Έλληνες και Ξένοι Ταξιδιώτες

7 κορυφές του κόσμου: Νικόλαος Μαγγίτσης

Ο Νικόλαος Μαγγίτσης από την Αγριά Βόλου (Μαγνησίας) γεννήθηκε το 1968, έχει σπουδάσει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της αναψυχής και είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Είναι διάσημος διότι είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει ολοκληρώσει το project των 7 κορυφών (7 summits) του πλανήτη σε διαφορετικούς ηπείρους (Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Ωκεανία και Ανταρκτική). Από το 1994 έχει οργανώσει και υλοποιήσει 44 αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο επίσης.

Οι 7 κορυφές του πλανήτη (7 summits)
  • Έβερεστ (Everest) Ασία: 8.850 μέτρα
  • Ακονκάγκουα (Aconcagua) Νότια Αμερική: 6.962 μέτρα
  • Μακ Κίνλεϊ (Denali) Βόρεια Αμερική: 6.194 μέτρα
  • Κιλιμάντζαρο (Kilimanjaro) Αφρική: 5.895 μέτρα
  • Ελμπρούς (Elbrus) Ευρώπη: 5.642 μέτρα
  • Βίνσον (Vinson Massif) Ανταρκτική: 4.897 μέτρα
  • Κάρστενζ (Puncak Jaya or Carstensz Pyramid) Ωκεανία: 4.884 μέτρα

 

  • Θα θέλαμε την εμπειρία σου από την υψηλότερη κορυφή του κόσμου το Έβερεστ

Το Έβερεστ, όντως η ψηλότερη κορφή του κόσμου αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ορειβάτες αλλά και όχι μόνο. Η ανάβασή μας στην κορφή του Έβερεστ το 2004 ήταν μια ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη διαδικασία.

Νικόλαος Μαγγίτσης, 7 κορυφές του κόσμου
17 Μαΐου 2004 και ώρα 05:45: Νίκος Μαγγίτσης και Apa Sherpa στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.850 μέτρα

Η συμμετοχή μου σε μια πολυεθνική ομάδα (ο Βασίλης Οικονόμου φωτογράφος μέχρι τα 6000 μέτρα) με σημεία πραγματικής αναρρίχησης και η πρωτόγνωρη για μένα αναρρίχηση πάνω από τα 8000 μέτρα έκανε την ανάβαση στην κορφή του βουνού και στα 8.848 μέτρα μοναδική εμπειρία.

Φέτος (2019) η ανάβαση στο βουνό με την σχοινοσύντροφό μου Αλίκη Αναστασοπούλου, έδωσε άλλη αίσθηση στην αποστολή. Αρχικά η ανεξέλεγκτη πολυκοσμία, με αρκετούς άπειρους ορειβάτες, τα πολλά και συνεχόμενα σταθερά σχοινιά, αφαιρούν πολύ από τη μαγεία του Έβερεστ. Η σχοινοσυντροφιά όμως με την Αλίκη έδωσε μια ιδιαίτερη χαρά και πολλαπλάσιο ενδιαφέρον.

Ειδικά όταν η Αλίκη στις 21 Μαΐου πάτησε στην κορφή του Έβερεστ και στα 8.848 μέτρα για μένα (που σταμάτησα στη Νότια κορυφή και στα 8760 μέτρα περίπου) ήταν και είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές στην ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

  • Κινδύνεψε ποτέ η ζωή σου σε κάποιο μέρος

Οι αποστολές αθλητικής επιβίωσης ως επί των πλείστων “κρύβουν” ένα ποσοστό ρίσκου και κινδύνου. Σίγουρα στη διάσχιση της Τυνησιακής Σαχάρας με τον Παύλο Παρασκευόπουλο το 2001 ήταν επικίνδυνη στιγμή αλλά και οι αναβάσεις στο Κ2 με τον Αλέξανδρο Αραβίδη το 2013 και η μοναχική χειμερινή διάσχιση του Αιγαίου με θαλάσσιο καγιάκ, είχαν αρκετό ρίσκο. Νομίζω ότι έχουμε συμβιβαστεί και συνυπάρχουμε με τον κίνδυνο.

