• Πείτε μας λίγα λόγια για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, δραστηριότητες, ιστορία κλπ.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ιδρύθηκε στην Aδριανή Δράμας το 1992 με σκοπό της παραγωγή ποιοτικών κρασιών και παραδοσιακών αποσταγμάτων (τσίπουρο). Με σταδιακές αναβαθμίσεις στις υποδομές της η εταιρεία εμπλούτισε την γκάμα των προϊόντων της με αποστάγματα σταφυλής, ούζο και παλαιωμένα βαλσαμικά ξίδια (aceto balsamico).

Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί ο ιδιόκτητος αμπελώνας περ.280 εκταρίων στην περιοχή της Δράμας, όπου καλλιεργούνται Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, δίνοντας αυτάρκεια στην α’ ύλη για τα παραγόμενα από σταφύλι προϊόντα.

Το έμπειρο σε όλους τους τομείς ανθρώπινο δυναμικό επικουρείται από τους γνωστότερους συμβούλους στον κόσμο, με πρώτο τον γνωστό Γάλλο «Ιπτάμενο Οινολόγο» Michel Roland και ακόμη τον Γάλλο Florent Dumeau, τον Dr. Klaus Hagmann στα αποστάγματα και τον Dr. Giulio Bagnacani στα βαλσαμικά ξύδια.

Το 2000, στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα στην Αττική, ξεκίνησε η εγκατάσταση ενός νέου αμπελώνα 20 εκταρίων βιολογικής καλλιέργειας. Στη συνέχεια, μεταξύ 2003 και 2006, ολοκληρώθηκε στο Καπανδρίτι Αττικής η «Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη», ένα κτιριακό συγκρότημα 12.800 τετραγωνικών μέτρων με πολλαπλές λειτουργικές χρήσεις, που περιλαμβάνουν σύγχρονο οινοποιείο, Μουσείο Κρασιού, συνεδριακό κέντρο και χώρους εστίασης και εκδηλώσεων.

  • Πείτε μας για τις εξαγωγές που κάνετε, σε ποιες χώρες, τι ανταπόκριση υπάρχει κλπ.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Το μεγαλύτερο μέρος των κρασιών αλλά και των υπολοίπων προϊόντων εξάγεται σε 23 χώρες σε όλες τις ηπείρους, με βασικές τις αγορές της Γερμανίας, της Αμερικής, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Αυστραλίας κ.α.

Ήταν μια προτεραιότητα από το ξεκίνημα μας και εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την ανάπτυξή μας στο εξωτερικό, όπου φυσικά ο ανταγωνισμός και οι προκλήσεις περισσεύουν. Μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πείσουμε τους ξένους ότι το ελληνικό κρασί έχει αλλάξει σελίδα εδώ και χρόνια και μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι σε μεγάλα παγκόσμια ονόματα.

Δύσκολο εγχείρημα… θέλει κόπο και χρόνο!

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, τι προοπτικές υπάρχουν στον χώρο του οίνου, τι κινήσεις μπορούν να γίνουν για βελτιστοποίηση εξαγωγών ελληνικών κρασιών.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
ProWein Trade Fair: International Trade Fair for Wine and Spirits, Winemaker, Manufacture, Storage.

Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των οινοποιείων αυξήθηκε θεαματικά (από 700 σε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις), θα λέγαμε ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες.

Το Κτήμα μας δεν σταματά να επιδιώκει την επίτευξη ψηλότερων ποιοτικών στόχων. Είναι ο τομέας που επενδύει από την αρχή. Στο οινοποιείο, μέσα σε δύσκολα χρόνια, υλοποιήθηκαν σοβαρά επενδυτικά προγράμματα για την βελτιστοποίηση των τμημάτων παραγωγής.

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στο τομέα της αμπελοκαλλιέργειας, εκεί που ξεκινούν όλα. Με ενδελεχείς έρευνες και την αναζήτηση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εγκαθιστούμε νέους αμπελώνες απ΄ όπου στα επόμενα χρόνια περιμένουμε νέα ακόμη πιο ποιοτικά και ξεχωριστά κρασιά. Οι εξαγωγές, μεγάλος στόχος όλων μας, είναι και το δυσκολότερο έργο, που απαιτεί σκληρή δουλειά, συνέπεια από όλους μας , συνέργειες αλλά και την βοήθεια της πολιτείας στα πρότυπα άλλων χωρών που το έκαναν πριν από μας με επιτυχία.

Ακολουθούν μερικά βίντεο από το YouTube, στο κάτω μέρος της σελίδας από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here