Τι ξέρουν οι Ασιάτες την Ελλάδα ?

Και ποιος Έλληνας δεν θα ήθελα να μάθει τι γνωρίζουν οι άλλοι λαοί για την χώρα μας, πόσο άλλωστε για χώρες που βρίσκονται σε μεγάλες γεωγραφικά αποστάσεις, αλλά και που είναι λιγότερο αναπτυγμένες. Για να δούμε όμως τι μας απαντάνε Έλληνες που ζουν και έζησαν στις χώρες αυτές.

  • Τι ξέρουν οι Ταϊλανδοί για την Ελλάδα ? (Απάντηση από τον Απόστολο Γαύρο, Κο Σαμούι, Ταϊλάνδη)

Εικόνες από το πάρκο της Σαντορίνης στην Ταϊλάνδη με περιγραφές
Το πάρκο της Σαντορίνης στην Ταϊλάνδη

Η μεσαία τάξη Ταϊλανδων έχουν αρχίσει να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αν και ο λόγος είναι περισσότερο ότι λόγο της κρίσης θα παρατηρήσει κάποιος ότι έχουν βγει πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με τον πολιτισμό μας και την κουλτούρα μας. Οργανωμένα ταξίδια και περισσότερα Ελληνικά εστιατόρια παντού που πλέον έχουν αρχίσει να τα προσελκύουν σημαντικά πελάτες. Μπορώ να πω ότι το ελληνικό στοιχειό έχει αρχίσει να γίνετε μόδα στην Ταϊλάνδη.

  • Τι ξέρουν οι Βιετναμέζοι για την Ελλάδα ? (Απάντηση από τον Ηλία Κώνστα, Σαϊγκόν Βιετνάμ)

Συνέντευξη με τον Ηλία Κώνστα Σαϊγκόν του Βιετνάμ

Την αποκαλούν Hy Lạp και αν πεις Greece οι περισσότεροι δεν θα την συνδέσουν. Δεν ξέρουν όσα άλλοι Ασιάτες με καλύτερη παιδεία (π.χ. Ταΐβάν, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία) αλλά τα γνωρίζουν τα βασικά και την Σαντορίνη !

Βασικά τις περισσότερες μικρότερες Ευρωπαϊκές χώρες ξέρουν ότι είναι στις Ευρώπη που είναι μια οντότητα για αυτούς και αυτομάτως θεωρούν ότι έχει καλύτερο πνευματικό status.

Δεν ξέρουν και πολλά πράγματα …….. Αυτοί που έχουν κάποια οικονομική άνεση ξέρουν σίγουρα τη Σαντορίνη. Οι άνδρες ξέρουν τις ποδοσφαιρικές ομάδες και το πανευρωπαϊκό του 2004. Σε κάποια καλά ιδιωτικά σχολεία αφιερώνουν μια εβδομάδα για τη μελέτη της Ελλάδος, ιστορία, πολιτισμό και κουζίνα. Κάποιες φορές έχω πάει για να τους μιλήσω για την Ελλάδα.

  • Τι ξέρουν οι Κινέζοι για την Ελλάδα ? (Απάντηση από τον Φάνη Σούλη, Πεκίνο, Κίνα)

Συνέντευξη με τον Φάνη Σούλη

Η Ελλάδα έχει ομολογουμένως περίοπτη και σεβάσμια θέση, όχι μόνο για τα όμορφα νησιά μας και τα τοπία μας (μιας και ο συνδυασμός Βουνό – Θάλασσα είναι ιδανικός για τους περισσότερους Κινέζους ταξιδιώτες) αλλά για τον πολιτισμό, την ιστορία και τις επιστήμες. Στα μικρά παιδιά στο σχολείο, τους μαθαίνουν για τις πέντε χώρες – κοιτίδες ανθρώπινου πολιτισμού (Αρχαία Ελλάδα – Βαβυλώνα – Αρχαία Αίγυπτος – Ινδία – Κίνα).

Σχεδόν τίποτα. Μόνο το κλισέ θέμα της ιστορίας και πολιτισμού, που όμως αν την επισκεφτούν κάποια στιγμή θα πάθουν από τον πολύ πολιτισμό. Γενικός οι Σιγκαπουριανοι δεν ταξιδεύουν στην Ελλάδα σαν τους Κινέζους. Τα ελληνικά εστιατόρια είναι μικτά… και καθαρά μεσογειακή τροφή που δεν προτιμάται από τους ντόπιους. Ξέρουν όμως όλοι το Greek Salad.

  • Τι ξέρουν οι Ταϊλανδοί για την Ελλάδα ? (Απάντηση από τον Κώστα Στρατόπουλο, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)

Ελληνικό Γιαουρτάκι Greek Style
Ελληνικό Γιαουρτάκι Greek Style στην Ταϊλάνδη

Δεν ξέρουν και πολλά. Όταν με ρωτάνε από που είμαι πρέπει να τους εξηγήσω 10 φορές την λέξη Greece. Και από εκεί και πέρα μερικοί γνωρίζουν την Σαντορίνη.

  • Τι ξέρουν οι Φιλιππινέζοι για την Ελλάδα ? (Απάντηση από τον Σωτήρη Βατικιώτη, Dumaguete, Φιλιππίνες)

Γνωρίζουν για τον Μέγα Αλέξανδρο από την ιστορία και όσοι εργάστηκαν και εργάζονται στα καράβια ξέρουν λίγα περισσότερα ! Η μεγάλη μάζα πάντως των κατοίκων των Φιλιππίνων δεν έχει ιδέα ούτε που πέφτει η χώρα μας …

  • Τι ξέρουν οι Κορεάτες για την Ελλάδα ? (Απάντηση από τον Μιχάλης Τοανόγλου, Daejeon, Νότια Κορέα)

Μιχάλης Τοάνογλου Νότια Κορέα

Οι Κορεάτες γνωρίζουν αρκετά για την Ελλάδα κυρίως για 2 βασικούς λόγους.

1) Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και οι φιλόσοφοι μας διδάσκονται στα σχολεία με γνώμονα την προσύλωση στις αξίες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που έχουν κάνει κτήμα τους ως κοινωνία σε σημαντικό βαθμό.

2) Μέσω της τηλεόρασης και κάποιων τηλεοπτικών κορεατικών σήριαλ που γυρίστηκαν σε Σαντορίνη και Ζάκυνθο είναι ενθουσιασμένοι με την τουριστική πλευρά της Ελλάδας και έχουν αρχίσει να την επισκέπτονται ήδη. Γενικά δείχνουν σεβασμό και θαυμασμό για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here