Έλληνες ΕξωτερικούΣυνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Παναγιώτου, Μεξικό

English Version | Version en español
Ο Κωνσταντίνος Παναγιώτου ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ArGo Airways (Υδροπλάνα) με έδρα την πόλη του Βόλου στην Κεντρική Ελλάδα. Η ArGo Airways (Υδροπλάνα) κατάφερε μετά από πολλά εμπόδια και γραφειοκρατία να ξεκινήσει την λειτουργία της το 2009, με πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε από το λιμάνι του Βόλου προς το αεροδρόμιο της Σκιάθου στις 22 Οκτωβρίου του 2009. Αργότερα λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν η εταιρεία διέκοψε την λειτουργία της. Βρήκαμε τον Κωνσταντίνο που μένει μόνιμα πλέον στην πόλη του Μεξικού και τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα για τα υδροπλάνα αλλά και για το Μεξικό γενικότερα.

ArGo Airways

 • Τα υδροπλάνα, η ArGo Airways ήταν ένα όνειρο ζωής για σένα, το οποίο δυστυχώς επιβίωσε για λίγους μόνο μήνες στην Ελλάδα. Μπορείς να μας πεις για όλα αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν.

ArGo Airways (Υδροπλάνα)
Το υδροπλάνο της ArGo Airways στο λιμάνι του Βόλου

ARGO AIRWAYS, όπως αναφέρατε, ήταν ένα όνειρο ζωής. Από το 2008 έως το 2011 ήμουν στην Ελλάδα για τους λόγους αυτού του έργου. Όταν ξεκινήσαμε το 2008 με όλη τη διαδικασία για την απόκτηση των αδειών, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα ήταν εύκολη δουλειά. Η γραφειοκρατία έγινε γνωστή από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις για τις άδειες. Βρήκαμε πολλά εμπόδια στην ελληνική κυβέρνηση όχι επειδή δεν ήξεραν το θέμα, αλλά επειδή είναι γραφειοκράτες και δεν θέλουν νέα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά τα νέα έργα μπορούν να ανταγωνιστούν με τα συμφέροντα των πλοίων στην Ελλάδα.

Στις αρχές του 2008 η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο ήταν εξαιρετική. Μια χώρα που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 παρέμεινε με μια υποδομή πολύ υψηλού επιπέδου, με μια αναπτυσσόμενη και πολύ ευρωπαϊκή οικονομία, ο τουρισμός αυξανόταν, οι οικονομικοί δείκτες ήταν τέλειοι και ήταν απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των μεταφορών. Η μελέτη της αγοράς που κάναμε μας έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα.

ArGo Airways (Υδροπλάνα)
Εκδοτήρια Εισιτηρίων της ArGo Airways στο λιμάνι του Βόλου

Όπως προαναφέρθηκα, όταν ξεκινήσαμε όλη τη διαδικασία για την ίδρυση της ARGO AIRWAYS, συναντήσαμε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είναι πολύ γραφειοκρατική, οι εργαζόμενοι της συνηθισμένοι να μην εργάζονται χωρίς νομισματική ώθηση, η διαφθορά σε κόκκινους δείκτες και η χώρα σταμάτησε χωρίς σχέδια.

Συναντήσαμε κυβερνητικούς υπαλλήλους με την κακία και με σκοπό κανείς δεν πρέπει να κάνει τίποτα. Οι ευρωπαϊκοί νόμοι δεν ελήφθησαν υπόψη και έκαναν ότι ήθελαν αυτοί οι υπάλληλοι, θέτοντας εμπόδια στην πορεία κάθε προσώπου που προσπαθούσε να κάνει κάτι καινούργιο και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Έπρεπε να φτάσουμε στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας στις Βρυξέλλες για να αναγκάσουμε την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) της Ελλάδας να μας δώσει τις άδειες. Είχαμε δύο χρόνια το υδροπλάνο ήταν καθηλωμένο χωρίς να μπορούμε να πετάξουμε, με όλο το κόστος των πιλότων, των μηχανικών, των ενοικίων στο λιμάνι, των ενοικίων της περιοχής συντήρησης κλπ.

