Caravani Club

Caravani & My Europe Guide

Τα ταξίδια με αυτοκίνητο στην Ευρώπη έχουν πλέον το χώρο τους στο διαδίκτυο. Πρόκειται για τις σελίδες Caravani στο Facebook και το My Europe Guide στο Web, στις οποίες θα βρείτε άφθονο υλικό σε μορφή βίντεο και άλμπουμ, οδηγίες και ενημέρωση για τους επίδοξους αλλά και τους πεπειραμένους roadtripers.

  • To My Europe Guide είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο για οποιονδήποτε ταξιδεύει στην Ευρώπη με αυτοκίνητο (ή και χωρίς). Μπορείς να μας αναλύσεις περισσότερα για το εργαλείο αυτό;

Lisbon Tram Blue Portugal

Πρόκειται για ένα πολύ απλό και πρακτικό ιστότοπο με πολλά χρήσιμα στοιχεία, για όσους επιχειρούν ταξίδια με αυτοκίνητο στην Ευρώπη. Εδώ είναι συγκεντρωμένα όλα όσα χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι, ώστε  να τα βρίσκουν άμεσα και να μη ψάχνουν από δω και από κει.

Το πιο σημαντικό από όλα αυτά τα βοηθήματα βρίσκεται στη κεντρική οθόνη κάτω από το τίτλο και είναι οι σύνδεσμοι για τη κίνηση στα σύνορα των χωρών: Σερβία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία από τις οποίες διέρχονται συχνά οι ταξιδιώτες που έρχονται και φεύγουν από Ελλάδα. Μπορούν έτσι να δουν αν υπάρχει συμφόρηση ζωντανά μέσω webcam ή να πληροφορηθούν για τους χρόνους αναμονής. Επιπλέον υπάρχει σύνδεσμος για την ομάδα Caravani Club ώστε να μπορεί (όποιος είναι μέλος) να έχει απευθείας πρόσβαση στην ομάδα, ενώ στο τμήμα δημοσιεύσεων ανεβαίνουν σχετικά άρθρα

Στη πλευρική στήλη αριστερά υπάρχει ο χάρτης “ON THE ROAD” με εναλλακτικά συνοριακά περάσματα, σημεία οδικής εξυπηρέτησης, υπηρεσίες κλπ. Από κάτω θα βρείτε συνδέσμους, για υπολογισμό κόστους ταξιδιών, διόδια, τιμές καυσίμων, οδική ασφάλεια, συμβουλές ντόπιων, κόστος ζωής στις άλλες χώρες, πρόβλεψη καιρού και ακτοπλοϊκές γραμμές. Υπάρχουν τέλος οδηγίες για το πως θα βάλετε το My Europe Guide στην επιφάνεια του κινητού σας για να το έχετε διαθέσιμο όποτε το χρειαστείτε, ενώ υπάρχει μια σκέψη να κυκλοφορήσει σε android εφαρμογή.

  • Πες μας λίγα πράγματα για το γκρουπ στο facebook Caravani Club, όπως και για την σελίδα Caravani.

Το Caravani είναι μια σελίδα με εικόνες, βίντεο και πληροφορίες για προορισμούς στην Ευρώπη (εκτός Ελλάδας). Εστιάζει σε ιδιαίτερες, εναλλακτικές, αλλά και οικονομικές διαδρομές, κυρίως με αυτοκίνητο (Road Τrips).

Εδώ θα βρει κάποιος υλικό από τα ταξίδια που έχουμε κάνει, προτάσεις για προορισμούς που ανακαλύπτουμε (μαζί με τους αντίστοιχους χάρτες και πολλά σημεία ενδιαφέροντος), ενημέρωση για εκδηλώσεις και δρώμενα στον Ευρωπαϊκό χώρο και χρήσιμες συμβουλές – οδηγίες για τους ταξιδιώτες (με ή χωρίς αυτοκίνητο). Θα τη βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο:

