Έλληνες ΕξωτερικούΦωτογραφία του Σπύρου από το Mauerpark στο Βερολίνο

Συνέντευξη με τον Σπύρο Ασπιώτη, Γερμανία

Ο Σπύρος Ασπιώτης μένει μόνιμα Βερολίνο τα τελευταία χρόνια και είναι επίσης διαχειριστής του γκρουπ στο facebook New Greeks In Berlin (Νέοι Έλληνες στο Βερολίνο) το οποίο μπορείτε να το βρείτε στην εξής διεύθυνση www.facebook.com/groups/310588119065356/. Επικοινωνήσαμε με τον Σπύρο και τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα για την Γερμανία, μία χώρα που φιλοξενεί χιλιάδες ‘Ελληνες από τα παλιά χρόνια.

  • Πως βρέθηκες στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Βερολίνο και με τι ασχολείσαι ;

Βερολίνο Γερμανία Berlin Germany

Πριν ακόμα πάρω το πτυχίο μου από το ΤΕΙ Νοσηλευτικής στην Ελλάδα είχα αποφασίσει ήδη πως θα ήταν καλύτερο για το μέλλον μου να ψάξω δουλειά σε κάποια χώρα στο εξωτερικό όπου η ποιότητα ζωής και οι συνθήκες εργασίας είναι πιο ανεβασμένες από τα Standards που έχουμε συνηθίσει. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω δουλειά στον τομέα της υγείας σε Γερμανία, Ελβετία και Σκανδιναβικές χώρες.

Μιας και είχα ήδη κάποιες ήδη υπάρχουσες γλωσσικές ικανότητες στα γερμανικά έψαξα πιο εντατικά σε πόλεις της Γερμανίας μέσο Internet. Έστειλα το βιογραφικό μου σε διάφορες εταιρίες και νοσοκομεία και από τα περισσότερα είχα ήδη απάντηση και προσφορά για εργασία άμεσα. Όταν τελείωσα και την πρακτική μου έφυγα μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα για Βερολίνο, όπου είχα υπεγράψει συμβόλαιο σε μια εταιρία νοσηλείας μια και η προσφορά τους ήταν η καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Έτσι βρίσκομαι πλέον στο Βερολίνου και ζω και εργάζομαι εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια.

Βερολίνο Γερμανία

  • Πες μας λίγα λόγια για την Γερμανία και τους ανθρώπους της στα χρόνια που μένεις εκεί.

Το κάστρο της Γερμανίας

Οι άνθρωποι εδώ δεν είναι οι κρύοι κακοί Γερμανοί που μας έχουν περιγράψει οι παππούδες μας. Μας σέβονται και αναγνωρίζουν τον τίτλο σπουδών μας ισάξια με αυτούς, όπως επίσης στις διαπροσωπικές σχέσεις με αυτούς καταλαβαίνει κάνεις εύκολα πως δεν ούτε μας μισούν ούτε μας υποτιμούν. Έχω κάνει κουβέντες και με νέους και με μεγαλύτερους σε ηλικία και κάθε μέρα βλέπω όλο και περισσότερο πως είναι και αυτοί οι ίδιοι καλοί άνθρωποι όπως εμείς.

Η παλιά πόλη της Χαιδελβέργης στην Γερμανία

Υπάρχουν όμως και τεμπέληδες Γερμανοί όπως εμείς. Υπάρχουν και λαμόγια Γερμανοί, όπως εμείς. Υπάρχουν και κουτσομπόληδες Γερμανοί όπως εμείς. Υπάρχουν και υπέροχοι άνθρωποι με καλές καρδιές, όπως εμείς. Σίγουρα η κάθε χώρα κυμαίνεται σε διαφορετικά επίπεδα χούμορ και εννοείται κάποιους αστεϊσμούς μπορεί να μην τους λαμβάνουν σαν λόγο να γελάσουν. Έχουν και αυτοί όμως τον δικό τους τρόπο να περνάνε χαρούμενα και όμορφα στην ζωή τους. Όταν λέω ότι είμαι από Ελλάδα, δεν με κοιτούν με ικτο ούτε σκέφτονται κρίση, φτώχεια, ανεργία. Σκέφτονται ζεστασιά, ήλιο και καλό φαγητό.

Η Γερμανία μπορεί να υστερεί σε θέματα καιρού, ζέστης, ηλιοφάνειας και ξεγνοιασιάς. Όμως έχει και μας παρέχει απλόχερα θέσεις εργασίας όπου ίσως ποτέ να μην είχαμε κάπου που μπορεί να είχε ήλιο. Και κακά τα ψέματα ήλιο και έχει και εδώ και όταν έχει έχω την άνεση πλέον να τον απολαύσω όπως δεν είχα ποτέ.

  • Φαντάζομαι ότι θα έχεις ταξιδέψει μέσα στην Γερμανία, πες μας μερικά μέρη που σου άρεσαν περισσότερο ή και σε άλλες χώρες ;

Η Μεσαιωνική Παλιά Πόλη της Νυρεμβεργης

Τον πρώτο χρόνο έκανα διαφορά ταξίδια σε πόλεις τις Γερμανίας. Ίσως ανά κρατίδιο διαφέρουν κάποια πράγματα και ίσως σε θέμα διασκέδασης κάποιες περιοχές να υστερούν. Στο Βερολίνο τα πράγματα είναι αλλιώς. Η πόλη αυτή είναι μια συνεχόμενη 5ημερη λυκείου. Είναι η μητρόπολη των τεχνών, είναι ένας νεανικός παράδεισος όπου ενώ δουλεύεις στα ρεπό από μπορείς να κάνεις πάρτυ χωρίς αύριο, να ακούσεις κάθε τύπο μουσικής και να γνωρίσεις ανθρώπους και κουλτούρες από όλον τον κόσμο.

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα ;

Ακόμα δεν έχω βρει κάτι που να μου έχει λείψει από αυτά που έχει η Ελλάδα. Εκτός από παραλία το καλοκαίρι όλα τα ελληνικά τα βρίσκω και εδώ. Η παραλία φυσικά λείπει και θα λείπει.

Ακολουθούν μερικά βίντεο από το Βερολίνο στο κάτω μέρος της σελίδας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here