Φυλές ιθαγενών Iban, Sea Dayaks του Βόρνεο

Οι Ibans ή Sea Dayaks είναι ένας κλάδος των λαών Dayak του Βόρνεο της Μαλαισίας, στη Νοτιοανατολική Ασία. Η προέλευση του ονόματος «Iban» είναι μάλλον άγνωστη. Ο πληθυσμός Iban επικεντρώνεται στο Sarawak, στο Μπρουνέι και στην ινδονησιακή επαρχία του Δυτικού Καλιμαντάν.

Η γλώσσα τους ανήκει στις μαλαισιακές γλώσσες, που είναι ένας κλάδος της γλώσσας Malayo-Polynesian της οικογένειας των Austronesian. Θεωρείται ότι η πατρίδα των μαλαισιακών γλωσσών βρίσκεται στο δυτικό Βορνέο. Η γλώσσα τους διδάσκεται ως επί το πλείστον σε μαθητές σε αγροτικές περιοχές με πλειοψηφικό πληθυσμό Iban, όπως: Baleh (Kapit), Betong, Sri Aman, Saratok, Lubok Antu, Pelagus (Kapit), Pakan και Julau. Το Tuak είναι ένα παραδοσιακά φτιαγμένο κρασί των Iban από μαγειρεμένο ρυτιδωμένο ρύζι αναμεμειγμένο με σπιτική ζύμη που περιέχει βότανα για ζύμωση.

Χρησιμοποιείται για την υποδοχή των επισκεπτών, ιδιαίτερα ως ποτό υποδοχής κατά την είσοδο τους σε ένα σπίτι. Στους Ibans αρέσει το τατουάζ σε όλο το σώμα τους και υπάρχει μοτίβα για κάθε μέρος του σώματος με σκοπό να σημάνουν ορισμένα γεγονότα στη ζωή τους. Οι γυναίκες Iban είναι υπέροχες υφαντές που ξέρουν να χρησιμοποιούν τον αργαλειό εξαιρετικά. Εκτός από την ύφανση κουβέρτες και άλλα υφάσματα, οι γυναίκες ξέρουν να πλέκουν χαλιά και να κατασκευάζουν καλάθια τα οποία πωλούν προκειμένου να επιβιώσουν.

  • Η πλειοψηφία των Ibans που ζουν γύρω από την περιοχή Lundu και Samarahan ονομάζονται Sebuyaus.
  • Οι Ibans που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Serian (όπως το Kampung Lebor, το Kampung Tanah Mawang κλπ.) ονομάζονται Remuns. Μπορεί να είναι η πρώτη ομάδα Iban που μετανάστευστε στο Sarawak.
  • Ibans που προέρχονται από την περιοχή Sri Aman ονομάζονται Balaus.
  • Οι Ibans που προέρχονται από Betong, Saratok και το Sarikei ονομάζονται Saribas.
  • Οι Ibans από το Undup ονομάζονται Undup Ibans. Αυτή η ομάδα είναι επίσης γνωστή ως Bilak Sedik Iban.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here