www.facebook.com/Caravani.GR/

Η σελίδα συνδέεται με την ομάδα Caravani Club σκοπός της οποίας είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους που αγαπούν τα ταξίδια γενικά και ειδικότερα αυτούς που ταξιδεύουν ή θέλουν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο! Τα μέλη μπορούν να ανεβάζουν σε αυτό το χώρο τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες και να ενημερώνονται μέσα από κοινοποιήσεις άλλων, να θέτουν ερωτήματα σχετικά με ταξίδια και προορισμούς που τους ενδιαφέρουν, ενώ έχουν στη διάθεσή τους ένα σύνολο ταξιδιωτικών οδηγών και εγγράφων, το χάρτη My EUROPE (όπου υπάρχουν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος από τα ταξίδια που κάναμε) και ένα σύστημα αναζήτησης ώστε να βρίσκουν παλαιότερες δημοσιεύσεις. Μέσα από την ομάδα και τις συζητήσεις γνωριζόμαστε καλύτερα, ανταλλάσσουμε πληροφορίες και συχνά φτιάχνουμε μικρές παρέες και ταξιδεύουμε. Την ομάδα θα τη βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο:

www.facebook.com/groups/caravaniclub/

  • Πώς πραγματοποιούνται τα ταξίδια; Θα θέλαμε να ακούσουμε μία ανάλυση όσο αφορά το θέμα αυτό.

Κάθε χρόνο από τα τέλη του Φθινοπώρου σχεδόν, αρχίζουν οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας μας αλλά και γενικότερα των ενδιαφερομένων, για τα ταξίδια με αυτοκίνητο που θα γίνουν το καλοκαίρι του επόμενου έτους και ενδεχομένως τη περίοδο του Πάσχα. Έτσι, κατόπι εισηγήσεων των συμμετεχόντων ή έστω αυτών που έχουν τη πρόθεση, διαφαίνονται τα τελικά πλάνα, οπότε προχωράμε. Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος αυτοδιαχείρισης ταξιδιών με αυτοκίνητο, με στόχο αφενός την ελάττωση του κόστους και αφετέρου την πρόσβαση σε προορισμούς εκτός των καθιερωμένων τουριστικών οδών.

Τα ταξίδια βασίζονται σε ιδέες που προτείνονται στη σελίδα Caravani, αλλά σχεδιάζονται και οργανώνονται μαζί με τους συμμετέχοντες οι οποίοι πρέπει να είναι απαραίτητα μέλη της ομάδας Caravani Club. Γίνεται δηλαδή διαβούλευση κατά την οποία ενδεχομένως να τροποποιηθεί ριζικά η αρχική πρόταση ανάλογα με των αριθμό των ημερών, τις προτιμήσεις και το μπάτζετ. ΔΕΝ υπάρχουν ταξίδια οργανωμένα από πριν ώστε κάποιοι να μπορούν να διαλέξουν όπως στα γραφεία ταξιδίων. Συχνές ερωτήσεις του τύπου «που θα πάτε και πότε και πόσο», σαφώς δεν έχουν νόημα. Δεν θα πάμε κάπου εμείς! «Εμείς» είμαστε εσείς, οι φίλοι, τα μέλη, όλοι! Φτιάχνουμε παρέες και πάμε!

Από τη στιγμή που συγκεντρώνονται έστω 4 άτομα με ένα αυτοκίνητο και αποφασίζονται τα σημεία διαμονής, οι διαδρομές, η διάρκεια κλπ, το ταξίδι είναι πλέον ενεργό και σε εξέλιξη. Αν η αρχική συνεννόηση αφορά δύο ή περισσότερα γκρουπ, τότε δίνεται η δυνατότητα να εξασφαλιστούν μεγάλα καταλύματα (βίλες, πύργοι κλπ.), καλύτερες τιμές μέσω ομαδικών κρατήσεων κλπ. Όποιος θέλει στη συνέχεια να ακολουθήσει με το αυτοκίνητό και τη παρέα του το “καραβάνι”, είναι ευπρόσδεκτος αρκεί να αποδεχθεί τουλάχιστο το γενικό πλαίσιο του ταξιδιού. Κατά τόπους μετά, είναι ελεύθερος να διαφοροποιηθεί όπως επιθυμεί!

