Έλληνες Εξωτερικού

Χρήστος Γιαννούλης οδηγός αστικών στην Γερμανία

Συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο του Alpha TV Ελένη Λαζάρου για τα Σερραϊκά Νέα (Τρίτη 12 Μαρτίου 2019)

Germany, Γερμανία

Cologne (Κολωνία) Germany, Γερμανία

Ο Χρήστος Γιαννούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σκούταρι Σερρών. Εργαζόταν σε εταιρία γεωργικών αγροεφοδίων και η σύζυγός του που κατάγεται από τον Λιθότοπο διατηρούσε πάγκο με ρούχα σε λαϊκές αγορές. Και οι δύο δούλευαν σκληρά για να μεγαλώσουν τα δύο παιδιά που απέκτησαν σε νεαρή ηλικία αφού ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και παντρεύτηκαν μόλις ο Χρήστος τελείωσε με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε που τους είχε περάσει από το μυαλό η ιδέα να φύγουν από τις Σέρρες και την Ελλάδα. Αλλά σιγά σιγά οι δουλειές αραίωσαν και τα μεροκάματα έπεσαν. Και τα χρήματα που έβγαζαν δεν επαρκούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και το μέλλον φάνταζε δυσοίωνο. Ετοίμασαν τις βαλίτσες τους και πήγαν στην Γερμανία. Εκεί την επόμενη μέρα και οι δύο βρήκαν δουλειά ως οδηγοί. Ο Χρήστος στα αστικά λεωφορεία και η σύζυγός του Μαρία σε μεγάλη μεταφορική εταιρία. Από την πόλη του Όφενμπαχ διηγούνται την ιστορία τους στα SerraikaNea.gr

  • Τα χρόνια της κρίσης ακούμε για το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων. Δηλαδή νέους πτυχιούχους που μεταναστεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Πώς παίρνει κάποιος την απόφαση να γίνει μετανάστης στα 40 του χρόνια;

Το κάστρο της Γερμανίας

Στην δική μας περίπτωση η μετανάστευση ήταν μονόδρομος. Στις Σέρρες δεν υπήρχαν δουλειές ενώ υπήρχε και πολύ μεγάλη εκμετάλλευση.

Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια πριν φύγουμε η σύζυγός μου είχε βρει μία δουλειά σε μεγάλη σερραική αλυσίδα εστίασης και της ζητούσαν να δουλεύει 12 ώρες για 400 ευρώ. Αυτό που βάρυνε στην ζυγαριά για να πάρουμε την απόφαση να φύγουμε ήταν τα παιδιά μας και το μέλλον τους.

Dresden (Δρέσδη) Germany, Γερμανία

Έχουμε δύο παιδιά. Μία κόρη 20 χρονών κι έναν γιο 13. Η κόρη μας σπουδάζει στην Καβάλα διοίκηση επιχειρήσεων και λογιστικά.

Στις Σέρρες τι μέλλον θα είχε; να βρει μία δουλειά για 300 ευρώ; εδώ θα έρθει να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και θα βρει μία δουλειά που θα έχει καλό μισθό που θα της επιτρέπει να ζήσει με αξιοπρέπεια και να κάνει την δική της οικογένεια. Και ο μικρός μας είναι εδώ μαζί μας, πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο, μαθαίνει την γλώσσα και το επαγγελματικό του μέλλον είναι εξασφαλισμένο.

Germany, Deutschland

  • Εσείς βρήκατε εύκολα δουλειά δίχως να ξέρετε άπταιστα Γερμανικά;

Την επόμενη μέρα. Δίχως υπερβολή. Εδώ δουλειές υπάρχουν πολλές. Ιδίως στο δικό μου αντικείμενο. Ως οδηγός. Εγώ ήμουν τυχερός που είχα δίπλωμα μεγάλης κατηγορίας. Όποιος έχει τέτοιο δίπλωμα βρίσκει δουλειά, χθες! Χρειάζεται να ξέρεις βέβαια στοιχειωδώς να μπορείς να συνεννοηθείς. Υπάρχουν πολλές θέσεις γιατί είναι μία δουλειά που δεν την κάνουν οι Γερμανοί. Την θεωρούν υποδεέστερη για κάποιον λόγο.

  • Πώς είναι οι συνθήκες εργασίας;

Αξιοπρεπείς. 8ωρη εργασία και μισθός ανάλογα με τα προσόντα και την οικογενειακή κατάσταση. Στην δική μου περίπτωση για να καταλάβετε ο μισθός είναι λίγο πάνω από 2.000 ευρώ καθαρά. Οι μισθοί δυστυχώς δεν είναι όπως παλιά που οι μετανάστες μπορούσαν να βγάλουν αρκετά χρήματα και να κάνουν και αποταμίευση. Τα 2.000 ευρώ ακούγονται καλός μισθός αλλά το κόστος της ζωής είναι αρκετά ψηλό. Π.χ. εμείς έχουμε ενοίκιο 900 ευρώ.