Η ιστορία του Νίκου Μαγγίτση, του πρώτου Έλληνα που πάτησε στον Νότιο Πόλο, από το Lifo.gr

Νικόλαος Μαγγίτσης, 7 κορυφές του κόσμου

Lifo Logo

Στις 19 Ιανουαρίου του 2013, ο Νίκος Μαγγίτσης φτάνει μαζί με δύο Αμερικανούς στο Νότιο Πόλο. Αφού διήνυσε μια απόσταση 250 χιλιομέτρων, με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου, ύψωσε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη τις σημαίες της Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που έφτασε τότε πεζοπορικά στο Νότιο Πόλο. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Ο Μαγγίτσης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Έχει σπουδάσει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της αναψυχής και διατριβή με θέμα «Χρόνος αντίδρασης στο μεγάλο υψόμετρο». Κατοικεί στην Αγριά Μαγνησίας ενώ προπονείται στο Πήλιο. Γεννήθηκε το 1968 και από το 1994 διοργανώνει και υλοποιεί ορειβατικές αποστολές, αλλά και αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο όπως πεζοπορικές διασχίσεις ερήμων, διάπλους θαλασσών με θαλάσσιο καγιάκ … Η ιστορία του Νίκου Μαγγίτση, του πρώτου Έλληνα που πάτησε στον Νότιο Πόλο

  • Πες μας μερικά από τα πιο όμορφα τοπία που συνάντησες σε αναρριχήσεις, τοπία που κόβουν την ανάσα

Κάθε βουνό έχει ιδιαίτερη ομορφιά, Σαν αναρριχητική εμπειρία θα σταθώ στο μοναδικό φαράγγι του Todra στο Μαρόκο, όπου με τον Γιάννη Γιαννάτο και τον Κώστα Ζαμπά ανοίξαμε και μια νέα διαδρομή το 1999. Τέλος ιδιαίτερης ομορφιάς και η κοιλάδα Makalu & Barun στο Ανατολικό Νεπάλ όπου το 2018 με τον Κώστα Παναγιώτου και την Αλίκη Αναστασοπούλου ανεβήκαμε στην κορφή του Mera Peak στα 6.454 μέτρα υψόμετρο. Αλησμόνητη όμως είναι και η πρώτη μας αποστολή στα Ιμαλάια με τον Νίκο Ζάχο στο όρος Baruntze το 1994. Αξέχαστη ανάβαση με τον αξέχαστο φίλο και σχοινοσύντροφο Νίκο.

Todra στο Μαρόκο
Makalu & Barun στο Ανατολικό Νεπάλ
  • Έχεις πάει επίσης στον Νότιο και στον Βόρειο πόλο. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις εμπειρείες σου από εκεί που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον

Νικόλαος Μαγγίτσης, 7 κορυφές του κόσμου

Το 2000 αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στο βορειότερα σημείο του πλανήτη μας στο Βόρειο Πόλο. Το γεγονός ότι ήταν η πρώτη πεζοπορική Ελληνική προσπάθεια (μόλις 15 μέρες αργότερα ο Γιάννης Παπαναγιώτου έφτασε και αυτός στο Βόρειο με άλλη διεθνή αποστολή) ήταν για μας ευθύνη, άγχος αλλά και περιπέτεια. Καιρικές συνθήκες με πολικό κρύο (-40 C) ο μέτριος εξοπλισμός αλλά και οι άγνωστοι σύντροφοι, έδωσαν ιδιαίτερη περιπέτεια στον χαρακτήρα της αποστολής.

Αντίθετα στην Ανταρκτική, μπορεί να ήταν η πρώτη προσπάθεια για να φτάσει Έλληνας στο Νότιο Πόλο και μάλιστα πεζός είχαμε όμως την εμπειρία του βορρά, και περάσαμε πιο όμορφα με τον Rick Sweitzer και τον Scott Aderson. Η επιστημονική βάση Amudsen & Scott, που βρίσκεται ακριβώς στο γεωγραφικό Νότο είναι μια μοναδική και πολύ ενδιαφέρουσα εγκατάσταση, μας φιλοξένησαν και μας ξενάγησαν για 2 περίπου ώρες και μείναμε έκπληκτοι από την οργάνωση και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των στελεχών της βάσης.

  • Λίγα λόγια επίσης για τις υπόλοιπες 6 κορυφές του πλανήτη θα θέλαμε να ακούσουμε

Νικόλαος Μαγγίτσης, 7 κορυφές του κόσμου

Aconcagua 6.962 μέτρα: Η ψηλότερη κορφή της Νοτίου Αμερικής βρίσκεται στην Αργεντινή και είναι ιδιαίτερης ομορφιάς τόσο το βουνό όσο και η ευρύτερη περιοχή της Μεντόζα. Είναι βουνό με λίγες τεχνικές δυσκολίες αρκετά δύσκολο όμως λόγω υψομέτρου και με ακραίες καιρικές συνθήκες και πολύ δυνατούς ανέμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μικρότεροι Έλληνες που στάθηκαν στην κορφή είναι ο Γιώργος Ράιος και η Όλια Κοντογιάννη του ΕΟΣ Βόλου.

Denali 6.194 μέτρα: Η “παγοκολώνα” της Αλάσκας, με ποσοστό επιτυχούς ανάβασης συνήθως κάτω του 50%. Δύσκολή και απαιτητική ανάβαση μέχρι και την κορφή ειδικά αν η ομάδα δοκιμάσει χωρίς τοπικούς οδηγούς.

