Έλληνες Εξωτερικού

Χαράλαμπος Αναστασιάδης

Συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο του Alpha TV Ελένη Λαζάρου για τα Σερραϊκά Νέα (08 Δεκεμβρίου 2018)

Germany, Γερμανία

Düsseldorf (Ντίσελντορφ), Γερμανία Germany

Τον Χαράλαμπο Αναστασιάδη τον γνώρισα πιν από χρόνια. Θυμάμαι πως δούλευα ως ρεπόρτερ στο ΔΙΚΤΥΟ Σερρών όταν με τον οπερατέρ Κώστα Καλπατσίδη είχαμε πάει για ρεπορτάζ στο όμορφο Ακριτοχώρι. Εκεί συναντήσαμε ένα όμορφο μελαχρινό αγόρι το οποίο ενθουσιάστηκε με αυτό που κάναμε και μας ζήτησε με λαχτάρα να τον πάρουμε μαζί μας. Το πάθος του ήταν τέτοιο που δεν μπορούσαμε να πούμε όχι. Και τον πήραμε. Και δούλεψε μαζί μας για καιρό και μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Με το ίδιο πάθος της πρώτης μέρας.

Το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό που έχει για κάθε τι που κάνει. Όταν μου ανακοίνωσε πως θα πάει στην Γερμανία ως μετανάστης δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία πως θα τα κατάφερνε περίφημα. Πολύ σύντομα έκανε δικό του μαγαζί, έμαθε τη γλώσσα, και βοηθά ενεργά τους Έλληνες που πηγαίνουν εκεί στα πρώτα τους βήματα. Του ζήτησα να μιλήσει στα SerraikaNea.gr για το πως είναι η ζωή για τους Έλληνες στην Γερμανία και με βάση την δική του εμπειρία να δώσει έναν οδηγό επιβίωσης για όποιον αποφασίσει να μεταναστεύσει. Το έκανε με χαρά.

Frankfurt (Φρανκφούρτη) Germany, ΓερμανίαΟ Μπάμπης – όπως μου αρέσει να τον αποκαλώ – ξεκίνησε από μικρή ηλικία να βοηθάει στην οικογενειακή επιχείρηση (Καφέ – Ταβέρνα) στο Ακριτοχώρι. Η ταβέρνα λεγόταν “Το Νάμα” στην οποία κυρίως εργαζόταν η μητέρα του και βοηθούσε ο ίδιος και η αδερφή του αφού είχαν μείνει μόνο οι τρεις τους μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1993 σε ηλικία μόλις 42 ετών. Η μητέρα και η αδερφή του αποτελούν τις δύο πρώτες γυναίκες που σημάδεψαν την ζωή του.

Η μητέρα μου Αναστασία που έμεινε μόνη της με δύο μικρά παιδιά σε ηλικία 38 ετών και φρόντισε να μην μας λείψει τίποτα δουλεύοντας 365 μέρες τον χρόνο (366 στα δίσεκτα έτη) και 16 ώρες την ημέρα! Η μικρή 8χρονη αδερφή μου στα μάτια του 12χρονου αδερφού της έψαχνε να βρει την πατρική φιγούρα, λέει με συγκίνηση.

Το κάστρο της Γερμανίας

Στην Ελλάδα έκανε πολλές δουλειές μέχρι να αναγκαστεί να φύγει στο εξωτερικό: Από τραγουδιστής κάποια φεγγάρια, ρεπόρτερ σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, πωλητής ηλεκτρικών ειδών, βοηθός σε εμπορική επιχείρηση του πεθερού μου, έπειτα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στον Ο.Σ.Ε. και συγχρόνως με παρουσία σε συμβούλια συλλόγων καθώς και ένα πέρασμα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά όμως άλλαξαν όταν χτύπησε η “κρίση” και την δική μου πόρτα και αναγκάστηκα τον Σεπτέμβριο του 2011 να μαζέψω τα πράγματά μου και να γίνω οικονομικός μετανάστης στην Γερμανία.

