Δημήτρης Μπαλατσούρας, Φωτογραφία και Ταξίδια

0
4955
views
Δημήτρης Μπαλατσούρας, Φωτογραφία και Ταξίδια
Δημήτρης Μπαλατσούρας, Φωτογραφία και Ταξίδια

Έλληνες και Ξένοι Ταξιδιώτες

Φωτογραφία και Ταξίδια: Δημήτρης Μπαλατσούρας

Ο Δημήτρης Μπαλατσούρας είναι ιατρός στο επάγγελμα του και παράλληλα έχει ταξιδέψει στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Είναι εξαιρετικός φωτογράφος και έχει αποθανατίσει πολλές από τις στιγμές των ταξιδιών του σε εικόνες μαγικές όπως αυτές που προβάλλονται και παρακάτω. Μια φωτογραφία του με τίτλο “Waiting for food” διακρίθηκε από το National Geographic, μια από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές και επιστημονικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις παγκοσμίως που έχει σαν σκοπό την εξερεύνηση και την προστασία του πλανήτη μας, και δημοσιεύθηκε σαν φωτογραφία της εβδομάδας στις 14 Σεπτεμβρίου 2018.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΤΟ NATIONAL GEOGRAPHIC
Photo of the Week │ Photograph by Dimitris Balatsouras, National Geographic Your Shot
Waiting for Food: Awarded in National Geographic as photo of the week and in Daily Dozen. Copyright: © Dimitris Balatsouras

National Geographic

Waiting for food, Photograph by Dimitris Baalatsouras, National Geographic Your Shot

Waiting for food

During the tour of Serengeti National Park in Tanzania, Dimitris Balatsouras came across these three cubs, waiting patiently for their food from mama lioness, which could not be seen. Balatsouras’s picture was recently submitted to Your Shot, our storytelling community where members can take par in photo assignments, get expert feedbak, be published. The photo was published twice, in Photos of the Week, September 14, 2018 and in Daily Dozen, Nov 29, 2018.
National Geographic Daily Dozen, Nov 29, 2018: Waiting for food

Camera: NIKON D800 Focal Length: 82 mm Shutter Speed: 1/100 sec Aperture: f/14 ISO: 800

  • Έχεις ταξιδέψει σε πολλές χώρες, μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα από όλα αυτά τα ταξίδια που έχεις κάνει ;

Cusco, Peru, Δημήτρης Μπαλατσούρας, Φωτογραφία και Ταξίδια
Cusco, Peru

Ξεκίνησα τα μεγάλα ταξίδια αρκετά νέος. Το πρώτο εξωτικό μου ταξίδι ήταν η Ταϊλάνδη (μέχρι τότε το μεγαλύτερο ήταν στις ΗΠΑ), στα πλαίσια της πτυχιακής εκδρομής που κάναμε πριν την αποφοίτησή μας από την Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Από τότε μου δημιουργήθηκε η αγάπη για τις μακρινές χώρες και η επιθυμία να γνωρίσω τον κόσμο. Το ταξίδι παλιά ήταν μια περιπέτεια, δύσκολες και ακριβές πτήσεις με πολλούς σταθμούς, απουσία Ίντερνετ και πληροφόρησης, μετρημένοι στα δάχτυλα ταξιδιωτικοί οδηγοί, και φυσικά ούτε λόγος για πιστωτικές κάρτες, ΑΤΜ, κρατήσεις ξενοδοχείων και άλλες τέτοιες πολυτέλειες. Είχε όμως μια τέτοια ποιότητα και ομορφιά που δύσκολα την βρίσκεις σήμερα, με την ταξιδιωτική εκβιομηχάνιση, τα πρακτορεία και την οργάνωση.

Alms Giving Ceremony, Luang Prabang, Laos
Alms Giving Ceremony, Luang Prabang, Laos

Προσπαθώ πάντοτε στα ταξίδια μου να διατηρώ αυτή την αρχική φρεσκάδα, την γοητεία της πρώτης ματιάς (ακόμη και αν έχω δει πολλές φορές τον ίδιο τόπο), την αναζήτηση του νέου και του απρόοπτου. Θα έλεγα ότι ο σκοπός κάθε ταξιδιού μου είναι επιμορφωτικός, πολιτιστικός, περισσότερο με τραβάνε τα “τριτοκοσμικά” μέρη, οι παλιοί πολιτισμοί και τα αρχαία μνημεία, οι θρησκείες, οι ναοί, τα ζεστά και υγρά κλίματα, οι χαμογελαστοί και αισιόδοξοι άνθρωποι, οι φυλές, οι ζούγκλες και η έρημος, η αταξία και το χάος. Δεν με ενδιαφέρουν τα θέρετρα και η διασκέδαση, σε αυτό με καλύπτει πλήρως η Ελλάδα, δεν έχω επισκεφθεί τον Μαυρίκιο, τις Μαλδίβες ή τις Σεϋχέλλες και ούτε προτίθεμαι να το κάνω.

