Σπήλαια μάρμαρο, Παταγονία, Χιλή – Marble Caves, Patagonia, Chile

Χιλή, Chile Map, pixabay

Ένας από τους πιο απομονωμένους φυσικούς θησαυρούς του κόσμου, οι μαρμάρινες σπηλιές (Capillas de Mármol) είναι μια σειρά από σπήλαια στη λίμνη της General Carrera Lake στην καρδιά της Παταγονίας.

Ο καθεδρικός ναός, το παρεκκλήσι και το σπήλαιο είναι οι τρεις σχηματισμοί που συνθέτουν αυτό το φυσικό θέαμα. Η διάβρωση και το φως εδώ έχουν μετατρέψει τους γεωλογικούς σχηματισμούς σε πολύχρωμα έργα γλυπτικής.

Νέα Ζηλανδία – το σπήλαιο με τον «φυσικό» φωτισμό

Νέα Ζηλανδία, New Zealand Map, pixabay

Η Waitomo είναι μια αγροτική κοινότητα στην περιφέρεια Waikato της Βόρειας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Περιλαμβάνει τα σπήλαια Waitomo, ένα δημοφιλές και τουριστικό αξιοθέατο.

Τα κύρια σπήλαια στην περιοχή είναι τα σπήλαια Waitomo Glowworm, το σπήλαιο Ruakuri, το σπήλαιο Aranui και το Gurt. Είναι γνωστές για τις σταλακτιτικές και σταλαγμίτες και για την παρουσία των Glowworm. Τα Glowworm είναι το κοινό όνομα για διάφορες ομάδες εντόμων που αναβλύζουν τη βιοφωταύγεια.

Παγωμένο Σπήλαιο Skaftafell (Ισλανδία)

Ισλανδία, Iceland Map, pixabay

Το Σπήλαιο Skaftafell είναι προσβάσιμο μόνο το χειμώνα και ανοίγει για εξερεύνηση, όταν το νερό κάτω από τον παγετώνα έχει παγώσει και αφήνει πίσω τους αυτές τις μορφές πάγου. Αυτό το συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται στην λιμνοθάλασσα του Svínafellsjökull στο Skaftafell της Ισλανδίας. Ο πάγος που κατεβαίνει στις πλαγιές του Öræfajökull μέσω του παγετώνα Svínafellsjökull έχει μεταμορφωθεί σε παγετώνα υψηλής πίεσης που δεν περιέχει σχεδόν καθόλου φυσαλίδες αέρα. Η έλλειψη αέρα σημαίνει ότι απορροφά σχεδόν όλο το ορατό φως, εκτός από το μπλε που είναι ορατό στο γυμνό μάτι. Ωστόσο, αυτός ο μπλε χρώματος πάγος μπορεί να τον δει κανείς μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα μετά από μεγάλες περιόδους βροχής όταν το επιφανειακό στρώμα του παγετώνα έχει βραχεί.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here