, οπότε το ταξίδι με μοτοσικλέτα εκτός δρόμου (on off) είναι ιδανικό για να γνωρίσει κάποιος αυτή την Ελλάδα. Και το mountain bike είναι καλό αλλά για κοντινές διαδρομές.

Mountain Bike

Επίσης υπάρχουν μέρη στα οποία μπορείς να φτάσεις μόνο με τα πόδια, οπότε το trekking είναι ιδανική δραστηριότητα. Γενικά η πεζοπορία μου αρέσει και ειδικά οι μεγάλες διασχίσεις, με διανυκτέρευση στο ύπαιθρο κλπ.

Από πιο ειδικές δραστηριότητες μου αρέσει το canyoning με river trekking (διάσχιση ποταμού) αλλά μόνο το καλοκαίρι. Μου αρέσει να ανακαλύπτω ελάχιστα γνωστά μνημεία και μουσεία και να μαθαίνω τις ιστορίες τους, αυτό χρειάζεται διάβασμα, ένα καλό χάρτη και ένα καλό ταξιδιωτικό οδηγό. Καθώς επίσης μου αρέσει πολύ η κουλτούρα του κρασιού μια από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες είναι η επίσκεψη σε μικρά οινοποιεία και η εκεί γευσιγνωσία.

  • Έχεις γράψει πλήθος ταξιδιωτικούς οδηγούς για τις πιο άγνωστες περιοχές της χώρας, πες μας περισσότερα για το θέμα αυτό.

Αντώνης Ιορδάνογλου, The Greek Traveller, Ταξίδι στην ανεξερεύνητη Ελλάδα

Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί για την Ανεξερεύνητη Ελλάδα εμφανίστηκαν πριν το τέλος της δεκαετίας του 1990 από τις εκδόσεις Road (στις οποίες έχουν εκδοθεί 4 από τους οδηγούς μου) και σηματοδοτούσαν την ανάγκη των Ελλήνων ταξιδιωτών να ανακαλύψουν την άγνωστη πατρίδα τους σε βάθος (στα πρότυπα των οδηγών του Lonely Planet ας πούμε).

Οι αναγνώστες ήθελαν πλέον σωστή έρευνα, σωστούς χάρτες, ωραίες φωτογραφίες, πλήθος πρακτικές πληροφορίες και κείμενα με χιούμορ και ωραία αφήγηση. Αυτοί οι οδηγοί ήταν μια μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Ακολούθησαν κι άλλοι οδηγοί από άλλους εκδότες και κυρίως από τις μεγάλες εφημερίδες (Βήμα, Νέα, Καθημερινή, Έθνος).

Αντώνης Ιορδάνογλου, The Greek Traveller, Ταξίδι στην ανεξερεύνητη Ελλάδα

Όλες αυτές οι εκδόσεις συνέπεσαν με τα χρόνια που υπήρχε μεγάλη οικονομική άνεση στη χώρα, και οι Έλληνες άρχισαν να ανακαλύπτουν και την ενδοχώρα (εκτός από τα νησιά), αγόρασαν οχήματα off road, έφευγαν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, δημιουργήθηκαν νέοι χαρτωμένοι ξενώνες, συμπαθητικές ταβέρνες και εστιατόρια για κάθε γούστο, δημιουργήθηκε δηλαδή μια τάση για ανακάλυψη της Ελλάδας σε βάθος, άρα και της άγνωστης Ελλάδας. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί αυτοί σηματοδοτούσαν την ωρίμανση του Έλληνα ταξιδιώτη όσον αφορά τον τρόπο που προσέγγιζε πια τον τόπο του.

Αυτές οι εκδόσεις (οδηγοί και ταξιδιωτικά περιοδικά) συνεχίστηκαν έως την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ας πούμε περίπου ως το 2010 και μετά χάθηκαν. Αφενός γιατί ο κόσμος δεν ταξίδευε πια τόσο πολύ και αφετέρου γιατί άλλαξε ο τρόπος που ο κόσμος παίρνει την ταξιδιωτική πληροφορία και αυτός ο τρόπος ήταν πια στο διαδίκτυο.

Αντώνης Ιορδάνογλου, The Greek Traveller, Ταξίδι στην ανεξερεύνητη Ελλάδα

Τι έμεινε από τότε? Η τεράστια γνώση μιας Ελλάδας που σε πολλά σημεία σήμερα δεν υπάρχει πια και η χαρά να το μοιράζεσαι αυτό με τους αναγνώστες σου. Και φυσικά το ότι μαθαίνεις πως ναι, υπάρχει μια ανεξερεύνητη Ελλάδα, είναι εκεί και σε περιμένει την ανακαλύψεις. Είναι ένα μακρινό και δύσκολο ταξίδι αυτό, αλλά είναι πολύ γοητευτικό. Όπως όλα τα μακρινά ταξίδια εξάλλου …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here