Οι άνθρωποι των δένδρων, Korowai και Kombai, Νέα Γουινέα της Ινδονησίας

Οι άνθρωποι των δένδρων, Korowai και Kombai, ζουν κοντά στον ποταμό Brazza στις τεράστιες ζούγκλες της Νέα Γουινέα της Ινδονησίας.

Οι Κομπάι γενικά ζουν σε καλύβες, με κάθε φυλή να ζει σε καλύβα πάνω σε ένα μεγάλο δέντρο (oρισμένες καλύβες είναι τοποθετημένες μέχρι και 40 μέτρα ψηλά), αν και οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται έξω. Κάθε φυλή φυλάει το δέντρο και την περιοχή με τόξα και βέλη. Η παράδοση των Κομπάι για την οικοδόμηση δέντρων προέρχεται από το γεγονός ότι τα δένδρα είναι ευκολότερα για να υπερασπιστούν σε περιόδους πολέμου με γειτονικές φυλές. Για διατροφή οι Κομπάι κυνηγούν ζώα και ψάρια και χρησιμοποιούν συχνά μικρά σκυλιά για να βοηθήσουν να τα εντοπίσουν.

Οι Korowai

Οι Korowai, που ονομάζεται επίσης Kolufo, είναι ο λαός που ζει στη νοτιοανατολική Δυτική Παπούα στην ινδονησιακή επαρχία της Παπούα, κοντά στα σύνορα με την Παπούα Νέα Γουινέα και αριθμούν περίπου 3.000 κάτοικοι. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν οι ανθρωπολόγοι ξεκίνησαν μια μελέτη της φυλής, οι Κοροβάι αγνοούσαν την ύπαρξη άλλων λαών εκτός από τους ίδιους τους εαυτό τους.

Από το 1980 μερικοί έχουν μετακομίσει σε νεοαποκτηθέντα χωριά όπως το Yaniruma στις όχθες ποταμού Becking (περιοχή Kombai-Korowai), Mu και Mbasman (περιοχή Korowai-Citak), όπως και στην συνέχεια σε περισσότερα χωριά. Οι Korowai είναι κυνηγοί-συλλέκτες με εξαιρετικές κυνηγετικές και αλιευτικές δεξιότητες, όπως επίσης έχει αναφερθεί ότι ασκούν και τελετουργικό κανιβαλισμό μέχρι και σήμερα.


Οι καλύβες των δέντρων των Korowai

Οι Korowai έχουν ένα άλλο συναρπαστικό πολιτιστικό χαρακτηριστικό: είναι φανταστικοί αρχιτέκτονες καλύβων των πανύψηλων δέντρων. Αυτή η μοναδική αρχιτεκτονική προστατεύει τις οικογένειες τους από τα κουνούπια, καθώς και από τους ενοχλητικούς γείτονες και τα κακά πνεύματα.

Τα σπίτια των δέντρων είναι κατασκευασμένα σε ξέφωτα με μεγάλα δέντρα Banyan ή Wanbom. Ενώ μερικά είναι περίπου 35 μέτρα πάνω από το έδαφος, τα περισσότερα είναι συνήθως μεταξύ 8-12 μέτρων ύψος. Κατά την κατασκευή τους πρώτα συναρμολογείτε το δάπεδο, έπειτα προστίθονται οι τοίχοι και τέλος μια οροφή του δέντρου Sago. Το δάπεδο πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό καθώς τα σπίτια δέντρων φιλοξενούν συχνά πάνω από δώδεκα άτομα.


Ο κανιβαλισμός των Korowai

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κανιβαλισμός είναι μια από τις πιο τρομακτικές έννοιες που μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά για ορισμένα μέλη της φυλής Korowai στην ινδονησιακή Νέα Γουινέα, η ανθρώπινη σάρκα είναι το κεντρικό πιάτο στον μενού τους.

Η Παπούα Νέα Γουινέα έχει ιστορία κανιβαλισμού και ορισμένοι ερευνητές υποδηλώνουν ότι η φυλή Korowai πιστεύεται ότι είναι μία από τις τελευταίες ενεργές φυλές που ασκούσαν τον κανιβαλισμό.


Michael Rockefeller

Ο Michael Rockefeller γεννήθηκε το 1938. Ήταν ο νεώτερος γιος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Nelson Rockefeller και το νεώτερο μέλος μιας δυναστείας εκατομμυριούχων που ίδρυσε ο διάσημος παππούς του, John D. Rockefeller, ένας από τους πλουσιότερους άντρες των Η.Π.Α.. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Michael Rockefeller εξαφανίστηκε κολυμπώντας προς την ακτή στην Νέα Γουινέα όταν στο πλεούμενο στο οποίο βρισκόταν αναποδογύρισε από τα υπόγεια ρεύματα του ποταμού. Πιστεύετε ότι έπεσε θύμα κανιβαλισμού από την φυλή Ασμάτ.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here