Warning: Undefined array key "_ttml_job" in /usr/www/users/asiatj/travelnikos.com/wp-content/plugins/responsive-testimonials/ttml.php on line 222

Έλληνες και Ξένοι Ταξιδιώτες

Ταξιδεύω άρα υπάρχω, Mad Nomad: Συνέντευξη με τον Ηλία Βροχίδη

Στα νότια της Αιθιοπίας
Στα νότια της Αιθιοπίας ζουν φυλές με τις δικές τους αρχές κι έναν τρόπο ζωής που ελάχιστα έχει αλλάξει ανά τους αιώνες.

Ο Ηλίας Βροχίδης είναι συγγραφέας, μοτοσικλετιστής και ταξιδευτής στον κόσμο μας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, και το 2013 ξεκίνησε για να εξερευνήσει την αφρικανική ήπειρο και τη Μέση Ανατολή με τη μικρή, παλιά μοτοσυκλέτα του και στην Δυτική και Κεντρική Αφρική, τον συνόδευε επίσης η Χριστίνα Πεφάνη με τη δική της μοτοσυκλέτα. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016, έχοντας επισκεφτεί 39 χώρες κι έχοντας καλύψει 96.000 χιλιόμετρα (πάνω από δύο φορές την περιφέρεια της γης). Να ακούσουμε όμως και τον ίδιο.

  • Είσαι συγγραφέας τριών βιβλίων. Πες μας λίγα λόγια την συγγραφική σου δραστηριότητα.

Ηλίας Βροχίδης, Ταξιδεύω άρα υπάρχω, Mad Nomad
Ηλίας Βροχίδης, Ταξιδεύω άρα υπάρχω, Mad Nomad

Το πρώτο μου βιβλίο, το «27 πανσέληνοι στην Ανατολή», αναφέρεται στο 27 μηνών οδοιπορικό μου σε 14 ασιατικές χώρες με τη μικρή μου, παλιά μοτοσυκλέτα, μια Honda XR 250. Είχα ξεκινήσει το ταξίδι αυτό στα 23 μου, έχοντας ελάχιστα χρήματα στην άκρη, οπότε εργαζόμουν καθώς ταξίδευα. Στα βιβλία μου, καθώς ξεδιπλώνω τις περιπέτειες μου, προσπαθώ πάντα να εξοικειώσω τον αναγνώστη με τον πολιτισμό, την ιστορία, τη θρησκεία και τα προβλήματα των κοινωνιών που συναντώ, για να κατανοήσει και να βιώσει πιο ζωντανά αυτήν τη μεταφορά σ’ έναν άλλον κόσμο.

διάσχιση ποταμών
Πολλές φορές χρειάστηκε να φορτωθούν οι μοτοσυκλέτες σε πιρόγα για τη διάσχιση ποταμών.

Από το ίδιο μου οδοιπορικό στην Ασία προέκυψε κι ένα λεύκωμα, το «27 πανσέληνοι στην Ανατολή: χρώματα & εικόνες». Πρόκειται για ένα φωτογραφικό άλμπουμ 266 σελίδων, που περιγράφει τις περιπέτειες μου στην Ασία μέσα από 417 φωτογραφίες και μικρές ιστοριούλες, που συνοδεύουν την κάθε εικόνα. Τα δύο μου αυτά βιβλία για την Ασία, έχουν εξαντληθεί από τα βιβλιοπωλεία, οπότε για να τα προμηθευτεί κανείς, θα πρέπει να τα παραγγείλει μέσω της ιστοσελίδας μου: madnomad.gr

Το τρίτο βιβλίο που εξέδωσα είναι το «Ταξιδεύω άρα υπάρχω». Αυτό αναφέρεται στο πιο πρόσφατο, τριετές οδοιπορικό μου στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επισκέφτηκα 39 χώρες, έχοντας καλύψει με τη μοτοσυκλέτα μου 96.000 χλμ. (πάνω από δύο φορές την περιφέρεια της γης)! Πρόκειται για ένα βιβλίο 496 σελίδων, που περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό λεύκωμα με 80 συναρπαστικές φωτογραφίες. Το «Ταξιδεύω άρα υπάρχω» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite και μπορεί κανείς να το προμηθευτεί τόσο από την ιστοσελίδα μου, όσο και από τα βιβλιοπωλεία ή τον εκδοτικό οίκο.

