Το νησί του Πάσχα

Το Εθνικό Πάρκο Rapa Nui και παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO βρίσκεται στο νησί του Πάσχα της Χιλής. Το Rapa Nui είναι το Πολυνησιακό όνομα του νησιού του Πάσχα, το ισπανικό της όνομα είναι η Isla de Pascua. Το νησί βρίσκεται στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, στο νοτιοανατολικό άκρο του Πολυνησιακού Τριγώνου. Το νησί αναλήφθηκε από τη Χιλή το 1888. Η φήμη και η θέση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς προέρχονται από τα 887 υπάρχοντα πέτρινα αγάλματα που είναι γνωστά με το όνομα moai και τα οποία αποδίδονται στους πρώτους κατοίκους του Rapa Nui που κατοικούσαν γύρω στο 300 μ.Χ.

Μεγάλο μέρος του νησιού έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός Rapa Nui, το οποίο στις 22 Μαρτίου 1996, η UNESCO έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς βάσει πολιτιστικών κριτηρίων. Ο Εθνικός Δρυμός Rapa Nui βρίσκεται πλέον υπό τον διοικητικό έλεγχο της κοινότητας αυτόχθονων πολυεθνικών της Ma’u Henua, η οποία είναι το πρώτο αυτόνομο ινστιτούτο στο νησί. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί Ραπά Νουί έχουν ξαναβρεθεί στην εξουσία των προγονικών εδαφών τους και είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση, τη διατήρηση και την προστασία της κληρονομιάς τους.

Top 10 Τρομερά Πράγματα Για Το Μυστήριο Νησί Του Πάσχα

Τα 887 γιγάντια αγάλματα moai στο νησί του Πάσχα έχουν μετατρέψει ένα από τα πιο απομονωμένα νησιά του κόσμου σε ένα από τα πιο γνωστά και πιο μυστηριώδη. Κάθε χρόνο προκύπτουν περισσότερες θεωρίες σχετικά με το νησί, τα αγάλματα και τους κατοίκους του Rapa Nui που κάποτε ζούσαν εκεί. Τι όμως πραγματικά κρύβει αυτό το απομονωμένο νησί;Πώς ήταν η ζωή εδώ αλλά και γιατί ξαφνικά χάθηκε λες και πέρασε από πάνω του ο οδοστρωτήρας της ιστορίας;Η αλήθεια είναι ότι μερικά ερωτήματα απαντήθηκαν άλλα όμως όχι…Αυτά και πολλά ακόμα περίεργα μυστήρια και εντυπωσιακά γεγονότα θα πάμε ναα μάθουμε σήμερα μέσα από αυτό το μυστηριακό μας top10..

Το νησί του Πάσχα είναι ένα από τα πιο απομονωμένα κατοικημένα νησιά του κόσμου. Ο κοντινότερος κατοικημένος γείτονάς του είναι τα Χιλιανά νησιά Juan Fernandez, 1.850 χλμ. ανατολικά, με περίπου 850 κατοίκους. Το πλησιέστερο ηπειρωτικό σημείο βρίσκεται στην κεντρική Χιλή κοντά στο Concepción, στα 3.512 χιλιόμετρα. Το Isla Salas y Gómez, 415 χλμ. στα ανατολικά, είναι πιο κοντά, αλλά είναι ακατοίκητο. Το αρχιπέλαγος Tristan da Cunha στο νότιο Ατλαντικό ανταγωνίζεται τον τίτλο του πιο απομακρυσμένου νησιού, που βρίσκεται 2.430 χιλιόμετρα από την Αγία Ελένη και 2.816 χιλιόμετρα από τις ακτές της Νότιας Αφρικής. Το νησί είναι περίπου 24,6 χλμ. και 12,3 χλμ. Το συνολικό σχήμα του είναι τριγωνικό. Έχει έκταση 163 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέγιστη υψόμετρο 507 μέτρων πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Courtesy of www.AirPano.ru

Τα Moai, οι τεράστιες πέτρινες φιγούρες

Τα moai είναι μονολιθικά αγάλματα που σχετίζονται με μορφές που βρίσκονται σε όλη την Πολυνησία. Τα πρόσωπα των Moai φέρουν αινιγματικές εκφράσεις. Τα υπερβολικά μεγάλα κεφάλια έχουν μεγάλα φρύδια και επιμήκεις μύτες και τα χείλη προεξέχουν. Αν και τα moai είναι αγάλματα σώματος, συχνά αναφέρονται ως τα κεφάλια του νησιού του Πάσχα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο δυσανάλογο μέγεθος των περισσότερων κεφαλών των μυών. Το μέσο ύψος του Moai είναι περίπου 4 μέτρα με το μέσο πλάτος στη βάση περίπου 1,6 μέτρα. Αυτές οι τεράστιες δημιουργίες συνήθως ζυγίζουν περίπου 12,5 τόνους το καθένα. Τα σώματα τους είναι συνήθως κατακόρυφα, με τα χέρια τους να βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις και χωρίς πόδια.

ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ & ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ – ΝΗΣΟΣ ΠΑΣΧΑ (1ο)

Ο θρύλος λέει για τον Hotu Matua, ο πρώτος οικιστής, ανώτατος αρχηγός βασιλιάς. αψηφώντας τα κύματα εποίκιζε από τον 5ο π.Χ. ο τρόπος που έφθασαν στο νησί, ο μυστηριακός πολιτισμός τους, η έμπνευσή τους για τα γιγαντιαία αγάλματα, οι τρόποι κατασκευής, μεταφοράς και τοποθέτησης των αγαλμάτων αποτελούν μυστήριο.

Απαντήσεις επιστημόνων, αντικρουόμενες, ανεπαρκείς, αβάσιμες, το κενό καλύπτουν θεωρίες εξωγήινων πολιτισμών, επισκέπτες από το Διάστημα MOAI 887 γιγαντιαία αγάλματα μοιάζουν με φύλακες. Λένε ότι απεικονίζουν προγονικούς αρχηγούς φατριών-φυλών που κατάγονται απευθείας από τους θεούς με υπερφυσικές δυνάμεις των οποίων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανθρωπότητας. Απεικονίζουν κάποιους εξώκοσμους θεούς ή εξωγήινους επισκέπτες

Οι τεράστιες πέτρινες φιγούρες του νησιού του Πάσχα έχουν παρακινήσει εξερευνητές και ερευνητές και τον ευρύτερο κόσμο εδώ και αιώνες για να ανακαλύψουν την προέλευση τους, αλλά τώρα οι ειδικοί λένε ότι έχουν σπάσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια: γιατί τα αγάλματα είναι εκεί που είναι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν αναλύσει τις τοποθεσίες των μεγαλιθικών μνημείων στις οποίες βρίσκονται πολλά από τα αγάλματα που είναι γνωστά ως moai, καθώς επίσης και τα σημεία ελέγχου των πόρων του νησιού και έχουν ανακαλύψει ότι οι δομές βρίσκονται συνήθως κοντά σε πηγές γλυκού νερού. Το νησί του Πάσχα έχει περισσότερες από 300 moai, το καθένα από τα οποία μπορεί να έχει κατασκευαστεί από μια ξεχωριστή κοινότητα. Τα πρώτα από αυτά πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα.


Ahu Tongariki in Easter Island

Τα αγάλματα είναι όμοια, αλλά δεν υπάρχουν δύο τα οποιά είναι τελείως όμοια. Το καθένα αντιπροσωπεύει μία ανθρώπινη φιγούρα, από το κεφάλι μέχρι την κοιλιά. Οι βραχίονες συγκρατούνται σφιχτά στις πλευρές, ενώ τα χέρια, με μακριά κωνικά δάχτυλα, αγγίζουν σχεδόν την κοιλιά. Οι περισσότεροι από τους moai θεωρούνται αρσενικοί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των νησιωτών.

ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ & ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ – ΝΗΣΟΣ ΠΑΣΧΑ (2ο)

Ο θρύλος λέει για τον Hotu Matua, ο πρώτος οικιστής, ανώτατος αρχηγός βασιλιάς. αψηφώντας τα κύματα εποίκιζε από τον 5ο π.Χ. ο τρόπος που έφθασαν στο νησί, ο μυστηριακός πολιτισμός τους, η έμπνευσή τους για τα γιγαντιαία αγάλματα, οι τρόποι κατασκευής, μεταφοράς και τοποθέτησης των αγαλμάτων αποτελούν μυστήριο . Απαντήσεις επιστημόνων, αντικρουόμενες, ανεπαρκείς, αβάσιμες, το κενό καλύπτουν θεωρίες εξωγήινων πολιτισμών, επισκέπτες από το Διάστημα MOAI 887 γιγαντιαία αγάλματα μοιάζουν με φύλακες Λένε ότι απεικονίζουν προγονικούς αρχηγούς φατριών-φυλών που κατάγονται απευθείας από τους θεούς με υπερφυσικές δυνάμεις των οποίων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανθρωπότητας. Απεικονίζουν κάποιους εξώκοσμους θεούς ή εξωγήινους επισκέπτες

Υπάρχουν μερικές θεωρίες που υποδηλώνουν ότι μετακινήθηκαν στους τελευταίους χώρους στους οποίους βρίσκονται σήμερα χρησιμοποιώντας πλατφόρμες πάνω σε ξύλα, αλλά άλλες θεωρίες υποδηλώνουν ότι τα τελικά τα αγάλματα θα μπορούσαν να είχαν μεταφερθεί στις τελικές θέσεις τους, χρησιμοποιώντας μόνο ανθρώπινο δυναμικό και σχοινιά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here