Ο Πόλεμος του Βιετνάμ

Ο πόλεμος του Βιετνάμ (1954-75), μια παρατεταμένη σύγκρουση του Βόρειου Βιετνάμ και τους Viet Cong, ενάντια στην κυβέρνηση του Νότιου Βιετνάμ και τον κύριο σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ονομάστηκε ο Αμερικάνικος Πόλεμος στο Βιετνάμ, ένας πόλεμος που ήταν επίσης μέρος μιας μεγαλύτερης περιφερειακής σύγκρουσης του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων και της τότε Σοβιετικής Ένωσης και τους αντίστοιχους συμμάχους της.

Οι παγίδες θανάτου των Βιετκόνγκ

Πόλεμος του Βιετνάμ

Ο πόλεμος των 10.000 ημερών. Ο πόλεμος που άφησε τις ΗΠΑ με τσακισμένο ηθικό. Ο πόλεμος που στην αρχή θεωρήθηκε παιχνιδάκι για την Αμερική, αλλά στη συνέχεια, όταν οι πλαστικές σακούλες επέστρεφαν γεμάτες με νεκρούς φαντάρους, άλλαξε τα δεδομένα. Κανείς δεν κερδίζει στα χαρτιά, αλλά στο πεδίο της μάχης. Και όταν το πεδίο αυτό είναι μια ζούγκλα, όταν η ζέστη και τα κουνούπια δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς, όταν πολεμάς ένα αόρατο εχθρό που εμφανίζεται ξαφνικά, από το πουθενά, χτυπάει και φεύγει, τότε το ηθικό πέφτει, διαλύεται…

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την αυτοκρατορία της Δύσης. Μόλις είχε βγει κερδισμένη από τον Β παγκόσμιο πόλεμο, και μετέπειτα από τον πόλεμο της Κορέας. Το Βιετνάμ, ήταν μια μικρή χώρα που είχε εμφύλιο, και οι αντίπαλοι, είχαν ένα στρατό ελάχιστα εξοπλισμένο.

Πόλεμος του Βιετνάμ

Μόνο Καλάσνικοφ, έφταναν από την ΕΣΣΔ και την Κίνα σαν βοήθεια. Όλοι πίστευαν ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση… Δεν ήταν όμως. Οι στρατιώτες των ΗΠΑ αποδεκατίζονταν καθημερινά από τους Βιετκόνγκ, μέσα στις πυκνές ζούγκλες στην νοτιοανατολική εκείνη πλευρά της Ασίας. Οι Βιετκόνγκ δεν είχαν ελικόπτερα, δεν είχαν σύγχρονα τυφέκια, δεν είχαν ναπάλμ.

Εκμεταλλεύτηκαν όμως άριστα τον χώρο τους, και την εφευρετικότητα τους. Και μέχρι να αρχίσει να έρχεται η βοήθεια από τους “συντρόφους” της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης, πολεμούσαν με ότι έβρισκαν.

Βορειοδυτικά της Σαϊγκόν στην πόλη Τάι Νίνχ, λειτουργεί από το 2004 το “Μουσείο της Παγίδας”. Σε αυτό ο καθένας μπορεί να ξεναγηθεί και να δει δεκάδες αυτοσχέδιες παγίδες που έφτιαχναν οι Βιετκόνγκ την περίοδο του πολέμου.

Color Combat footage from Saigon – Vietnam War

The Vietcong launched 35 battalions at Saigon. Sapper Battalions and the local forces attacked the Presidential Palace, the National Radio Station, the US Embassy, and other principal targets.


Τα επίσημα στοιχεία δίνουν απώλειες για τις ΗΠΑ 58.220 νεκρούς, 1.719 αγνοούμενους και 303.695 τραυματίες. Αλήθεια πόσοι από αυτούς έπεσαν σε παγίδες και έχασαν τη ζωή τους, η τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα; Κανείς δεν ξέρει…

Μπορεί να δει τις μικρές καμουφλαρισμένες τρύπες που έσκαβαν στο έδαφος οι μικροκαμωμένοι Βιετκόνγκ και από τις οποίες ξεπρόβαλαν και πυροβολούσαν. Μπορεί επίσης να δει παγίδες μέσα στο έδαφος.

