Κωνσταντίνος Παναγιώτου, Μεξικό, ArGo Airways Υδροπλάνα

1
3823
views
Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Παναγιώτου, Μεξικό
Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Παναγιώτου, Μεξικό

Έλληνες ΕξωτερικούΣυνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Παναγιώτου, Μεξικό

Ο Κωνσταντίνος Παναγιώτου ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ArGo Airways (Υδροπλάνα) με έδρα την πόλη του Βόλου στην Κεντρική Ελλάδα. Η ArGo Airways (Υδροπλάνα) κατάφερε μετά από πολλά εμπόδια και γραφειοκρατία να ξεκινήσει την λειτουργία της το 2009, με πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε από το λιμάνι του Βόλου προς το αεροδρόμιο της Σκιάθου στις 22 Οκτωβρίου του 2009. Αργότερα λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν η εταιρεία διέκοψε την λειτουργία της. Βρήκαμε τον Κωνσταντίνο που μένει μόνιμα πλέον στην πόλη του Μεξικού και τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα για τα υδροπλάνα αλλά και για το Μεξικό γενικότερα.

ArGo Airways

  • Τα υδροπλάνα, η ArGo Airways ήταν ένα όνειρο ζωής για σένα, το οποίο δυστυχώς επιβίωσε για λίγους μόνο μήνες στην Ελλάδα. Μπορείς να μας πεις για όλα αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν.

ArGo Airways (Υδροπλάνα)
Το υδροπλάνο της ArGo Airways στο λιμάνι του Βόλου

ARGO AIRWAYS, όπως αναφέρατε, ήταν ένα όνειρο ζωής. Από το 2008 έως το 2011 ήμουν στην Ελλάδα για τους λόγους αυτού του έργου. Όταν ξεκινήσαμε το 2008 με όλη τη διαδικασία για την απόκτηση των αδειών, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα ήταν εύκολη δουλειά. Η γραφειοκρατία έγινε γνωστή από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις για τις άδειες. Βρήκαμε πολλά εμπόδια στην ελληνική κυβέρνηση όχι επειδή δεν ήξεραν το θέμα, αλλά επειδή είναι γραφειοκράτες και δεν θέλουν νέα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά τα νέα έργα μπορούν να ανταγωνιστούν με τα συμφέροντα των πλοίων στην Ελλάδα.

Στις αρχές του 2008 η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο ήταν εξαιρετική. Μια χώρα που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 παρέμεινε με μια υποδομή πολύ υψηλού επιπέδου, με μια αναπτυσσόμενη και πολύ ευρωπαϊκή οικονομία, ο τουρισμός αυξανόταν, οι οικονομικοί δείκτες ήταν τέλειοι και ήταν απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των μεταφορών. Η μελέτη της αγοράς που κάναμε μας έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα.

ArGo Airways (Υδροπλάνα)
Εκδοτήρια Εισιτηρίων της ArGo Airways στο λιμάνι του Βόλου

Όπως προαναφέρθηκα, όταν ξεκινήσαμε όλη τη διαδικασία για την ίδρυση της ARGO AIRWAYS, συναντήσαμε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είναι πολύ γραφειοκρατική, οι εργαζόμενοι της συνηθισμένοι να μην εργάζονται χωρίς νομισματική ώθηση, η διαφθορά σε κόκκινους δείκτες και η χώρα σταμάτησε χωρίς σχέδια.

Συναντήσαμε κυβερνητικούς υπαλλήλους με την κακία και με σκοπό κανείς δεν πρέπει να κάνει τίποτα. Οι ευρωπαϊκοί νόμοι δεν ελήφθησαν υπόψη και έκαναν ότι ήθελαν αυτοί οι υπάλληλοι, θέτοντας εμπόδια στην πορεία κάθε προσώπου που προσπαθούσε να κάνει κάτι καινούργιο και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Έπρεπε να φτάσουμε στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας στις Βρυξέλλες για να αναγκάσουμε την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) της Ελλάδας να μας δώσει τις άδειες. Είχαμε δύο χρόνια το υδροπλάνο ήταν καθηλωμένο χωρίς να μπορούμε να πετάξουμε, με όλο το κόστος των πιλότων, των μηχανικών, των ενοικίων στο λιμάνι, των ενοικίων της περιοχής συντήρησης κλπ.