Karo Tribe, Aιθιοπία
Karo Tribe, Aιθιοπία

Τα ταξίδια μου δεν είναι ανθρωποκεντρικά, όχι ότι δεν με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι, αλλά εξ ίσου ενδιαφέρομαι και για την φύση, τα μνημεία, τα αξιοθέατα, την γραπτή και προφορική ιστορία του τόπου που επισκέπτομαι. Μια περίεργη πινακίδα, ένα πρωτότυπο κτίριο, ένα παράξενο τοπίο, μια διαφήμιση, ένα εορταστικό γεγονός, όλα αποτελούν για εμένα σημεία ενδιαφέροντος και προσοχής, γιατί μου δίνουν την συνολική εικόνα ενός τόπου, που θα προσπαθήσω να μεταφέρω με τις φωτογραφίες μου. Πριν 3-4 χρόνια ξεκίνησα μια συστηματική προσπάθεια ανάρτησης αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών από κάθε ταξίδι μου.

Alesund Town in NorwayΣκοπός μου ήταν όχι η απλή παράθεση των φωτογραφιών, αλλά και η συνοδεία με μερικά πληροφοριακά στοιχεία για την καθεμία. Η προσπάθεια αυτή που συνεχίζεται είχε θερμή ανταπόκριση, και πολλοί φίλοι μου έχουν ζητήσει να δημιουργήσω ταξιδιωτικό blog.

Δεδομένου όμως ότι είμαι τελειομανής και θα χρειαζόμουν πολύ περισσότερο χρόνο γιαυτό, ο οποίος δυστυχώς δεν υπάρχει μιας και έχω παράλληλα μια πλήρη και πολυάσχολη επαγγελματική σταδιοδρομία, το αφήνω για αργότερα, όταν θα έχουν ελαττωθεί οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις.

  • Είσαι λάτρης της φωτογραφίας, θα θέλαμε να ακούσουμε περισσότερα για αυτή την δραστηριότητα σου

Masai Mara, Κένυα
Masai Mara, Κένυα

Σε όλη μου την ζωή συνδύασα το ταξίδι με την φωτογραφία. Ακόμη και από την αναλογική εποχή διατηρώ πολύ καλές φωτογραφίες, σκανναρισμένες από slides. Είμαι αυτοδίδακτος, αλλά έχω διαβάσει πάρα πολλά σχετικά βιβλία και πάντοτε φρόντιζα να έχω εξαιρετικό εξοπλισμό. Ασχολούμαι μόνο με την ταξιδιωτική φωτογραφία, στην χώρα μας μάλιστα φωτογραφίζω ελάχιστα, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι για να αποθανατίσουν τις ομορφιές της Ελλάδας. Σε ένα ταξίδι με ενδιαφέρουν τα πάντα, θέλω να δώσω την γενική εικόνα και τις ιδιομορφίες ενός τόπου, ώστε βλέποντας κάποιος ένα άλμπουμ μου, να αισθάνεται ότι βρίσκεται εκεί, ότι έχει ταξιδέψει μαζί μου.