Ο στρατιώτης πατούσε πάνω τους (εννοείται ότι ήταν όλες καλά καμουφλαρισμένες) το πόδι του έπεφτε μισό μέτρο μέσα στην τρύπα και τα μεγάλα καρφιά έκλειναν στη σάρκα και την έκαναν άμορφη μάζα.

Πόλεμος του Βιετνάμ – ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΙΧΝΗ / Vietnam War – HIDDEN TRACES

Στις 27 Ιανουαρίου 1973 στο Παρίσι υπογράφεται Συνθήκη Ειρήνης ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Βόρειο Βιετνάμ και το Νότιο Βιετνάμ, το οποίο εκπροσωπούσε το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Νότιου Βιετνάμ, οι Βιετκόνγκ. Έτσι επισφραγίστηκε το τέλος του πολέμου έπειτα από 8 χρόνια ανάμεσα στον Αμερικανικό στρατό που υποστήριζε το Νότιο Βιετνάμ εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ. Πολλά εκατομμύρια Βιετναμέζοι σκοτώθηκαν και 60.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Σήμερα το Βιετνάμ είναι μία ενιαία χώρα με πληθυσμό 95 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσα το Ανόι στον Βορρά.

Πόλεμος του ΒιετνάμΗ Σαϊγκόν στο Νότο πήρε πάλι την παλιά ονομασία Χο Τσι Μινχ. Σαράντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου τα ίχνη των μαχών είναι ακόμα εκεί, στις μνήμες και στα τοπία. Υπάρχει ακόμα το υπόγειο δίκτυο που χρησιμοποιήθηκε το 1968, όταν ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ επιτέθηκε ταυτόχρονα σε 100 πόλεις στη χώρα. Ανεξίτηλα είναι και τα ίχνη των Αμερικανών από τις δεκάδες στρατιωτικές βάσεις τους, μάλιστα πολλοί στρατιώτες δεν βρέθηκαν ποτέ.

Πόλεμος του Βιετνάμ

Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν οστά που τα εξετάζουν οι ιατροδικαστές, ενώ οι ναπάλμ έχουν ανεξίτηλα σημαδέψει τους ανθρώπους και τον τόπο με τα χημικά απόβλητα. Σήμερα οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει διαδικασίες καθαρισμού κοντά στην πρώην αεροπορική τους βάση, όπου οι μετρήσεις έδειξαν 400 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ με τις ζωντανές μαρτυρίες και τις επιστημονικές ανακαλύψεις θα μας ταξιδέψει σε ένα παρελθόν ακόμα ολοζώντανο και που μάλλον δεν θα σβήσει ποτέ.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρίες και διηγήσεις για τον πόλεμο, συνεντεύξεις με ειδικούς και ψηφιακές αναπαραστάσεις αποκαλύπτουν τα μέχρι σήμερα κρυμμένα ίχνη των πιο σημαντικών επεισοδίων στην Ιστορία του πολέμου. Κάθε πεδίο μάχης γίνεται ανοιχτό βιβλίο που φέρνει στο φως απρόσμενα στοιχεία και λεπτομέρειες για τις διάσημες μάχες και μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα και την σημασία τους για την έκβαση του φοβερού αυτού πολέμου.


Ο επισκέπτης θα θαυμάσει την “Holly trap”, την “βασίλισσα” των παγίδων. Ο ανυποψίαστος Αμερικάνος, πατούσε πάνω της , το έδαφος άνοιγε και εκείνος έπεφτε μέσα. Η παγίδα αποτελούνταν από δυο παράλληλους κυλίνδρους με καρφιά που πολτοποιούσαν την κοιλία του φαντάρου και τον εγκλώβιζαν ζωντανό. Οι συνάδελφοι του δεν μπορούσαν ούτε καν να τον τραβήξουν έξω. Θα έβγαινε ο μισός.

