Το χωριό των τσιγγάνων της θάλασσας, Βόρνεο Μαλαισία Ινδονησία και Φιλιππίνες

Το Sama-Bajau αναφέρεται σε αρκετές εθνικές ομάδες της της Νοτιοανατολικής Ασίας με την προέλευσή τους από τις νότιες Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τα νησιά της ακτής του Βόρνεο γνωστά ως Bajau Laut. Ζουν στην θάλασσα με θαλάσσιο τρόπο ζωής και χρησιμοποιούν μικρά ξύλινα ιστιοφόρα όπως τα perahu. Ορισμένες ομάδες Sama-Bajau που προέρχονται από την Sabah είναι επίσης γνωστές για την παραδοσιακή κουλτούρα των αλόγων τους.

Bajau Laut, οι Τσιγγάνοι της Θάλασσας (ή Sea Nomads) του Βόρνεο λέγεται ότι μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για πάνω από πέντε λεπτά μέσα στην θάλασσα. Τα Sama-Bajau είναι ένα από τα παραδοσιακά πολλά νησιά του αρχιπελάγους Sulu στις Φιλιππίνες, τις παράκτιες περιοχές του Mindanao. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, πολλοί από τους Sama-Bajau έχουν μεταναστεύσει στη γειτονική Μαλαισία και τα βόρεια νησιά των Φιλιππίνων, λόγω της σύγκρουσης στο Μιντανάο. Από το 2010, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο κράτος της Σαλαχίας της Μαλαισία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους υποβρύχια για λίγα δευτερόλεπτα ως και μερικά λεπτά. Αλλά η ομάδα ανθρώπων που ονομάζεται Bajau παίρνει ελεύθερες καταδύσεις παραμένοντας υποβρύχια για χρονικό διάστημα πολλών λεπτών σε βάθη περίπου 200 πόδια.

Έχουν εξελιχθεί για να ζήσουν πάνω και κάτω από το νερό με τρόπους που τους καθιστούν επιστημονικά διαφορετικούς από άλλους ανθρώπους. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, πολύ λίγοι από αυτούς επισκέπτονται ποτέ εδάφη. Τα παιδιά δεν πηγαίνουν ποτέ στο σχολείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μαθαίνουν καθώς από μικρή ηλικία διδάσκονται πώς να κολυμπούν όπως επίσης μαθαίνουν να αλιεύουν ψάρια. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάποιος πηγαίνει στην ακτή, αγοράζει φάρμακα και επσιτρέφει πίσω στη βάρκα.

Μερικοί αλιείς Bajau εγκαταλείπουν τα σκάφη τους και πηγαίνουν στην αγορά για να πουλήσουν τα ψάρια που αλιεύουν. Δεν έχουν πατρίδα, αλλά δεν φαίνεται να τους ενοχλεί. Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός Bajau ζουν σε χωριά πάνω στον ωκεανό. Τα σπίτια τους είναι απλές ξύλινες κατασκευές περίπου δύο μέτρα πάνω από το νερό και δεν υπάρχουν γέφυρες ή διάδρομοι ανάμεσα στα σπίτια άλλα χρησιμοποιούν paddleboats.

Άλλοι ζουν στην ακτή κοντά στα θέρετρα και επωφελούνται από τον τουρισμό προκειμένου να ζήσουν ή ίσως το αντίστροφο ο τουρισμός τους εκμεταλλεύεται.

Παραδοσιακά, ο Bajau κατοικούσε σε μικρά σκάφη, τα οποία διασχίζουν την ημέρα και τη νύχτα με τα ρεύματα, μετρώντας μόνο τα αλιευτικά εργαλεία τους για να ζήσουν. Έτσι κέρδισαν τον τίτλο των «τσιγγάνων της θάλασσας». Άλλοι ζούσαν κρυμμένοι και πολλοί εξακολουθούν να ζουν σήμερα στη μέση του πουθενά, σε πλωτά χωριά χτισμένα στους κοραλλιογενείς υφάλους. Σήμερα, πολλοί έχουν έρθει στην ξηρά για να ζήσουν σε μικρά νησιά, αλλά συνεχίζουν να αναπτύσσουν την τέλεια γνώση τους για τους ωκεανούς.


Το νησί Tatagan

Το νησί Tatagan είναι ένα από τα νησιά του θαλάσσιου πάρκου Tun Sakaran, στο οποίο κατοικούν οι τσιγγάνοι της θάλασσας. Ζουν σε έναν θαλάσσιο τρόπο ζωής, κοντά στην ακτή από την ανέγερση σπιτιών σε ξυλοπόδαρα και ταξιδεύουν σε χειροποίητα σκάφη. Πολλοί από αυτούς εργάζονται ως ψαράδες. Η θέα στο νησί Tatagan κόβει την ανάσα, είναι εκπληκτικά πανέμορφο και το ταξίδι αξίζει τον κόπο.

Δορυφορικός χάρτης του Tatagan Village στο νησί Pulau Tetagan της Μαλαισίας

Fishing Bajau Style | Primal Survivor

National Geographic

Hazen dives for fish using rudimentary tools – an island-made spear gun and a pair of wooden goggles.

Το νησί Omadal

Το νησί Omadal της Μαλαισίας βρίσκεται στη θάλασσα του Celebes στην πολιτεία Sabah. Υπάρχουν τρία χωριά τσιγγάνων της θάλασσας το Bajau Laut που είναι η αρχικές εθνικές ομάδες που ζουν στη θάλασσα και ζουν από το εμπόριο και το ψάρεμα, ενώ στο νησί Omadal μπορούμε να παρατηρήσουμε το ύφος της ζωής τους στα σπίτι μέσα στην θάλασσα, την εκπαίδευση, τον Παραδοσιακό χορό Bajau που διεξάγεται από την κοινότητα, τα hadicraft, την ξυλογλυπτική κλπ.

Πολλοί από τους νεαρούς Bajau σε αυτό το χωριό έχουν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο στην Semporna καθώς δεν βρίσκεται μακριά. Το χωριό Omadal είναι ένα καλό παράδειγμα των Bajau που δέχεται τον εκσυγχρονισμό, αλλά εξακολουθεί να κρατάει τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής, καθώς πολλοί από τους κατοίκους εξακολουθούν να επιλέγουν να μάθουν τους τρόπους με τους οποίους οι πρόγονοι τους ζουσαν κυρίως στη θάλασσα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here