Έλληνες Εξωτερικού

Κορονοϊός στο Βιετνάμ

Κώστας Συλλιγάρδος ανοίγει νέους δρόμους για τα παιδιά του Βιετνάμ

Από τον Κώστας Συλλιγάρδο
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του Covid-19 στο Βιετνάμ, που ως τώρα έχει αποτελέσματα. Βέβαια όλα είναι ρευστά και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ανατροπής της παρούσας κατάστασης από ότι λένε οι ειδικοί. Δυστυχώς στην Ευρώπη δεν είχαμε πρόληψη σε αντίθεση με εδώ άρα οι παρακάτω πληροφορίες μόνο εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον έχουν τώρα πια.

Η χώρα: Το Βιετνάμ είναι μια χώρα 95 εκατομμύριον κατοίκων που συνορεύει χερσαία με την Κίνα, Λάος, Καμπότζη και έχει θαλάσσια σύνορα με την Ταϊλάνδη. Η Σαϊγκόν, η πόλη όπου ζω, είναι η μεγαλύτερη πόλη με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Η οικονομία αυτής της χώρας βρίσκεται στην 44η θέσηΕλλάδα βρίσκεται στην 51η) και έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια, περίπου 7% .

Διατηρεί άριστες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα όπως επίσης και με την Αμερική. Επίσης είναι ιδιαίτερα φιλικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία, σταθερό πολιτικό περιβάλλον, διαθέτει υψηλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό, φιλικό λαό, με σταθερό πληθωρισμό στο 3.5% και διαθέτει μια αναπτυσσόμενη κουλτούρα επιχειρηματικότητας όπου είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες. Η ανεργία βρίσκεται κάτω από το 2%. Η βιομηχανία τους κατασκευάζει από αυτοκίνητα μέχρι υποδήματα των μεγαλύτερων εταιριών στο κόσμο.
Το σύστημα υγείας τους βρίσκεται στην 61η θέση (Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η) , είναι οικονομικά προσιτά τα δημοσιά νοσοκομεία και μοιάζει πολύ με τα ελληνικά δεδομένα.

Η χώρα έχει Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, δημοσιά νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυτελή ιδιωτικά νοσοκομεία και όλα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά της επιδημίας και όπως αποδείχθηκε στην επιδημία του SARS, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά και είχαν μόνο λίγα θύματα (5) σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής (Κίνα: 349, Χονγκ Κονγκ: 299, Ταΐβάν: 73, Σιγκαπούρη: 33).

Το χρονικό της επιδημίας

Βρέθηκαν 16 άτομα θετικά στον Covid-19 όπου σχετίζονται με επισκέπτες από την Wuhan στην περίοδο 23 Ιανουάριου έως 13 Φλεβάρη τα οποία νοσηλεύτηκαν και θεραπεύθηκαν. Έκτοτε και για τρεις εβδομάδες δεν είχαμε ΚΑΝΕΝΑ κρούσμα. Ο Υπουργός υγείας και οι ειδικοί τόνιζαν ότι ο πρώτος γύρος κερδήθηκε αλλά τα μετρά πρέπει να συνεχιστούν ώστε να θωρακιστεί η χώρα, όπως επίσης και η ενημέρωση για τα μέτρα ασφάλειας πρέπει να ενταθεί.

Vietnam (Βιετνάμ)

Στις 6 Μαρτίου το επόμενο κρούσμα στην πρωτεύουσα Ανόι από ταξιδιώτισσα Βιετναμέζα που ήρθε στις 3 Μαρτίου από την Ιταλία με ήπια συμπτώματα (απύρετη) μέσω άλλων Ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να ενημερώσει τις αρχές για το ιστορικό ταξιδιού και της υγείας της. Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα έβαλαν σε καραντίνα 200 άτομα που είχαν επαφή μαζί της και ο στρατός ανέλαβε την απολύμανση και το κλείσιμο της περιοχής γύρω από την οικία της. Μέχρι τις 10 Μαρτίου είχαμε 35 κρούσματα τα οποία οφείλονται στην παραπάνω περίπτωση αφού μετέδωσε το υιό σε κάποιους από το πλήρωμα, επιβάτες του αεροπλάνου, στον οδηγό που την πήγε σπίτι της σε φίλους και συγγενείς. Οι αρχές στο Ανόι κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Την ίδια μέρα μία άλλη Βιετναμέζα επιβάτης που έρχεται από τις ΗΠΑ και το Κατάρ μεταδίδει το υιό στους γύρω της. Στις 14 Μαρτίου έχουμε ακόμα δύο περιπτώσεις επαναπατρισμού και μια περίπτωση ένος Τσέχου που ήρθε στο Βιετνάμ. Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα (20 Μαρτίου) να έχουμε 85 κρούσματα, με το ένα τρίτο να είναι ξένοι υπήκοοι και ΚΑΝΕΝΑ θάνατο.