Πόλεμος του Βιετνάμ

Υπάρχουν και πιο απλές παγίδες τις οποίες οι πανούργοι βιετναμέζοι, εκμεταλλεύονταν στο έπακρο. Όπως μια πολύ μικρή παγίδα ποδιού. Ο ανυποψίαστος στρατιώτης πατάει επάνω της και ένα τεράστιο καρφί διαπερνά, το πέλμα του. Αντανακλαστικά θα θελήσει να σηκώσει το τραυματισμένο του πόδι. Όμως κάτω από την απλή αυτή παγίδα οι Βιετκόνγκ, είχαν παγιδεύσει νάρκες οι οποίες με το σήκωμα του ποδιού έκαναν την περιοχή κόλαση.

Στο βίντεο θα δείτε και την “baby trap”. Το όνομα της το πήρε επειδή τσάκιζε τα γεννητικά όργανα των στρατιωτών καθιστώντας τους ανίκανους να κάνουν παιδιά. Η παγίδα αυτή έμπαινε πίσω από πόρτες. Όταν σε κάποιο χωριό ο στρατιώτης άνοιγε μια πόρτα, το βαρύ και γεμάτο καρφιά ξύλο έπεφτε με ορμή στη βουβωνική του χώρα. Τα καρφιά αναλάμβαναν τα υπόλοιπα…

The Saigon Execution, Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Βιετκόνγκ

Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Βιετκόνγκ
Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Βιετκόνγκ

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν στον φωτογραφικό φακό είναι η φωτογραφία «Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ». Τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968 στη Σαϊγκόν και έγινε σύμβολο της ωμότητας του πολέμου του Βιετνάμ.

Φωτογράφος ήταν ο Έντι Άνταμς ο οποίος την περίοδο εκείνη εργαζόταν στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) και κάλυπτε με την κάμερά του τον πόλεμο. Απεικονίζει μια εν ψυχρώ εκτέλεση και μόλις πατήθηκε η σκανδάλη. Εκτελεστής ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, ο στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν. Ο Βιετκόνγκ ήταν ο νοτιοβιετναμέζος κομμουνιστής Νκουγιέν Βαν Λεμ, ο οποίος ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά το κλικ του φωτογράφου έπεσε νεκρός στο έδαφος.

Lý Thái Tổ in District 10, κοντά στην παγόδα An Quang

Ο στρατηγός υποστήριξε ότι τον εκτέλεσε επειδή λίγο νωρίτερα είχε σκοτώσει μαζί με τους συντρόφους του πολλούς αστυνομικούς και συγγενείς του. Αν και υπήρχαν άνθρωποι που επιβεβαίωσαν τα λεγόμενά του, η πράξη του ήταν αδικαιολόγητη και θεωρήθηκε έγκλημα πολέμου. Έναν χρόνο αργότερα, ο φωτογράφος τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ, καθώς η φωτογραφία του έκανε γνωστές σε όλο τον κόσμο τις εχθροπραξίες στο Βιετνάμ και γιγάντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στην Αμερική.

Ο Άνταμς δήλωσε ότι λυπήθηκε για την ηθική ζημιά που προκάλεσε η φωτογραφία του στον στρατηγό: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν». Μετά τον πόλεμο ο Λόαν φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια. Άνοιξε μια πιτσαρία, ωστόσο όταν μαθεύτηκε η ταυτότητα του, η πελατεία του έπεσε κατακόρυφα. Άφησε την τελευταία του πνοή το 1998.

Nguyễn Văn Lém (1931 or 1932 – 1 February 1968), often referred to as Bảy Lốp, was a member of the Viet Cong. He was summarily executed in Saigon during the Tet Offensive in the Vietnam War, when Viet Cong and North Vietnamese forces launched a massive


Τα εγκλήματα πολέμου της Αμερικής

Τα εγκλήματα πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι οι παραβιάσεις των νόμων και των έθιμων του πολέμου, για τις οποίες κατηγορούνται οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών από τη στιγμή της υπογραφής των συμβάσεων της Χάγης του 1899 και του 1907, περιελάμβαναν τη συνοπτική εκτέλεση κατακτημένων περιοχών, την κακομεταχείριση των φυλακισμένων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης (βασανιστήρια) και τη χρήση βίας κατά πολιτικών μη μαχητών.