Ποταμός Li, Guilin, Κίνα
Ποταμός Li, Guilin, Κίνα,

Έχω ιδιαίτερη αγάπη στην φωτογράφηση της φύσης και της άγριας ζωής. Τα σαφάρι στην Αφρική αποτελούν για εμένα κορυφαίο φωτογραφικό προορισμό που με συναρπάζει, αν και χρειάζεται να μεταφέρεις ογκώδη φωτογραφικό εξοπλισμό. Δεν μου αρέσουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, το χρώμα για εμένα είναι κυρίαρχο στοιχείο και φυσικά ο κατάλληλος φωτισμός! Τραβάω πάντοτε σε Raw και επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες μου με Photoshop, το οποίο αποτελεί για εμένα το αντίστοιχο με το εργαστήρι του παλιού φωτογράφου. Γίνονται πολλές συζητήσεις για την επεξεργασμένη και ανεπεξέργαστη φωτογραφία, αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται ότι όλες οι φωτογραφίες από τις σύγχρονες κάμερες σε αρχεία jpeg είναι εξ ορισμού επεξεργασμένες κατά αυτόματο τρόπο από τα προγράμματα της φωτογραφικής μηχανής. Εγώ προτιμώ να κάνω την επεξεργασία αυτή μόνος μου και ιδιαίτερα για κάθε φωτογραφία, οπότε το Raw είναι μονόδρομος, αν και χρονοβόρο και ενεργοβόρο.

Garden of Morning Calm, Nότιος Κορέα
Garden of Morning Calm, Nότιος Κορέα

Γενικά απεχθάνομαι τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς για λόγους αρχής. Επειδή θεωρώ την φωτογραφία κατ’ εξοχήν εικαστική τέχνη, δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιος και πως μπορεί να συγκρίνει και να κατατάξει φωτογραφίες του Phil Borges, του Rehahn, του Jimmy Nelsson ή του Steve McCurry για παράδειγμα. Κάνοντας έναν παραλληλισμό, θα ήταν να σαν να έμπαιναν σε διαγωνισμό στην ζωγραφική ο Matisse, o Picasso, o Van Gogh, o Chagall! Φωτογραφικοί διαγωνισμοί σήμερα γίνονται καθαρά για κερδοσκοπικούς και διαφημιστικούς σκοπούς. Φωτογραφίες μου έχω στείλει μόνο στο National Geographic.

Honduras
Honduras

Το National Geographic είναι για μένα κάτι άλλο, ένας παιδικός έρωτας. Μεγάλωσα περιμένοντας την πρώτη κάθε μήνα (όταν εισέπραττα το χαρτζιλίκι των γονιών) για να αγοράσω το μηνιαίο τεύχος από τον Σαμούχο, το ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο στην Σταδίου. Αργότερα έγινα συνδρομητής και τέλος περάσαμε στην ψηφιακή εποχή, με την online ανάγνωση, ενώ τα παλιά κίτρινα τεύχη αποθηκεύτηκαν στο υπόγειο.

Και ήταν μεγάλη μου χαρά, όταν πρόσφατα τιμήθηκε μια φωτογραφία μου από το Serengeti της Τανζανίας σαν φωτογραφία της εβδομάδας!

Serengeti, Τανζανία
Serengeti, Τανζανία

Ένθετο 1: Σαφάρι στην Αφρική

Πολλά είναι τα εθνικά πάρκα για σαφάρι στην Αφρική, αλλά για εμένα, το Serengeti της Τανζανίας είναι μοναδικό. Λίγοι άνθρωποι ξεχνούν την πρώτη τους συνάντηση με το Serengeti. Ίσως να είναι η θέα από τον Λόφο Naabi στην είσοδο του πάρκου, από όπου τα λιβάδια φαίνονται να απλώνονται στα πέρατα της γης. Ή μπορεί να είναι ένας συνασπισμός λιονταριών που βαδίζουν αγέρωχα στις ανοιχτές πεδιάδες, με τις χαίτες τους να ανεμίζουν στον αέρα. Ή θα μπορούσαν να είναι τα γκνους και οι ζέμπρες που μετακινούνται κατά εκατομμύρια, ακολουθώντας τον αρχαίο ρυθμό των εποχών της Αφρικής.

Serengeti, Τανζανία
Serengeti, Τανζανία

Ότι και νάναι, το Serengeti συμβολίζει την εμβληματική Αφρική: απέραντες κυματιστές πεδιάδες που απλώνονται όσο μακριά μπορεί να δει το μάτι, διάστικτες από αγκαθωτούς θάμνους-ομπρέλες ακακίας, πριονωτούς βράχους και κιγκέλιες, ιπποπόταμους και ποτάμια κατάμεστα από κροκόδειλους.

