Θιβετιανοί

Η ιθαγενής κυρίαρχη εθνότητα του Θιβέτ, με σημερινό πληθυσμό στην αυτόνομη περιοχή περίπου 7,8 εκατομμύρια κατοίκους. Θιβετιανές μειονότητες επίσης ζουν εκτός της Αυτόνομης Περιοχής του Θιβέτ όπως στην Κίνα, στην Ινδία, στο Μπουτάν, στο Νεπάλ αλλά και στον δυτικό κόσμο. Οι περισσότεροι Θιβετιανοί ασκούν πρακτική στον Θιβετιανό Βουδισμό. Οι κάτοικοι του Θιβέτ εκτός από τους Θιβετιανούς, συμπεριλαμβάνουν και τις φυλές Menpa, Luopa, Han Chinese, Hui, Sherpa και Deng. Πρόσφατες γενετικές μελέτες δείχνουν ότι οι πρόγονοι του θιβετιανού λαού διέφεραν από τους προγόνους των Κινέζων Χαν περίπου 5.000-6.000 χρόνια πριν και μετανάστευσαν στα νότια και δυτικά Ιμαλάια.

Οι Θιβετικές γλώσσες είναι ένα σύνολο σινο-θιβετιανών γλωσσών που ομιλούνται από περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στο Θιβέτ, το Μπαττιστάν, το Λαντάκ, το Νεπάλ, το Σικκίμ και το Μπουτάν. Ο λαός του Θιβέτ χωρίζεται σε διάφορες ομάδες. Αυτές περιλαμβάνουν το Changri, Nachan και Hor, οι οποίοι χωρίζονται περαιτέρω σε πενήντα μία υπο-φυλές, κάθε μία από τις οποίες διατηρεί μια ξεχωριστή αλλά σχετική πολιτισμική ταυτότητα.


The Dalai Lama And Tibet’s Future | Explorer

National Geographic

The Dalai Lama and Prime Minister of Tibetan government in exile, Lobsang Sangay, discuss the future of Tibet with correspondent Michael Ware.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here