Έλληνες ΕξωτερικούΤο άρθρο (και η φωτογραφία στο πάνω μέρος της σελίδας) είναι της Κατερίνας Μυλωνά από την ιστοσελίδα patris.gr

Ο Ηρακλειώτης μπίζνεσμαν στην Απω Ανατολή

Συνταξιούχος ναυτικός κάνει καριέρα στις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ

Muong Lo Valley in Northern Vietnam, the second largest in Vietnam

«Εξάγουμε μισό εκατομμύριο τόνους ρύζι, το μεταφέρουμε από το Βιετνάμ στη Δυτική Αφρική, αντιπροσωπεύουμε τους Έλληνες πλοιοκτήτες που έρχονται τα πλοία τους στο Βιετνάμ και τους εξυπηρετούμε». Στην Άπω Ανατολή έχει ρίξει «άγκυρα» ο συνταξιούχος ναυτικός από το Ηράκλειο, κ. Ναπολέων Πατεράκης. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο που τον διακρίνει, για το οποίο ξεχωρίζει η φυλή μας, τον έχει καταστήσει ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος πρόξενος των Ελλήνων. Ο κ. Πατεράκης, ο οποίος δραστηριοποιείται στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, έχει ιδρύσει ιατρικό κέντρο και διαθέτει, επίσης, ελληνική ταβέρνα, μιλά στην «Π» για το πώς αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να αναζητήσει την τύχη του στην Ασία.

Τα πρώτα βήματα

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, «είμαι γέννημα θρέμμα από το όμορφο Ηράκλειο», λέει χαρακτηριστικά, η καταγωγή του πατέρα του είναι από τον Κρουσώνα και της μητέρας του από το Μαγαρικάρι. Η οικογένειά του διατηρούσε τον κινηματογράφο «Ολύμπια» στα Καμίνια, στη Λ. 62 Μαρτύρων. Ο κ. Πατεράκης αποφοίτησε από το Λύκειο «Ο Κοραής», «ονομαστό σχολείο, ένα από τα καλύτερα», αναφέρει, και στη συνέχεια σπούδασε στη Ναυτική Ακαδημία στην Αθήνα.

Το Κεντρικό Ταχυδρομείο του Σαϊγκόν, εξαιρετική αποικιακή αρχιτεκτονική

«Αγκυρα» στην Ασία

Ως πλοίαρχος είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει και να γνωρίσει πολλά μέρη του κόσμου. Από όσα επισκέφτηκε ξεχώρισε το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, όπου και, ως συνταξιούχος, αποφάσισε να αγκυροβολήσει. Εξάλλου, είχε διαπιστώσει ότι υπήρχαν προοπτικές για ένα καλό επαγγελματικό μέλλον.  «Είμαι συνταξιούχος και έριξα άγκυρα σε δύο αγκυροβόλια, το ένα στη Μανίλα στις Φιλιππίνες, το 1992, και το άλλο στο Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ, το 1996», αναφέρει.

Μανίλα Φιλιππίνες Philippines Manila

Ο κ. Πατεράκης ασχολείται με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, «εξάγουμε μισό εκατομμύριο τόνους ρύζι, το μεταφέρουμε από το Βιετνάμ στη Δυτική Αφρική, αντιπροσωπεύουμε τους Έλληνες πλοιοκτήτες που έρχονται τα πλοία τους στο Βιετνάμ και τους εξυπηρετούμε», αναφέρει. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Βιετνάμ  και με αυτή του την ιδιότητα βρίσκεται στο πλευρό όσων Ελλήνων επισκέπτονται τη χώρα.

Παράλληλα, έχει ανοίξει στις Φιλιππίνες το «Ygeia Medical Center» αλλά και μία ελληνική ταβέρνα. «Τα πρώτα χρόνια ήταν σκληρά αλλά καρποφόρησαν οι κόποι μου με σκληρή δουλειά», τονίζει. Στο Βιετνάμ  συνεργάστηκε μονάχα με ντόπιους ενώ στις Φιλιππίνες υπάρχουν πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που ασχολούνται με τα πληρώματα, επανδρώνουν τα πλοία τους και είναι 25 Έλληνες πλοίαρχοι που τις αντιπροσωπεύουν, «γνωριστήκαμε και αρχίσαμε μαζί τις δουλειές», εξηγεί.

Πόλη του Χο Τσι Μιν, Σαϊγκόν του Βιετνάμ, Saigon Vietnam

Εχει “βαφτίσει” με ελληνικά ονόματα τους υπαλλήλους του

Με ελληνικά ονόματα έχει «βαφτίσει» τους υπαλλήλους και συνεργάτες του ο κ. Πατεράκης! «Όλα τα άτομα που έχω είναι κάπου 45, για να τα θυμάμαι… είναι δύσκολα τα βιετναμέζικα ονόματα. Είμαι από το ‘96 εδώ και η γλώσσα είναι τονική, είναι δύσκολη, δε μαθαίνεται», αναφέρει.

Έτσι, φωνάζει τους Ασιάτες «Μανώλη», «Κώστα», « Ζωή», «Μαρία»…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here