Έλληνες Εξωτερικού

Στην φωτογραφία επάνω: Πανοραμική θέα του Εδιμβούργου από το Calton Hill

“This is a city of shifting light, of changing skies, of sudden vistas. A city so beautiful it breaks the heart
again and again.” ― Alexander McCall Smith

  • Έχετε ζήσει στο Εδιμβούργο της Σκωτίας μερικά χρόνια, μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα γι αυτήν την όμορφη πόλη και τους ανθρώπους

Βρυξέλλες Βέλγιο Belgium

Από την εποχή που ήμουν φοιτήτρια Νομικής, σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να ζήσω στο εξωτερικό, έστω για μερικά χρόνια, έχοντας προηγουμένως ζήσει σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, στις Βρυξέλλες με τους γονείς μου για ένα χρόνο και έχοντας ταξιδέψει αρκετά στην Ευρώπη.

Ωστόσο, αφενός η αναβλητικότητά μου, αφετέρου διάφορες συγκυρίες καθυστέρησαν την εκπλήρωση αυτού του ονείρου, έτσι έπειτα από αρκετά χρόνια, παίρνοντας και το δεύτερο πτυχίο μου (Αγγλική Φιλολογία), αποφάσισα να κάνω στροφή στα επαγγελματικά μου από τη δικηγορία στην εκπαίδευση, και συνάμα ένα νέο ξεκίνημα στο εξωτερικό. Από την πρώτη στιγμή επέλεξα να πάω στο Εδιμβούργο, χωρίς να έχω ξαναπάει, πεπεισμένη ότι το μέρος μου ταίριαζε. Βέβαια έχοντας νωρίτερα ταξιδέψει στην Αγγλία, δεν απείχε και πολύ από αυτό που περίμενα και φανταζόμουν.

Εδιμβούργο της Σκωτίας

Η εμπειρία μου ήταν εμπειρία ζωής για πολλούς λόγους. Ζώντας στο εξωτερικό αυτονόητα γνωρίζεις μία χώρα όχι ως τουρίστας, αλλά ως μόνιμος – στην περίπτωσή μου για τρία χρόνια – κάτοικος, γνωρίζεις τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους, αφουγκράζεσαι τον παλμό της καθημερινότητας, διευρύνεις τους ορίζοντές σου, και τελικά μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου. Επιπλέον, ως καθηγήτρια αγγλικών θεωρώ σημαντικό να έχω ζήσει για ένα διάστημα σε αγγλόφωνη χώρα. Φυσικά ήταν αναπόφευκτο να δω την ομολογουμένως πανέμορφη, φωτογενή και παραμυθένια πόλη του Εδιμβούργου, και από τη σκοπιά του ταξιδιώτη.

Περιπλανήθηκα στο Βασιλικό Μίλι (Royal Mile), στα πλακόστρωτα δρομάκια της μεσαιωνικής Παλιάς Πόλης (Victoria Street, Grassmarket κλπ.) με τη γοτθική ατμόσφαιρα, ταξιδεύοντας σε άλλες εποχές, επισκέφθηκα το ξακουστό κάστρο του Εδιμβούργου, καθώς και τα περισσότερα αξιοθέατα, μνημεία, μουσεία και πινακοθήκες, περπάτησα στα πάρκα (Princes Street Gardens, Meadows κ.ά.), βρέθηκα σε άλλες πόλεις και χωριά της Σκωτίας, έκανα παρέα με ντόπιους. Η πόλη – όχι τυχαία δεύτερος σε επισκεψιμότητα προορισμός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το Λονδίνο – έχει τουρισμό όλο το χρόνο. Οι άνθρωποι εγκάρδιοι, ευγενικοί, προσιτοί, και με ιδιαίτερη ταυτότητα. Επίσης, αγαπούν πολύ τη φύση και τα ταξίδια, γι’ αυτό ταξιδεύουν συστηματικά.

  • Ασχοληθήκατε με το Learn Greek in Edinburgh, μπορείτε να μας πείτε για το ξεκίνημα σας και την εξέλιξη στην πορεία

Edinburgh (Εδιμβούργο)

Στο Εδιμβούργο δίδαξα στο παροικιακό ελληνικό σχολείο Αγ. Ανδρέα για δύο χρόνια, αποκομίζοντας μία πολύτιμη εμπειρία ως εκπαιδευτικός σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης. Παράλληλα, ξεκίνησα μία δική μου πρωτοβουλία, το Learn Greek in Edinburgh, παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικής γλώσσας (ως ξένης γλώσσας) σε ενήλικους, με πολύ θετική ανταπόκριση.

Edinburgh Capital of Scotland

Με χαρά διαπίστωσα ότι υπήρχε ενδιαφέρον από κάποιους Σκωτσέζους να μάθουν ελληνικά, για διάφορους λόγους (π.χ. Έλληνας ή Ελληνίδα σύζυγος, διακοπές, μέχρι και δικά τους εξοχικά στην Ελλάδα), κυρίως όμως φιλομάθεια και αγάπη για τη χώρα μας και τον πολιτισμό της.

