Έλληνες Εξωτερικού

Ευαγγελία Κασάπη: Η Σερραία γιατρός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό στην Ιταλία

Την ώρα που η Ιταλία μετρά πάνω από 10.000 νεκρούς και καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον πλανήτη, η Σερραία γιατρός Ευαγγελία Κασάπη βρίσκεται στην πρώτη μάχη με τον αόρατο εχθρό σε νοσοκομείο της Μπολόνια … 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα βρίσκεται στην ειδική πτέρυγα για ασθενείς με κορονοϊό και δίνει τον καλύτερό της εαυτό για να σώσει την ζωή των ασθενών βάζοντας σε κίνδυνο την δική της ζωή καθώς στην γειτονική χώρα έχουν πεθάνει δεκάδες γιατροί που προσβλήθηκαν από τον επικίνδυνο ιό. Της ζητήσαμε μία συνέντευξη για τα serraikanea.gr. Δέχθηκε κυρίως για να ζητήσει από τους Σερραίους να εφαρμόζουν τα μέτρα για την δημόσια υγεία.

 • Από πού κατάγεστε;

Γεννήθηκα στις Σέρρες όπου και έζησα μέχρι τα 18 μου χρόνια …

 • Πώς αποφασίσατε να γίνετε γιατρός;

Doctor Surgery Hospital Clinic, Ιατρός Κλινική Νοσοκομείο Χειρουργείο

Δεν θυμάμαι τη χρονική στιγμή που συνειδητοποίησα πως θα γινόμουν γιατρός. Είναι κάτι που γνώριζα από τα παιδικά μου χρόνια … Δεν θυμάμαι να θέλησα ποτέ κάτι άλλο.

 • Και πώς βρεθήκατε στην Ιταλία;

Με τον αδερφό μου και τη στήριξη των γονιών μας αποφασίσαμε σπουδάσουμε μαζί στο εξωτερικό. Αφού μελετήσαμε μαζί τις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας μία πόλη που θα μας παρείχε μία πολύ καλή σχολή ιατρικής για μένα και Γεωπονικής για τον αδερφό μου καταλήξαμε στην Μπολόνια και στην Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα. Ο αδερφός μου όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στις Σέρρες όπου εργάζεται ενώ εγώ ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα στην Ιταλία όπου εργάζομαι ως γεροντολόγος και σήμερα κατέχω θέση ευθύνης σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

 • Η Ιταλία μετρά εκατοντάδες νεκρούς κι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση όσον αφορά που οφείλεται αυτό. Κατά τη γνώμη σας ποια είναι η αιτία; Τι έγινε λάθος;

Η Ιταλία ήταν το πρώτο Ευρωπαϊκό κράτος που βρέθηκε αντιμέτωπο με τον ιό . Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές έρευνες ο ασθενής μηδέν άργησε να παρουσιαστεί, να αναγνωρίσει τα πρώτα συμπτώματα και αυτό επέτρεψε την μετάδοση του ιού και ήδη από τα τέλη του Ιανουαρίου μέχρι τη στιγμή που οι πρώτοι παθόντες αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο αν και αργά την αναγνώριση της επιδημίας. Ωστόσο με τη σειρά τους τις προηγούμενες μέρες από την περίθαλψη οι πάσχοντες ήρθαν σε επαφή τόσο στον οικογενειακό όσο και στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους τομέα με χιλιάδες ανθρώπους …

 • Πού εργάζεστε;

Doctor Surgery Hospital Clinic, Ιατρός Κλινική Νοσοκομείο Χειρουργείο

Είμαι υπεύθυνη ενός ειδικού θαλάμου covid19 που φιλοξενεί 80 άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό. Τα συμπτώματα είναι πολύμορφα, η αναπνευστική ανεπάρκεια χαρακτηρίζει τις πιο βαριές μορφές. Παράλληλα το 30% του προσωπικού έχει προσβληθεί από τον ιό μία κατάσταση που αφορά τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία που αναγκάζονται με αυτό τον τρόπο να λειτουργούν σε μία κατάσταση ανάγκης με μειωμένο προσωπικό που πρέπει να καλύπτει τις κενές βάρδιες των συναδέλφων που πάσχουν …. Δουλεύουμε λοιπόν 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα προσπαθώντας να παρέχουμε στους ασθενείς μία σωστή ιατρικά και δεοντολογικά περίθαλψης.

Το ποσοστό θνησιμότητας στην Ιταλία πλησιάζει το 9% έναντι περιθάλπονται στο 4% που καταγράφηκε στην Κίνα. Είναι γνωστό ότι η θνησιμότητα αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία που συνήθως παρουσιάζει ήδη χρόνιες ασθένειες. Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα η Ιταλία καταγράφει 80 συναδέλφους οι οποίοι απεβίωσαν όταν προσβλήθηκαν από τον κορονοιό. Περισσότεροι βρίσκονται στην εντατική με αναπνευστική ανεπάρκεια και ένα μεγάλο νούμερο μεγαλύτερο είναι απομονωμένοι στο σπίτι καθότι αναπνέουν αυτόνομα και περιθάλπτονται από ειδικές ομάδες γιατρών και νοσοκόμων στο σπίτι.