Η επίσκεψη του Serengeti και η διανυκτέρευση σε μια τέντα σαφάρι κάτω από τα αστέρια, ακούγοντας τις ανατριχιαστικές κραυγές από τις ύαινες έξω από την σκηνή σου, είναι μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία! Yπάρχουν και άλλα εκπληκτικά όμορφα πάρκα άγριας ζωής στην Αφρική, το Kruger, ο κρατήρας Νgorongoro, το Μasai Mara, το Tarangire, το Chobe, καθένα προσφέροντας και μια διαφορετική εικόνα στον επισκέπτη.

Ένθετο 2: Ιαπωνία

Kyoto, Ιαπωνία
Kyoto, Ιαπωνία

Όπως και κάθε ένας που έχει φάει κάποτε σούσι, έχει διαβάσει μάνγκα, έχει οδηγήσει ένα Ιαπωνικό αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα ή έχει παρακολουθήσει κάποια ταινία σαμουράι, θεωρεί ότι κάτι ξέρει για την χώρα αυτή, έτσι κι εγώ νόμιζα ότι πρόκειται για ένα ταξίδι προδιαγεγραμμένο, ένα ταξίδι δίχως εκπλήξεις. Και όμως, από την στιγμή που φθάνεις στο συμπαγές αυτό αρχιπέλαγος των κάπου 6.800 ηφαιστειακών νησιών, είναι σαν να έχεις προσγειωθεί σε έναν άλλον πλανήτη. Είναι μια χώρα που δεν μοιάζει με καμιά άλλη και σου είναι αδύνατον να κατανοήσεις σε βάθος την μαγική αυτή γη, εκεί όπου αρχαίοι θεοί, παλιά έθιμα και προαιώνιες τέχνες είναι ανάμικτα με τεχνολογία αιχμής, με φουτουριστικές μόδες και με την πιο προηγμένη ποπ κουλτούρα στον κόσμο.

Κήπος Shukkeien, Hiroshima, Ιαπωνία
Κήπος Shukkeien, Hiroshima, Ιαπωνία

Από τη μια τα πολύβουα αστικά κέντρα, με τα λαμπερά φώτα νέον, τα αμέτρητα πλήθη, τα πανύψηλα κτίρια και τους κατάμεστους δρόμους, και από την άλλη, η εμφανής αίσθηση ιστορίας και αρχαίων αγαπημένων παραδόσεων, τα απίστευτης ομορφιάς τοπία, οι μοναδικοί κήποι και οι ευγενικοί και φιλόξενοι άνθρωποι που σε προσκαλούν να καταδυθείς στην Ιαπωνική ιστορία και πολιτισμό και να απολαύσεις τον πλούτο των Ιαπωνικών εικαστικών τεχνών.

Αυτή η μυστήρια αλλά δελεαστική κουλτούρα θολώνει τα παραδοσιακά όρια μεταξύ Ανατολής και Δύσης – η Ιαπωνία είναι μοναδική, ούτε ολοκληρωτικά το ένα ούτε το άλλο, ένας τόπος όπου οι αρχαίες παραδόσεις συγχωνεύονται με την σύγχρονη ζωή σαν να ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.

Ένθετο 3: Θιβέτ

Ναός Jokhang, Lhasa, Θιβέτ
Ναός Jokhang, Lhasa, Θιβέτ

Η απέραντη, ήρεμη γη του Θιβέτ, η “Στέγη του Κόσμου”, με τα μαγευτικά τοπία και την μυστήρια θρησκευτική κουλτούρα εξασκεί για αιώνες μια απίστευτη έλξη στους ταξιδευτές. Μια χώρα έντονου ηλιόφωτος και επιβλητικών χιονοσκεπών κορυφών, όπου τα κρυστάλλινα ποτάμια και οι λαμπερές τυρκουάζ λίμνες αρδεύουν κλιμακωτά λιβάδια Θιβετιανού κριθαριού με σκόρπια γιάκ και σκηνές νομάδων, θαυμάσια μοναστήρια, αίθουσες προσευχής με μοναχούς να απαγγέλλουν ψαλμωδίες, ορεινά περάσματα ντυμένα με πολύχρωμες σημαίες προσευχής και μακρινά απόκρημνα καταφύγια διαλογισμού.