Kilimanjaro 5.896 μέτρα: Το βουνό των Μασάι και το ψηλότερο της Αφρικής. Η ανάβασή του ξεκινά από ζούγκλά μέχρι τα 2.700 μέτρα, συνεχίζει σε σαβάνα μέχρι τα 3.700 μέτρα, στέπα ακόμη πιο ψηλά μέχρι τα 5.000 μέτρα, ενώ πάνω από τα 5.500 μέτρα υπάρχουν παγετώνες.

Νικόλαος Μαγγίτσης, 7 κορυφές του κόσμου

Elbrus 5.642 μέτρα: Η στέγη της Ευρώπης δεσπόζει στα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας. Μια προσπάθεια 7 ημερών είναι αρκετή για να φτάσει κάποιος ορειβάτης στην κορυφή του. Οι τεχνικές δυσκολίες δεν είναι πολλές αλλά συνήθως το κρύο και οι άνεμοι δυσκολεύουν την ανάβαση.

Vinson 4.987 μέτρα: ποτέ δεν έχω κρυώσει περισσότερο. Στην κορφή του με -50 C και με 50 μίλια την ώρα άνεμο (αίσθηση ψύχους περίπου -90 C) η λέξη απόλαυση και επιτυχία υπολείπονται της επιβίωσης. Η απομονωμένη αυτή κορφή της ανταρκτικής σου δίνει την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας αλλά και την μοναδική απειλή ρίσκου και κινδύνου.

Carstensz Pyramid 4.884 μέτρα: Στην καρδιά της ζούγκλας στη Δυτική Παπούα δεσπόζει ο τεράστιος αυτός βρόχινος ογκόλιθος. Με εξαιρετική ποιότητα βράχου, δίνει τη δυνατότητα για ατμοσφαιρική ελεύθερη αναρρίχηση (όταν δε χρησιμοποιούνται τα πολλά σταθερά σχοινιά), με θέα την απέραντη ζούγκλα της Παπούα. Στην πρόσβασή του το βουνό δίνει τη δυνατότητα στους ορειβάτες να γνωρίσουν τις δεκάδες φυλές στα όριά Wamena, Illaga και να ζήσουν τη μοναδικότητα της απόλυτης ζούγκλας.

Ο Έλληνας των 7 Kορυφών, από το ellines.com

Νικόλαος Μαγγίτσης, 7 κορυφές του κόσμου

ellines.com logo

Ο Νίκος Μαγγίτσης είναι ο μόνος Έλληνας αλπινιστής που έχει ολοκληρώσει το project των «7 summits», τις επτά υψηλότερες κορυφές σε καθεμία από τις επτά ηπείρους, καθώς και ο μόνος Έλληνας που έχει φτάσει πεζοπορικά τόσο στον Βόρειο όσο και στον Νότιο Πόλο.

Έχει προπονήσει και αναδείξει δεκάδες Έλληνες πρωταθλητές στην αγωνιστική αναρρίχηση, ενώ έχει οργανώσει και υλοποιήσει πάνω από 45 αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλον τον πλανήτη. Επίσης, ως Πρεσβευτής του Ολυμπιακού Εθελοντισμού για την «ΑΘΗΝΑ 2004», επί 4 χρόνια, μετέφερε την ιδέα του ολυμπιακού πνεύματος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 έφτασε με την πρώτη ελληνική πεζοπορία στην ιστορία, τον Φεβρουάριο του 2003, στον Νότιο Πόλο, στην Ανταρκτική. … Ο Έλληνας των 7 Kορυφών

  • Σχέδια για το μέλλον, μελλοντικοί στόχοι, κάποιες κορυφές του κόσμου που είναι στο πρόγραμμα για αναρρίχηση

Όσο θα ζώ θα ελπίζω και θα οραματίζομαι. Στά άμεσα σχέδιά μου είναι η ανάβαση στο Amadablam και στα 6.842 μέτρα υψόμετρο στο Νεπάλ. Όπως έχει χαρακτηριστεί είναι το ομορφότερο βουνό στον κόσμο. Επίσης αναρριχητικός στόχος είναι η ανάβαση στην κορφή Fitz Roy στην Παταγονία.

Μια ιδιαίτερη όμως προσπάθεια θα (ήθελα πολύ να) γίνει στον Ατλαντικό τον Ιανουάριο του 2021. Μια υπερατλαντική κωπηλατική διάσιχη με τον Αντρέα Τιλελή και δύο ακόμη Αμερικανούς αθλητές, από Ευρώπη στην Αμερική θα σπάσει την ορειβατική “μονοτονία” των επόμενων ετών.

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here