Έλληνες ΕξωτερικούΣυνέντευξη με τον Γιάννη Μελίσση, Καναδάς

Τον Γιάννη Μελίσση όπως και πολλούς άλλους Έλληνες του εξωτερικού τον συναντήσαμε στο facebook, και είναι ο διαχειρηστής (admin) του γκρουπ GREEKS of CANADA – Έλληνες του Καναδά που αριθμεί πάνω από 13 χιλιάδες μέλη την στιγμή που γράφουμε αυτή την ανάρτηση. Ζει μόνιμα στον Καναδά μία σπουδαία και μεγάλη χώρα με μοναδικά δασώδη τοπία, βουνά και λίμνες, που όπως μας αναφέρει και ο ίδιος είναι και επιπλέον μία από τις πλέον οργανωμένες χώρες του κόσμου. Να δούμε όμως και τι μας είπε ο ίδιος για την πανέμορφη αυτή χώρα.

  • Πως βρέθηκες στον Καναδά και με τι ασχολείσαι ;

Καναδάς Canada

Στον Καναδά πρωτοήρθα το 1990 για σχολείο με μαθητική Visa. Το πρώτο εξάμηνο στο σχολείο μετέτρεψα την μαθητική Visa σε μονιμότητα και μπορούσα να μείνω εδώ για πάντα αν το ήθελα. Έχω δίπλωμα κολεγίου στο Criminal Justice and Law Enforcement και επίσης δίπλωμα κολεγίου στο Supply Chain Management and Logistics.

Επίσης τέλειωσα στο πανεπιστήμιο τις σχολές Industrial Management και Project Management. Αυτή την στιγμή εργάζομαι σε ένα από τα εργοστάσια τις εταιρείας Bombardier Transportation σαν διευθυντής στον ανεφοδιασμό.

  • Πες μας λίγα λόγια για τον Καναδά και τους ανθρώπους της στα χρόνια που μένεις εκεί.

Ο Καναδάς είναι ένα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ οργανωμένο κράτος. Υπάρχουν μετανάστες από όλο τον κόσμο και ο περισσότερος κόσμος είναι πολύ φιλόξενος. Κάθε χρόνο εδώ μεταναστεύουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από όλα τα μέρη της γης. Επίσης έρχονται και πολλοί Έλληνες.

Ο κύριος στόχος όλον αυτόν που έρχονται εδώ είναι να ζήσουν ήσυχα και να μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι περισσότερο απ’ ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στις πατρίδες τους και να εξασφαλίσουν μια άνετη ζωή για τις οικογένειες τους.

  • Πόσους Έλληνες έχει ο Καναδάς αν γνωρίζεις και πως είναι η ζωή εκεί ;

Τορόντο Καναδάς, Canada Toronto

Εδώ στον Καναδά πρέπει να υπάρχουν γύρω στους 300.000 Έλληνες με πολλούς από αυτούς να μην είναι δηλωμένοι σε καμιά ελληνική κοινότητα. Ελληνικές κοινότητες και σύλλογοι υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης σε όλες τις πόλεις υπάρχουν Ελληνικές Εκκλησίες που ενώνουν τους Έλληνες.

Οι Έλληνες εδώ κρατάνε όλες τις παραδόσεις και τα έθιμα από τους τόπους που κατάγονται από την Ελλάδα και όλα αυτά τα συνεχίζουν και στις οικογένειες τους και στα παιδιά τους. Σε όλες τις Ελληνικές κοινότητες υπάρχουν χορευτικοί σύλλογοι που μαθαίνουν όλους τους χορούς στις νέες γενιές. Επίσης υπάρχουν σύλλογοι από κάθε νομό τις Ελλάδος.

Εδώ στον Καναδά πρέπει να υπάρχουν γύρω στους 300.000 Έλληνες

Στο Τορόντο που είναι και η μεγαλύτερη πολύ στον Καναδά υπάρχει και η ελληνική περιοχή επάνω στην Danforth Avenue με πολλά Ελληνικά μαγαζιά και αρκετή διασκέδαση. Και εκτός από τι μόνιμη διασκέδαση που υπάρχει εδώ κάθε λίγο γίνονται αρκετές συναυλίες με Έλληνες καλλιτέχνες που έρχονται από την Ελλάδα.

Η ζωή εδώ στον Καναδά δεν είναι και τόσο εύκολη

Θέλει μεγάλη προσπάθεια και αρκετή δουλειά ώστε να καταφέρεις να δημιουργήσεις κάτι. Οι Έλληνες εδώ φημίζονται για την εργατικότητα τους και πολλοί από αυτούς έχουν καταφέρει και δημιουργήσει μεγάλες επιχειρήσεις ή στις δουλειές που δουλεύουν έχουν πιάσει μεγάλες θέσεις.

