Έλληνες Εξωτερικού

Μιμίκα Τόσιου εργαζόμενη σε Νοσοκομείο της Γερμανίας

Συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο του Alpha TV Ελένη Λαζάρου για τα Σερραϊκά Νέα (04 Δεκεμβρίου 2018)

Düsseldorf (Ντίσελντορφ), Γερμανία Germany

Η Μιμίκα Τόσιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γεφυρούδι Σερρών. Μέχρι τα 12 της χρόνια θεωρούσε το χωριό της Πολιτιστική πρωτεύουσα όλου του κόσμου !!!! Μόλις έγινε 5 χρονών άρχισε να συμμετέχει στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, χόρευε, τραγουδούσε, έκανε ταξίδια, συμμετείχε στις διοργανώσεις φεστιβάλ και συναυλιών. Κάπου εκεί στην εφηβεία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το ραδιόφωνο. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στο Γεφυρούδι. Μια ομάδα ‘ανήσυχων’ ανθρώπων για εκείνη την εποχή δημιουργούν το σταθμό και εκείνη μικρό κοριτσάκι να παρακαλούσε να την αφήνουν να σηκώνει έστω και μόνο το τηλέφωνο ώστε να είναι μέλος αυτής της ομάδας.

Σταθμός πρότυπος για εκείνα τα χρόνια, δημοσιογραφικές εκπομπές, μουσικές, αφιερώματα και το δικό της μυαλό να ακούει να βλέπει και να ονειρεύεται πως κάποια μέρα θα γίνει Δημοσιογράφος που θα οργανώνει συναυλίες, φεστιβάλ χορού και θα ταξιδεύει σε μακρινές χώρες. Την χρονιά που έδινε πανελλήνιες εξετάσεις, δημιουργείται το Τμήμα Δημοσιογράφων, Ρεπόρτερ και Συντακτών στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σερρών. Δεν πέρασε στις πανελλήνιες και πέτυχα μια θέση στην σχολή Δημοσιογραφίας ! Εκεί γνώρισα την Μιμίκα Τόσιου και την θυμάμαι ως ένα πανέξυπνο, καλοσυνάτο πλάσμα με πολύ θάρρος και το χαμόγελο μόνιμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της.

Γράφει η Ελένη Λαζάρου

Düsseldorf (Ντίσελντορφ), Γερμανία Germany

Εργάστηκε σε αρκετά ΜΜΕ της πόλης των Σερρών, εφημερίδες, τηλεόραση. Το πρώτο της τηλεοπτικό ξεκίνημα ήταν στο TVS σε καθημερινή ενημερωτική και ψυχαγωγική εκπομπή όπου είχε την επιμέλεια και την συν-παρουσίαση της εκπομπής. Ακολούθησε ο Δημοτικός Τηλεοπτικός σταθμός Ροδολίβους, εκτός από καθημερινή εκπομπή, όπου είχε όλη την ευθύνη αυτής, ανέλαβε το δελτίο και τα ρεπορτάζ του Σαββατοκύριακου.

  • Πως πήρες την απόφαση να αφήσεις την δημοσιογραφία και να πάς στην Γερμανία;

Το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά, κρίση στα πάντα, μέσα μου ζητούσα την αλλαγή από την φύση μου είμαι ένα άτομο χαρούμενο αισιόδοξο, που βλέπει το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Έβλεπα όμως τριγύρω μου πρόσωπα σκυθρωπά, προβληματισμένα, αυτό δεν το άντεχα. Τον Ιανουάριο του 2014 αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Düsseldorf (Ντίσελντορφ) σε κάποιον συγγενή μου. Ενθουσιάστηκα !!!!!

Ήρθα για 15 μέρες και είμαι ακόμη εδώ..

