Τα τούννελ Vinh Moc

Σε μια παράκτια περιοχή βόρεια του Hue στο κεντρικό Βιετνάμ υπάρχει ένα δίκτυο σηράγγων γνωστό ως Vinh Moc. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τις σήραγγες Cu Chi, που χρησιμοποιήθηκαν από το στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τις σήραγγες στο Vinh Moc.

Σε αντίθεση με τις φημισμένες σήραγγες Cu Chi, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από το Viet Cong για μάχες, οι σήραγγες Vinh Moc ήταν καταφύγια βομβών κυρίως για πολίτες. Βρίσκονται στην ακτή 37 χιλιόμετρα βόρεια του Dong Ha, στην περιοχή του DMZ, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ βόρειου και νότιου Βιετνάμ, που δημιουργήθηκε κατά μήκος του ποταμού Ben Hai. Χτίστηκαν μεταξύ 1966 και 1967, σε τρία διαφορετικά επίπεδα, 12, 18 και 22 μέτρα βάθος, με 13 εισόδους και εξόδους, μεταξύ των οποίων οι επτά ήταν στην ακτή και εκτείνονται σε μήκος 2,8 χιλιομέτρων.


Εκτιμάται ότι 300 άτομα (περίπου 60 οικογένειες) ζούσαν μόνιμα σε σήραγγες κατά τα έτη 1966 έως 1972, 17 παιδιά γεννήθηκαν στο εσωτερικό των σηράγγων του Vinh Moc. Το ανώτατο επίπεδο ήταν κατάλληλο για τη ζωή των οικογενειών, το δεύτερο επίπεδο χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση των όπλων και των προμηθειών και το τελευταίο και βαθύτερο επίπεδο χρησιμοποιήθηκε για καταφύγιο από τον βομβαρδισμό, αφού οι αμερικανικές βόμβες είχαν σχεδιαστεί για να διεισδύσουν 10 μέτρα μέσα στο έδαφος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here