Το άρθρο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη με καινούργιες αναφορές από Έλληνες του εξωτερικού

Κορονοϊός, τι συμβαίνει στο Εξωτερικό, από Έλληνες του Εξωτερικού

Ηνωμένο Βασίλειο

Αυγουστίνος Γαλιάσος, Λονδίνο

Υπάρχουν ακόμα πτήσεις Ελλάδα – Ηνωμένο Βασίλειο αλλά μειωμένες. Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο έβγαλε ανακοίνωση ότι όποιος θέλει να γυρίσει Ελλάδα θα πρέπει να επισπεύσει τις κινήσεις του. Διαφορετικά την Δευτέρα θα έχουνε μία φόρμα στο site της πρεσβείας στην οποία όποιος δεν έχει βρει μέσω να γυρίσει στην Ελλάδα θα πρέπει να βάλει το όνομα του. Όλο αυτό δείχνει ότι ίσως οι πτήσεις μεταξύ Ελλάδας – Λονδίνο – Ηνωμένο Βασίλειο απαγορευτούν αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο.

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους και τα καθημερινά τους έξοδα και κάνουν τα πάντα για να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Από την άλλη, υπάρχουν και οι Έλληνες οι οποίοι ακόμα έχουνε δουλειά, δουλεύουν από το σπίτι και δεν θέλουν να γυρίσουν Ελλάδα γιατί φοβούνται ότι θα μεταφέρει τον κορονοϊό. Ακούστηκε επίσης ότι σε δύο πτήσεις προς Ελλάδα, υπήρξαν κρούσματα με κορονοϊό, στη μία πτήση όπου ήταν πέντε άτομα και στην άλλη πτήση της Aegean όπου υπήρξε ένα άτομο με κορονοϊό. Ο Boris Johnson πρωθυπουργός της Βρετανίας έκλεισε τα σχολεία την Παρασκευή, απαγόρευσε την λειτουργία των καφέ-μπαρ, εστιατορίων, θεάτρων, κινηματογράφων και γυμναστήρια. (Δείτε επίσης: Αυγουστίνος Γαλιάσος, Greek List).

Χριστόφορος Ιωαννίδης, Καθηγητής, Λονδίνο

Προσπάθησα να πάω Κύπρο αλλά δεν μπορώ. Έχουν βάλει αεροπλάνα μόνο για κάποιες κατηγορίες που έχουν κάποιο πρόβλημα ή που έχουν έρθει για τουρισμό ή για δουλειά, αλλά μπορώ να πάω Ελλάδα. Και μάλιστα πρόσεξα ότι πολλοί Έλληνες νιώθουν πιο ασφαλείς στην Ελλάδα από εδώ στην Αγγλία. Αν και στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά οφείλω να πω ότι στο Λονδίνο είναι χειρότερα. (Δείτε επίσης: Χριστόφορος Ιωαννίδης, Καθηγητής).

Σταμάτης Σβουρένος, Λίβερπουλ

Είδη τα προβλήματα αρχίζουν και φαίνονται και στις μεγάλες πόλεις και στις μικρές, τα εστιατόρια σχεδόν άδεια και όπως ακούμε και από φίλους μας στο Λονδίνο υπάρχουν πολλές απολύσεις στον χώρο της εστίασης και ο κόσμος που εργάζεται σε αυτά τα μαγαζιά αρχίζει και ανησυχεί (δείτε το βίντεο)

