Εθνικές μειονότητες Kayan της Βιρμανίας (Μιανμάρ)

Οι Kayan είναι μια υποομάδα των Karen, της εθνικής μειονότητας Tibeto-Burman της Μιανμάρ (Βιρμανία). Οι Kayan αποτελείται από τις ακόλουθες ομάδες: Kayan Lahwi (επίσης αποκαλούμενη Padaung), Kayan Ka Khaung (Gekho), Kayan Lahta, Kayan Ka Ngan. Kayan Gebar, Kayan Kakhi και Bwe (Kayaw). Το Padaung είναι ένας όρος των Shan στην Βιρμανία για τις Kayan Lahwi (οι γυναίκες φορούν τα δαχτυλίδια ορείχαλκου στον λαιμό). Οι κάτοικοι Kayan στην επαρχία Mae Hong Son στη Βόρεια Ταϊλάνδη αναφέρονται στον εαυτό τους ως Kayan και αντιτίθενται στο να ονομάζονται Padaung.

Why Do These Women Stretch Their Necks? | National Geographic

National Geographic

Starting at an early age, women of the Padaung tribe wear a coil of brass rings around their necks. This collar, and the elongated appearance it gives their necks over time, are Padaung symbols they wear proudly. In their native Myanmar, Padaung people often faced persecution over these visible tribal symbols. Now, having relocated to a Thailand refugee camp, these Padaung women continue this centuries-old custom, memorializing the struggles of the past and maintaining a link to their tribe’s history.

Η ύπαρξη των Kayan στη βόρειο Ταϊλάνδη ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν η σύγκρουση μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και των ανταρτικών δυνάμεων ανάγκασε τις φυλές Kayan να φύγουν στις παραμεθόριες περιοχές της Ταϊλάνδης και στεγάστηκαν σε πολλά προσφυγικά στρατόπεδα.

Kayan

Υπάρχει μια μικρή ομάδα η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή η Kayan, έγινε δημοφιλές σε όλες τις ηπείρους, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γυναίκες με τα δαχτυλίδια του λαιμού αποτελούν μέρος αυτής της εθνικής ομάδας. Πολλοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες με μακρύ λαιμό (οι γυναίκες Kayan) προέρχονται από την περιοχή του Τσιάνγκ Μάι στην Ταϊλάνδης. Στην πραγματικότητα οι γυναίκες με τον μακρύ λαιμό προέρχονται από μια μικρή περιοχή της Μιανμάρ που ονομάζεται Loikaw, στην πολιτεία Kayah. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια στην Ταϊλάνδης, οι γυναίκες με τον μακρύ λαιμό ζουν σε κατάσταση ημι-δουλείας, καθώς πωλούν αναμνηστικά για τους τουρίστες και φωτογραφίζονται μαζί τους λες και είναι ζώα ζωολογικών κήπων.

Suffering for Tradition | Taboo: Body Modification

National Geographic

See the damage caused when a woman takes her neck ring off after five years.

Μία κοπέλα αφαιρεί τα δαχτυλίδια, ντοκιμαντέρ της National Geographic. Πως φαίνεται ο λαιμός της μετά την αφαίρεση των δαχτυλιδιών.

Kayan

Οι γυναίκες Kayan σπάνια αφαιρούν τα δαχτυλίδια τους εκτός από την αντικατάστασή τους με μακρύτερα δακτυλίδια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το δαχτυλίδι προκαλεί την αποδυνάμωση των μυών του αυχένα και με την πάροδο του χρόνου, οι γυναίκες αισθάνονται ότι τα δαχτυλίδια τους έχουν γίνει μέρος του σώματός τους και θεωρούνε λάθος να τα αφαιρέσουν.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες Karen βάζουν τα δαχτυλίδια με σκοπό την επιμήκυνση του αυχένα είναι απλά η παράδοση της φυλής τους. Ενώ υπάρχουν μερικές από τις γυναίκες που το κάσνουν για οικονομικούς λόγους επειδή είναι πρόσφυγες, υπάρχουν μερικές από τις γυναίκες που το κάνουν μόνο και μόνο για να κρατήσουν την παράδοση τους. Η πρακτική των ορειχάλκινων δαχτυλιδιών ξεκίνησε όχι μόνο για την ομορφιά αλλά και για την προστασία από τις τίγρεις.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here