Όρος Shishapangma των Ιμαλαϊων και Λίμνη Peiku, Θιβέτ
Όρος Shishapangma των Ιμαλαϊων και Λίμνη Peiku, Θιβέτ

Οι Θιβετιανοί έχουν ένα επίπεδο αφοσίωσης και πίστης που φαίνεται να ανήκει σε μια παλιότερη, σχεδόν μεσαιωνική εποχή, βλέποντας τον ημερήσιο μόχθο και το σκληρό περιβάλλον που τους περιτριγυρίζει σαν προκλήσεις στην διαδρομή τους στο μονοπάτι για τον μοναδικό σκοπό της ζωής, την επίτευξη της πνευματικής διαφώτισης.

Η άλλη μεγάλη έλξη του Θιβέτ είναι η πηγαία ομορφιά ενός από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου, του απέραντου οροπεδίου του Θιβέτ, που βρίσκεται σε μέσο ύψος 4.500 μέτρων επάνω από το επίπεδο της θάλασσας, φρουρούμενο από πανύψηλες οροσειρές, τα Ιμαλάϊα, το Καρακορούμ, το Kunlun.

Θιβέτ

Το τοπίο είναι εκπληκτικό, η θρησκευτική αφοσίωση συντριπτική, και ο Θιβετιανός λαός φιλόξενος και θαυμάσιος. Εντούτοις, κάτω από την επιφάνεια, είναι εμφανέστατο ότι το παρελθόν του Θιβέτ έχει υπάρξει τραγικό, το παρόν οδυνηρό και το μέλλον ζοφερό: σήμερα το Θιβέτ αποτελεί μια υποταγμένη αποικία της Κίνας.

Και ενώ δεν περιμένουμε να βρούμε μια ρομαντική Σανγκρι Λα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι σοκαριζόμαστε από την βαριά στρατιωτική παρουσία και από τους αυταρχικούς περιορισμούς των Κινέζων κατακτητών, που επηρεάζουν αρνητικά το ταξίδι στη Στέγη του Κόσμου.

  • Τοπία, κουλτούρες και αξιοθέατα που είναι must-see που σου άρεσαν ιδιαίτερα ;

O κατάλογος είναι ατελείωτος:

Dallol, Αιθιοπία, Δημήτρης Μπαλατσούρας, Φωτογραφία
Dallol, Αιθιοπία

Το Dallol στα σύνορα της Αιθιοπίας με την Ερυθραία, η πιο καυτή περιοχή της γης, που περιβάλλεται από την άγονη Έρημο Danakil, ένα μέρος δίχως ζωή που με τους απίστευτα ζωηρούς τόνους του μπλε, κίτρινου και καφετί το κάνουν μοναδικό, νιώθοντας ότι βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη.

Huangshan (Κίτρινο Βουνό, Κίνα)
Huangshan (Κίτρινο Βουνό, Κίνα)

Το Huangshan, το Κίτρινο Βουνό της Κίνας. Αν ανεβείς σε μόνο ένα βουνό στην Κίνα, αυτό θα πρέπει να είναι το Huangshan. Χωρίς ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία, το βουνό είναι γνωστό για τη θάλασσά του από σύννεφα, για τους παράξενα σχηματισμένους κατακόρυφους βραχώδεις κρημνούς, και για τα αρχαία περιεστραμμένα πεύκα του – χαρακτηριστικά που έχουν μαγέψει και εμπνεύσει αμέτρητους ζωγράφους και ποιητές για πάνω από 1500 χρόνια.

Ροζ Τζαμί (Nasir-ol-Molk Mosque), Shiraz, Ιράν
Ροζ Τζαμί (Nasir-ol-Molk Mosque), Shiraz, Ιράν

H δραματική καμπύλη του Ποταμού Colorado, η Horseshoe Bend, κοντά στο Page της Αριζόνας. Το Ροζ Τζαμί – το Τζαμί με τα χρώματα που στροβιλίζονται (Nasir-ol-Molk Mosque) του Σιράζ στο Ιράν, ίσως το ωραιότερο τζαμί του κόσμου. Οι κήποι της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Οι ναοί του Kyoto, της Luang Prabang και του Chiang Mai. Τα ψαροχώρια των Garifunas στην παρθένα βόρεια ακτή της Ονδούρας.

Εθνικό Πάρκο Blue Mountain, Αυστραλία
Εθνικό Πάρκο Blue Mountain, Αυστραλία

Οι μοναδικές φυλές της κοιλάδας του Ποταμού Omo στην Αιθιοπία και οι πρωτόγονες φυλές κυνηγών της Λίμνης Eyashi στην Τανζανία. Tο Εθνικό Πάρκο Blue Mountains της Αυστραλίας με τους καταρράκτες Wentworth και η περιοχή των λιμνών της νότιας Χιλής, πριν την Παταγονία.