Για να τελειώσω με την εμπειρία μου στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, θέλω να σχολιάσω ότι ήρθα από μια χώρα όπως το Μεξικό όπου θεωρείται τριτοκοσμική και βρήκα τον εαυτό μου σε μια Ελλάδα της Ευρώπης όπου όχι μόνο δεν είναι η Ευρώπη αλλά είναι χώρα του έκτου κόσμου, εάν αυτό υπάρχει.

Δεν ξέρω αν υπάρχει μια άλλη χώρα στον κόσμο που να είναι τόσο δύσκολη στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Βίντεο: Κωνσταντίνος Παναγιώτου, Υδροπλάνα και Μεξικό, από την εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση, Alpha TV

 • Ζεις μόνιμα στο Μεξικό. Μπορείς να μας πεις μερικά λόγια για την χώρα και τους ανθρώπου της ;

Μεξικό
Μεξικό

Mexican Comic

Ζω στο Μεξικό από το 1993, με μια διακοπή, όπου επέστεψα στην Ελλάδα, από το 2008 έως το 2011. Το Μεξικό είναι μια πολύ όμορφη και μεγάλη χώρα και από τη δική μου άποψη μια από τις καλύτερες για να ζήσεις και να εργαστείς. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και μπορεί κάποιος να προσαρμοστεί εύκολα. Είναι μια χώρα, όπου τα τελευταία 15 χρόνια μεγάλωσαν πολύ τα οικονομικά. Είναι η τέταρτη χώρα στην εξαγωγή αυτοκινήτων και η πρώτη στις εξαγωγές τηλεοράσεων.

Το Μεξικό διατηρεί ισχυρό πλεονέκτημα στην εξαγωγή προϊόντων από την αυτοκινητοβιομηχανία, γενικά μηχανήματα και βιομηχανικό εξοπλισμό, επαγγελματικά, επιστημονικά και ελεγκτικά μέσα. Το πλεονέκτημα αυτό σχετίζεται με το χαμηλό κόστος μεταφοράς προς την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και το χαμηλό κόστος εργασίας σε σχέση με αυτή τη χώρα.

Το Μεξικό διατηρεί ισχυρό πλεονέκτημα στην εξαγωγή προϊόντων από την αυτοκινητοβιομηχανία, γενικά μηχανήματα και βιομηχανικό εξοπλισμό

Η κουζίνα του Μεξικού είναι πολύ εκτεταμένη και είναι αναγνωρισμένη ως παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO. Το Μεξικό είναι η έκτη χώρα στον κόσμο για την προσέλκυση ξένων τουριστών με 39,6 εκατομμύρια ετησίως. Η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας της, την καθιστά πολύ ελκυστική, καθώς και οι παραλίες τόσο στην Καραϊβική όπως και του Ειρηνικού, οι αποικιακές πόλεις και η αρχαιολογία της είναι από τα πράγματα που δεν πρέπει να χάσει κάποιος όταν επισκέπτεται το Μεξικό.

 • Σε ποια άλλα μέρη του Μεξικού έχεις ταξιδέψει ή σε άλλες χώρες, κάποια μέρη που σου άρεσαν περισσότερο ;

Μεξικό
Κανκούν, Μεξικό

Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Υπάρχουν πολλές πολύ όμορφες χώρες με θεαματικά τοπία και με ενδιαφέρουσα αρχαίο πολιτισμό. Δεν θα μπορούσα να επισημάνω μια συγκεκριμένη χώρα. Κάθε χώρα έχει τη δική της ομορφιά. Σχετικά με το Μεξικό έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την επικράτεια του και έχω δει την έρημο στο βόρειο τμήμα στα σύνορα με τις ΗΠΑ, με αγροκτήματα, με μοσχάρια πολύ υψηλής ποιότητας, με καουμπόηδες, τη μουσική και τον πολιτισμό του.