Πόλυ Αντωνιάδη, Molly Rose Bakery, Λονδίνο

Το κράτος επέβαλε μέτρα περιορισμού και από εδώ και πέρα ξεκινάει κι εδώ ο εφιάλτης. Η συντριπτική πλειοψηφία του hospitality κλείνει indefinitely γιατί εδώ δεν συζητάει κανείς για 2 η 3 κρίσιμες εβδομάδες, αλλά συζητούν για 12 εβδομάδες τουλάχιστον. Είναι να απορείς πως θα αντέξουν οι άνθρωποι που μένουν χωρίς δουλειά. Ανακοινώθηκαν τεράστια μέτρα στήριξης και μπράβο τους, αναμένουμε βέβαια όλοι τις λεπτομέρειες του σχεδίου από αύριο. Δυστυχώς και εμείς αναγκαζόμαστε να κλείσουμε και είναι ακόμα πιο δύσκολα για μια επιχείρηση τόσο καινούργια. Αναγκαστικά θα μείνουμε εδώ και θα δούμε τι θα γίνει και ευτυχώς είμαστε όλη η οικογένεια μαζί. Ο μικρός μου, το πανεπιστήμιο του έκλεισε, ενώ ο άλλος δουλεύει σε τράπεζα από το σπίτι. Αν αυτό τραβήξει πολύ και αφού βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι υγιείς και δεν κουβαλάμε τον κορονοϊό, θα θέλαμε πολύ να κατέβουμε Ελλάδα. Αλλά και αυτό ακόμη κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει. Ελπίζω σαν Έλληνες πολίτες, να μην μας στερηθεί αυτό το δικαίωμα. Κουράγιο σε όλους.

Νικόλας Κονίδης, Καθηγητής, Λονδίνο

Προς το παρόν εγώ δουλεύω ακόμα γιατί είμαι σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες και πολλά έχουν free meal οπότε προσπαθούν να το κρατήσουν ανοιχτό όσο μπορούν. Τώρα παραφιλολογία για κλείσιμο αεροδρομίων κλπ. υπάρχει παντού. Κοιτάω μόνο τα επίσημα της πρεσβείας. (Δείτε επίσης: Νικόλας Κονίδης).

Γιάννης Κωστόπουλος, Λονδίνο

Η αλήθεια είναι ότι η αγγλική κυβέρνηση άργησε να πάρει κάποια μέτρα, ο κόσμος είναι αρκετά πανικοβλημένος και αρχίσανε να βλέπουνε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα σχολεία άργησαν να κλείσουν και κλείσανε χθες, ενώ πολλές εταιρείες ζητάνε από το προσωπικό τους να δουλέψει από το σπίτι … δείτε το βίντεο.

Γιώργος Τάφας, Εστιάτορας, Αγγλία

Είναι πραγματικά τεράστιο το πρόβλημα δεν βρίσκεις ούτε ντομάτες στα σούπερ μάρκετ. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα λένε σε φίλους γιατρούς να μην λένε πόσα κρούσματα έχουν στα νοσοκομεία για να μην πανικοβάλλουν τον κόσμο, ενώ έχουν συμπτώματα, τους στέλνουν σπίτι και λένε απλά κάτσε σπίτι. Η άνθρωποι είναι τρελοί. Μας καταστρέψαμε ότι είχαμε κάνει τόσο καιρό. Και θα μας δώσουν δάνεια λέει για να κρατήσουμε τα μαγαζιά για ένα χρόνο ανοιχτά και μετά θα μιλήσουμε για τον τόκο. Οι άνθρωποι είναι τρελοί πραγματικά. (Δείτε επίσης: Γιώργος Τάφας, Greek Gyros Eatery).

Μαργαρίτης Μίνγκας, Agora Greek Bakery, Λονδίνο

Ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει ακόμα και κυκλοφορούν κανονικά. Αυτό μου κάνει εντύπωση. Θα είναι πολύ χάλια η κατάσταση πιστεύω γιατί κανένας δεν προσέχει. Όλοι κυκλοφορούν κανονικά προς το παρόν θα έλεγα. Σε λίγες μέρες θα καταλάβουμε αν υπάρχει πρόβλημα. Ελπίζω να φτιάξει η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και να βοηθήσει και το αγγλικό κράτος σε αυτήν την κατάσταση.
Με δικιά μας πρωτοβουλία σήμερα κλείσαμε το μαγαζί για 1 βδομάδα και βλέπουμε ποσό θα πάει. Για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους υπαλλήλους και τους πελάτες μας !

