Η Vespa Club Hellas – Ελληνική Ομοσπονδία Λεσχών Vespa ιδρύθηκε το έτος 2017 ως αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας και συνεργασίας 19 από τις υπάρχουσες εκείνη την εποχή, (το έτος 2017), λέσχες Vespa που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Λεσχών Βέσπα (Ε.Ο.ΛΕ.Β.) ή αλλιώς το «VESPA CLUB HELLAS», αποτελεί το  δευτεροβάθμιο συλλογικό όργανο των σωματείων φίλων Vespa της Ελλάδος και επίσημο μέλος του Vespa World Club, της συνομοσπονδίας εθνικών ομοσπονδιών Vespa του κόσμου που διαχειρίζονται την εμπορική ονομασία «Vespa» που αποτελεί αναγνωρισμένη ιδιοκτησία της Piaggio.

Οι σύλλογοι Vespa δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης της Vespa, τη δεκαετία του ’50, όπου για πρώτη φορά εμφανίστηκε επίσημα  αναγνωρισμένος σύλλογος φίλων Vespa στην Αθήνα! Αποτελούν έτσι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία για την δίκυκλη ιστορία της Ελλάδος, ίσως, τον παλαιότερο σύλλογο δικυκλιστών της χώρας!!!

Η ανάγκη για ομαδικότητα στη συμβίωση με τη Vespa που επιβλήθηκε από τον τρόπο λειτουργίας, τον τρόπο ζωής, τη ψυχική ευχαρίστηση και την ανεμελιά που προσέφερε το συγκεκριμένο δίκυκλο και η οδήγησή του στους ιδιοκτήτες και αναβάτες του σε όλον τον κόσμο, δημιούργησαν το παγκόσμιο κίνημα των Vespa Club που σήμερα απαριθμούν χιλιάδες λέσχες σε όλο τον κόσμο με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Vespa Club Hellas

Στην χώρα μας, οι σύλλογοι Vespa, αν και, όπως ήδη αναφέρθηκε, ξεκίνησαν στις αρχές του ’50, όμως έκαναν μεγάλη εμφάνιση στις αρχές του ’80 ακολουθώντας προφανώς την ιστορία του τόπου… Εκεί δημιουργήθηκαν αρχικά οι λέσχες Vespa Λάρισας, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και ξεκίνησε έτσι μια ιστορία αγάπης με τη «σφίγγα» της Piaggio και τη ζωή μαζί της!

Από πολύ νωρίς ξεκίνησαν οι συναντήσεις των ιδιοκτητών και μελών των συλλόγων Vespa στην Ευρώπη. Η μία συνάντηση έφερε την άλλη και σιγά σιγά δημιουργήθηκε η ανάγκη για κάτι μεγαλύτερο. Έτσι, εξαιτίας της φαντασίας, της καλής διάθεσης και της αγάπης των πρώτων vespisti», φτάσαμε στη δημιουργία των πανευρωπαϊκών συναντήσεων Vespa παρά τη φαινομενική τεχνική αδυναμία των δίκυκλων αυτών να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς…

«EUROVESPA» ονομάστηκε η συνάντηση όλων των μελών και ιδιοκτητών Vespa που πραγματοποιούταν κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος της Ευρώπης και «F.I.V.» (Federation International des Vespa Clubs) ο αντίστοιχος οργανισμός που δημιουργήθηκε και συντόνιζε την όλη κατάσταση με συνεχιστή του το νεότερο Vespa World Club.

Vespa Club Hellas

Χιλιάδες Vespa άρχισαν τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο!!Κάθε φορά και μακρύτερα και ίσως και πιο δύσκολα. Οι πρώτοι Έλληνες vespisti ταξίδευαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ήδη από τις αρχές του ’80 για να συνευρεθούν με φίλους από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Με την πάροδο των χρόνων, εμφανίστηκαν και νέα άτομα-αρχικά- και ομάδες φίλων -στη συνέχεια- σε όλη την Ελλάδα. Ακολούθησε η δημιουργία νέων λεσχών. Στην Πάτρα, την Καβάλα, το Βόλο και αλλού. Έτσι φτάσαμε στο αποκορύφωμα της ελληνικής παρουσίας, την πραγματοποίηση «EUROVESPA», πανευρωπαϊκής συνάντησης Vespa στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 1997 με ευθύνη του Vespa Club Θεσσαλονίκης!!!

