Έλληνες Εξωτερικού

Ρωσία, Τζίνα Ιωακειμίδη

Η Τζίνα Ιωακειμίδη για πολλά χρόνια διέμενε στη Μόσχα της Ρωσίας, όπου εργάστηκε στο κέντρο ελληνικού πολιτισμού Hellenic Cultural Center της Μόσχας από το 2012 – 2017 διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα.

  • Έχεις σπουδάσει, ζήσει και εργαστεί πολλά χρόνια στη Μόσχα της Ρωσίας. Θα θέλαμε να μας πεις μερικά πράγματα για την χώρα αυτή, τους ανθρώπους της κλπ.

Το 2011 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ξεκίνησα προπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ρωσικής Γλώσσας του Α.Σ. Πούσκιν της Μόσχας και το ταξίδι ξεκίνησε! Η Μόσχα έγινε το 2ο σπίτι μου για τα επόμενα 6 χρόνια. Σπούδασα ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη ρωσική γλώσσα ως ξένη γλώσσα.

Γκίνα Ιωακειμίδη, Ρωσία και Κίνα

Είχα την τύχη να έχω καθηγητές μου αξιόλογους επιστήμονες πάνω στη ρωσική γλώσσα. Συγγραφείς εγχειριδίων διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας, γλωσσολόγους. Καταξιωμένοι καθηγητές της σχολής μου, τους οποίους εκτιμώ βαθύτατα για το έργο τους και είχα την τύχη να τους έχω καθηγητές μου, είναι: Κασταμάροφ Βιτάλι Γκριγκόριεβιτς, Άνουσκιν Βλάντιμιρ Ιβάνοβιτς (ο επιβλέπων καθηγητής της πτυχιακής μου εργασίας), Φαμινίχ Μπαρίς Ιβάνοβιτς, Βαχμινά Λίλια Λεονίντοβνα, Σούκιν Ανατόλι Νικολάεβιτς, Σάβτσενκο Τατιάνα Κωνσταντίνοβνα.

Φυσικά, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω μερικούς ακόμη από τους πολύ αγαπημένους μου καθηγητές όπως ο Σαακιάν Λεβόν Νικολάεβιτς, ο Αζίμοφ Ελχάν Γκειντάεροβιτς (ο επιβλέπων καθηγητής της μεταπτυχιακής μου εργασίας), η Μιλοβάνοβα Μαρία Στανισλάβοβνα, ο Τελπόφ Ρομάν Ευγένιεβιτς, η Σουπρούνοβα Ντάρια Αντρέεβνα, ο Φατέεβ Ντμίτρι Νικολάεβιτς, η Μάτρουσοβα Αλεξάνδρα Νικολάεβνα και η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί αλλά σταματάω κάπου εδώ.

  • Λίγα λόγια για τη Μόσχα

Η Μόσχα έχει πάρα πολλά ωραία μέρη για να επισκεφθεί κανείς. Πολλά μουσεία, θέατρα, πάρκα, εκθέσεις, πολιτισμικές δράσεις σε καθημερινή βάση κ.α. Είναι μια πανέμορφη, ολόλαμπρη, ζωντανή, πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, που κατά την ταπεινή μου γνώμη, δε μπορεί κανείς παρά μόνο να την αγαπήσει!

Μόσχα

Σήμερα παραμένει στην καρδιά μου με τις καλύτερες αναμνήσεις και εμπειρίες ζωής. Μερικά μόνο από τα θέατρα που επισκέφθηκα και έμεινα κατενθουσιασμένη είναι το Μπαλσόι, το Μάλι, το ΜΧΑΤ, το θέατρο Taganka και πολλά άλλα όπως το Πειραματικό Θέατρο του Σπεσιβτσεβ, στο οποίο είχα την τιμή να παίξω το ρόλο της Ιουλιέτας στο ομώνυμο έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μου δόθηκε, τα χρόνια που έζησα στη Μόσχα επισκέφθηκα πάρα πολλά μουσεία, θέατρα, πάρκα, εκθέσεις, διαλέξεις, επιστημονικά συνέδρια, φεστιβάλ, σπίτια λογοτεχνών, σχολεία κ.α. Παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες.

Μόσχα Ρωσία, Russia

  • Θα θέλαμε να μας πεις μερικά πράγματα για το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, στο οποίο εργάστηκες ως καθηγήτρια της ελληνικής γλώσσας σε Ρώσους σπουδαστές

Γκίνα Ιωακειμίδη, Ρωσία και Κίνα

Η πολυσχιδής δράση του ΚΕΠ της Μόσχας είναι αξία θαυμασμού! Κινητήριος δύναμη του κέντρου είναι φυσικά η Θεοδώρα Γιαννίτση, η διευθύντρια του κέντρου, την οποία θαυμάζω και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά στα πλαίσια της συνεργασίας μου με το ΚΕΠ. Αξίζει να γνωρίσει κανείς το έργο του κέντρου στον επίσημο ιστότοπο του hecucenter ή στον σύνδεσμο της συνέντευξης της αξιοθαύμαστης διευθύντριας αυτού Θεοδώρα Γιαννίτση.

Μόσχα

Εργάστηκα στο κέντρο ελληνικού πολιτισμού Hellenic Cultural Center της Μόσχας από το 2012 – 2017 διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα σε τμήματα ενηλίκων. Οι μαθητές μου ήταν φιλέλληνες. Επιμελείς στα μαθήματα! Πολλοί από αυτούς επισκέπτονται επανειλλημένα την Ελλάδα και αγαπούν την ελληνική κουζίνα. Το καλό φαγητό, η άφθονη ιστορία, τα γραφικά τοπία, οι πανέμορφες παραλίες, τα πρωτοπόρα τουριστικά προγράμματα και ο όμορφος καιρός συνδυάζονται για να καταστήσουν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό χειμώνα – καλοκαίρι!

Λίγα λόγια για τις γνωριμίες και φιλίες που απέκτησα. Στη Ρωσία έκανα πάρα πολλούς φίλους. Δεν αναφέρομαι μόνο σε Ρώσους, αλλά και σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο (από Αμερική, Ασία, Αφρική και Ευρώπη). Με πολλούς από αυτούς,παρά την απόσταση που μας χωρίζει, κρατάω μέχρι και σήμερα επαφή με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι φίλοι Ρώσοι θα έλεγα ότι είναι άνθρωποι με αρχές, θρησκευόμενοι που ενστερνίζονται τις χριστιανικές αξίες, τηρούν τα ήθη και έθιμα τους.

Χάρτης της Μόσχας από την Google Maps, όπου βρίσκεται το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Hellenic Cultural Center)

  • Μελλοντικά σχέδια ποια είναι

Τα μελλοντικά μου σχέδια έχουν «παγώσει» μιας και η περίοδος που διανύουμε η πανδημία του κορονοϊού: COVID-19 δε μας επιτρέπει να κάνουνε πράξη όλα όσα θα θέλαμε και φιλοδοξούσαμε. Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι και αξιοποιούμε ποιοτικά το χρόνο μας.

Η μόρφωση και οι γνώσεις που απέκτησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είναι η κινητήριος δύναμη των φιλοδοξιών μου για το μέλλον. Εύχομαι ότι καλύτερο και φωτεινότερο για όλον τον κόσμο!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here