Έλληνες Εξωτερικού Συνέντευξη με την Έλενα Καρούμπη, Μπανγκόκ Ταϊλάνδη

Η Έλενα Καρούμπη έζησε πολλά χρόνια στην Ταϊλάνδη και πιο συγκεκριμένα στην Μπανγκόκ, όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά με εστιατόρια, ελληνική κουζίνα και catering. Τώρα μένει πλέον μόνιμα στην πανέμορφη Κέρκυρα.

  • ‘Εχετε εργαστεί και ζήσει στην Ταϊλάνδη πολλά χρόνια. Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για την χώρα ;

Ναός Loha Prasat στην Μπανγκόκ

Πήγα στην Ταϋλάνδη για 6 μήνες και τελικά έμεινα σχεδόν 20 χρόνια με βάση την πρωτεύουσα Μπανγκόκ. Η Μπανγκόκ είναι μια πόλη μεγάλων αντιθέσεων – σε κάποιους αρέσει και σε άλλους όχι. Οι εμπειρίες όμως που μπορεί να ζήσεις, μένουν μαζί σου για πάντα.

Πρέπει κάποιος να πει με ανοιχτό μυαλό και να έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις, τελείως διαφορετικές από αυτές που έχει συνηθίσει. Εμένα με κέρδισε η απλότητα των ανθρώπων, η φιλοξενία τους, η ευγένεια, η ανεκτικότητα  και ο σεβασμός που τους διακρίνει προς το συνάνθρωπο τους.

  • Έλενα Καρούμπη
    Έλενα Καρούμπη

    Πείτε μας λίγα λόγια για την επιχείρηση σας Olive Bangkok – Greek Mediterranean Cuisine που είχατε στην Μπανγκόκ. Πως ξεκινήσατε και πως πήγε στην πορεία ;

Olive Bangkok

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που όταν τους λάβεις υπόψη σου και τους εφαρμόσεις, διευκολύνεις την παραμονή σου και προχωράς μπροστά. Ξεκίνησα το Olive Bangkok τον Οκτώβρη του 2002 με ένα μικρό counter εικοσιτριών τετραγωνικών, γιατί ήθελα να υπάρχει μια Ελληνική παρουσία στο χώρο του φαγητού στη Μπανγκόκ. Το μενού μικρό, με wraps, μια- δυο σαλάτες και κάποια ορεκτικά. Δεν ήξερα πως θα αντιδρούσε το κοινό στο ελληνικό φαγητό, γιαυτό η επένδυση και το ρίσκο ήταν περιορισμένα.

Μετά τον πρώτο χρόνο η επιχείρηση έδειξε θετικά στοιχεία και από εκεί και πέρα εξελίχθηκε και με τα χρόνια διαφοροποιήθηκε αναπτύσσοντας δραστηριότητες στο χώρο του catering, retail (μέσω της παρουσίας των προϊόντων μας σε σουπερμάρκετ) καθώς και το άνοιγμα εστιατορίων σε διάφορα εμπορικά κέντρα. Η συνταγή της επιτυχίας – πάθος  γι’ αυτό που κάνουμε, κανένας συμβιβασμός στην ποιότητα των υλικών και σεβασμός προς τους συνεργάτες, τους υπαλλήλους και τους πελάτες μας. Δεκαέξι χρόνια μετά το Olive Bangkok συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.

  • Πως αποφασίσατε να γυρίσετε στην Ελλάδα ;

Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσουν οι προκλήσεις και τα καινούργια project. Με το Olive ένιωσα πλήρης μετά από τόσα χρόνια, το έφτασα σένα επίπεδο ικανοποιητικό, δημιούργησα ένα αξιοπρεπές προφίλ για την ελληνική κουζίνα και φιλοξενία, οπότε και αποφάσισα να ακολουθήσω τα ένστικτο μου που μου έλεγε ότι ήταν ώρα πια να γυρίσω πίσω στον τόπο από όπου ξεκίνησα, την πανέμορφη Κέρκυρα.

Επιπλέον, έχοντας δύο παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ταϋλάνδη, θεώρησα σωστό να τα φέρω στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να γνωρίσουν την κουλτούρα και τα έθιμα μας που μέχρι να έρθουμε στην Ελλάδα τους ήταν άγνωστα. Η προσαρμογή τους είναι σε πολύ καλό δρόμο και έχουν ωφεληθεί από τις καινούργιες εμπειρίες που βιώνουν κάθε μέρα.

  • Σε ποια μέρη της Ταϊλάνδης και Νοτιοανατολικής Ασίας έχετε ταξιδέψει και κάποιο μέρος που σας άρεσε ιδιαίτερα ;

Singapore Flyer

Η Ταϋλάνδη είναι μια πανέμορφη χώρα, με φυσικές ομορφιές, εξαιρετική κουζίνα και πολλούς προορισμούς, ο καθένας με τη δική του ιδιαιτερότητα και ομορφιά. Μου αρέσει ιδιαίτερα η Chiang Mai, το Hua Hin και η περιοχή του Kao Yai. Επίσης έχω ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, την Ινδονησία και την Ινδία.

Από όλες τις χώρες, η Καμπότζη είναι εκείνη που μου δημιούργησε τα πιο έντονα συναισθήματα, από τη μια με την πλούσια κληρονομιά και ιστορία  της, και από την άλλη με την τραγωδία που άφησε πίσω η γενοκτονία των Khmer Rouge και που τα σημάδια της είναι ορατά ακόμα και σήμερα. Σίγουρα το Angkor Wat είναι ένα μαγικό μέρος που όλοι θα έπρεπε να δουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επίσης, αν και δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Ινδία είναι μια χώρα που θα ήθελα να ταξιδέψω και να εξερευνήσω περισσότερο στο μέλλον.

  • Σας λείπει καθόλου η Ταϊλάνδη ;

Κάποια πράγματα μου λείπουν, κυρίως η υπομονή και η ευγένεια των ανθρώπων, καθώς και η πληθώρα γκουρμέ επιλογών της Μπανγκόκ.

Στην Κέρκυρα ασχολούμαι με διάφορα καινούργια project και αυτό με γεμίζει, αλλά η Ταϊλάνδη θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και φυσικά θα ταξιδέψω στο μέλλον εκεί είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους …

Δείτε επίσης:
– Χάρτης με Έλληνες μόνιμους κάτοικους της Ασίας
– Έλληνικές κοινότητες στο facebook από χώρες της Ασίας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here