Τα τρία βιβλία του Ηλία Βροχίδη

27 πανσέληνοι στην Ανατολή (Ασία)

27 πανσέληνοι στην Ανατολή (Ασία)

Το βιβλίο που περιγράφει το 2 χρόνων και 2,5 μηνών ταξίδι του στην Ασία επανακυκλοφορεί στην τρίτη του έκδοση με τίτλο: «27 πανσέληνοι στην Ανατολή»! Πρόκειται για ένα βιβλίο 390 σελίδων, που περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό λεύκωμα με 75 συναρπαστικές φωτογραφίες από την Ασία. Όσα περιγράφονται σε αυτό είναι βασισμένα στο προσωπικό του ημερολόγιο, που έγραφε κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Λεύκωμα (Ασία)

Λεύκωμα (Ασία)

Το λεύκωμα αυτό συνοδεύει το βιβλίο του «27 πανσέληνοι στην Ανατολή». Πρόκειται για ένα φωτογραφικό άλμπουμ 266 σελίδων, που περιγράφει το 27 μηνών οδοιπορικό του σε 14 ασιατικές χώρες μέσα από 417 φωτογραφίες. Μικρές ιστοριούλες συμπληρώνουν την κάθε εικόνα. Όπως αρμόζει σε κάθε λεύκωμα, οι φωτογραφίες είναι σε υψηλή ανάλυση και η εκτύπωση γίνεται σε ποιοτικό χαρτί μεγάλου μεγέθους.
Ταξιδεύω άρα υπάρχω (Αφρική και Μέση Ανατολή)

Ταξιδεύω άρα υπάρχω (Αφρική και Μέση Ανατολή)

Το βιβλίο που περιγράφει το τριετές οδοιπορικό του στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι έτοιμο και κυκλοφορεί με τίτλο: «Ταξιδεύω άρα υπάρχω» από τις Εκδόσεις iWrite! Πρόκειται για ένα βιβλίο 496 σελίδων, που περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό λεύκωμα με 80 συναρπαστικές φωτογραφίες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
  • Έχεις κάνει τον γύρο της Αφρικής. Πες μας λίγα λόγια για την εμπειρία αυτή. Κάποια χώρα και μέρος που άρεσε ιδιαίτερα.

Mad about Africa

Η Αφρική για μένα αποτελεί την ήπειρο της περιπέτειας εκείνης που αποζητούσα από μικρό παιδί. Κρύβει τόπους απομακρυσμένους, πρωτόγονους και αγνούς.

Διασχίζοντας τη Σαχάρα στη Μαυριτανία
Διασχίζοντας τη Σαχάρα στη Μαυριτανία με τη Χριστίνα Πεφάνη.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς αυτές τις σπάνιες γωνιές της ηπείρου. Είναι, όμως, μια από τις λίγες ευκαιρίες που έχει κανείς σήμερα να βιώσει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος συμβίωνε αρμονικά με τη φύση, τότε που δεν προσπαθούσε να τη δαμάσει, γιατί γνώριζε πως δεν μπορούσε.

Τέτοια απομακρυσμένα μέρη κρύβονται, για παράδειγμα, στη σαβάνα της Γουινέας-Μπισάου και της Γουινέας. Έξι μέρες περιπλανιόμασταν στους χωματόδρομους και τα μονοπάτια, για να περάσουμε από τη μια χώρα στην άλλη μαζί με τη Χριστίνα Πεφάνη, που ταξίδευε μαζί μου για δέκα μήνες με τη δική της μοτοσυκλέτα.

Η Γουινέα έγινε η αγαπημένη μας χώρα στη Δυτική Αφρική, αφού εκεί συναντήσαμε φιλικότατους ανθρώπους, που μας έκλεψαν την καρδιά.

Η διαδρομή της Αφρικής

Σαφάρι στην Ουγκάντα
Σαφάρι στην Ουγκάντα πάνω σε δύο τροχούς!

Η διαδρομή της Αφρικής

Η διαδρομή στην Αφρική σύμφωνα με τον χάρτη του Ηλία στην σελίδα του περιλαμβάνει:

Αφήνοντας πίσω τη Θεσσαλονίκη, η περιπλάνηση ξεκίνησε από τις βαλκανικές χώρες. Από την Ιταλία το ζευγάρι πήρε το καράβι για το Μαρόκο, απ’ όπου ξεκίνησε το μακρύ και δύσκολο ταξίδι στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Στη Ζάμπια ήταν ώρα για τη Χριστίνα να πετάξει πίσω στην Ελλάδα, ενώ ο Ηλίας συνέχισε μονάχος την περιπλάνηση ως τη Νότια Αφρική, η οποία σηματοδότησε το μέσον του ταξιδιού του.

Από ‘κει άρχισε να κατευθύνεται και πάλι βόρεια μέσω της Ανατολικής Αφρικής. Στην Αίγυπτο άφησε την αφρικανική ήπειρο για να μεταβεί στη Μέση Ανατολή. Αφού εξερεύνησε την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, πέταξε για την Ελλάδα, καθώς οι πόλεμοι δεν του επέτρεπαν να ολοκληρώσει το τελευταίο κομμάτι της αποστολής του οδικώς. Η μοτοσυκλέτα έφτασε με καράβι στο Λαύριο, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του “mad about Africa”.