Προληπτικά μέτρα:

Ο αυξανόμενος αριθμός των ασθενών είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην κυβέρνηση. Στις 24 Ιανουαρίου, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το Γιουάν, εγκαταστάθηκαν θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια και ξεκίνησε άμεσα η ενημέρωση των πολιτών σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Vietnam (Βιετνάμ)

Το πρώτο μήνυμα που δόθηκε ήταν:

1. Πλύνετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικά.
2. Καλύψετε τη μύτη και το στόμα με εσωτερικό του αγκώνα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
3. Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιοδήποτε έχει συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης.
4. Μαγειρέψτε καλά το κρέας και τα αυγά.
5. Αποφύγετε την επαφή χωρίς προστασία με ζώα.
6. Φοράτε πάντα μάσκα στους κλειστούς χώρους – Η μάσκα κρίθηκε υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις εισόδους έχουν αντισηπτικά, οδηγίες για τα μέτρα ασφάλειας και υποχρεωτική θερμομέτρηση από security κατά την είσοδο. Ξεκίνησε, επίσης η ενημέρωση των μέτρων ασφάλειας από το υπουργείο υγείας μέσω SMS σε όλους.

 • Το Υπουργείο Παιδείας ανέστειλε όλες τις σχολικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπροσθέτως, επιβάλλονται μέτρα καραντίνας και περιορισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων σε περιοχές όπου βρέθηκαν κρούσματα (6 περιοχές βρίσκονται υπό καθεστώς κλειδώματος), οι ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν επίσης στην περιπολία και μέτρα ελέγχου.
 • Η ιχνηλατήση των κρουσμάτων και επιβολή μέτρων κατά τις διασποράς ψευδών ειδήσεων ήταν άμεση από την αστυνομία. Σε τρεις πολίτες επιβλήθηκε ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο μετά από ανάρτηση τους στο Facebook που έλεγε ότι βρέθηκαν κρούσματα στην περιοχή τους και δημιούργησαν ανησυχία στο ευρύ κοινό.
 • Όλες οι εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια και το Gran Prix της Formula 1 ακυρώθηκαν, οι είσοδοι-έξοδοι σε όλα τα κτίρια ελαχιστοποιήθηκαν σε 1-2 ώστε να ελέγχονται άπαντες.
 • Απαγορεύτηκε η εξαγωγή εκτός Βιετνάμ μασκών και αντισηπτικών και η προσπάθεια αποστολής τιμωρείται αυστηρά αφού θέτεις σε κίνδυνο την δημοσιά υγειά.
 • Ο στρατός του Βιετνάμ διεύρυνε τις εγκαταστάσεις καραντίνας για 60.000 άτομα, καθώς χιλιάδες Βιετναμέζοι επιστρέφουν από τις χώρες που έχουν πληγεί από ιούς. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει επίσης εστίες Πανεπιστήμιων, εάν χρειαστεί.
 • Σχεδιάζεται πακέτο διάσωσης από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις οπού έχουν πληγεί.
 • Aν ένα άτομο έχει μολυνθεί, ολόκληρος ο δρόμος θα αποκλειστεί και όλοι θα είναι στο σπίτι. Θα ψεκάσουν και θα απολυμαίνουν ολόκληρο το δρόμο! Θα παρέχουν επίσης φαγητό για κάθε σπίτι κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης.
 • Στις 18 Μαρτίου, το Βιετνάμ σταμάτησε να εκδίδει βίζα σε όλους τους αλλοδαπούς για 30 ημέρες που σημαίνει ουσιαστικό κλείσιμο συνόρων – είχε προηγηθεί κλείσιμο συνόρων σε συγκεκριμένα κράτη (ΕΕ, Κίνα, και ..).
 • Τα επιβατικά τρένα έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.
 • Έξω και μέσα σε κάθε ανελκυστήρα έχει τοποθετηθεί αντισηπτικό, απαγορεύεται να μιλάς στο κινητό και πρέπει εννοείται να φοράς μάσκα.
 • Τέλος, το Βιετνάμ έχει κατασκευάσει το δικό του κιτ ελέγχου Covid-19 και ετοιμάζεται για εξαγωγή 7.500 κιτς στην Φιλανδία και την Ουκρανία. Αξίζει να σημειώσω ότι την ίδια περίοδο (πρώτη εβδομάδα) ταξίδευα από Σιγκαπούρη για Ελλάδα όπου συνάντησα κάποιους Έλληνες όπου με ειρωνεύτηκαν που φόραγα μάσκα. Ένα αεροπλάνο όλοι οι Ασιάτες να φοράνε μάσκα και μόνο εμείς οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι χωρίς!! Είναι θέμα νοοτροπίας αλλά και δυστυχώς ενημέρωσης. Στην Ασία πήραν μέτρα και στην Ευρώπη έλεγαν ότι ο Covid-19 είναι πιο ακίνδυνος από την κοινή γρίπη. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας και ιδιαίτερα στο προσωπικό υγείας της χώρας μας !
Κώστας Συλλιγάρδος, Global Citizen English Academy, Βιετνάμ

Κώστας Συλλιγάρδος, Global Citizen English Academy, Βιετνάμ

Κώστας Συλλιγάρδος, Global Citizen English Academy, ΒιετνάμΟ Κώστας Συλλιγάρδος έχει δημιουργήσει ένα κέντρο ξένων γλωσσών στο Βιετνάμ και πιο συγκεκριμένα στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας την γνωστή Σαϊγκόν (πόλη του Χο Τσι Μιν όπως ονομάζεται σήμερα, πρωτεύουσα του νότιου Βιετνάμ μέχρι το 1975 και μεγάλο βιομηχανικό κέντρο). Το κέντρο ξένων γλωσσών στεγάζει πάνω από 900 μαθητές σήμερα, ενώ υπάρχουν πολλά μελοντικά σχέδια για επέκταση. Διαβάστε περισσότερα: Κώστας Συλλιγάρδος, Global Citizen English Academy, Βιετνάμ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here