Έχω ταξιδέψει στο κέντρο του Μεξικού με τον πολιτισμό του, τις πυραμίδες, τη γαστρονομία. Πήγα νότια με τη μεγάλη παρουσία των Ινδιάνων Μάγια και τον πολιτισμό τους. Έχω ταξιδέψει σε ζούγκλες και τα ηφαίστεια του Μεξικού, στις παραλίες λευκής άμμου στην Καραϊβική, στις παραλίες του Ειρηνικού στο Ακαπούλκο του ’50, ’60 και ’70 που εξακολουθεί να έχει την αίγλη του, από πλούσιους και διάσημους. Πήγα στην Baja California, όπου οι φάλαινες έρχονται το χειμώνα για να γεννήσουν.

Θέλω να μεταφέρω με αυτές τις γραμμές, τη ποικιλία των τοπίων, των πολιτισμών, την ιστορία, το κλίμα, όπου όταν στο βορρά είναι μείον 18 βαθμοί, στην Πόλη του Μεξικού είναι 23 και στις παραλίες ή στα νότια είναι 33. Το Μεξικό έχει τα πάντα. Όλα τα κλίματα, όλες τις κουλτούρες, ζούγκλες, ερήμους, βουνά που φτάνουν τα πέντε χιλιάδες μέτρα σε ύψος και το πιο σημαντικό: τους εγκάρδιους και φιλόξενους ανθρώπους της.

 • Τι σου λείπει από την Ελλάδα ;

Ζω στην Πόλη του Μεξικού, όπου βρίσκω Έλληνες, ελληνικά εστιατόρια, ελληνικό ελαιόλαδο, ελληνικές ελιές, ελληνικά κρασιά
Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα εκτός από την οικογένεια και τους φίλους μου. Ζω στην Πόλη του Μεξικού, όπου βρίσκω ελληνικά εστιατόρια, ελληνικό ελαιόλαδο, ελληνικές ελιές, ελληνικά κρασιά, Έλληνες (τα τελευταία χρόνια αρκετούς) και οτιδήποτε μπορεί κάποιος να χρειαστεί από την Ελλάδα υπάρχει.

Το μόνο που μου λείπει είναι η οικογένεια και οι φίλοι.

Μερικά στυγμιότυπα από το Υδροπλάνο της ArGo Airways στο λιμάνι του Βόλου

Το υδροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας ArGo Airways

Το υδροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας ArGo Airways όπως φεύγει από το επιβατικό λιμάνι του Βόλου με κατεύθυνση το εσωτερικό χώρου του εμπορικού λιμανιού που είναι και ο χώρος απογείωσης αλλά και προσθαλάσσωσης (προσγείωσης) του.

Προηγείτο πάντα ένα ταχύπλοο σκάφος που επιβλέπει τον χώρο για να απομακρύνει οποιοδήποτε άλλο σκάφος στην περιοχή και να εκκενώσει τον χώρο.

Το υδροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας ArGo Airways

Το υδροπλάνο όταν προσεγγίζει την πλωτή εξέδρα της ArGo Airways μετά την προσθαλάσσωση του στο εμπορικό λιμάνι του Βόλου. Μετά την προσθαλάσσωση του οδεύει προσεκτικά προς το επιβατικό λιμάνι του Βόλου για να φθάσει στον τερματικό σταθμό όπου θα αφήσει και τους επιβάτες.

Οι εργαζόμενοι στο τερματικό σταθμό θα προσεγγίσουν το υδροπλάνο για να το δέσουν στην πλωτή εξέδρα και να βοηθήσουν τους επιβαίνοντες να κατέβουν.

Ακολουθούν και μερικά βίντεο από το Μεξικό στο κάτω μέρος της σελίδας.

