Δραστηριότητες στην Ελλάδα

Archaeolab: Προσομοίωση ανασκαφής Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις

Archaeolab, Εργαστήριο Αρχαιολογίας & Τέχνης

Το Archaeolab είναι μία δράση που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστημονική διαδικασία ανασκαφής και να έρθουν σε επαφή με την αρχαιολογία, απευθύνεται βέβαια σε όλες τις ηλικίες. Μιλήσαμε με την κυρία Κούλα Μπορμπουδάκη που είναι αρχαιολόγος στο επάγγελμα και ξεκίνησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τον Κίσσαμο της Κρήτης.

  • Πείτε μας λίγο για το Archaeolab και τις δραστηριότητες του

Archaeolab, Εργαστήριο Αρχαιολογίας & Τέχνης

Το Archaeolab είναι ένα εργαστήριο αρχαιολογίας και τέχνης που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της αρχαιολογίας και την τέχνη. Κύρια δράση του εργαστηρίου είναι η προσομοίωση ανασκαφής. Πρόκειται δηλαδή για μια σύνθετη αναπαράσταση των καταλοίπων του υλικού πολιτισμού μιας ιστορικής ή προϊστορικής περιόδου, προσαρμοσμένη στα αρχαιολογικά δεδομένα και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα. Έτσι για παράδειγμα στην Κρήτη σκάβουμε ένα μινωικό σπίτι, ενώ στην Πάτρα ένα μυκηναϊκό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα, πρωτίστως όμως ο σκοπός είναι εκπαιδευτικός. Η διαδικασία της ανασκαφής και η διαχείριση των ευρημάτων αντιστοιχεί στην επιστημονική μέθοδο και τεχνικές που ακολουθούν οι αρχαιολόγοι στο πεδίο της ανασκαφής (χρήση αρχαιολογικών εργαλείων, τεχνικές αφαίρεσης χώματος, ξεροκόσκινο ταξινόμηση των ευρημάτων κλπ), προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ηλικιακές δυνατότητες. Εκτός από την ανασκαφή, πραγματοποιούνται επίσης και πάρα πολλά άλλα εργαστήρια αρχαιολογίας, όπως η μινωική κουζίνα, η κατασκευή εκμαγείων, η κατασκευή αργαλειών κλπ, καθώς επίσης και εργαστήρια τέχνης.

Αρχαιολογία και Τέχνη σε franchise, άρθρο από το Πρώτο Θέμα, από την δημοσιογράφο Ελένη Φωτίου

Archaeolab

«Είναι ένα εργαστήριο αρχαιολογίας και τέχνης με κεντρική δράση την προσομοίωση ανασκαφής με βιωματικό χαρακτήρα. Η δράση αυτή δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστημονική διαδικασία ανασκαφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων και να κατανοήσουν πώς οι αρχαιολόγοι σταδιακά ανασυνθέτουν το παρελθόν βάση των ευρημάτων και των συναφειών τους», μου εξηγεί.

Με άλλα λόγια, τα παιδιά κάνουν τους αρχαιολόγους, αλλά δεν μένουν στο σκάψιμο. Μαθαίνουν να κάνουν έρευνα και να γράφουν ιστορία: «Ένα μινωικό σπίτι, για παράδειγμα, μας δίνει πολλές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά μιας μινωικής κοινωνίας. Τα παιδιά αποκαλύπτουν τα ευρήματα και στη συνέχεια, η διαδικασία της ανασκαφής μοιάζει με τη σταδιακή επίλυση ενός μυστηρίου» … περισσότερα: Το Archaeolab και οι υπαίθριες προσομοιώσεις ανασκαφής για όλη την οικογένεια από την Κρήτη σε όλη την Ελλάδα

  • Τι ανταπόκριση υπάρχει από το κοινό

Τα προγράμματα του Archaeolab απευθύνονται σε μαθητές, οικογένειες και τουρίστες, ενήλικες και παιδιά. Από την αρχή της λειτουργίας του εργαστηρίου, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική. Καθημερινά, επισκέπτονται τα εργαστήρια μας μαθητές σχολείων και οικογένειες. Την καλοκαιρινή περίοδο πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο μας συμμετέχουν στα προγράμματα μας και είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό όταν για παράδειγμα ενώ μαγειρεύουμε μινωικά γεύματα σε πήλινα σκεύη σε ανοιχτή φωτιά, ένας Ιάπωνας βρίσκει κοινό τόπο στην δική του ιστορία!

