Έλληνες Εξωτερικού

Ελληνικό μπουγατζάδικο του Άμστερνταμ, De bladerdeeg specialist

Ο Βασίλης δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας με ένα μπουγατζάδικο. Με καταγωγή από Θεσσαλονίκη και έχοντας γυρίσει όλη την Ευρώπη για πολλά χρόνια κατέληξε στην εκπληκτική για πολλούς αυτήν πόλη όπου του άρεσε η μόνιμη εγκατάσταση και η επαγγελματική αποκατάσταση.

  • Πως βρέθηκες στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας;

Δεν ήταν οι λόγοι της κρίσης που με οδήγησαν στην μετανάστευση αλλά η θέληση μου το να πάω να ζήσω κάπου αλλού. Έτσι λοιπόν πριν από 15 χρόνια περίπου αφού είχα ταξιδέψει αρκετά μέσα στην Ευρώπη, πήρα την απόφαση να αφήσω την Θεσσαλονίκη και να πάω να μείνω κάπου αλλού. Παράλληλα είχα μείνει σε αρκετές πόλεις στην Ευρώπη όπως η Κοπεγχάγη, η Βαρκελώνη και η Λισσαβόνα.

Από την Καμάρα στο Άμστερνταμ, μια μπουγάτσα δρόμος, από το Athens Voice

Athens Voice

Είσαι στο Άμστερνταμ και βολτάρεις στην υπαίθρια αγορά του Waterloo plein και ξαφνικά σου έρχεται η όρεξη να φας μπουγάτσα. Μία αλμυρή με τυρί ή με κιμά, μπορεί και με σπανάκι και μετά μία γλυκιά με κρέμα για έρθεις στα ίσια σου. Όχι, μην πάρεις το αεροπλάνο της επιστροφής για Ελλάδα. Θα βρεις κι εκεί που είσαι. Έτσι αποκαλούν τον Βασίλη Μακρή σε ολλανδική εφημερίδα. Το μαγαζί του λέγεται De bladerdeeg specialist (Ο σπεσιαλίστας της σφολιάτας) και είναι το πρώτο μπουγατσατζίδικο στο Άμστερνταμ που έμαθε στους Ολλανδούς το θεσσαλονικιό πρωινό με μπουγάτσα και φραπέ. «Οι Ολλανδοί το λατρεύουν. Τους αρέσει πολύ η ιδέα και το όλο concept» λέει ο Βασίλης. «Το μαγαζί βέβαια, αποτελεί και meeting point για τους Έλληνες». Πώς αλλιώς; Αφού η γεύση, που είναι από τα πιο δυνατά εργαλεία της μνήμης, μπορεί να τους ταξιδέψει μέχρι την Ελλάδα και να τους ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις … περισσότερα 

  • Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το De bladerdeeg specialist, την επαγγελματική σου στέγη, πως ξεκίνησες κλπ.

Είχα γυρίσει όλη την Ευρώπη ως ταξιδιώτης και είχα προσέξει ότι έλειπε η μπουγάτσα και έτσι αποφάσισα να ανοίξω ένα μπουγατσάδικο. Ήταν η ώρα κάποιος να τους δείξει την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης και το ελληνικό φαγητό.

Το όνομα του μαγαζιού είναι De bladerdeeg specialist που σημαίνει ο φίλος του φύλλου (το φύλλο με το οποίο φτιάχνουμε την μπουγάτσα). Μάλιστα μου έκαναν και τρισέλιδο αφιέρωμα σε μεγάλη εφημερίδα της Ολλανδίας (φωτογραφία πάνω δεξιά) για την μπουγάτσα που πουλάω.

Τα ονόματα μάλιστα των προϊόντων στο μπουγατσάδικο δεν τα έχω μετάφραση στα Ολλανδικά, αλλά τα έχω αφήσει στα Ελληνικά (με λατινικούς χαρακτήρες βέβαια) και το καλό είναι ότι οι Ολλανδοί μπορούν και προφέρουν τα προϊόντα όπως ακούγονται στα ελληνικά. Το μαγαζί μάλιστα το έχουν επισκεφτεί και πολλοί Ολλανδοί ηθοποιοί και πολιτικοί κατά καιρούς για να δοκιμάσουν την ελληνική μπουγάτσα. Είμαι από τους μοναδικούς στην Ευρώπη με μπουγάτσα. Βρίσκομαι στο κέντρο της πόλης του Άμστερνταμ στην καρδιά της, στο ιστορικό μάρκετ της Waterlooplein.

Χάρτης της Google όπου βρίσκεται το De bladerdeeg specialist στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας

  • Δυσκολεύτηκες καθόλου με τα χαρτιά προκειμένου να ξεκινήσεις την επιχείρηση

Εδώ το κράτος είναι μαζί σου και είναι πάντα έτοιμο να σε στηρίξει, όπου χρειάζεσαι βοήθεια στην ασφάλεια, στην υγεία κλπ. Πήγα στα γραφεία τους μου είπαν τι χαρτιά χρειάζονται, τα μάζεψα τους τα πήγα και μέσα σε δύο ώρες είχα μαγαζί.

  • Τα χρόνια της κρίσης άκουσες ποτέ κάτι άσχημο για εμάς τους Έλληνες διότι κατά διαστήματα μας έχουν κατηγορήσει ότι δεν εργαζόμαστε κλπ.

Ναι κατά καιρούς άκουσα άσχημα λόγια από Ολλανδούς που ακούγονται για εμάς τους Έλληνες στην τηλεόραση, αλλά αυτό είναι φυσικό και εύλογο διότι κάπου πρέπει να ρίξουν τα βάρη και συνήθως τα ρίχνουν στις χώρες την νότιας Ευρώπης όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Μην ξεχνάμε όμως ότι και η Ολλανδία καθοδηγείται από την Γερμανία.

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα ;

Όπως και σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού μου λείπουν οι δικοί μου άνθρωποι, η ελληνική κουζίνα και οι καλοί μου φίλοι.

Ο Βασίλης Μακρής κατακτά την Waterlooplein

Όταν η μπουγάτσα συνάντησε τον γύρο στην Waterlooplein του Amsterdam – Talk radio με τον Βασίλη Μακρή. Πατατοσυζήτηση που είπε και μια ακροάτρια, τρελό γέλιο, θετική διάθεση, στιγμές νοσταλγίας από Θεσσαλονίκη και πάνω από όλα χρήσιμες συμβουλές επιτυχίας για όσους θέλουν να στήσουν τη δική τους επιχείρηση στο Αμστερνταμ!

Ακολουθούν μερικά βίντεο από την πόλη τους Άμστερνταμ στο κάτω μέρος της σελίδας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here