  • Και η σύζυγος οδηγός;

Ναι σε μεγάλη μεταφορική εταιρία. Και δίχως να χει δίπλωμα μεγάλης κατηγορίας. Απλό δίπλωμα. Για γυναίκες υπάρχουν ακόμη περισσότερες δουλειές γιατί υπάρχουν πολλά ιδρύματα, γηροκομεία, συνεργεία καθαρισμού κλπ.

  • Διαφέρει η οδήγηση στην Γερμανία από την Ελλάδα;

Bus Λεωφορεία Transportation

Εννοείται. Πολύ. Εδώ καταρχήν έχουν καλούς δρόμους. Και πολύ μεγαλύτερο έλεγχο. Παντού έχει ραντάρ που ελέγχουν την ταχύτητα. Και στις παραβάσεις επιβάλλονται πολύ αυστηρά πρόστιμα. Έτσι συμμορφώνεσαι αναγκαστικά. Άπαξ και πληρώσεις μία φορά μετά σκέφτεσαι “δεν θα δουλεύω για να πληρώνω πρόστιμα…” Εδώ κανείς δεν διανοείται να οδηγήσει μεθυσμένος ή να μιλήσει στο κινητό του τηλέφωνο….

  • Υπάρχουν άλλοι Σερραίοι στην περιοχή που βρίσκεσαι; Είστε σε επικοινωνία;

Ναι υπάρχουν αρκετοί Σερραίοι και κάποιοι από το Σκούταρι. Όποτε μπορούμε βρισκόμαστε οι Έλληνες μεταξύ μας. Και προσπαθούμε να τηρούμε ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Τώρα το Πάσχα κανονίσαμε να βρεθούμε στο σπίτι μου που έχω και αυλή να ψήσουμε! Γενικά οι μετανάστες της κρίσης προσπαθούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Κυρίως όταν έρχεται κάποιος για πρώτη φορά που πρέπει να δηλωθεί πως μένει κάπου.

  • Το φαγητό έχει σχέση με το Σερραϊκό;

Schnitzel Food

Καμία απολύτως! Χα χα! Οι Γερμανοί τρώνε κυρίως πατάτες, σνίτσελ και λουκάνικα. Καμία σχέση με το νόστιμο ελληνικό φαγητό. Εδώ υπάρχουν αρκετά ελληνικά μαγαζιά που σερβίρουν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα μεγαλύτερη κίνηση έχουν τα μαγαζιά με τούρκικη κουζίνα επειδή είναι πιο φθηνά.

  • Στις Σέρρες ταξιδεύεις συχνά; Τι σου λείπει πιο πολύ;

Όποτε έχω άδεια. Ήμουν εκεί πριν 15 μέρες και περιμένω ήδη την επόμενη άδεια. Μου λείπουν πολλά πράγματα. Οι συγγενείς, οι φίλοι, ο τρόπος ζωής, ο ΠΑΟΚ, που είναι η μεγάλη μου αγάπη. Ήμουν άλλωστε από τα πρώτα ιδρυτικά στελέχη του συνδέσμου των Σερρών. Εδω η ζωή είναι σε άλλους ρυθμούς. Σπίτι δουλειά-δουλειά σπίτι. Δεν σου κάνει καρδιά να βγεις αφού δεν θα δεις κανέναν έξω. Αλλά συνηθίζεις. Ευτυχώς για μας που φύγαμε από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης η μετανάστευση έχει γίνει λιγότερο ανώδυνη σε σχέση με μετανάστες του παρελθόντος. Έχουμε την τεχνολογία στα χέρια μας. Μπορούμε να μιλάμε συνεχώς με τους δικούς μας , να τους βλέπουμε σε φωτο και βίντεο. Έτσι έχουμε την ψευδαίσθηση πως είμαστε κοντά.

  • Στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει η ιδέα της μόνιμης επιστροφής;

Ούτε μία στο εκατομμύριο. Μας λείπει η πόλη μας αλλά ξέρουμε πως εκεί δεν έχουμε μέλλον ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας. Πριν λίγες μέρες που σου είπα πως ήμουν στις Σέρρες οι 9 στους 10 με ρωτούσαν πώς θα γίνει να έρθουν για δουλειά. Άρα η καρδιά μας λέει “ναι” στην επιστροφή αλλά το μυαλό “όχι”…

Πηγή: Γερμανία: Ο Σερραίος οδηγός αστικών, Χρήστος Γιαννούλης, μιλά στα SerraikaNea.gr

Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος, Alpha TV

Συνέντευξη με την Ελένη Λαζάρου, Alpha TV και Mega ChannelΗ Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1975 στις Σέρρες και σπούδασε δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σερρών στο τμήμα “Συντακτών και Ρεπόρτερς”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από μία αθλητική εφημερίδα των Σερρών και στη συνέχεια στο τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων και παράλληλα παρουσίαζε την εκπομπή Ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Mega Channel (ή Μεγάλο Κανάλι) της Αθήνας ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα (Alpha TV). Δείτε επίσης: Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος 

SerraikaNeaΤα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες. Ξεκινήσανε την ηλεκτρονική εφημερίδα τους τον Μάιο του 2013 και καταφέραν σ’ αυτή την περίοδο να εδραιωθούμε στην κορυφή της Σερραϊκής ενημέρωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here