  • Τι είδους προβλήματα μπορεί να προκύψουν στις διαδρομές με αυτοκίνητο και πως μπορούν να αποφευχθούν;

Όσοι έχουν ήδη ταξιδέψει με αυτοκίνητο στο εξωτερικό πολλές φορές, λίγο πολύ γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Οι υπόλοιποι όμως, με μικρή η καθόλου εμπειρία, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ακριβώς τι είναι αυτό το είδος ταξιδιών ώστε να αποφευχθούν δυσαρέσκειες που οφείλονται σε λάθος αντίληψη, υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ή υποτίμηση των δυσκολιών. Τα προβλήματα προκύπτουν ακριβώς από το γεγονός ότι ο τρόπος αυτός του ταξιδιού χαρακτηρίζεται από αρκετά μεγάλο βαθμό ελευθερίας και ευελιξίας. Θέλουμε δηλαδή να είμαστε χαλαρά, ώστε το ταξίδι να έχει και ένα χαρακτήρα διακοπών.

Έτσι ο κάθε συμμετέχων είναι πιο εύκολο να αξιώνει ότι θέλει, σε αντίθεση με ένα γκρουπ λεωφορείου όπου ακολουθεί ένα αυστηρά προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα. Έτσι ενδέχεται να προκύψουν θέματα που αφορούν για παράδειγμα τη χρήση του air condition στο αυτοκίνητο, το φαγητό όσον αφορά την ώρα ή το είδος, το καθημερινό ξύπνημα, τα αξιοθέατα και ένα σωρό άλλα. Κάποιοι θέλουν να τριγυρνούν όλη μέρα ώστε να δουν τα πάντα και άλλοι θέλουν τη ξεκούραση τους, να αράζουν και να ρεμβάζουν.  Ένα συχνό σημείο τριβής είναι το θέμα των αποσκευών, ενώ κατά καιρούς προκύπτουν γκρίνιες για τη διαρρύθμιση ή τις παροχές των καταλυμάτων είτε αυτά είναι σπίτια (Airbnb) είτε ξενοδοχεία (Booking).

Ο στόχος είναι να λύνονται τα προβλήματα πριν δημιουργηθούν, για αυτό και γίνεται πλήρης ενημέρωση για τους κανόνες του ταξιδιού, το γενικό πλάνο, τις συνθήκες συνύπαρξης, τις ιδιαιτερότητες και τα λεπτά σημεία, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα παρεξηγήσεων και συγκρούσεων. Δεν είναι κακό να μη «ταιριάζουν τα χνώτα μας», κακό είναι να το ανακαλύψουμε στη πορεία.

Δίνεται μεγάλη σημασία στο ποιος ταιριάζει με ποιον, και αυτό διαφαίνεται μέσα από τις συναντήσεις και ενδεχομένως μικρά ταξίδια σε κοντινούς προορισμούς. Γινόμαστε σταδιακά μια πιο δεμένη παρέα και ελαχιστοποιείται έτσι ο κίνδυνος να προκύψουν σοβαρά ζητήματα συμπεριφοράς.

Αν κάποιος έχει διαφορετικές προτιμήσεις και αντίληψη του ταξιδιού, ενδεχομένως να συμμετέχει σε άλλο γκρουπ  ή και καθόλου. Απαιτείται ευελιξία και προσαρμοστικότητα και κυρίως σεβασμός τους συνταξιδιώτες, τους οικοδεσπότες και τους ντόπιους. Όλα αυτά συνθέτουν τη ταξιδιωτική συνείδηση και νοοτροπία που απαιτείται ώστε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο να είναι μια ανεπανάληπτη και αξέχαστη εμπειρία. Όποιος δεν την έχει και αυτός δε θα περάσει ωραία και οι συνταξιδιώτες θα δυσκολευτούν, οπότε καλύτερα να προτιμήσει τους κλασσικούς τρόπους ταξιδιών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here