Για να τελειώσω με την εμπειρία μου στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, θέλω να σχολιάσω ότι ήρθα από μια χώρα όπως το Μεξικό όπου θεωρείται τριτοκοσμική και βρήκα τον εαυτό μου σε μια Ελλάδα της Ευρώπης όπου όχι μόνο δεν είναι η Ευρώπη αλλά είναι χώρα του έκτου κόσμου, εάν αυτό υπάρχει. Δεν ξέρω αν υπάρχει μια άλλη χώρα στον κόσμο που να είναι τόσο δύσκολη στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • Ζεις μόνιμα στο Μεξικό. Μπορείς να μας πεις μερικά λόγια για την χώρα και τους ανθρώπου της ;

Μεξικό
Μεξικό

Mexican Comic

Ζω στο Μεξικό από το 1993, με μια διακοπή, όπου επέστεψα στην Ελλάδα, από το 2008 έως το 2011. Το Μεξικό είναι μια πολύ όμορφη και μεγάλη χώρα και από τη δική μου άποψη μια από τις καλύτερες για να ζήσεις και να εργαστείς. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και μπορεί κάποιος να προσαρμοστεί εύκολα. Είναι μια χώρα, όπου τα τελευταία 15 χρόνια μεγάλωσαν πολύ τα οικονομικά. Είναι η τέταρτη χώρα στην εξαγωγή αυτοκινήτων και η πρώτη στις εξαγωγές τηλεοράσεων.

Το Μεξικό διατηρεί ισχυρό πλεονέκτημα στην εξαγωγή προϊόντων από την αυτοκινητοβιομηχανία, γενικά μηχανήματα και βιομηχανικό εξοπλισμό, επαγγελματικά, επιστημονικά και ελεγκτικά μέσα. Το πλεονέκτημα αυτό σχετίζεται με το χαμηλό κόστος μεταφοράς προς την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και το χαμηλό κόστος εργασίας σε σχέση με αυτή τη χώρα.

Το Μεξικό διατηρεί ισχυρό πλεονέκτημα στην εξαγωγή προϊόντων από την αυτοκινητοβιομηχανία, γενικά μηχανήματα και βιομηχανικό εξοπλισμό

Η κουζίνα του Μεξικού είναι πολύ εκτεταμένη και είναι αναγνωρισμένη ως παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO. Το Μεξικό είναι η έκτη χώρα στον κόσμο για την προσέλκυση ξένων τουριστών με 39,6 εκατομμύρια ετησίως. Η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας της, την καθιστά πολύ ελκυστική, καθώς και οι παραλίες τόσο στην Καραϊβική όπως και του Ειρηνικού, οι αποικιακές πόλεις και η αρχαιολογία της είναι από τα πράγματα που δεν πρέπει να χάσει κάποιος όταν επισκέπτεται το Μεξικό.

  • Σε ποια άλλα μέρη του Μεξικού έχεις ταξιδέψει ή σε άλλες χώρες, κάποια μέρη που σου άρεσαν περισσότερο ;

Μεξικό
Κανκούν, Μεξικό

Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Υπάρχουν πολλές πολύ όμορφες χώρες με θεαματικά τοπία και με ενδιαφέρουσα αρχαίο πολιτισμό. Δεν θα μπορούσα να επισημάνω μια συγκεκριμένη χώρα. Κάθε χώρα έχει τη δική της ομορφιά. Σχετικά με το Μεξικό έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την επικράτεια του και έχω δει την έρημο στο βόρειο τμήμα στα σύνορα με τις ΗΠΑ, με αγροκτήματα, με μοσχάρια πολύ υψηλής ποιότητας, με καουμπόηδες, τη μουσική και τον πολιτισμό του.

Έχω ταξιδέψει στο κέντρο του Μεξικού με τον πολιτισμό του, τις πυραμίδες, τη γαστρονομία. Πήγα νότια με τη μεγάλη παρουσία των Ινδιάνων Μάγια και τον πολιτισμό τους. Έχω ταξιδέψει σε ζούγκλες και τα ηφαίστεια του Μεξικού, στις παραλίες λευκής άμμου στην Καραϊβική, στις παραλίες του Ειρηνικού στο Ακαπούλκο του ’50, ’60 και ’70 που εξακολουθεί να έχει την αίγλη του, από πλούσιους και διάσημους. Πήγα στην Baja California, όπου οι φάλαινες έρχονται το χειμώνα για να γεννήσουν.