Χάρτης της Αφρικής με τις χώρες που επισκέφτηκε ο Ηλίας Βροχίδης

Χάρτης της Αφρικής με τις χώρες που επισκέφτηκε ο Ηλίας Βροχίδης

Οι χώρες της Αφρικής που επισκέφτηκε ο Ηλίας Βροχίδης:

Αίγυπτος (Egypt), Αιθιοπία (Ethiopia), Ακτή του Ελεφαντοστού (Côte d’Ivoire), Γκάνα (Ghana), Γουινέα (Guinea), Γουινέα-Μπισάου (Guinea-Bissau), Δημοκρατία του Κονγκό (Republic of Congo), Δυτική Σαχάρα (Western Sahara), Κένυα (Kenya), Καμερούν (Cameroon), Μπενίν (Benin), Μποτσουάνα (Botswana), Μπουρκίνα Φάσο (Burkina Faso), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Democratic Republic of Congo), Λεσόθο (Lesotho), Μαλάουι (Malawi), Μαυριτανία (Mauritania), Μαρόκο (Morocco), Μοζαμβίκη (Mozambique), Ναμίμπια (Namibia), Νιγηρία (Nigeria), Νότια Αφρική (South Africa), Ουγκάντα (Uganda), Ρουάντα (Rwanda), Σενεγάλη (Senegal), Σουδάν (Sudan), Σουαζιλάνδη (Swaziland), Τανζανία (Tanzania), Τόγκο (Togo), Ζάμπια (Zambia), Ζιμπάμπουε (Zimbabwe).

  • Έχεις κάνει επίσης τον γύρο της Ασίας. Θα ήθελα επίσης να μου πεις μερικά πράγματα από την ήπειρο αυτή όπως επίσης κάποια χώρα και τοπία που άρεσαν ιδιαίτερα.

το μαγευτικό Esfahan του Ιράν!
Στα 23 μου αξιώθηκα να ταξιδέψω με τη μοτοσυκλέτα μου μέχρι τα βάθη της Ανατολής και να δω τόπους όπως το μαγευτικό Esfahan του Ιράν!

Η Ασία είναι, τελικά, η ήπειρος που παραμένει στην καρδιά μου κι αυτό λόγω των κατοίκων της. Όσοι έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο, συμφωνούν πως οι Ιρανοί είναι οι πιο φιλόξενοι άνθρωποι που έχουν συναντήσει. Το ίδιο βίωσα κι εγώ.

Οι Πακιστανοί με βοήθησαν να απεγκλωβίσω
Οι Πακιστανοί με βοήθησαν να απεγκλωβίσω τη μοτοσυκλέτα από τη λάσπη κι έφυγαν προτού καν προλάβω να τους ευχαριστήσω!

Άνθρωποι που δε γνωρίζουν ούτε τ’ όνομά σου και δεν ξέρουν ούτε να σε χαιρετήσουν στ’ αγγλικά, ανοίγουν με ζεστό χαμόγελο την πόρτα του σπιτιού τους και της καρδιάς τους και σε βάζουν μέσα, χωρίς καν να το ζητήσεις. Η ιστορία και ο πολιτισμός αυτών των τόπων έχουν ρίζες στην αρχαιότητα κι αυτό είναι κάτι που συναρπάζει τον σημερινό ταξιδιώτη στην Ανατολή.

Επειδή προσωπικά λατρεύω τη φύση και ειδικά τα βουνά, τα μέρη που περισσότερο λαχταρούσα να επισκεφτώ και εκείνα που ακόμη θυμάμαι με τις πιο έντονες αναμνήσεις, βρίσκονται ψηλά στα Ιμαλάια. Τέσσερις μήνες αφιέρωσα ανεβοκατεβαίνοντας τη θρυλική αυτή οροσειρά στις διάφορες χώρες όπου εκτείνεται, είτε με τα πόδια είτε με τη μοτοσυκλέτα μου.

Δε θα ξεχάσω την άγρια ομορφιά των βουνών του Πακιστάν, τα καταπράσινα, πυκνά δάση της ινδικής πολιτείας Himachal Pradesh, την εικοσαήμερη πεζοπορία μου στην περιοχή Annapurna του Νεπάλ


Η διαδρομή της Ασίας

Η άγρια ομορφιά των βουνών του Πακιστάν με άφησε άφωνο!
Η άγρια ομορφιά των βουνών του Πακιστάν με άφησε άφωνο!

Ο χάρτης της διαδρομής από την Θεσσαλονίκη έως και την Ινδία.

Η διαδρομή στην Ασία σύμφωνα με τον χάρτη του Ηλία στην σελίδα του περιλαμβάνει:

Aπό Θεσσαλονίκη, και έπειτα
Τουρκία: Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καρβάλη.
Ιράν: Ταυρίδα, Esfahan, Shiraz, Yazd, Bam.
Πακιστάν: Quetta, Islamabad, Gilgit, Lachori.