Mexico City 4K

Mexico City, or the City of Mexico abbreviated as CDMX, Nahuatl languages: is the capital of Mexico and the most populous city in North America. Mexico City is one of the most important cultural and financial centres in the Americas. It is located in the Valley of Mexico, a large valley in the high plateaus in the center of Mexico, at an altitude of 2,240 meters (7,350 ft). The city has 16 boroughs.

Greece & Mexico, ArGo Airways Seaplanes: Interview with Constantine Panagiotou

Constantine Panagiotou was the chairman and chief executive of ArGo Airways (Seaplanes) based in the city of Volos in Central Greece. ArGo Airways launched its operations in 2009, with a first flight from the port of Volos to Skiathos Airport on 22 October 2009. Later problems forced the company to cease operating. We found Constantine who lives permanently in the Mexico City and asked him a few things about the seaplanes but also about Mexico.

 • ArGo Airways Seaplanes, was a life dream for you, which unfortunately survived for only a few months in Greece. Can you tell us about the problems that arose?

ArGo Airways

ArGo Airways (Υδροπλάνα)

ArGo Airways, was the dream of my life. From 2008 to 2011. I was in Greece for this project. When we started in 2008 with the whole process of obtaining licenses, we realised it would not be an easy job.

Bureaucracy came into play from the very first moment we started the licensing negotiations. We found many obstacles with the Greek government, not because they did not know the s, but because they are bureaucrats and do not want new things especially when new projects can compete with the interests of shipping.

After the 2004 Summer Olympic Games (Games of the XXVIII Olympiad, Athens 2004), the country remained with a very high-level infrastructure, a growing economy and tourism was also growing. The economic indicators were perfect for the modernisation of transport. A market study we made gave us very good results.

ArGo Airways (Υδροπλάνα)

When we started the process of setting up ArGo Airways, we met a very different reality. The government was very bureaucratic, its employees are not accustomed to working without monetary rewards and corruption was rampant.

We met government officials who were malicious and no one was prepared to help. European laws were not followed and they did what they wanted, putting obstacles in the path of anyone trying to do something new, creating new jobs and growth. We had to go to the General Civil Aviation Directorate in Brussels to force the Hellenic Civil Aviation Authority (HCAA) to give us the licenses. We had two years with a seaplane that we could not fly, with all the cost of pilots, engineers, rentals in the harbour, maintenance areas etc.

To finish with my experience of doing business in Greece, I want to say that I came from a country like Mexico which I think is a third world country and found myself in a Greece which is unlike Europe but a country of the sixth world; if it exists. I do not know if there is another country in the world that is so difficult to do business.

 • You live permanently in Mexico. Can you tell us a few words about the country and its people?

Μεξικό

Mexican ComicI have been living in Mexico since 1993, apart from a break, when I went to Greece from 2008 to 2011. Mexico is a very beautiful and great country and, in my opinion, one of the best places to live and work.

The people are very hospitable and adaptable. It is a country where in the last 15 years the economy has grown. It is the fourth country in the export of cars and the first in the export of televisions. Mexico has a strong advantage in exporting products from the automotive, general machinery and industrial equipment, professional, scientific and audit instruments. This advantage is related to the low cost of transport to the United States market and the low labour costs in relation to that country.

Mexican cuisine is very extensive and is recognised as a world heritage of humanity by UNESCO. Mexico is the sixth country in the world in attracting foreign tourists with 39.6 million per year. The diversity of its flora and fauna makes it very attractive, as well as the beaches of the Caribbean and the Pacific. The colonial cities and their archeology are among the things that one should not miss when visiting Mexico.

 • In what other parts of Mexico have you traveled or in other countries, that you liked most?

Μεξικό

I have traveled to many countries in Latin America, Europe and North America. There are many very beautiful countries with spectacular landscapes and interesting ancient civilisations. I could not point to a particular country; every country has its own beauty.