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Uni kliniken του Düsseldorf (Ντίσελντορφ) της Γερμανίας

  • Τι δουλειά κάνεις;

Doctor Surgery Hospital Clinic, Ιατρός Κλινική Νοσοκομείο Χειρουργείο

Doctor Surgery Hospital Clinic, Ιατρός Κλινική Νοσοκομείο Χειρουργείο

Πνεύμα ανήσυχο και θαρραλέο, διεκδίκησα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβα μια θέση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Uni kliniken του Düsseldorf (Ντίσελντορφ) στην ειδικότητα της Αποστείρωσης όπου και εργάζομαι.

Δύσκολη, απαιτητική εργασία και σχετικά καλά αμειβόμενη. Παράλληλα γίνομαι μέλος στη μεγαλύτερη γερμανική συνδικαλιστική ένωση Verdi. Την Δημοσιογραφία δεν την άφησα ποτέ, μέσα μου πάντα αυτό είμαι. Συνεργάζομαι με κάποιο δημογραφικό ελληνικό site της Γερμανίας και όποτε έχω κάποιο καλό θέμα που αφορά τους Σερραίους, γράφω στον Καθημερινό Παρατηρητή.

  • Συνάντησες δυσκολίες στην αρχή;

Ενώ ο Κανόνας λέει πως κάθε αρχή και δύσκολη. Σε εμένα λειτούργησαν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Όλα μου φαινόταν συναρπαστικά. Άλλη χώρα, άλλη γλώσσα, άλλοι άνθρωποι, διαφορετική κουλτούρα, νέες προκλήσεις. Με θετική στάση, πολύ δουλειά και αισιοδοξία, με μεγάλη στήριξη από φίλους, τα κατάφερα.

  • Τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να μείνει και να πετύχει;

Germany (Γερμανία)

Δεν είναι τόσο εύκολα για όλους όπως έτυχε να είναι για μένα. Η γλώσσα είναι το βασικό εφόδιο που πρέπει να έχει κάποιος για να μπορεί να επιβιώσει. Αν έχει κάποιο πτυχίο ή είναι ειδικευμένος σε κάτι συγκεκριμένο, θα βρει εργασία. Οι Γερμανοί δίνουν ευκαιρίες σε ανθρώπους που έχουν μόρφωση, ειδίκευση.

Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως η Γερμανία είναι η γη της Επαγγελίας. Τα πράγματα είναι δύσκολα και εδώ. Είτε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας είτε είσαι εργαζόμενος, έχεις συνέταιρο την εφορία, πληρώνεις ακριβά τις κοινωνικές παροχές. Η Γερμανία δεν σου χαρίζεται, ότι σου δίνει της τα επιστρέφεις όλα.

  • Ζώντας εκεί τι διαπιστώνεις, έρχονται ακόμη πολλοί Έλληνες αναζητώντας μία δουλειά κι ένα καλύτερο αύριο;

Dresden (Δρέσδη) Germany (Γερμανία)

Η μετανάστευση από Έλληνες συνεχίζεται ακόμη, έρχονται δοκιμάζουν, κάποιοι μένουν κάποιοι φεύγουν. Δεν είναι εύκολο, ειδικά αν έχεις οικογένεια. Το παράλογο εδώ είναι πως αν δεν έχεις σπίτι, δεν σου δίνουν δουλειά και αν δεν έχεις δουλειά, δεν σου δίνουν σπίτι. Οπότε όποιος έρχεται πρέπει αρχικά τουλάχιστον να έχει κάποιον που μπορεί να του παρέχει στέγη και διεύθυνση ώστε να μπορέσει να βρει εργασία. Αν γνωρίζει την γλώσσα θα βρει εργασία.

