Έλληνες ΕξωτερικούΜιχάλης Τοανόγλου Νότια Κορέα

Ο Μιχάλης Τοανόγλου είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου και Επικεφαλής Διεθνούς Τμήματος Ξενοδοχειακών Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Woosong στο Daejeon στην Νότια Κορέα.

Μπορέσαμε και βρήκαμε τον Μιχάλη Τοανόγλου και των ρωτήσαμε μερικά πράγματα για την Νότια Κορέα, μία από τις πλέον τεχνολογικά εξελιγμένες χώρες στον κόσμο.

  • Πως βρεθήκατε στην Νότια Κορέα και με τι ακριβώς ασχολείστε εκεί ;

Ασχολούμαι με τον τουρισμό και κυρίως την διοίκηση ξενοδοχείων
Ασχολούμαι με τον τουρισμό και κυρίως την διοίκηση ξενοδοχείων στην Ελλάδα πάνω από 25 χρόνια, και κατά καιρούς και με την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια τουριστική/ξενοδοχειακή εκπαίδευση. Αρχές του 2015 και εν μέσω οικονομικής κρίσης είχα κάποιες επαφές με φίλους πανεπιστημιακούς του κλάδου (κυρίως από Αγγλικά Πανεπιστήμια) και παράλληλα συμμετείχα και σε δύο ενδιαφέροντα διεθνή τουριστικά συνέδρια που έγιναν εκείνη την περίοδο σε Ρόδο και Κώ. Εκεί έπεσε και η ιδέα από φίλους να κινηθώ προς τον ακαδημαϊκό τομέα. Μετά από μια σχετική έρευνα, αιτήσεις και επαφές με φίλους σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, είχα τρεις προτάσεις εκ των οποίων οι δύο στην Ευρώπη και η μία στην Κορέα.

Η πρόκληση της επαφής με μια εντελώς νέα κουλτούρα σε μια άγνωστη για μένα χώρα, σε αντίθεση με το πολύ οικείο για μένα περιβάλλον της Ευρώπης, ήταν καθοριστική για την απόφασή μου. Βέβαια το συνολικό πακέτο παροχών και συνθηκών στην Κορέα ήταν επίσης αρκετά ελκυστικό.

Έτσι δέχτηκα να αναλάβω την οργάνωση και ανάπτυξη ενός εντελώς νέου διεθνούς Πανεπιστημιακού τμήματος Hospitality Management στο Woosong University το οποίο βρίσκεται μια ώρα περίπου έξω από την Σεούλ στην γνωστή πανεπιστημιούπολη της Daejeon.

Βρίσκομαι ήδη τρία χρόνια εδώ (από το καλοκαίρι του 2015) και είμαι επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος το οποίο αριθμεί 370 περίπου φοιτητές οι μισοί μόνο από τους οποίους είναι Κορεάτες. Επίσης με πλαισιώνει ομάδα δέκα καθηγητών οι οποίοι είναι όλοι ξένοι (μη Κορεάτες) και προέρχονται από 9 διαφορετικές χώρες.

Μιχάλης Τοάνογλου Νότια Κορέα

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την Νότια Κορέα και τους ανθρώπους της στα χρόνια που μένετε εκεί.

Η Κορέα είναι μια πολύ διαφορετική χώρα με ιδιαίτερη κουλτούρα και νοοτροπία. Κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με ταξίδια και επαφές με ξένο κόσμο θεωρώ ότι θα έχει δυσκολία να προσαρμοστεί. Επίσης το φαγητό είναι πολύ διαφορετικό αλλά αρκετά υγιεινό.

Η Κορέα είναι μια πολύ διαφορετική χώρα με ιδιαίτερη κουλτούρα και νοοτροπία.

Αυτό που σε αφήνει άφωνο είναι η οργάνωση και η τάξη που διαπιστώνεις γύρω σου η οποία κατά την προσωπική μου άποψη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία ευρωπαϊκή χώρα. Μοναδική εμπειρία επίσης ότι όλα λειτουργούν άψογα και εμφανώς με γνώμονα την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη.

Η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στην απλή καθημερινότητα είναι εντυπωσιακή. Το κόστος ζωής είναι αρκετά λογικό σε σχέση με την ποιότητα την οποία εισπράττεις. Και το κυριότερο οι Κορεάτες είναι ιδιαίτερα φιλικοί σαν λαός.

  • Σε ποια άλλα μέρη στην Νότια Κορέα έχετε ταξιδέψει, κάποια που σας άρεσαν περισσότερο ;

Η Κορέα έχει πολλές ομορφιές και πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Η ιστορία και ο πολιτισμός με εκατοντάδες αξιόλογα μνημεία κυριαρχεί, αλλά απαιτεί αρκετό χρόνο για να έχεις την εμπειρία να τα επισκεφτείς όλα.

Το νησί Jeju είναι ο πλέον γνωστός τουριστικός προορισμός στην Κορέα, όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους ξένους της ευρύτερης περιοχής (Κινέζους, Ιάπωνες κλπ). Η πρωτεύουσα Σεούλ αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό από μόνη της και αν θες να έχεις μια αντιπροσωπευτική εμπειρία της πόλης των 20 εκατομυρίων κατοίκων και της τεράστιας ποικιλίας των αξιοθέατων, χρειάζεσαι διαμονή τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

  • Τι σας λείπει από την Ελλάδα που δεν το έχει η Νότια Κορέα ;

Το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Το μοναδικό φως κάτω από τον ελληνικό ουρανό και φυσικά τα αγαπημένα μου ελληνικά φαγητά. Η έλλειψη της οικογένειας για μεγάλο μέρος του έτους αποτελεί επίσης ένα από τα αρνητικά της.

Μιχάλης Τοάνογλου Νότια Κορέα

Μιχάλης Τοάνογλου Νότια Κορέα

Μιχάλης Τοάνογλου Νότια Κορέα

Μιχάλης Τοάνογλου Νότια Κορέα

Μιχάλης Τοάνογλου Νότια Κορέα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here