Μινωική κουζίνα, εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας

Μινωική κουζίνα, εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας

Μινωική κουζίνα, εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας, μαζί με την Α’ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Χανίων. Ψησαμε χοιρινά σουβλάκια στους κρατευτές, παρασκευασαμε φάβα στην τριποδικη χύτρα, ζυμώσαμε πιτάκια από δικκοκο στάρι και τα ψησαμε στο πλάθανο, φτιάξαμε αλεύρι από στάρι με τη χρήση τριπτού λίθινου εργαλείου, αναζητήσαμε και αρτυσαμε το φαγητό με κρητικά αρωματικά βότανα (θυμαρι και δεντρολίβανο) και γευτήκαμε το μινωικό υδρόμελο.

Ευχαριστώ τους υπέροχους μαθητές και δασκάλους για την άριστη συνεργασία και το κέφι τους και τους εύχομαι καλη συνέχεια σε ο,τι όμορφα πράγματα κάνουν!

  • Πόσα Archaeolab υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, έχετε σκοπό να επεκτείνετε την δράση αυτή στο μέλλον

Archaeolab, Εργαστήριο Αρχαιολογίας & Τέχνης
Archaeolab, Εργαστήριο Αρχαιολογίας & Τέχνης

Σήμερα λειτουργούν δύο εργαστήρια Archaeolab, ένα στην Κίσσαμο Χανίων και άλλο ένα στην Πάτρα. Σύντομα αναμένουμε με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία το τρίτο εργαστήριο μας, στην Θεσσαλονίκη. Στην συνέχεια πρόκειται να δημιουργήσουμε αρκετά ακόμη εργαστήρια σε διαφορετικές πόλεις και νησιά. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση από ανθρώπους που θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, είτε στα πλαίσια διεύρυνσης του δικτύου, είτε σε ερευνητικό επίπεδο και νέων εφαρμογών.

  • Ποιο είναι το όραμα σας για το archaeolab;

Να φέρουμε στην επικαιρότητα το παρελθόν, να συνδιαλέγουμε με αυτό και να το γνωρίσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση ως κοινωνία να κατανοήσουμε το παρόν μας και να σχεδιάσουμε σοφά το μέλλον μας.

Φωτογραφίες από την σελίδα του Archaeolab στο facebook

Archaeolab
Προσομοίωση ανασκαφής σε κινητό σκάμμα στο Ηράκλειο Κρητης, με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων του 15ου ΔΣ. Δυο σκάμματα, δυο ιστορίες. Ταξίδι στην μινωική Κρήτη και την αρχαία αγορά της Αθήνας. Ευχαριστώ θερμά τους γονείς και τους δασκάλους του 15ου ΔΣ για την άριστη συνεργασία!
Προσομοίωση ανασκαφής
Προσομοίωση ανασκαφής σε ανασκαφικά τετράγωνα (ξύλινα κουτια 1Χ1 μ) σε εσωτερικό χώρο, μαζί με τους μικρους αρχαιολογους του νηπιαγωγείου και του δημοτικού Ελους. Ανακαλύψαμε πλήθος μινωικών ευρημάτων, αποκρυπτογραφησαμε πινακίδες γραμμικής Β’, σχεδιάσαμε τα ευρήματα και φτιάξαμε μικρογραφικους αμφορείς!
Προσομοίωση ανασκαφής στο μινωικό σπίτι, ταξινόμηση ευρημάτων και κατασκευή μικρογραφικού αγγείου, μαζί με την Δ’ τάξη του 17ου ΔΣ Χανίων!
Προσομοίωση ανασκαφής στο μινωικό σπίτι, ταξινόμηση ευρημάτων και κατασκευή μικρογραφικού αγγείου, μαζί με την Δ’ τάξη του 17ου ΔΣ Χανίων!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here