H Durbar Square της Κατμαντού, που σχεδόν αποκαταστάθηκε και πάλι, μετά την καταστροφή από τον μεγάλο σεισμό. Οι πυραμίδες των Maya στο Tikal της Γουατεμάλας και στο Palenque του Μέξικο, μέσα στην πυκνή ζούγκλα. Τα κάστρα του Ομάν και η Παλμύρα της Συρίας, που πρόλαβα να την δω λίγο πριν την καταστροφή. Και σταματάω εδώ!

  • Πες μας για μερικά ταξίδια που ξεχώρισες

Υπερσιβηρικός, Σιδ. σταθμός Yaroslavsky, Μόσχα
Υπερσιβηρικός, Σιδ. σταθμός Yaroslavsky, Μόσχα

Υπερσιβηρικός και Μογγολία

Δεν χρειάζεται να πω πολλά για αυτή την επική διαδρομή με το τραίνο, που διασχίζει το ένα τρίτο της υφηλίου, κυλώντας ανάμεσα σε 7 χρονικές ζώνες και πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα τάϊγκα, στέπας και βουνών.

Δυτική Μογγολία, Δημήτρης Μπαλατσούρας, Φωτογραφία
Δυτική Μογγολία

Λίγες άλλες διαδρομές σου επιτρέπουν να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με τόσα πολλά μαγευτικά περιβάλλοντα, με υπέροχα θαύματα της φύσης και με τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς. Μαγευτικά τοπία, υπέροχες και μεγαλοπρεπείς Σιβηρικές πόλεις, η θαυμαστή Λίμνη Βαϊκάλη, και μετά η Μογγολία. Η ερημική, απομονωμένη, νομαδική, άγρια αυτή χώρα, με τις απέραντες στέπες και την Έρημο Γκόμπι, η πρώην αυτοκρατορία του Τζέγκις Χαν, είναι ένας μοναδικός προορισμός που δεν μοιάζει με κανέναν.

Μasai Mara, Κένυα, Δημήτρης Μπαλατσούρας, Φωτογραφία
Μasai Mara, Κένυα

Ανατολική Αφρική

Τανζανία, Ουγκάντα, Κένυα: Η Ανατολική Αφρική είναι η γη των αμέτρητων εκατομμυρίων ροζ φλαμίνγκος που βηματίζουν με χάρη μέσα στα αβαθή των λιμνών, των γκνου και των ζεμπρών που μεταναστεύουν κατά εκατομμύρια με τους μεγάλους θηρευτές της Αφρικής να ακολουθούν τα ίχνη τους.

Tarangire, Τανζανία
Tarangire, Τανζανία

Είναι η τελευταία μεγάλη ερημιά για την επιβίωση των πλασμάτων αυτών, ο τελευταίος παράδεισος στη γη, το τέλειο μέρος για να απαντήσει κανείς στο κάλεσμα της Αφρικής για την άγρια φύση προγραμματίζοντας ένα σαφάρι, ένα μεταμορφωτικό ταξίδι μέσα από μερικά από τα εξαιρετικότερα τοπία της ηπείρου, άγρια και ανέγγιχτα, γεμάτα από τις πυκνότερες συγκεντρώσεις άγριας ζωής της Αφρικής. Θα συναντήσεις επιπλέον φιλικούς ανθρώπους και μαγευτικές κουλτούρες: πολεμιστές Μασάϊ με κόκκινους μανδύες, νομαδικές φυλές και πρωτόγονους κυνηγούς, θερμούς και ευγενικούς ντόπιους, σε μια από τις λίγες ασφαλείς περιοχές της ηπείρου.

Ποταμός Irrawaddy, Μυανμάρ
Ποταμός Irrawaddy, Μυανμάρ

Μιανμάρ (Βιρμανία)

Η Μιανμάρ είναι ένας μυστηριώδης τόπος, αποκομμένος από τον έξω κόσμο για πολλές δεκαετίες, με πολλούς κρυμμένους θησαυρούς που τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτονται: οι χιλιάδες ναοί στην περιοχή της Μπαγκάν, οι κωπηλάτες με το ένα πόδι και οι πλωτοί κήποι της Λίμνης Ίνλε, τα πλατιά πλεύσιμα ποτάμια μέχρι τα πέρατα της χώρας.