  • Φαντάζομαι ότι θα έχεις ταξιδέψει μέσα στον Καναδά που είναι και μία πολύ μεγάλη χώρα, πες μας μερικά μέρη που σου άρεσαν περισσότερο ;

Calgary Canada Καναδάς

Ο Καναδάς σε έκταση είναι τεράστιος και πολύ όμορφος. Έχω ταξιδέψει σε αρκετά μέρη και πόλεις του Καναδά που το καθένα έχει και την δική του χάρη και γοητεία. Το πιο τουριστικό μέρος του Καναδά που έχω επισκεφτεί αρκετές φορές είναι οι καταρράκτες του Νιαγάρα.

Το Τορόντο είναι πολύ ωραίο με αρκετά μέρη να επισκεφτείς. Μέσα στην πόλη του Τορόντο υπάρχει και ελληνική περιοχή επάνω στην Danforth Avenue με αμέτρητα ελληνικά εστιατόρια και μαγαζιά. Το Μόντρεαλ επίσης είναι πολύ ωραίο με πιο ευρωπαϊκό στυλ. Και μια από τις πιο όμορφες πόλεις τις βόρειας Αμερικής που για εμένα είναι το νούμερο ένα είναι το Quebec City (φωτογραφία δεξιά) που αξίζει να το επισκεφτείς όλες τις εποχές και κυρίως το χειμώνα.

Fairmont Le Château Frontenac, Quebec, Canada Καναδάς
Fairmont Le Château Frontenac, Κεμπέκ, Καναδάς

Στο δυτικό Καναδά το Βανκούβερ είναι πανέμορφο και μια από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου για να μείνεις. Επίσης το Calgary (φωτογραφία αριστερά) είναι πολύ ωραίο δίπλα στην οροσειρά Rocky Mountains (φωτογραφία στο κάτω μέρος της σελίδας).

Και για όσους αρέσει το κυνήγι και το ψάρεμα, ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου με χιλιάδες λίμνες γεμάτες ψάρια είναι στο βορειοδυτικό Ontario το Thunder Bay. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά μέρη που μπορείς να επισκεφτείς και θα χρειαζόταν αρκετές ώρες να τα περιγράψω.

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα που δεν το έχει ο Καναδάς ;

Αυτή την ερώτηση θα την χωρίσω σε δύο κατηγορίες στο τι μου λείπει από την Ελλάδα και στο τι δεν μου λείπει.

Από την Ελλάδα μου λείπουν αρκετά πράγματα και την έχω επιθυμήσει πάρα πολύ. Μου λείπει οι οικογένεια μου και οι γονείς μου που έχω να τους δω αρκετά χρόνια. Η ηρεμία και ομορφιά του χωριό μου στη Συκιά Χαλκιδικής και η θάλασσα. Έχω πάει σε αρκετά μέρη στην Βόρεια Αμερική και θάλασσα σαν της Ελλάδας δεν υπάρχει πουθενά. Το άρωμα και η μυρωδιά που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά και τα νόστιμα φαγητά.

Και τα πράγματα τα οποία δεν μου λείπουν από την Ελλάδα είναι ότι παντού χρειάζεσαι μέσον για να προοδέψεις και να κάνεις ένα βήμα μπροστά. Το ότι δεν μετράνε τις γνώσεις και τα χρόνια που έφαγες στο πανεπιστήμιο και δίνουν τις δουλειές σε άσχετους γνωστούς. Οι φράσεις “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” και “ξέρεις ποιον γνωρίζω” ακόμα ηχούν στα αυτιά μου από τα “παιδικά” μου χρόνια. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετά ακόμα πράγματα τα οποία δεν έχουν αλλάξει από τον καιρό που λείπω και ούτε μάλλον θα αλλάξουν γι αυτό και η όμορφη Ελλάδα μας βρίσκετε σε αυτό το σημείο.

GREEKS of CANADA – Έλληνες του Καναδά θα το βρείτε εδώ facebook.com/groups/306935062747/. Επισκεφτείτε επίσης το γκρουπ στο facebook HALKIDIKI – The Diamond of Greece … στην εξής διεύθηνση facebook.com/groups/2345287123/

Canada Rocky Mountains British Columbia, Καναδάς
Rocky Mountains British Columbia, Καναδάς

1 COMMENT

  1. Για το τελευταίο που γράφεις Γιάννη είναι ότι δεν λείπει άλλωστε από πολλούς Έλληνες του εξωτερικού και ήταν και ο λόγος να φύγουν μακριά από τον δικός του τόπο. Για να το αλλάξεις θα πρέπει να αλλάξεις πρώτα τον τρόπο σκέψεις της κοινωνίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here