In Mexico I have traveled almost all over the country and I have seen the desert in the northern part of the border with the USA, with farms, very high quality calves, cowboys, music and culture. I have traveled to the centre of Mexico with its culture, pyramids, gastronomy.

I went south to understand the great presence of the Mayan Indians and their culture. I have traveled in jungles and Mexican volcanoes, the white sandy beaches on the Caribbean coast. Pacific beaches around Acapulco still have the glamour of the ’50s,’ 60s and ’70s with the rich and famous.

I went to Baja California, where the whales come in the winter to give birth. I want to convey with these lines the variety of landscapes, cultures, history and climate. When in the north it is minus 18 degrees in Mexico City it is 23 and on the beaches or in the south it is 33.

Mexico has everything. All cultures, jungles, deserts, mountains that reach five thousand metres in height and most importantly: the cordial and hospitable people.

 • What do you miss from Greece?

There are not many things except my family and friends. I live in Mexico City, where I find Greek restaurants, Greek olive oil, Greek olives, and Greek wines. There are Greek people (over the past few years) and anything that anyone can need from Greece. All I miss is family and friends.

Cancún, Mexico ?? – by drone [4K]

Spanish Version – Versión en Español

Entrevista a Constantino Panagiotou, México

Constantino Panagiotou fue el presidente y director ejecutivo de ArGo Airways (Hydroplanes) con sede en la ciudad de Volos, en Grecia central. Argo Airways logró lanzar sus operaciones en 2009, con un primer vuelo desde el puerto de Volos al aeropuerto de Skiathos el 22 de octubre de 2009.

Posteriormente, debido a los problemas que surgieron, la empresa dejó de operar. Encontramos a Constantine, que vive permanentemente en la ciudad de México y le preguntamos algunas cosas sobre los hidroaviones, pero también sobre México en general.

 • Hypsplanes, ArGo Airways fue un sueño de vida para usted, que desafortunadamente sobrevivió solo unos meses en Grecia. Puedes contarnos sobre todos estos problemas que han surgido.

ArGo Airways

ArGo Airways (Υδροπλάνα)ARGO AIRWAYS, como mencionaste, fue un sueño de vida. De 2008 a 2011 estuve en Grecia por los motivos de este proyecto. Cuando comenzamos en 2008 con todo el proceso de obtención de licencias, nos dimos cuenta de que no sería un trabajo fácil. La burocracia se conoció desde el primer momento en que comenzamos las negociaciones de licencias. Encontramos muchos obstáculos en el gobierno griego porque no sabían el problema, sino porque son burócratas y no quieren cosas nuevas, mucho más cuando estos nuevos proyectos pueden competir con los intereses de los barcos en Grecia. A principios de 2008, la imagen de Grecia en fue genial

ArGo Airways (Υδροπλάνα)

Un país que, después de los Juegos Olímpicos de 2004, seguía teniendo una infraestructura de muy alto nivel con una economía en crecimiento y muy europea, el turismo crecía, los indicadores económicos eran perfectos y era necesaria la modernización del transporte. El estudio de mercado que hicimos nos dio muy buenos resultados.

Como mencioné anteriormente, cuando comenzamos todo el proceso de configuración de ARGO AIRWAYS, nos encontramos con una realidad muy diferente. El gobierno es muy burocrático, sus empleados no están acostumbrados a trabajar sin impulso monetario, la corrupción en los marcadores rojos y el país se detuvo sin planes. Nos reunimos con funcionarios del gobierno con malicia y nadie debe hacer nada.
Las leyes europeas no se tuvieron en cuenta e hicieron lo que querían, poniendo obstáculos en el curso de cada persona que intentaba hacer algo nuevo y creando nuevos empleos y crecimiento. Tuvimos que llegar a la Dirección General de Aviación Civil en Bruselas para obligar a la Autoridad Helénica de Aviación Civil (CAA) a otorgarnos las licencias.

