Interviews Press TV

Ελληνική Κοινότητα Εδιμβούργου, Αδριανός Ευαγγελίδης

Η Ελληνική Κοινότητα του Εδιμβούργου είναι ένας κοινωφελής σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2014 από μια ομάδα Ελλήνων και Κυπρίων, μόνιμους κάτοικους Εδιμβούργου, για να καλύψει ένα προφανές κενό που υπήρχε τότε: Το Εδιμβούργο ήταν ίσως η μόνη από τις σημαντικές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου (και πρωτεύουσα της Σκωτίας) χωρίς Ελληνικό σύλλογο, δηλαδή ως μειονότητα στερείτο οποιασδήποτε επίσημης εκπροσώπησης με αποτέλεσμα την αδυναμία να διεκδικήσει οποιοδήποτε θέμα την αφορούσε συλλογικά.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την Ελληνική Κοινότητα Εδιμβούργου (ίδρυση, πόσοι Έλληνες κλπ.)

Αδριανός Ευαγγελίδης, Γραμματέας Ελληνικής Κοινότητας Εδιμβούργου

Η Ελληνική Κοινότητα του Εδιμβούργου (www.edinburgh-hellenic.org.uk) είναι ένας κοινωφελής σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2014 από μια ομάδα Ελλήνων και Κύπριων, μόνιμους κάτοικους Εδιμβούργου, για να καλύψει ένα προφανές κενό που υπήρχε τότε: Το Εδιμβούργο ήταν ίσως η μόνη από τις σημαντικές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου (και πρωτεύουσα της Σκωτίας) χωρίς οργανωμένο Ελληνικό σύλλογο, δηλαδή ως μειονότητα στερείτο οποιασδήποτε επίσημης εκπροσώπησης με αποτέλεσμα την αδυναμία να διεκδικήσει οποιοδήποτε θέμα την αφορούσε συλλογικά.

Εδιμβούργο της Σκωτίας

Αν και δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή του αριθμού των Ελλήνων που κατοικούν στο Εδιμβούργο, το ελληνικό στοιχείο είναι εμφανές, και με δυνατό παλμό, στην πρωτεύουσα της Σκωτίας. Οι δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις δίνουν έντονη ελληνική χροιά στην Αθήνα του Βορρά, όπως λέγεται από τους ντόπιους το Εδιμβούργο.

Αυτό ζευγαρώνεται με εκατοντάδες Ελλήνων επαγγελματιών που – με τις οικογένειές τους – προσφάτως έχουν εγκατασταθεί, και με αυξανόμενο αριθμό, στην πόλη μας. Φυσικά υπάρχει και μία πολυπληθέστατη φοιτητική κοινότητα από Έλληνες που φοιτούν στα τέσσερα πανεπιστήμια της πόλης μας. Σημαντική προσφορά στην εδώ κοινωνία παρέχει επίσης και το σχολείο που διδάσκει την ελληνική γλώσσα, όπως και η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Διάφορες άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στα πολιτιστικά και επιστημονικά δρώμενα ολοκληρώνουν την ελληνική παροικία στο Εδιμβούργο. Ο σύλλογός μας συνεργάζεται και συνεπικουρεί όσο πιο ενεργά γίνεται.

  • Πείτε μας για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας του Εδιμβούργου

Γραμματέας Ελληνικής Κοινότητας Εδιμβούργου

Ο Σύλλογος σκοπεύει:

  • Στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των Ελλήνων που κατοικούν στο Εδιμβούργο και περίχωρα.
  • Στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και κουλτούρας.
  • Στην εκπροσώπηση της Ελληνικής κοινότητας στο Εδιμβούργο και των ενδιαφερόντων της στις τοπικές Αρχές και οργανισμούς, ανάλογα με την περίσταση.

Χώρια των καθιερωμένων εκδηλώσεων της πρωτοχρονιάτικης πίτας και του Πασχαλινού γλεντιού, πρόσφατα ο σύλλογος διοργάνωσε δύο πετυχημένες βραδιές με ζωντανή Ελληνική μουσική, όπου Έλληνες και μη γλεντήσανε με την ψυχή τους. Επίσης, κατάφερε τα πρώτα βήματα δημιουργίας της πρώτης δημόσιας δανειστικής βιβλιοθήκης με βιβλία στην ελληνική γλώσσα. Σε μερικούς μήνες τα πρώτα 300+ βιβλία θα είναι διαθέσιμα στους κάτοικους του Εδιμβούργου.

Μία άλλη σημαντική συμβολή του συλλόγου στην τοπική κοινότητα είναι η προώθηση ενημερωτικών μηνυμάτων από τους διάφορους επίσημους φορείς, όπως η Πρεσβεία του Λονδίνου κτλ. Για ενεργή συμμετοχή στην Ελληνική Κοινότητα του Εδιμβούργου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κοιτάξουν στο edinburgh-hellenic.org.uk/simmetohi/.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το Εδιμβούργο και την Σκωτία και τους ανθρώπους της, κάποια όμορφα μέρη για ταξίδια

Holyrood is an area in Edinburgh, the capital of Scotland

Το Εδιμβούργο, η Αθήνα του Βορρά, είναι μία πανέμορφη πόλη που συνδυάζει τις ανέσεις μίας πρωτεύουσας με την ηρεμία μίας κωμόπολης μέσα στην εξοχή. Κοσμείται από ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και έχει μία αξιοθαύμαστη ιστορία και πολιτισμό. Οι κάτοικοι του Εδιμβούργου είναι πολλοί φιλικοί και απολαμβάνουν ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές θα έλεγε κανείς ότι είναι μία κοσμοπολίτικη πόλη ή οποία παρέχει υψηλής ποιότητας ζωή. Το Εδιμβούργο από μόνο του είναι “must” ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά άμα κάποιος θέλει να πάει παραέξω θα πρότεινα να περιηγηθεί στο East Neuk of Fife. Για εκείνους που απολαμβάνουν τα roadtrips και ολίγη περιπέτεια, μία εξαιρετική πρόταση θα ήταν το North Coast 500! Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστικό φεστιβάλ που γίνεται στο Εδιμβούργο κάθε καλοκαίρι και προσελκύει εκατομμύρια επισκεπτών από όλο τον κόσμο!

Εδιμβούργο

  • Τι σας λείπει από την Ελλάδα

Το ηλιόλουστο κλίμα, η Μεσογειακή κουζίνα, οι παραδοσιακές, θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις, όπως φυσικά και η πλούσια βιοποικιλότητά της.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here