Κάθε ξεκίνημα είναι δύσκολο λέει στα SerraikaNea.gr αλλά έπαιρνε δύναμη από την σύζυγό του την Χρύσα η οποία τον ακολούθησε στην Γερμανία άσχετα αν ήταν κάτι που δεν της περνούσε ποτέ από το μυαλό!

  • Τι δουλειές έκανες στην Γερμανία;

Εργάστηκα σε επιχείρηση νυχτερινής διασκέδασης συγγενικού προσώπου και παρακολουθούσα μαθήματα γερμανικών στο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Αφού πέρασαν 3,5 χρόνια μέσα στην νύχτα αποφάσισα να κάνω κάτι καινούριο, κάτι δικό μου και μετά από πολύ προσπάθεια και τύχη ίσως κατάφερα να έχω μία πιο “φυσιολογική” δουλειά. Αυτή την στιγμή εργάζομαι για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου αμύνης σε μία εταιρεία που έχει αναλάβει την ασφάλεια των νατοϊκών βάσεων, της πρεσβείας και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με τις Η.Π.Α. σε γερμανικό έδαφος.

Γερμανία

  • Με την κρίση να βαθαίνει στην Ελλάδα το κύμα μετανάστευσης στην Γερμανία συνεχίζεται;

Δυστυχώς μετά από 7 χρόνια το κύμα των μεταναστών συνεχίζει να υφίσταται.

  • Με βάση την δική σου εμπειρία ποιες συμβουλές θα μπορούσες να δώσεις σε κάποιον που παίρνει την απόφαση να μεταναστεύσει σήμερα;

Düsseldorf (Ντίσελντορφ), Γερμανία Germany

Αν και δεν μου αρέσει να συμβουλεύω, ωστόσο βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας πιστεύω ότι ίσως να μπορώ να δώσω κάποια tips. Υποκειμενικά μεν γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αντικειμενικά δε γιατί προέρχονται μέσα από την δική μου αλήθεια.

“ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Σε περίπτωση που μπορείτε να μείνετε στην Ελλάδα. Σας παρακαλώ πολύ να το κάνετε! Ο καθένας από εμάς λειτουργεί καλύτερα στο φυσικό του περιβάλλον. Ναι, παρ’όλα αυτά η ζυγαριά γέρνει στο να κάνετε αυτό το μεγάλο βήμα να ξέρετε πως όσο πιο προετοιμασμένοι είστε τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για εσάς.

Stuttgart (Στουτγκάρδη) Germany, Γερμανία

Μία πρώτη επαφή με την γλώσσα θα σας λύσει πραγματικά τα χέρια τουλάχιστον για τα πρώτα σας βήματα και για την καθημερινότητά σας. Η αναζήτηση εργασίας καλό θα ήταν να είναι εξασφαλισμένη πριν πάτε στο εξωτερικό. Γίνονται πια συνεντεύξεις και διαδικτυακά ή σε πρώτη φάση να κάνετε μία αναγνωριστική επίσκεψη χωρίς δεσμεύσεις. Και φυσικά θα πρέπει να εφοδιαστείτε με περισσή υπομονή σχετικά με την εξεύρεση κατοικίας. Μπορεί να αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο ακόμα και από την γλώσσα ή την εργασία!

  • Πώς είναι η ζωή στην Γερμανία για έναν Έλληνα;

Είναι στο χέρι του καθενός και στην οπτική γωνία που θα επιλέξει να έχει το πώς θα είναι η ζωή του στην Γερμανία. Αν σε πάρει από κάτω, θα είσαι σαν ένα ρομπότ το οποίο θα πηγαίνει από το σπίτι στην δουλειά και πάλι πίσω. Αν όμως τα βρεις με τον εαυτό σου και συνειδητοποιήσεις ότι αυτή είναι η ζωή μου. Δεν έχω άλλη και πολύ απλά δεν με παίρνει, δεν έχω την πολυτέλεια να την χαραμίζω, τότε μπορείς να την απολαύσεις και μακριά από την πατρίδα σου.