Μandalay, Μυανμάρ
Μandalay, Μυανμάρ

Λαμπερές χρυσές παγόδες, εύφοροι ορυζώνες, αινιγματικοί ερειπωμένοι ναοί, γραφικά βουνίσια μονοπάτια, μυθικές σπηλιές και τέλεια για φωτογράφηση δειλινά κάνουν το ταξίδι στη Μιανμάρ μια μαγευτική εμπειρία.

Αλλά το μεγάλο θέλγητρο είναι η ευκαιρία να δει κανείς μια χώρα στην οποία παραμένει δυνατή η αίσθηση της παλιάς Ανατολής, έναν τόπο όπου ο Βουδισμός αποτελεί ακόμα έναν τρόπο ζωής, εκεί όπου οι ευσεβείς μοναχοί τιμώνται περισσότερο από τους ροκ σταρς!

Rio Dulce, Γουατεμάλα
Rio Dulce, Γουατεμάλα

Υπάρχουν πολλοί ακόμη προορισμοί που ξεχωρίζω, το Θιβέτ – η “Στέγη του Κόσμου”, η Ιαπωνία με τις τεράστιες αντιθέσεις, το Περού, η Ονδούρα και η Γουατεμάλα, με τους αρχαίους πολιτισμούς και την κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής, τα Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ, η Νορβηγία με τα φιόρδ της, αλλά η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Κάθε ταξίδι πάντως, έχει την ιδιαίτερη αξία του.

  • Σε πόσες χώρες έχεις ταξιδέψει συνολικά, κάποιες χώρες που σε άγγιξαν περισσότερο ;

Ταξίδεψα σε 96 χώρες. Για να πω την αλήθεια, τώρα χρειάστηκε να τις μετρήσω για πρώτη φορά, είχα την εντύπωση ότι ήταν περισσότερες! Θεωρώ όμως ότι δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός, όσο η ποιότητα κάθε ταξιδιού. Πολλοί ταξιδεύουν και ούτε παίρνουν είδηση για την ουσία και την πραγματική εικόνα ενός τόπου και ενός λαού!

Οι χώρες που αγάπησα περισσότερο είναι η Βιρμανία, το Θιβέτ, η Ιαπωνία, η Τανζανία, η Ταϊλάνδη, η Μογγολία, το Ιράν, το Περού, το Μεξικό, η Ονδούρα, η Νορβηγία και η Πορτογαλία.

  • Οι χώρες που έχει ταξιδέψει ο Δημήτρης Μπαλατσούρας

Ευρώπη: Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρα, Αυστρία, Βατικανό, Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο (και Σκωτία), FYROM (Βόρεια Μακεδονία), Iσπανία, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Υπερδνειστερία, Φινλανδία
A
σία: Αρμενία, Βιετνάμ, Βιρμανία, Γεωργία, Θιβέτ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Καμπότζη, Κίνα, Λάος, Μαλαισία, Μογγολία, Νεπάλ, Νότιος Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη
Μέση Ανατολή: Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιράν, Κατάρ, Ομάν, Συρία, Τουρκία
Αμερική: Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Εκουαδόρ, ΗΠΑ, Καναδάς, Κούβα, Μέξικο, Μπελίζ, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού, Χιλή
Αφρική: Αιθιοπία, Ζιμπάμπουε, Κένυα, Μαρόκο, Μποτσουάνα, Νότιος Αφρική, Ουγκάντα, Σουαζιλάνδη, Τανζανία (και Ζανζιβάρη), Τυνησία
Ωκεανία: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία

Δημήτρης Μπαλατσούρας, Φωτογραφία και Ταξίδια

Shinbyu, the Burmese ceremony Copyright: © Dimitris Balatsouras

National Geographic

Shinbyu, the Burmese ceremony

Dimitris Balatsouras

Doctor, Amateur Photographer, World Traveler

My photo was taken during Shinbyu, a Burmese ceremony in the tradition of Buddhism, when the young boys are riding on horses or elephants going to the local Buddhist monastery, to become novice monks studying the Dhamma for one year or more. Shinbyu is not programmed and it is a matter of luck to encounter this procession during a visit to Myanmar
National Geographic Profile of Dimitris Balatsouras

Το travelnikos.com θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Το travelnikos.com θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here