Εθνικές μειονότητες Χμογκ στην περιοχή Σάπα του Βιετνάμ

Οι Χμονγκ είναι η μεγαλύτερη ομάδα εθνικών μειονοτήτων στην περιοχή Σάπα του Βιετνάμ και προέρχονται από την Κίνα, άρχισαν να φθάνουν πριν από περίπου 300 χρόνια. Φορούν μαύρα και τυλίγουν τα πόδια τους με μαύρα μαντήλια δεμένα με φωτεινά κορδέλες μαζί με μία μαύρη κορδέλα γύρω από τα κεφάλια τους. Η οικονομία και η επιβίωσή τους προέρχονται κυρίως από την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πολλές γυναίκες σε αυτήν την εθνική ομάδα ζουν και κερδίζουν επιπλέον χρήματα κατασκευάζοντας διακοσμητικά, κουβέρτες, τσάντες ή ρούχα στη περιοχή Σάπα. Επίσης προσφέρουν home-stay στα σπίτια και τα χωριά τους. Οι άνδρες εκτελούν πιο απαιτητική και δύσκολη δουλειά όπως για παράδειγμα κατασκευή κατοικιών στα χωριά. Με αυτό τον τρόπο, βοηθούν ο ένας τον άλλο για να αναπτύξουν μια ισχυρή κοινωνική ζωή.

Οι Hmong είναι ένας λαός χωρίς έθνος και έχουν εξαπλωθεί στην Ταϊλάνδη, το Λάος και το Βιετνάμ. Ακόμη και στις ΗΠΑ υπάρχει πληθυσμός περίπου 200.000. Η Κίνα εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Hmong με πληθυσμό περίπου 9,6 εκατομμύρια και η εκτίμηση είναι περίπου 2 εκατομμύρια στις άλλες χώρες. Βρίσκονται στην βόρεια περιοχή του Βιετνάμ, 350 χιλιόμετρα μακριά από το Ανόι, το Sapa διαθέτει τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα και τους πιο πολύχρωμους πολιτισμούς της χώρας.

Οι άνθρωποι H’mong

Οι άνθρωποι H’mong γιορτάζουν το δικό τους φεστιβάλ Νέου Έτους, σύμφωνα με το δικό τους ημερολόγιο. Συνήθως πέφτει κατά τη διάρκεια του ενδέκατου μήνα του ημερολογίου της Σελήνης (τέλη Ιανουαρίου) και διαρκεί για 15 ημέρες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό φεστιβάλ του χρόνου γι ‘αυτούς, συμβολίζοντας την αρχή μιας νέας και καλής συγκομιδής για το επόμενο έτος. Ωστόσο, δεν έχει ακριβή ημερομηνία. Η ημερομηνία της Πρωτοχρονιάς αποκαλύπτεται μόνο δύο μήνες πριν από τον εορτασμό. Συνενώνονται με το Βιετναμέζικο Νέο Έτος μήνες αργότερα, όταν όλες οι εθνοτικές γιορτάζουν μαζί.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here