Φωτορεπορτάζ & ΦωτογραφίαΦωτορεπορτάζ από Ταϊλάνδη – Λάος – Καμπότζη

Το οδοιπορικό των ολίγων ημερών ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου από Θεσσαλονίκη…στο γνωστό δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Αθήνα και με Thai για την αγαπημένη μου Μπανγκόκ… άφιξη και μετά τα διαδικαστικά αναχώρηση με μικρο Van “34 baht” για το άλλο αεροδρόμιο της πόλης το Don Muang
Είχα επιλέξει εσωτερική πτήση προς βόρειο-ανατολικά της Ταϊλάνδης στην πόλη Udon Thani με σκοπό να μπω στο Λάος μέσω του ποταμού Μεκόνγκ, σύνορα στην πόλη Nakhon Phanom στην Ταϊλάνδη και Thakhek στο Λάος.

Udon Thani

Στην πόλη Udon Thani πηγαίνουν και άλλες αεροπορικές εταιρίες που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Bangkok. εγώ προτίμησα να πάω από το άλλο αεροδρόμιο για να ταξιδέψω με την αεροπορική εταιρία Nok Air και να αγοράσω το αεροπλανάκι μινιατούρα για την συλλογή μου…η απόσταση των δυο αεροδρομίων είναι περίπου 50 χιλιόμετρα … με το καλό φθάσαμε στην πόλη Udon Thani άλλα μινιατούρα αεροπλανάκι δεν πουλούσαν και μου έμεινε το παράπονο … γρήγορη μετακίνηση με taxi “80 baht” στο σταθμό του λεωφορείου και άμεση αναχώρηση στις 14.00 για την πόλη Nakhon Phanom ….

Η απόσταση μέχρι τα σύνορα είναι 220 χιλιόμετρα .. η άξια του εισιτήριου 155 baht και φύγαμε…το λεωφορείο γέμισε και στις πολλές στάσεις που κάναμε ανέβαιναν συνέχεια … ήταν πολλοί εργαζόμενοι που επέστρεφαν στα σπίτια τους έξω από την πόλη …. στην συνέχεια όταν περνούσαμε από κάποιο μέρος που είχε σχολείο αντέβαιναν και μαθητές που και αυτοί με την σειρά τους επέστρεφαν σπίτια τους..

Sakhon Nakhon

Η πιο μεγάλη πόλη στην διαδρομή ήταν η Sakhon Nakhon περίπου 3,5 ώρες από την πόλη Udon Thani …. φθάσαμε περίπου στις 19.30 στην συνοριακή πόλη Nakhon Phanom. Το πρώτο Touk Touk με έφερε σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην νυκτερινή αγορά τους..

Άφησα την βαλίτσα στο ξενοδοχείο και με όρεξη .. έφυγα γρήγορα στην βραδινή αγορά … γρήγορα διαπίστωσα ότι ήμουν ο μοναδικός ξένος … γεύτηκα χυμούς φρέσκους και έφαγα από τους υπαίθριους πάγκους … ελάχιστα χρήματα …. ο ύπνος ήρθε γρήγορα και αύριο θα ξεκινούσε η .. νεα διαδρομή εντός του Λάος….. .

Αναχώρηση από Ταϊλάνδη … στο συγκεκριμένο πέρασμα η κίνηση είναι ελάχιστη από τουρίστες .. τα μικρά βαρκακια κουβαλούν κάτοικους των δυο κρατών που κάνουν εμπόριο…τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά και η απόσταση λιγότερη από δυο χιλιόμετρα … το εισιτήριο του πλοιάριου 60 baht.

Vientiane Λάος
Vientiane Λάος

Visa παίρνεις όταν φθάσεις στο Λαος .. στα περισσότερα σημεία εισόδου δίνουν και visa .. επίσης στα τρία διεθνή αεροδρόμια … της πρωτεύουσας Vientiane, στην Luang Prabang, και στην πόλη του νότου Pakse … υπάρχουν και σημεία όπου εισέρχεσαι στο Λάος άλλα δεν δίνουν visa ..στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχεις βγάλει νωρίτερα visa από κάποια πρεσβεία…

Το κόστος για την visa είναι 30 USD. Βέβαια μπορείς να την πληρώσεις και σε baht Ταϊλάνδης εάν έρχεσαι από την Ταϊλάνδη. Στην συνέχεια σου ζητούν ακόμη 40 baht σαν έξοδα για την έκδοση της βίζας … χρειάζεται να έχουμε μαζί μας μια φωτογραφία διαβατηρίου.

Κατά το 2009 η visa ήταν μια σφραγίδα στο διαβατήριο …. από το 2010 στο Λάος η visa έγινε αυτοκόλλητη “πρόοδος”.