  • Μίλησε μας για την ομάδα Ελλήνων -στην οποία συμμετέχεις- και βοηθάτε τους νέους μετανάστες. Τι κάνετε ακριβώς;

Germany, Γερμανία

Ευτυχώς οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν δραστηριοποιηθεί ενεργά και έχουν δημιουργήσει μία ομάδα βοηθείας στο Facebook με την ονομασία “Greeks Help Greeks” με επικεφαλής τον κύριο Πάρη Γιαννακίδη. Στα πρώτα δύσκολα βήματα λοιπόν που προανέφερα τα άτομα που έχουν βοηθηθεί μέσω της ομάδας είναι εκατοντάδες από την στιγμή που σήμερα τα μέλη της απαριθμούν χιλιάδες! Και για να είμαι ακριβής 11,5 χιλιάδες!

“ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ”

Όλοι βοηθάμε όλους και με σημαία μας τον εθελοντισμό φωνάζουμε ότι κανείς δεν είναι μόνος του! Μείνετε λοιπόν συνειδητά μακριά από οτιδήποτε σας εμποδίζει, από τοξικά άτομα που δεν ενδιαφέρονται και δώστε μια ευκαιρία στις δυνάμεις σας και σε άτομα τα οποία είναι πρόθυμα να σας σταθούν.

  • Έχεις την δυνατότητα να έρχεσαι στις Σέρρες; Και τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο;

Η ανιψιά – βαφτιστήρα μου Αναστασία που πρέπει να της μιλήσω κάθε μέρα πολλές φορές στο τηλέφωνο στο Skype, απλώς για να παίρνω δύναμη. Αυτήν μαζί με την μητέρα και την αδελφή μου. Οι γυναίκες μου δηλαδή, είναι ο λόγος που προσπαθώ να έρχομαι όσο πιο συχνά μπορώ στην Ελλάδα. Αυτό που μου λείπει περισσότερο λοιπόν είναι να είμαστε όλοι μαζί συγκεντρωμένοι την ίδια στιγμή στον ίδιο χώρο! Δύσκολα θα βρεις κάτι ουσιαστικότερο από το να έχεις κάποια ζευγάρια χέρια να σε αγκαλιάζουν.

Και ακόμα πιο δύσκολα θα βρεις αυτό το ένα ζευγάρι χέρια της μητέρας σου που όταν ξέρει ότι θα έρθεις θα σου μαγειρέψει. Όλα τα φαγητά που σου αρέσουν την ίδια μέρα! Εμπειρία που θα σου θυμίσει ότι ακόμα και στο καλύτερο και ακριβότερο εστιατόριο της Γερμανίας και αν πας, θα προτιμήσεις την φασολάδα, τις πίτες που θα φας από τα χεράκια της μάνας.

Πηγή: Οδηγός επιβίωσης για τους Έλληνες στη Γερμανία από το Σερραίο Μπάμπη Αναστασιάδη (ΦΩΤΟ)

Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος, Alpha TV

Συνέντευξη με την Ελένη Λαζάρου, Alpha TV και Mega ChannelΗ Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1975 στις Σέρρες και σπούδασε δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σερρών στο τμήμα “Συντακτών και Ρεπόρτερς”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από μία αθλητική εφημερίδα των Σερρών και στη συνέχεια στο τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων και παράλληλα παρουσίαζε την εκπομπή Ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Mega Channel (ή Μεγάλο Κανάλι) της Αθήνας ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα (Alpha TV). Δείτε επίσης: Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος 

SerraikaNeaΤα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες. Ξεκινήσανε την ηλεκτρονική εφημερίδα τους τον Μάιο του 2013 και καταφέραν σ’ αυτή την περίοδο να εδραιωθούμε στην κορυφή της Σερραϊκής ενημέρωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here