στην περιοχή Annapurna του Νεπάλ
Στα 5.416 μ., κατά τη διάρκεια της εικοσαήμερης πεζοπορίας μου στην περιοχή Annapurna του Νεπάλ

…. συνέχεια από το Πακιστάν

Από Λαχόρη την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, με πληθυσμό πάνω από 8 εκατομμύρια πρός:

Ινδία: Leh, New Delhi (Νέο Δελχί πρωτεύουσα της Ινδίας), Agra, Khajuraho, Varanasi, Konark, Chennai, Kanyakumari, Mysore, Mumbai, Ellora, Diu, Jodhpur.
Νεπάλ: Kathmandu (η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ).

 

Χάρτης της Ασίας με τις χώρες που επισκέφτηκε ο Ηλίας Βροχίδης

Χάρτης της Ασίας με τις χώρες που επισκέφτηκε ο Ηλίας Βροχίδης

Οι χώρες της Ασίας που επισκέφτηκε ο Ηλίας Βροχίδης:

Αρμενία (Armenia), Αζερμπαϊτζάν (Azerbaijan), Γεωργία (Georgia), Ινδία (India), Ιράν (Iran), Καζακστάν (Kazakhstan), Κυργιζστάν (Kyrgyzstan), Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Nagorno-Karabakh), Νεπάλ (Nepal), Πακιστάν (Pakistan), Τατζικιστάν (Tajikistan), Τουρκία (Turkey), Τουρκμενιστάν (Turkmenistan), Ουζμπεκιστάν (Uzbekistan).

  • Ένιωσες ποτέ κάποιον κίνδυνο στα ταξίδια σου

Απολαμβάνοντας τις εξωτικές ακτές της Ζανζιβάρης…

Όχι, ποτέ. Δυσκολίες, βέβαια, αντιμετώπισα αμέτρητες και τεράστιες. Χάθηκα για τρεις μέρες στους λασπωμένους χωματόδρομους της στέπας του Καζακστάν, με έκλεψαν στο Κυργιζστάν, κλήθηκα να αντιμετωπίσω βλάβες στη μοτοσυκλέτα μου, έπαθα ελονοσία στη Σενεγάλη

Η ζωή μου, όμως, δεν κινδύνεψε ποτέ. Δε χρειάστηκε ποτέ να βρεθώ σε νοσοκομείο. Δεν τραυματίστηκα ούτε ποτέ αρρώστησα σοβαρότερα απ’ ότι στην Ελλάδα. Ακόμη και την ελονοσία την αντιμετώπισα πανεύκολα με μια έγκαιρη επίσκεψη σε Σενεγαλέζο γιατρό και παίρνοντας τα χάπια, που ούτως ή άλλως είχα μαζί μου.

Παρέα με τους φιλικότατους Γουινέζους!
Παρέα με τους φιλικότατους Γουινέζους!

Μάλλον πιο επικίνδυνο ήταν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες με σημάδευαν στα σύνορα της Παλαιστίνης και ούρλιαζαν σε ακαταλαβίστικα εβραϊκά. Ήταν, όμως, μια απλή παρεξήγηση. Νόμιζαν πως είμαι Παλαιστίνιος. Όταν έγινε ξεκάθαρο πως είχα την τύχη να μη γεννηθώ σ’ αυτούς τους αιματοβαμμένους τόπους, μου επέτρεψαν αμέσως να διασχίσω τα σύνορα.

  • Μελλοντικά σχέδια για κανέναν καινούργιο βιβλίο ή εκπομπή

Μαγειρεύοντας τραχανά σε βοσκό του Λεσότο...
Μαγειρεύοντας τραχανά σε βοσκό του Λεσότο…

Τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ που φτιάχνω συνοδεύουν πάντα τα ταξίδια μου ανά τον κόσμο. Έχω δημοσιεύσει στο YouTube διάφορα ντοκιμαντέρ διάρκειας πάνω από δέκα ώρες, τα οποία τα βρίσκει κανείς μέσω της ιστοσελίδας μου: madnomad.gr

Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν τη διάσχιση της αμερικανικής ηπείρου από την Αλάσκα μέχρι την Παταγονία. Σίγουρα αυτή είναι μια τεράστια ήπειρος με έντονο ενδιαφέρον σε κάθε της γωνιά! Πολύ πιθανόν να μου πάρει ακόμη περισσότερα χρόνια απ’ όσα αφιέρωσα στην Αφρική, προκειμένου να μπω κάτω από την επιδερμίδα των κοινωνιών αυτών και να γνωρίσω σε βάθος τους τόπους τους.

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας του Ηλία από τις διαδρομές του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here