Και μετά την σύντομη διαδρομή με την βαρκούλα Λάος, o υπεύθυνος για την visa με φωνάζει και μου δίνει έντυπα να συμπληρώσω. Το κόστος είναι 30 usd άλλα μπορεί να πληρώσεις και σε baht εάν έρχεσαι από την Ταϊλάνδη .. ζητάει και μια φωτογραφία για την έκδοση της visa. Στο τέλος μου ζητάει αλλά 40 baht για τα διαδικαστικά … και αφού τέλειωσα με visa βρίσκομαι έξω μαζί με τους οδηγούς των touk touk οι οποίοι έπαιζαν με σημαδεμένη τράπουλα. Θέλω να πάω στον σταθμό λεωφορείων … μια απάντηση από όλους … 100 baht ακατέβατα … τα δίνεις και χαμογελάς .. σε δέκα λεπτά μέσα από χωματόδρομους φθάνουμε .. ένα μεγάλο χωράφι είναι ο σταθμός λεωφορείων … το επόμενο φεύγει σε λίγο στις 11.30 το πρωί. Το κόστος είναι 25.000 kip … αντιστοιχία 1 euro = 10.000 kip η απόσταση που θα κάνω είναι 120 χιλιόμετρα .. από την πόλη Thakhet στην πόλη Savannakhet ..

Το λεωφορείο ξεκίνησε σχεδόν γεμάτο…σε λίγο ο εισπράκτορας έβαλε ένα DVD και στην τηλεόραση απολαύσαμε ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, φυσικά με τοπικά τραγούδια και θέατρο ….πρέπει τα σκετσακια να ήταν εύθυμα καθώς όλο το λεωφορείο γελούσε … εγώ δεν καταλάβαινα, αλλά γελουσα καθώς τους έβλεπα να γελάνε…περίπου στην μέση της διαδρομής κάναμε μια μικρή στάση..μικροπωλητές περίμεναν μόλις άνοιξε η πόρτα .. η διαδρομή συνεχίστηκε και σε λίγο φθάσαμε…ο εισπράκτορας μου είπε ότι εδώ είναι το Savannaketh … το λεωφορείο σταμάτησε έξω από την πόλη και δεν μπήκε μέσα…άρχισε μια νέα ….Οδύσσεια διαπραγμάτευσης με τους οδηγούς των touk touk οι όποιοι δεν μιλούσαν καθόλου αγγλικά…με 60 baht τελικά και με την γλώσσα του .. σώματος και παντομίμα έφθασα στην παραποτάμια περιοχή όπου υπήρχαν ξενοδοχεία.

Savannakhet

Επέλεξα το πρώτο και όπως αποδείχθηκε ήταν στο καλύτερο δυνατόν σημείο….κόστος δωματίου 80.000 kip… 8 euro … σχετικά καθαρό …. λεπτό δεν κάθισα και άρχισα αμέσως τις βόλτες…παρότι μεσημέρι και ζέστη υπήρχε ένα αεράκι από τον ποταμό που βοηθούσε την περιήγηση μου …………. Στη πόλη Savannakhet υπάρχει ένα μουσείο με οστά δεινοσαύρων…είναι μια αίθουσα όπου βρίσκονται αρκετά οστά του ζώου … λένε ότι βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή … το εισιτήριο είναι 5000 kip για τους ξένους..

Η επόμενη διαδρομή είναι από Savannakhet προς την μεγάλη πόλη του νότου το Pakse … το εισιτήριο 35.000 kip….η διαδρομή περίπου 5 με 6 ώρες ανάλογα με τις στάσεις που θα κάνει στην διαδρομή…σταματούσε κάθε στιγμή που κάποιος σήκωνε χέρι … όλοι έτοιμοι και φύγαμε για Pakse ….

το κόστος για την visa είναι 30 USD. Βέβαια μπορείς να την πληρώσεις και σε baht Ταϊλάνδης εάν έρχεσαι από την Ταϊλάνδη.
Στην συνέχεια σου ζητούν ακόμη 40 baht σαν έξοδα για την έκδοση της βίζας … χρειάζεται να έχουμε μαζί μας μια φωτογραφία διαβατηρίου.

Κατά το 2009 η visa ήταν μια σφραγίδα στο διαβατήριο …. από το 2010 στο Λαος η visa έγινε αυτοκόλλητη “πρόοδος”

Σε λίγο η συνέχεια…

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι Από το μέλος: elgeo2. Από την ιστοσελίδα: www.travelchat.gr
Επισκεφτείτε το www.travelchat.gr γίνετε μέλος και ανταλλάξτε απόψεις για εκδρομές και όμορφα μέρη του πλανήτη μας.

1 COMMENT

  1. Εχω κανει την διαδρομη αυτη και εγω απο Ταυλανδη Λαοσ μεσο του ποταμου Μεγκοκ ταξιδευοντας με βαρκα για δυο μερες.
    Αναμνησεις αξεχαστες,φωτογραφιες μαγικες,ανθρωποι απιστευτοι.Τα παντα γυρο μας μαγικα και ειρηνικα.Τρομερα συναισθηματα που μονο τετοια ταξιδια στα δημιουργουν.
    Ξερω οτι καποια στιγμη θα ξαναπαω..και πως να μην ξαναπας αλλωστε..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here