Είχα μαθητές που επισκέπτονταν συχνά τα νησιά μας, ανέβηκαν στον Όλυμπο, χόρευαν παραδοσιακούς χορούς, νησιώτικα, άκουγαν ελληνική μουσική, κρητικά, σύχναζαν στα εκεί ελληνικά μαγαζιά και απολάμβαναν τις γεύσεις και την παρέα. Ορισμένοι έφερναν στίχους τραγουδιών και ποιημάτων για να μεταφράσουμε και αναλύσουμε – διαβάζαμε ακόμα και Όσκαρ Ουάιλντ από ελληνική μετάφραση. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους και εισέπραξα ηθική ικανοποίηση, μεταδίδοντας τους την αγάπη για τη χώρα και τη γλώσσα μας, και συμβάλλοντας στην πρόοδό τους.

  • Η Σκωτία φημίζεται για κάστρα και άλλες ομορφιές, μερικά από τα όμορφα μερή της θέλαμε να ακούσουμε

Το κάστρο Eilean Donan της Σκωτίας

Σκωτία, η χώρα των μύθων και των θρύλων. Πέρα από τα στερεότυπα – kilt και γκάιντες, αποστακτήρια ουίσκι, (καταπληκτικές) pubs, τέρας του Loch Ness – είναι μία χώρα με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα, με άγρια φυσική ομορφιά, ποικιλία στα φυσικά της τοπία και μυστηριώδη γοητεία.

Glasgow City in Scotland, Γλασκόβη της Σκωτίας

Συνήθως την ταυτίζουμε με τα Highlands, τα βουνά, τις λίμνες (lochs) και τα κάστρα, μολονότι έχει και πολύ ξεχωριστά νησιά (όπως το Isle of Skye) και παραλίες. Οι διαδρομές με το τρένο είναι ένας καλός τρόπος για να απολαύσει κάποιος τις εναλλαγές και τις αντιθέσεις των εικόνων – κοιλάδες, δάση, καταρράκτες, εντυπωσιακές ακτές.

Η Σκωτία συνδυάζει σύγχρονα αστικά κέντρα, όπως η Γλασκώβη και το Εδιμβούργο, αλλά και πλήθος γραφικών χωριών. Αξίζει να επισκεφθούμε πόλεις όπως το Saint Andrews, πατρίδα του γκολφ, το Stirling, με το ομώνυμο κάστρο και το μνημείο του William Wallace, το Fort William στα Highlands, και όχι μόνο.

  • Τις διαφορές με Ελλάδα θα θέλαμε να ακούσουμε, τα θετικά και αρνητικά

Holyrood is an area in Edinburgh, the capital of Scotland

Το κατά πόσο η ζωή στη Σκωτία είναι ωραία για έναν Έλληνα είναι υποκειμενικό και έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου, τις προτεραιότητές του, τα κίνητρά του, αλλά και τις συγκυρίες. Βέβαια η νοσταλγία για την Ελλάδα, την οικογένεια και τους φίλους είναι δεδομένη, αλλά με τις πτήσεις και δευτερευόντως με το διαδίκτυο μετριάζεται.

Στα αρνητικά για τον μέσο μεσογειακό άνθρωπο συγκαταλέγεται πρωτίστως το κλίμα, όπως είναι αναμενόμενο. Πάντως προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα με τον καιρό, είναι κάτι στο οποίο προσαρμόζεσαι. Δεύτερον και σημαντικό, η ζωή είναι αισθητά ακριβή, ιδίως τα σπίτια.

Scotland Σκωτία

Από την άλλη, το Εδιμβούργο είναι μία ανθρώπινη και φιλική πόλη, με καλή ποιότητα ζωής, πολύ πράσινο, έντονη πολιτιστική ζωή, πολυάριθμες επιλογές ψυχαγωγίας και σημεία ενδιαφέροντος, αρκετές ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, ιδανική για οικογένεια και παιδιά.

Η φύση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης (π.χ. Dean Village, Calton Hill, Arthur’s Seat, Duddingston), περπατώντας από το κέντρο μπορείς να βρεθείς στην εξοχή κυριολεκτικά μέσα στην πόλη, ενώ η θάλασσα είναι επίσης σε απόσταση αναπνοής (Leith).

Επιπλέον, υπάρχει πλήθος και ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες, αφηγήσεις, ενώ διεξάγονται διεθνώς φημισμένα φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Fringe, Military Tattoo). Βέβαια η νυχτερινή ζωή είναι κάπως περιορισμένη. Γενικά η ζωή είναι οργανωμένη και η καθημερινότητα δομημένη χωρίς ιδιαίτερες πρακτικές δυσκολίες που εμείς έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε δεδομένες, π.χ. συγκοινωνία. Τέλος, πρόκειται για μία πλουραλιστική σε αρκετά μεγάλο βαθμό κοινωνία, με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here