Φυλές ιθαγενών Dayak Bidayuh του Βόρνεο, Μαλαισία και Ινδονησία

Το Bidayuh είναι το συλλογικό όνομα για αρκετές αυτόχθονες ομάδες που βρίσκονται στο νότιο Σαράουακ, τη Μαλαισία και το βόρειο Δυτικό Καλιμαντάν της Ινδονησίας στο νησί Βόρνεο, οι οποίες είναι γενικά παρόμοιες στη γλώσσα και τον πολιτισμό. Το όνομα Bidayuh σημαίνει «κάτοικοι της γης».

Αποτελούν μια από τις κυριότερες ομάδες ιθαγενών στο Σαράουακ και στο Δυτικό Καλιμαντάν και ζουν σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κουτσίνγκ και Σαμαράχαν στο Μαλαισιανό κράτος του Σαραουάκ, ενώ στην ινδονησιακή επαρχία του Δυτικού Καλημαντάν επικεντρώνονται κυρίως στη βόρεια περιοχή του Σανγκάου. Στο Σαράουακ, ο μεγαλύτερος πληθυσμός Bidayuh βρίσκεται μέσα στην περιοχή που είναι γνωστή ως Greater Kuching, στο τμήμα Kuching και Samarahan. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα Dayak στο Σαράουακ μετά τον Ιμπάν και μια από τις μεγαλύτερες φυλές Dayak στο δυτικό Καλιμαντάν.

Ιστορικά, καθώς οι άλλες φυλές μεταναστεύουν στο Σαραουάκ και σχημάτισαν οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Μαλαιών από το γειτονικό αρχιπέλαγος, οι Bidayuhs υποχώρησαν περαιτέρω στην ενδοχώρα, κερδίζοντας έτσι το όνομα των “Land Dayaks” ή “landowners”. Η λέξη Bidayuh από μόνη της σημαίνει κυριολεκτικά “ανθρώπους της γης” στη διάλεκτο Biatah. Η παραδοσιακή κοινοτική κατασκευή του Bidayuh είναι το “baruk”, ένα στρογγυλό σπίτι που ανεβαίνει περίπου 1,5 μέτρα από το έδαφος. Χρησιμεύει ως η σιταποθήκη και η αίθουσα συσκέψεων για την κοινότητα του οικισμού. Τα μεγάλα σπίτια ήταν τυπικά στις παλιές μέρες, παρόμοια με αυτά των Ibans.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here