Παραστάσεις Βωβού Θεάτρου Παντομίμα Βόλος: Συνέντευξη με την Δήμητρα Παππά

Η Δήμητρα Παππά μαθηματικός στο επάγγελμα, ασχολείται επίσης και με θέατρο, και πιο συγκεκριμένα με παραστάσεις Βωβού Θεάτρου Παντομίμα. Μένει μόνιμα στον Βόλο, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Βρήκαμε την Δήμητρα και την ρωτήσαμε μερικά πράγματα για τις ασχολίες της.

  • Πες μας λίγα πράγματα για σένα και την επαγγελματική σου δραστηριότητα ;

Δήμητρα Παππά

Είμαι Μαθηματικός, δουλεύω σε φροντιστήριο και κάνω ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Σπούδασα στο Καρλόβασι της Σάμου. Όταν γύρισα στον Βόλο ξεκίνησα να δουλεύω σαν σερβιτόρα σε μαγαζιά στον Βόλο όπου τελικά έμεινα στο Restaurant Bar Rada 10 χρόνια. Σε όλο αυτό ο διάστημα έψαχνα φροντιστήρια και μαθητές για ιδιαίτερα οπότε κάποια στιγμή ασχολήθηκα μόνο με την διδασκαλία.

Η δουλειά μου μου αρέσει πολύ και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο κυνηγάω σεμινάρια για να ενημερώνομαι και να μαθαίνω καινούργιους τρόπους και καινούριες ιδέες εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι και με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες καθότι έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με το φροντιστήριο Λόγου Χάρη στον Βόλο που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους μαθητές.

  • Πες μας για τις Παραστάσεις Βωβού Θεάτρου-Παντομίμας, τι ανταπόκριση υπάρχει από το κοινό ;

Συνέντευξη με την Δήμητρα Παππά, Παραστάσεις Βωβού Θεάτρου Παντομίμα Βόλος
Συνέντευξη με την Δήμητρα Παππά, Παραστάσεις Βωβού Θεάτρου Παντομίμα Βόλος

Η Ομάδα Ομπρέλα είναι η κρυφή μου επιθυμία που κατάφερα να φανερώσω. Η Ομπρέλα είναι μια ομάδα που ανεβάζει παραστάσεις βωβού θεάτρου-παντομίμας. Είναι πολλών ετών ομάδα αλλά άργησε να βρει την ταυτότητά της και μόλις την βρήκε, εμφανίστηκε. Η πρώτη μας παράσταση ήταν η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν όπου με έναν συνδυασμό κλασσικής μουσικής, Dubstep αλλά και Waltz εξελίχθηκε μια ιστορία την οποία αναπαραστήσαμε με κινήσεις, ρυθμό, φαντασία και τρικ. Χάρη στο Φεστιβάλ Θεάτρου Βόλου και στον κύριο Νίκο Φυτά που μας έδωσα την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρώτο μας έργο, αποκτήσαμε την πρώτη μας εμπειρία σαν Ομπρέλα διότι πρόκειται για μια ερασιτεχνική ομάδα.

Παρόλα αυτά και εγώ αλλά και κάποια από τα μέλη της ομάδας είχαμε ασχοληθεί με το θέατρο και το είχαμε αγαπήσει από παιδιά. Ένας άνθρωπος που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην διάθεση της Ομπρέλας είναι η Τώνια Κιουπελόγλου την οποία και έχω την τύχη να έχω στην ομάδα αυτή. Η προαναφερθείσα είναι τραγουδίστρια με πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική χροιά, κάτι που πάει κόντρα στο βουβό θέατρο που έχουμε επιλέξει σαν ομάδα για ταυτότητα.

