Εθνικές μειονότητες Ντάο στην περιοχή Σάπα του Βιετνάμ (Yao)

Οι Yao είναι μία από τις 55 επίσημα αναγνωρισμένες εθνοτικές μειονότητες στην Κίνα και κατοικούν στο ορεινό τοπίο του νοτιοδυτικού και του νότου. Επίσης αποτελούν μια από τις 54 εθνοτικές ομάδες που αναγνωρίστηκαν επίσημα από το Βιετνάμ. Κατά την τελευταία απογραφή το 2000, αριθμούσαν 2.637.421 στην Κίνα και περίπου 470.000 στο Βιετνάμ. Οι Γιάο είναι αγρότες εδώ και πάνω από χίλια χρόνια και εργάζονται κυρίως σε καλλιέργειες ρυζιού. Εκτός από την Κίνα, ο Γιάο επίσης ζουν στο βόρειο Βιετνάμ (όπου ονομάζονται Ντάο), στο βόρειο Λάος και στη Μιανμάρ.


Η εθνοτική ομάδα Ντάο

Η εθνοτική ομάδα Ντάο προήλθε από την Κίνα και μετανάστευσε στις ορεινές περιοχές του βόρειου Βιετνάμ. Οι διαφορετικές κουλτούρες της εθνοτικής ομάδα Ντάο ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στα έθιμα και τον τρόπο ζωής τους.

Οι Λευκοί Ντάο τείνουν να ζουν στις κοιλάδες και να ειδικεύονται στην καλλιέργεια υγροτόπων, ενώ οι Κόκκινοι Ντάο ζουν στα βουνά και σε αγροκτήματα σε βραχώδη εδάφη. Η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι μια άλλη δημοφιλής ασχολία ανάμεσα στις εθνοτικές ομάδες Ντάο και έπειτα χρησιμοποιείται για να κεντήσουν παραδοσιακά ρούχα.

Οι Κόκκινοι Ντάο κάνουν πρακτική και είναι ειδικοί στον τομέα της βοτανοθεραπείας. Χρησιμοποιούν πολλές θεραπείες, ειδικά ιαματικά λουτρά και γνωρίζουν ποια φυτά από το δάσος χρησιμοποιούν για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Ο τουρισμός έχει ταχεία επίδραση στην οικονομική κατάσταση αυτών των ανθρώπων και το Βιετνάμ είναι δικαίως υπερήφανο για τους εθνοτικές μειονότητες του.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here