Θέλω να μεταφέρω με αυτές τις γραμμές, τη ποικιλία των τοπίων, των πολιτισμών, την ιστορία, το κλίμα, όπου όταν στο βορρά είναι μείον 18 βαθμοί, στην Πόλη του Μεξικού είναι 23 και στις παραλίες ή στα νότια είναι 33. Το Μεξικό έχει τα πάντα. Όλα τα κλίματα, όλες τις κουλτούρες, ζούγκλες, ερήμους, βουνά που φτάνουν τα πέντε χιλιάδες μέτρα σε ύψος και το πιο σημαντικό: τους εγκάρδιους και φιλόξενους ανθρώπους της.

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα ;

Ζω στην Πόλη του Μεξικού, όπου βρίσκω Έλληνες, ελληνικά εστιατόρια, ελληνικό ελαιόλαδο, ελληνικές ελιές, ελληνικά κρασιά
Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα εκτός από την οικογένεια και τους φίλους μου. Ζω στην Πόλη του Μεξικού, όπου βρίσκω ελληνικά εστιατόρια, ελληνικό ελαιόλαδο, ελληνικές ελιές, ελληνικά κρασιά, Έλληνες (τα τελευταία χρόνια αρκετούς) και οτιδήποτε μπορεί κάποιος να χρειαστεί από την Ελλάδα υπάρχει. Το μόνο που μου λείπει είναι η οικογένεια και οι φίλοι.

 

English and Spanish Version (Versión en Español): Interview with Constantine Panagiotou, ArGo Airways Seaplanes, Greece & Mexico

Mexico City 4K

Mexico City, or the City of Mexico abbreviated as CDMX, Nahuatl languages: is the capital of Mexico and the most populous city in North America. Mexico City is one of the most important cultural and financial centres in the Americas. It is located in the Valley of Mexico, a large valley in the high plateaus in the center of Mexico, at an altitude of 2,240 meters (7,350 ft). The city has 16 boroughs.

Μερικά στυγμιότυπα από το Υδροπλάνο της ArGo Airways στο λιμάνι του Βόλου

Το υδροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας ArGo Airways

Το υδροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας ArGo Airways όπως φεύγει από το επιβατικό λιμάνι του Βόλου με κατεύθυνση το εσωτερικό χώρου του εμπορικού λιμανιού που είναι και ο χώρος απογείωσης αλλά και προσθαλάσσωσης (προσγείωσης) του.

Προηγείτο πάντα ένα ταχύπλοο σκάφος που επιβλέπει τον χώρο για να απομακρύνει οποιοδήποτε άλλο σκάφος στην περιοχή και να εκκενώσει τον χώρο.

Το υδροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας ArGo Airways

Το υδροπλάνο όταν προσεγγίζει την πλωτή εξέδρα της ArGo Airways μετά την προσθαλάσσωση του στο εμπορικό λιμάνι του Βόλου. Μετά την προσθαλάσσωση του οδεύει προσεκτικά προς το επιβατικό λιμάνι του Βόλου για να φθάσει στον τερματικό σταθμό όπου θα αφήσει και τους επιβάτες.

Οι εργαζόμενοι στο τερματικό σταθμό θα προσεγγίσουν το υδροπλάνο για να το δέσουν στην πλωτή εξέδρα και να βοηθήσουν τους επιβαίνοντες να κατέβουν.

Ακολουθούν και μερικά βίντεο από το Μεξικό στο κάτω μέρος της σελίδας.

Το travelnikos.com θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Το travelnikos.com θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

1 COMMENT

  1. πολλα μπραβο που καταφερε να ξεπερασει ολο αυτο το εναντιον κλιμα και να στησει αυτο που ηθελε και μου εδωσε την ευκαιρια να δω απο ψηλα την διαδρομη Θεσ/νικη-Βόλος.
    Η αληθεια ειναι οτι το βουρ-βουρ πανωκατω στην πολη και αρκετες φορες την ημερα ηταν καπως…
    κριμα που σταματησε τελικα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here