Παραστάσεις Βωβού Θεάτρου Παντομίμα
Παραστάσεις Βωβού Θεάτρου Παντομίμα

Με την Τώνια ακολουθούμε φανατικά ό,τι καινούριο εμφανίζεται από πλευράς θεάτρου και όχι μόνο, στον Βόλο, στο Φεστιβάλ Βόλου και όπου αλλού μας δοθεί η ευκαιρία να βρεθούμε. Παρότι τραγουδίστρια, έχει έναν εξαιρετικό τρόπο να αναπαριστά με παντομίμα ακριβώς και με λεπτομέρεια την κάθε της κίνηση και αυτό βοηθάει και την ίδια αλλά και όλη την ομάδα όταν με τις λεπτομερείς παρατηρήσεις της χτίζεται αυτό που στο τέλος ονομάζεται παράσταση.

Παραστάσεις Βωβού Θεάτρου Παντομίμα
Παραστάσεις Βωβού Θεάτρου Παντομίμα

Δεν μπορώ όμως να μην μιλήσω και για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και την βοήθειά τους και την υποστήριξη τους στην ιδέα αυτή. Η Μαριέττα Κλάρα, ο Μάκης Τασιάς, ο Γιάννης Β. είναι τα υπόλοιπα μέλη της πρώτης μας παράστασης. Όλοι μαζί καταφέραμε και στήσαμε αυτό το έργο και βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον και μαζί την ομάδα να κάνει το πρώτο της βήμα.

Η επόμενη παράσταση ονομάζεται Μουσικό Κουτί, είναι κι αυτή παράσταση βωβού θεάτρου-παντομίμας με έναν ελαφρύ τρόμο μυστηρίου και ίσως θρίλερ σε ήχους κλασσικής μουσικής, metal και dubstep. Το Μουσικό Κουτί θα κάνει την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βόλου 2019.

Η ανταπόκριση του κόσμου; Είναι πολύ πιο δυνατή από ό,τι περίμενα. Όταν κάνεις κάτι νέο, κάτι καινούριο παίρνεις το ρίσκο της πρώτης επαφής. Θέλω να πιστεύω πως πετύχαμε επάξια αυτό που θέλαμε, φτάσαμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο για αυτό το ιδιαίτερο είδος θεάτρου. Ο κόσμος μας αγκάλιασε, μας θαύμασε, μας χειροκρότησε, μας ζήτησε κι αυτό είναι κάτι που μας έδωσε πολύ δύναμη στο να συνεχίσουμε και να παρουσιάζουμε κάτι όλο και καλύτερο κάθε φορά.

Φωτογραφίες: Λέων Μπουρτζούκος, Θάνος Μακρής και Νίκος Φυτάς

  • Πες μας λίγα λόγια για τα ταξίδια σου, κάποια μέρη που σου άρεσαν ιδιαίτερα. Που αλλού στον κόσμο θα ήθελες να ταξιδέψεις ;

Roma, Trevi Fountain, Ρώμη
Roma, Trevi Fountain, Ρώμη

Στην Ελλάδα έχω ταξιδέψει αλλά η αδυναμία μου είναι το εξωτερικό. Έχω πάει Κύπρο, Ιεροσόλυμα, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Τσεχία, Αγγλία, Βουλγαρία και καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στο 2019 προγραμματίζω να επισκεφτώ την Ολλανδία και την Γερμανία. Αγαπημένος προορισμός ήταν η Ρώμη της οποίας η αρχιτεκτονική, οι εκθέσεις, οι βόλτες, το φαγητό, τα κρασιά είναι λόγοι να ξαναπάω.

Προορισμός ζωής είναι η Ιαπωνία. Θέλω πολύ να καταφέρω να κάνω αυτό το ταξίδι κάποια στιγμή. Το ονειρεύομαι χρόνια. Αλλά έχω κι έναν δεύτερο προορισμό που ονειρεύομαι, τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Τα ταξίδια σου προσφέρουν μια εσωτερική αλλαγή με έναν μαγικό τρόπο. Όταν επισκέπτεσαι μια ξένη χώρα και μπαίνεις στην κουλτούρα και την νοοτροπία τους αυτόματα γίνεσαι άλλος άνθρωπος και ποτέ δεν γυρίζεις πίσω ο ίδιος.

Ακολουθεί ένα βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας: Η σονάτα του Σεληνόφωτος, Ομάδα Ομπρέλα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here