Η σφαγή του My Lai ήταν η μαζική δολοφονία 347 με 504 άοπλων πολιτών στο Νότιο Βιετνάμ, σχεδόν εξ ολοκλήρου πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, που διεξήχθησαν από Αμερικανούς στρατιώτες Α ‘Τάγματος, 20ου Συντάγματος Πεζικού, 11ης Ταξιαρχίας στις 16 Μαρτίου 1968. Μερικά από τα θύματα βιάσθηκαν, κτυπήθηκαν, βασανίστηκαν και μερικά από τα σώματα βρέθηκαν ακρωτηριασμένα. Η σφαγή πραγματοποιήθηκε στα χωριά του Mỹ Lai και My Khe του χωριού Sơn Mỹ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Από τους 26 στρατιώτες των ΗΠΑ που αρχικά κατηγορήθηκαν για ποινικά αδικήματα ή εγκλήματα πολέμου για πράξεις στο My Lai, καταδικάστηκε μόνο ο William Calley. Τρεις αμερικανοί στρατιώτες (Hugh Thompson, νεώτερος, Glenn Andreotta και Lawrence Colburn), που προσπάθησαν να σταματήσουν τη σφαγή και να προστατεύσουν τους τραυματίες, επικρίθηκαν έντονα από Αμερικανούς και έλαβαν μηνύματα μίσους και απειλές θανάτου. Τριάντα χρόνια μετά το περιστατικό οι προσπάθειές τους τιμήθηκαν.

Εκεί Όπου Γεννήθηκε ο Πόλεμος | Where War Was Born | Εμπόλεμη Ζώνη – War Zone Documentaries
Σωτήρης Δανέζης
Σωτήρης Δανέζης

YouTube

O πόλεμος του Βιετνάμ υπήρξε μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στη σύγχρονη Ιστορία με τραγικά αποτελέσματα. Στοίχισε τη ζωή σε σε 3.595.000 ανθρώπους, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια ήταν άμαχοι και κυρίως γυναικόπαιδα, ενώ 1.595.000 ήταν στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 58.000 Αμερικανοί.

Εμπόλεμη Ζώνη, War Zone Documentary Series

Η εμπλοκή των ΗΠΑ άρχισε τον Νοέμβριο του 1955 και κράτησε ως τον Μάρτιο του 1973. Μέχρι σήμερα 2.000 Αμερικανοί και 300.000 Βιετναμέζοι, αγνοούνται. The Vietnam war was one of the most bloody conflicts in modern history, tragically resulting in the death of more than 3.595.000 people. Two million of them were civilians -mostly women and children- while 1.595.000 casualties were soldiers, of which 58.000 Americans. The US involvement in Vietnam began in 1955 and lasted until March 1973. Until this day 2.000 Americans and 300.000 Vietnamese persons are missing.


Το περιστατικό του Κόλπου του Tonkin

Το περιστατικό του Κόλπου του Tonkin στις 2 Αυγούστου 1964 επίσης γνωστό ως το περιστατικό του USS Maddox, ήταν μια διεθνής αντιπαράθεση που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν πιο άμεσα στον πόλεμο του Βιετνάμ. Περιλάμβανει δύο χωριστές αντιπαραθέσεις μεταξύ του Βόρειου Βιετνάμ και των Ηνωμένων Πολιτειών στα ύδατα του κόλπου Tonkin. Η αρχική αμερικανική έκθεση κατηγόρησε το Βόρειο Βιετνάμ και για τα δύο περιστατικά, αλλά τα έγγραφα του Πενταγώνου, τα απομνημονεύματα του Robert McNamara και οι δημοσιεύσεις του NSA από το 2005 αποδείχθηκαν παραπλανήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσουν έναν πόλεμο εναντίον του Βιετνάμ.

ΒΙΕΤΝΑΜ ντοκουμέντα από τον πόλεμο οι παγίδες και τα τούνελ τον Βιετκόνγκ

Ντοκουμέντα ασπρόμαυρα films και αποσπάσματα από ταινίες σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ οι παγίδες με μαχαίρια βέλη και άλλα πολλά κόλπα και ένα τεράστιο δίκτυο από τουνελ τον βιετκονκγ.


