Έλληνες Εξωτερικού

Πάρης Ιατρίδης, Κολωνία Γερμανία

Συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο του Alpha TV Ελένη Λαζάρου για τα Σερραϊκά Νέα (29 Δεκεμβρίου 2019)

1. FC Köln Football club

Μπορεί τα Χριστούγεννα στην Κολωνία να είναι όμορφα και μαγευτικά με υπέροχο στολισμό, εντυπωσιακές αγορές, ζεστό κρασί και ψώνια, αλλά όταν κάποιος βρίσκεται εκεί για δουλειά η νοσταλγία για την χώρα του και τους δικούς του ανθρώπους μεγαλώνει.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του 30χρονου Πάρη Ιατρίδη από τις Σέρρες, ο οποίος εδώ και 3,5 χρόνια ζει κι εργάζεται στην Κολωνία.

Cologne (Κολωνία) Germany, Γερμανία

Πέρασε τα Χριστούγεννα μιλώντας με τους συγγενείς του στο τηλέφωνο και το viber αναπολώντας τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια του παρελθόντος όπου περίσσευε η αγάπη, το φαγητό και τα αστεία….

 • Από που κατάγεσαι και που ακριβώς ζεις;

Κατάγομαι από Σέρρες και εδώ και 3,5 κοντά χρόνια κατοικώ στο Βrühl (Μπρουλ) της Γερμανίας ένα χωριό σαν την Σέρρες λίγο πιο έξω από την Κολωνία.

Βrühl (Μπρουλ) της Γερμανίας

 • Ο λόγος που έφυγες από τις Σέρρες;

  Germany, Γερμανία

Ήρθα με την τότε κοπέλα μου στην Γερμανία για οικονομικούς λόγους όπως οι περισσότεροι νέοι που εγκαταλείπουν την χώρα μας .

 • Τι δουλειά κάνεις;

Στην Ελλάδα ήμουν οδηγός φορτηγού. Εδώ είμαι πλεον χειριστής βαρέων μηχανημάτων,και λέω “πλέον” διότι δοκίμασα αρκετές δουλειές στην Γερμανία ώστε να καταφέρω να πιάσω την καλύτερη δυνατή τιμή πληρωμής. Πριν δούλεψα ως οδηγός φορτηγού, δοκίμασα τον κλάδο του υδραυλικού να δω μπας και είχε προκοπή και μετα απο 3 αλλαγές κατέληξα να είμαι χειριστής…

 • Πως γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Κολωνία;

Christmas tree

Τα Χριστούγεννα στην Γερμανία είναι μαγευτικά στολίζουν όλους τους δρόμους όπως και όσο πρέπει, τα σπιτάκια που στήνουν ο κόσμος γενικά όλο το κλιμα αυτές τις μέρες είναι πολύ όμορφο και φιλικό, δεν γίνεται να το συγκρίνεις με την Σέρρες είναι πολλά χρόνια πίσω η χώρα μας σε αυτα τα θέματα.

 • Υπάρχουν κάποια Χριστουγεννιάτικα έθιμα;

Germany, Γερμανία

Έθιμα δεν έχουν οι Γερμανοί εκτός αν δεν τα έχω γνωρίσει εγώ (αλλά δεν νομιζω). Το έθιμο τους είναι να βγουν να πιουν να γίνουν χάλια. Ο κόσμος τους δεν βγαίνει εχθές για παράδειγμα ανήμερα των Χριστουγέννων από τις 16:00 δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος λες και νέκρωσε η πόλη.

Σε αντίθεση με την πρωτοχρονιά που πραγματικά ζουν για δύο μέρες του χρόνου, καρναβάλια και Πρωτοχρονιά, την πρωτοχρονιά ειδικά στην Κολωνία παράλληλα του Ρήνου επί μια ωρα σαν βεγγαλικά, πολύ όμορφο θέαμα τρομερά επικίνδυνα για τους πολίτες.

 • Εσύ πως πέρασες τη μέρα των Χριστουγέννων; Υπήρχε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Τραπέζι δεν είχαμε, εγώ τουλάχιστον που είμαι μόνος μου εδώ. Όσοι έχουν τις οικογένειες τους εδώ μαζεύτηκαν αλλά καμία σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Το καλό με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ότι μας πρόσφερε απλόχερα αυτήν την πολυτέλεια, οπότε η ανάγκη γίνεται άμεσα πράξη, μιλάω συνέχεια με τους δικούς μου ανθρώπους πόσω μάλλον αυτές τις μέρες που είμαστε μακριά και τα συναισθήματα είναι ακόμα πιο έντονα.

 • Πως είναι η ζωή στην Γερμανία για έναν νέο σαν εσένα;

Cologne (Κολωνία) Germany, Γερμανία

Cologne (Κολωνία) Germany, Γερμανία

Η ζωή στην Γερμανία μπορείς να την χαρακτηρίσεις με δύο λέξεις, σπίτι-δουλειά, δουλειά σπίτι. Όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες, όλα είναι σχετικά, αλλά σε ένα ποσοστό 80% η εκμετάλλευση δεν λείπει από κανένα σπίτι.

Στην Γερμανία για πεις ότι αξίζει να έρθεις και να πιάσεις ένα ικανοποιητικό ποσό ώστε να επιβιώσεις με αξιοπρέπεια πρέπει να έρθεις με πτυχίο και άριστη γνώση Γερμανικών. Αν δεν έχεις αυτά τα δύο είσαι απλά ένας αριθμός.

 • Τι σου λείπει πιο πολύ από τις Σέρρες;

Από την Σέρρες μου λείπουν οι φίλοι μου και οι σπασμοί καφέδες που πίναμε στα παγκάκια στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων.

 • Τα σχέδιά σου για το μέλλον; Πόσο σκοπεύεις να μείνεις ακόμη στο εξωτερικό;

Σκοπεύω να μείνω εδώ μέχρι την υλοποίηση των στόχων μου, έχω κάνει ένα πλάνο για το 2020 που αν δω ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί του χρόνου πρώτα ο θεος θα επιστρέψω στην Ελλαδίτσα μου.

Πηγή: Πάρης Ιατρίδης: Τα Χριστούγεννα ενός Σερραίου μετανάστη στην Γερμανία

Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος, Alpha TV

Συνέντευξη με την Ελένη Λαζάρου, Alpha TV και Mega ChannelΗ Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1975 στις Σέρρες και σπούδασε δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σερρών στο τμήμα “Συντακτών και Ρεπόρτερς”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από μία αθλητική εφημερίδα των Σερρών και στη συνέχεια στο τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων και παράλληλα παρουσίαζε την εκπομπή Ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Mega Channel (ή Μεγάλο Κανάλι) της Αθήνας ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα (Alpha TV). Δείτε επίσης: Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος 

SerraikaNeaΤα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες. Ξεκινήσανε την ηλεκτρονική εφημερίδα τους τον Μάιο του 2013 και καταφέραν σ’ αυτή την περίοδο να εδραιωθούμε στην κορυφή της Σερραϊκής ενημέρωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here