  • Πως ειναι η ζωη εκει; δουλεια δουλεια και δουλεια; Υπαρχει χρονος για διασκεδαση η χομπι;

Η ζωή στην Γερμανία είναι διαφορετική από την δική μας. Αν στην Ελλάδα δουλεύουμε για να ζούμε, εδώ ζούνε για να δουλεύουν. Αυτό τελευταία όμως δείχνει να αλλάζει, το νέο κύμα μετανάστευσης έχει φέρει άλλον αέρα στον τρόπο ζωής των Ελλήνων μεταναστών. Γίνονται περισσότερα πράγματα. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές που αφορούν την διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

  • Η δική σου ζωή;

Προσωπικά ακολουθώ όσον το δυνατόν μπορώ τον τρόπο ζωής που είχα και στην Ελλάδα. Συμμετέχω σε μια θεατρική ομάδα, δεν περιμένω το Σαββατοκύριακο για να δω φίλους, πηγαίνω σε συναυλίες και συμμετέχω σε εκδηλώσεις. Είμαι ενεργή σε θέματα που αφορούν την χώρα μου και τον Ελληνισμό. Είμαι μέλος του Κινήματος Αλλαγής Απόδημου Ελληνισμού της Γερμανίας.

  • Στις Σέρρες έρχεσαι καθόλου;

Düsseldorf (Ντίσελντορφ)

Τις Σέρρες μας τις επισκέπτομαι συνήθως δυο φορές τον χρόνο. Το Πάσχα και το Καλοκαίρι ! Φέτος θα κάνω και Χριστούγεννα εκεί ! Να σου πω ένα αστείο…όταν άλλοι Έλληνες με ρωτούν που μένω, ξέρεις τι απαντώ ; Στο Ντίσελντορφ Σερρών ! Το Düsseldorf (Ντίσελντορφ)  είναι μια πολύ όμορφη ευρωπαϊκή πόλη, έχεις την ευκαιρία να δεις και να κάνεις πολλά πράγματα, ωστόσο όπου κι αν πάω σαν τις Σέρρες δεν έχει ! Σαν την Ελλάδα πουθενά ! Έχουμε την ομορφότερη χώρα του κόσμου ! Δεν είναι ένα μέρος που φεύγεις….αλλά που πάντα επιστρέφεις !

Μου λείπει πάρα πολύ η οικογένεια μου. Οι γονείς μου, ο αδελφός μου με την νύφη μου και η μεγάλη μου αδυναμία, η ανιψιά μου. Μου λείπουν οι συγγενείς και οι φίλοι μου. Μου λείπει ο ήλιος και η θάλασσα.

  • Τα σχέδια σου για το μέλλον;

Δεν κάνω ποτέ μεγάλα σχέδια για το μέλλον, ήρθα για διακοπές δυο εβδομάδων και διανύω τον 5ο χρόνο διαμονής μου στην Γερμανία.

  • Στο πίσω μέρος του μυαλού σου έχεις την επιστροφή στις Σέρρες;

Η ζωή γενικά επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, οπότε αυτό που κάνω είναι να προσπαθώ για ένα καλύτερο και πιο ενδιαφέρον παρόν. Σαφώς και θα μπορούσα να γυρίσω στις Σέρρες.

Πηγή: Μιμίκα Τόσιου: Η Σερραία δημοσιογράφος που δουλεύει σε Νοσοκομείο της Γερμανίας αλλά η καρδιά της είναι στο Γεφυρούδι – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος, Alpha TV

Συνέντευξη με την Ελένη Λαζάρου, Alpha TV και Mega ChannelΗ Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1975 στις Σέρρες και σπούδασε δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σερρών στο τμήμα “Συντακτών και Ρεπόρτερς”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από μία αθλητική εφημερίδα των Σερρών και στη συνέχεια στο τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων και παράλληλα παρουσίαζε την εκπομπή Ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Mega Channel (ή Μεγάλο Κανάλι) της Αθήνας ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα (Alpha TV). Δείτε επίσης: Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος 

SerraikaNeaΤα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες. Ξεκινήσανε την ηλεκτρονική εφημερίδα τους τον Μάιο του 2013 και καταφέραν σ’ αυτή την περίοδο να εδραιωθούμε στην κορυφή της Σερραϊκής ενημέρωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here