Πιστεύω πως η θνησιμότητα είναι συνέπεια της γεωγραφικής επέκτασης της ασθένειας στην Ιταλία που αφορά με διαφορετικά ποσοστά όλους τους νομούς. Από την άλλη στα Ευρωπαϊκά κράτη η τρίτη ηλικία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

 • Τι περιμένετε τις επόμενες μέρες;

Στην Ιταλία καταγράφουμε μέσο όρο 800 νεκρούς περίπου την ημέρα. Τις τελευταίες τρεις μέρες δεν υπήρχε ποσοστό αύξησης θανάτων. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε πως φτάσαμε στο σημείο που υπάρχει μία σταθεροποίηση, Σε αυτήν τη χρονική περίοδο περιμένουμε τα ποσοστά να μείνουνε το δυνατόν σταθερά Μετά από αυτή την περίοδο παρακολουθώντας τις επιδημιολογικές μελέτες της Γιουχάν πρέπει να σημειώσουμε κάμψεις και τους θανάτους και να προβλέψουμε το μέλλον.

 • Πώς βλέπετε τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα παίρνοντας προληπτικά μέτρα που μέχρι σήμερα δώσανε σχετικά θετικό αποτέλεσμα.

 • Ποια θα ‘ναι η επόμενη μέρα;

Δεν νομίζω ότι όλο αυτό θα τελειώσει ποτέ στην κρίση υγείας θα επέλθει η οικονομική κρίση … Πιστεύω πως προσωπικά με τα σημερινά δεδομένα τίποτα δεν θα γίνει πλέον όπως πριν …

 • Ποια είναι η συμβουλή σας για τους ανθρώπους που υποψιάζονται πως είναι κρούσματα;

Medical staff pose for a photo at a temporary hospital converted from "Wuhan Livingroom" in Wuhan, central China's Hubei Province, Feb. 10, 2020. (Xinhua/Xiong Qi)
Medical staff pose for a photo at a temporary hospital converted from “Wuhan Livingroom” in Wuhan, central China’s Hubei Province, Feb. 10, 2020. (Xinhua/Xiong Qi)

Η ίωση μπορεί να μην παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα, σε περίπτωση βήχα, πυρετού, ασθένειας, μυαλγίες και συμπτώματα γρίπης θα συμβούλευα να μην πάτε στο ιατρείο αλλά να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον παθολόγο σας ώστε να του δώσετε τη δυνατότητα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να έρθει να σας εξετάσει στο σπίτι σε μία κατάσταση ασφαλείας για σας και για αυτόν και για τους συμπολίτες.

Είμαι σίγουρη ότι οι Σερραίοι θα συνεχίσουν να ακούν τους ειδικούς και να εφαρμόζουν τα μέτρα που επιβάλλει το κράτος. Αυτή είναι η μόνη “ανώδυνη” άμυνά μας.

 • Ποια ήταν η τελευταία φορά που επισκεφθήκατε τις Σέρρες;

Την τελευταία φορά που ήρθα στις Σέρρες ήταν τα Χριστούγεννα.

 • Τι σας λείπει περισσότερο;

Θεωρώ πως οι Σέρρες είναι μία ιδιαίτερα όμορφη πόλη. Μου λείπουν πολύ οι φίλοι και η οικογένειά μου.

 • Θα το σκεφτόσασταν να επιστρέψετε μόνιμα;

Πιστεύω ότι η ζωή μου στην Ιταλία είναι μία παρένθεση και κάποια στιγμή θα γυρίσω στην πόλη μου.

Πηγή: Ευαγγελία Κασάπη: Η Σερραία γιατρός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό στην Ιταλία

Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος, Alpha TV

Συνέντευξη με την Ελένη Λαζάρου, Alpha TV και Mega ChannelΗ Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1975 στις Σέρρες και σπούδασε δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σερρών στο τμήμα “Συντακτών και Ρεπόρτερς”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από μία αθλητική εφημερίδα των Σερρών και στη συνέχεια στο τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων και παράλληλα παρουσίαζε την εκπομπή Ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Mega Channel (ή Μεγάλο Κανάλι) της Αθήνας ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα (Alpha TV). Δείτε επίσης: Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος 

SerraikaNeaΤα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες. Ξεκινήσανε την ηλεκτρονική εφημερίδα τους τον Μάιο του 2013 και καταφέραν σ’ αυτή την περίοδο να εδραιωθούμε στην κορυφή της Σερραϊκής ενημέρωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here