Teníamos dos años en el hidroavión que no podíamos volar, con todo el costo de los pilotos, ingenieros, alquileres en el puerto, alquileres en el área de mantenimiento, etc. Para terminar con mi experiencia en hacer negocios en Grecia, quiero comentando que vine de un país como México, donde creo que es un tercero y me encontré en una Grecia de Europa donde no solo no es Europa sino que es un país del sexto mundo, si existe. No sé si hay otro país en el mundo que sea tan difícil de hacer negocios.

 • Vives permanentemente en México. ¿Puedes decirnos algunas palabras sobre el país y su gente?

Μεξικό

Mexican ComicHe estado viviendo en México desde 1993, con un descanso, donde fui a Grecia de 2008 a 2011. México es un país muy hermoso y grandioso y, en mi opinión, uno de los mejores para vivir y trabajar.

Las personas son muy hospitalarias y pueden adaptarse fácilmente. Es un país donde en los últimos 15 años la economía creció. Es el cuarto país en la exportación de automóviles y el primero en la exportación de televisores. México tiene una gran ventaja en la exportación de productos de la automotriz, maquinaria en general y equipos industriales, profesionales, científicos y de instrumentos de auditoría. Esta ventaja está relacionada con el bajo costo del transporte al mercado de los Estados Unidos y los bajos costos laborales en relación con ese país.

México tiene una gran ventaja en la exportación de productos de la industria automotriz, maquinaria en general y equipos industriales. La cocina mexicana es muy extensa y está reconocida como un patrimonio mundial de la humanidad por la UNESCO. México es el sexto país del mundo en atraer turistas extranjeros con 39.6 millones al año. La diversidad de su flora y fauna lo hace muy atractivo, así como las playas del Caribe y el Pacífico, las ciudades coloniales y su arqueología son algunas de las cosas que no debe perderse cuando visite México.

 • ¿En qué otras partes de México has viajado o en otros países, algunos lugares que te han gustado?

ΜεξικόHe viajado a muchos países de América Latina, Europa y América del Norte. Hay muchos países muy hermosos con paisajes espectaculares y una civilización antigua interesante. No podría señalar un país en particular.
Cada país tiene su propia belleza. Acerca de México He viajado por casi todo el país y he visto el desierto en la parte norte de la frontera con los Estados Unidos, con granjas, terneros, vaqueros, música y cultura de muy alta calidad. He viajado al centro México con su cultura, pirámides, gastronomía.
Fui al sur con la gran presencia de los indios mayas y su cultura. He viajado en junglas y volcanes mexicanos, las playas de arena blanca en el Caribe, las playas del Pacífico en Acapulco de los años 50, 60 y 70 que aún tienen su glamour, de ricos y famosos.

Fui a Baja California, donde las ballenas vienen en invierno para dar a luz. Quiero transmitir con estas líneas la variedad de paisajes, culturas, historia, clima donde, cuando está en el norte, hay menos 18 grados en la Ciudad de México. Tiene 23 años y en las playas o en el sur es 33. México lo tiene todo. Todas las culturas, culturas, selvas, desiertos, montañas que alcanzan los cinco mil metros de altura y lo más importante: su gente cordial y hospitalaria.

 • ¿Qué falta en Grecia?

No hay muchas cosas excepto mi familia y amigos. Vivo en la Ciudad de México, donde encuentro restaurantes griegos, aceite de oliva griego, aceitunas griegas, vinos griegos, griegos (en los últimos años) y todo lo que cualquiera pueda necesitar de Grecia. Todo lo que extraño es la familia y los amigos.

1 COMMENT

 1. πολλα μπραβο που καταφερε να ξεπερασει ολο αυτο το εναντιον κλιμα και να στησει αυτο που ηθελε και μου εδωσε την ευκαιρια να δω απο ψηλα την διαδρομη Θεσ/νικη-Βόλος.
  Η αληθεια ειναι οτι το βουρ-βουρ πανωκατω στην πολη και αρκετες φορες την ημερα ηταν καπως…
  κριμα που σταματησε τελικα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here