30 Απριλίου 1975

Στις 30 Απριλίου 1975 το Νότιο Βιετνάμ παραδίδεται στο Βόρειο Βιετνάμ καθώς βόρεια βιετναμέζικα στρατεύματα εισέρχονται στη Σαϊγκόν. Ο πόλεμος εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

– Οι βομβαρδιστικές δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ χρησιμοποίησαν το μονοπάτι του Ho Chi Minh, ένα δίκτυο διαδρομών ζούγκλας και ορεινές διαδρομές, για να στείλουν προμήθειες και στρατεύματα στο Νότιο Βιετνάμ.
– Οι βομβαρδισμοί του Βόρειου Βιετνάμ ξεπέρασαν τη συνολική ποσότητα βομβών που είχαν πέσει στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Napalm Girl Photo-The Real Story, Το κορίτσι που κάηκε από ναπάλμ στο Βιετνάμ

Το κορίτσι που κάηκε από ναπάλμ στο Βιετνάμ
Το κορίτσι που κάηκε από ναπάλμ στο Βιετνάμ

Είναι γνωστή με το όνομα Kim Phuc και έμεινε χαραγμένη στην παγκόσμια μνήμη όταν γυμνή, έτρεχε ουρλιάζοντας από τον πόνο, καμμένη στο σώμα μετά από βόμβα ναπάλμ στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Η Kim Phúc γεννήθηκε το 1963 σε ένα χωριό του Βιετνάμ που δέχτηκε επίθεση στις 8 Ιουνίου 1972. Το κορίτσι κάηκε ζωντανό από τις βόμβες που έριξε ο στρατός του Νότιου Βιετνάμ. Της έδωσε κάποιες πρώτες βοήθειες και την μετέφερε στο νοσοκομείο ο φωτογράφος του Associated Press που της είχε τραβήξει και την ιστορική φωτογραφία.

Το κοριτσάκι υπέστη 17 χειρουργικές επεμβάσεις για να επιζήσει και έμεινε στο νοσοκομείο 14 μήνες. Η Kim Phuc σώθηκε και ο φωτογράφος Nick Ut πήρε το βραβείο Pulitzer γι’αυτή τη φωτογραφία και έμεινε για πάντα δίπλα της. Η κυβέρνηση την έβαλε σε παρακολούθηση και την έστειλε στην Κούβα για να σπουδάσει. Εκεί γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της Bui Huy Toan. Παντρεύτηκαν και στο γαμήλιο ταξίδι στη Μόσχα η νεαρή γυναίκα δραπέτευσε και ζήτησε άσυλο στον Καναδά. Ζει εκεί με τα δύο παιδιά της και έκανε το Ιδρυμα που φέρει το όνομά της για την ειρήνη στον κόσμο. Τα σημάδια του πολέμου είναι χαραγμένα στο σώμα της, ακόμη και σήμερα. Από τότε είναι καλεσμένη σε όλο τον κόσμο για ομιλίες και συνεντεύξεις. Στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια μιας ομιλίας για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, η Kim Phúc δήλωσε ότι συγχωρεί τον αξιωματικό που έριξε την ναπάλμ στο χωριό της, συγκινώντας τον πλανήτη. Η ίδια χρηματοδοτεί νοσοκομεία και σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Cao Dai Temple of Trang-Bang, Bờì Lời, Gia Lộc, Trảng Bàng, Tây Ninh, Vietnam

40 years ago we met The Napalm Girl. The iconic photo woke the world up to the reality of the Vietnam War. We traveled to Vietnam-to the very spot where history was made-to produce The Power of a Picture for ABC7, Los Angeles.

All the key players were interviewed…the little girl-Kim Phuc, the photographer-Nick Ut, the reporter-Christopher Wain, Vietnam vets. Almost five decades later, the photo and the girl are as powerful as ever. Here’s the first part of the critically-acclaimed TV special. Winner of the 2013 Edward R Murrow Award and three Emmy Awards.

Πηγές:
http://www.onalert.gr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here