Εκεί εμφανίστηκε, άτυπα, η ονομασία Vespa Club Hellas σαν ιδέα. Ήδη είχαν ξεκινήσει οι συναντήσεις Ελλήνων «βεσπάκηδων» σε όλη την Ελλάδα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον χειμώνα… όπου από το ‘90 ξεκίνησαν οι πανελλήνιες χειμερινές συναντήσεις των μελών μας σε ορεινούς προορισμούς, σε χιονοδρομικά κέντρα (…) και μάλιστα τον Φλεβάρη, στην καρδιά του χειμώνα! Ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, με χιόνι, με παγωνιές αλλά πάντα με καλή παρέα!! Απίστευτες ιστορίες έχουν να διηγηθούν όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες εκδρομές-συναντήσεις. Μέχρι σήμερα, οι συναντήσεις του «Vespa Club Hellas» αποτελούν την παλαιότερη οργανωμένη εμφάνιση δίτροχων συναντήσεων της χώρας!

Η ιστορία συνεχίστηκε με έντονους ρυθμούς και σε αυτό το μοτίβο. Ισχυρές φιλίες αναπτύχθηκαν, οικογένειες δημιουργήθηκαν, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά βεσπάκηδων εμφανίστηκαν όσο τα χρόνια περνούσαν, οι Έλληνες ιδιοκτήτες Vespa απέκτησαν τεχνικές γνώσεις, τα συνεργεία που δραστηριοποιόταν στις επισκευές Vespa ήδη από το ’50, ξεκίνησαν πλέον τις ανακατασκευές Vespa, την επιστροφή δηλαδή των Vespa στην αρχική τους εμφάνιση και λειτουργία. Η Vespa του μπαμπά, ξανάνιωσε στα χέρια του γιού ή του παππού στα χέρια του εγγονού!!!

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διάδοση χρήσης του διαδικτύου και την αμεσότητα που προσέφερε, ανέβασαν τον αριθμό των νέων μελών και ιδιοκτητών Vespa στην Ελλάδα. Άρχισε να συζητιέται έντονα η ανάγκη δημιουργίας πλέον επίσημα αναγνωρισμένης Ομοσπονδίας Vespa. Άλλωστε ήδη σε όλη την Ελλάδα απαριθμούταν περισσότερες από 20 λέσχες Vespa.

Vespa Club HellasΈτσι φτάσαμε στην 6η Μαΐου 2017, όπου μετά από πολύχρονη προσπάθεια, συζητήσεις με όλα τα μέλη και συντονισμό ενεργειών, ο σημερινός Πρόεδρος (Κύρου Κωνσταντίνος) και ο γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας (Πραπαβέσης Ηλίας), παρουσίασαν επίσημα το αναγνωρισμένο πλέον καταστατικό της Ε.Ο.ΛΕ.Β. στα πρώτα 19 ιδρυτικά μέλη λέσχες της Ελλάδος, στην πρώτη Ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με ευθύνη των Vespa Club Πειραιώς και της Αθηναϊκής Λέσχης Vespa!!!

Μέλη των λεσχών του Vespa Club Hellas κυρίως με αφορμή τις πανευρωπαϊκές συναντήσεις, έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κόσμου!! Στην Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και στην Αγγλία, Φινλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, στο Caponord…

Με Vespa largeframe PX ή Cosa, κυρίως, αλλά και smallframe, φτάσαμε στην Τουρκία και σε χώρες της Αφρικής. Μέλος του Vespa Club Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να φτάσει και να ταξιδεύει εδώ και αρκετά χρόνια, σε χώρες της Νοτίου Αμερικής!!! Και το ταξίδι ακόμα συνεχίζεται…

Παροιμιώδης η αξιοπιστία των μοντέλων Vespa αφού μέλη μας έχουν ταξιδέψει για 20 και πλέον συνεχείς ώρες χρήσης «τέρμα γκάζι» όπως λέμε και για 1500 ή και περισσότερα συνεχή χιλιόμετρα με στάσεις μόνο για ανεφοδιασμό και για τα…απολύτως αναγκαία, χωρίς προβλήματα!!!

Αν κάποιος θέλει να ζήσει την εμπειρία αυτή, μπορεί να απευθυνθεί στη σελίδα του Vespa Club Hellas στο Facebook ή σε μία από τις λέσχες μας σε όλη την Ελλάδα. Εκεί θα βρει ότι χρειάζεται για να κάνει τη ζωή με μια Vespa ένα ευχάριστο και παραμυθένιο ταξίδι.

Viva la Vespa!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here