Κινηματογράφος & ΤαινίεςThe Quiet American (2002)

Το κλασσικό μυθιστόρημα του 1955 του Γκράχαμ Γκρην μεταφέρεται για δεύτερη φορά στη μεγάλη οθόνη. Η πρώτη ήταν το 1958. Σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Μάικλ Κέην και ο Μπρένταν Φρέηζερ, ο αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Φίλιπ Νοις και ο σεναριογράφος Κρίστοφερ Χάμπτον, είναι μερικά μόνο από τα δυνατά ονόματα των συντελεστών του έργου. Η ιστορία διεξάγεται στο Βιετνάμ, στη Σαιγκόν, το 1952. Οι Γάλλοι ήδη βρίσκονται στη χώρα και μάχονται με τους κομμουνιστές.

Ο μεσήλικας Τόμας Φάουλερ (Μάικλ Κέην) είναι εδώ και χρόνια απεσταλμένος ρεπόρτερ των Τάιμς του Λονδίνου στη Σαϊγκόν. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχέση με την νεαρή Βιετναμέζα Φονγκ (Ντο Θι Χάι Γιεν) και ζουν μαζί, αν και ο ίδιος είναι παντρεμένος. Κάποια στιγμή όμως στη ζωή τους μπαίνει ο νιόφερτος Αμερικανός, εργάτης καλής θελήσης, στην εμπόλεμη χώρα και πόλη, Άλαν Πάυλ (Μπρένταν Φρέηζερ).

Με την πρώτη ματιά ερωτεύεται την Φονγκ και προσπαθεί να την κερδίσει. Έτσι μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Φάουλερ προσπαθεί να κρατήσει τόσο τη δουλειά του εκεί, αφού η εφημερίδα τον καλεί να γυρίσει πίσω στο Λονδίνο, όσο και την κοπέλα που ερωτεύτηκε και του άλλαξε τη ζωή.

Είναι αναπόφευκτο η ταινία The Quiet American να αντιμετωπισθεί υπό το φως των γεγονότων της τελευταίας δεκαετίας. Αναφερόμενη στο παρελθόν -στις απαρχές του πολέμου του Βιετνάμ– η ταινία σήμερα καθίσταται κατά ένα παράξενο τρόπο προφητική και ο λόγος της διαχρονικός. Όταν ο πρωταγωνιστής, ένα μεσήλικας Βρετανός δημοσιογράφος ανταποκριτής στο Γαλλικό Βιετνάμ, θα βρεθεί αυτόπτης μάρτυρας σ’ ένα μακελειό, τότε η αλήθεια θα ακουστεί μέσα από τις κραυγές του πόνου.

Σ’ αυτή την σκηνή θα αντικρίσει την άλλη όψη, την κρυφή, της πραγματικότητας: ο (καθόλου) ήσυχος Αμερικανός είναι εκεί, όχι ως μάρτυρας, αλλά ως πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης σε μια αληθινή τραγωδία. . Η πολιτική κατάσταση στο Βιετνάμ, ο επερχόμενος εμφύλιος, η διαμάχη στα παρασκήνια ανάμεσα στους εθνικιστές και στους κομμουνιστές, οι αδύναμοι να παρέμβουν αποικιοκράτες Γάλλοι, η πολιτική του αμερικανικού παράγοντα: αυτά τα σημεία αποτελούν τις συντεταγμένες του φόντου.

Έτσι, ξαφνικά, ο έρωτας και οι περίπλοκές του χάνονται από το προσκήνιο και τις εικόνες της ταινίας καταλαμβάνει ο κυνισμός και ο μακιαβελισμός μιας, χωρίς ηθική βάση, πολιτικής παρέμβασης. Τα πρόσωπα γίνονται έρμαια της πολιτικής δράσης, παρά την ερωτικής.

ΠΗΓΗ: http://serrelib.blogspot.com/2010/03/quiet-american-2002.html

Σκηνοθεσία: Phillip Noyce
Σενάριο: Graham Greene
Παίζουν: Michael Caine, Brendan Fraser, Do Thi Hai Yen
Xώρα παραγωγής: Η.Π.Α.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here