Κωνσταντίνος, The Greek Way, Λονδίνο

London bridge areaΔυστυχώς όπως σε όλη την Γη, έτσι και εδώ στο Λονδίνο βιώνουμε αυτή την παγκόσμια απειλή που ονομάζεται κορωνοϊός. Δεν θα αναφερθώ στα επαγγελματικά τα οποία λόγω των συνθηκών βρίσκονται σε πολύ δεινή κατάσταση, έχουν δευτερεύουσα σημασία μπροστά στις ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά. Στο Λονδίνο μέχρι να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Κυριακή 23 Μαρτίου τον κατ’ οίκον περιορισμό ο κόσμος ήταν πολύ χαλαρός στον τρόπο αντιμετώπισης του ιού. Υπήρχε περιορισμένη κίνηση παντού μεν αλλά όχι ότι λαμβάνονταν ιδιαίτερες προφυλάξεις δε. Αυτό προέκυψε, διότι η κυβέρνηση ακολούθησε μια διαφορετική πολιτική σε σχέση με την πανδημία, της οποίας τα αποτελέσματα θα τα δούμε στην συνέχεια και θα κριθεί αν άξιζε το ρίσκο (Η φωτογραφία αριστερά είναι από τον Κωνσταντίνο, από την περιοχή London bridge area, του άδειου πλέον Λονδίνου).

Το μόνο που μπορώ να πω από την δική μου οπτική γωνία είναι να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών με την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε σύντομα αυτή την Παγκόσμια κρίση. Πολύ προσοχή στις ευπαθείς ομάδες και αλληλεγγύη με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας ώστε να ενισχύσουμε το σύνολο και την ανθρωπότητα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες η ζωή δεν τελειώνει εδώ, κι αυτή πρέπει να είναι η σκέψη μας ότι όλα κάποια στιγμή θα είναι παρελθόν και αυτή η θλιβερή ιστορία θα είναι  μόνο ιστορία. (δείτε επίσης: Κωνσταντίνος, The Greek Way).

Γιάννης Παπαμελέτης, Penrith

Εδώ στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας που είμαι εγώ στο Penrith και γενικότερα στην περιφέρεια που ονομάζεται Cumbria δεν είχαμε ιδιαίτερα κρούσματα από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά έχουν παρθεί κάποια μέρα και μεγάλες αλυσίδες εστιατοριων όπως τα MacDonald κλπ. έχουν κλείσει όπως και πολλά μαγαζιά, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα μάρκετ κλπ. Κόσμος κυκλοφορεί έξω και για βόλτα και για άσκηση κλπ. Στο δικό μου κάνω αυτή την στιγμή όπως και όλοι μόνο take away και delivery, μόνο στην πόλη του Penrith. (δείτε επίσης: Γιάννης Παπαμελέτης, Penrith).

Γερμανία

Τάσος, Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Ellinadiko, Νυρεμβέργη

Ellinadiko NürnbergΑπό την Παρασκευή το βράδυ είμαστε σε μικρό αποκλεισμό και μόνο στην δουλειά μπορούμε να πάμε και αυτό με ειδική άδεια από την εταιρία που εργαζόμαστε. Η Νυρεμβέργη είναι σαν μια άδεια πόλη, πολύ ησυχία λες και όλοι φύγανε και συμβαίνει για πρώτη φορά. Μακάρι να περάσει όλο αυτό το γρηγορότερο, και να μπούμε πάλι στον καθημερινό μας ρυθμό.

Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει μετά όμως. Μπορείς να βγεις μια βόλτα μόνο με ένα οικογενειακό σου άτομο, όχι με τον γείτονα ή οποιονδήποτε άλλον. Δεν ξέρουμε επίσης τι να κάνουμε με τις άδειες και τα εισιτήρια που έχουμε ήδη πληρώσει και κλείσει για το καλοκαίρι. Με τι ψυχολογία να πάμε και πως θα πάμε; Εμείς από το Ellinadiko Nürnberg ευχόμαστε υγεία σε όλο τον κόσμο και να βγούμε γρήγορα από όλο αυτό γιατί η ζωή είναι ωραία (Δείτε επίσης: Ellinadiko Nürnberg).

Παντελής Βαλασόπουλος, Βερολίνο

Η Γερμανία ενόψει γενικού Lockdown, Βίντεο από Έλληνα του Βερολίνου

Βαγγέλης Κατσαρής, Μόναχο

Σήμερα από ότι ακούσαμε περιμένουμε ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η κίνηση έχει ελαττωθεί στο ελάχιστο από ότι είδα σήμερα πάντα από το μπαλκόνι του σπιτιού μου. Ο κόσμος έχει αρχίσει να υπακούει πιστεύω στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει. Όσο για τον τους εργαζόμενους μόνο με σχετική άδεια από τον εργοδότη και που και πότε δουλεύουν.

Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα τελειώσουν και η ζωή θα αρχίσει από εκεί που σταμάτησε για όλο τον κόσμο. Όσο για τα καταστήματα που είναι ανοιχτά ισχύει ότι ισχύει για όλη την Ευρώπη. Να στείλω τους χαιρετισμούς σε όλους τους Έλληνες μετανάστες και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα τελειώσουν γρήγορα. Και να στείλω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όσες οικογένειες έχασαν δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας της πανδημίας. Την αγάπη μου σε όλους από το Μόναχο (Δείτε επίσης: Βαγγέλης Κατσαρής).

Greek-Berliners®, Βερολίνο

Μπορείς να βγεις έξω μόνο με έγγραφο ταυτοποίησης και αποδεικτικό χαρτί της κατοικίας σου. Ονομάζεται Anmeldung στα Γερμανικά και δηλώνει που κατοικείς. Επιτρέπεται να βγεις μόνος ή με συνοδεία ενός ακόμη ατόμου από το ίδιο νοικοκυριό. Να μένουν δηλαδή στο ίδιο σπίτι, εξού και το χαρτί που λέει που κατοικείς για να μπορεί να το επιβεβαιώσει η αστυνομία η οποία ελέγχει τη κίνηση.

Ο μεγαλύτερος χονδρέμπορος (Lykos) ελληνικών προϊόντων στο Βερολίνο, πουλάει πλέον σε όλους και κάνει παράδοση κατ’ οίκον. Όλα κλειστά, μαγαζιά κτλ. και μόνο delivery φαγητό. (Φωτογραφίες από τους Greek-Berliners®, όπως είναι η πύλη του Βρανδεμβούργου σήμερα, δείτε επίσης: Greek-Berliners®).

1) Ανά δύο άτομα για ψώνια
2) Αν είναι δυνατόν μη πάρετε τα παιδιά σας μαζί
3) Κάντε πλάνο για τα ψώνια max 1-2 φορές την εβδομάδα.
4) Κρατήστε το λιγότερο 1,5 με 2 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον
5) Πλύντε και απολυμάντε τα χέρια σας πριν και μετά τις αγορές
6) Πληρώστε με κάρτες, όχι μετρητά
7) Ακολουθήστε τις οδηγίες πως να βήξετε ή φτερνιστείτε (εννοεί στον αγκώνα)

Κωνσταντίνος και Μαρία, Ρεμπέτικο, Ανόβερο

Όπως παντού έτσι και εδώ στο Ανόβερο έχουμε τα ίδια χάλια και είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Το μαγαζί το κλείσαμε από την περασμένη Κυριακή από μόνοι μας, πριν μας πούνε για να μην φέρουμε σε κίνδυνο τους πελάτες, το προσωπικό και βέβαια την οικογένεια μας. Έχουμε μαγειρέψει φαγητά και τα χαρίζουμε σε αστέγους. (Δείτε επίσης: Κωνσταντίνος και Μαρία, Ρεμπέτικο).

Το άρθρο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη με καινούργιες αναφορές από Έλληνες του εξωτερικού

Αυστρία

Σωτήρης Κωστούλας, Pnyka Bakery Shop, Βιέννη

Όλα κλειστά από το προηγούμενο Σάββατο, μόνο φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, βενζινάδικα και ζωοτροφές είναι ανοιχτά. Επίσημα μέχρι τις 13 Απριλίου θα μείνουν κλειστά. Πριν 3 μέρες είχαμε 2.200 κρούσματα και 8 νεκρούς. Το μεσημέρι χιόνισε για λίγο. Πολλοί εργάζονται από το σπίτι καθώς και μαθήματα σε πολλά σχολεία γίνονται με υπολογιστή. Η Austria airlines εχει σταματήσει από της 18 έως της 28 του μηνός. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Οι ακολουθίες της μητρόπολης μας γίνονται διαδικτυακά. (Δείτε επίσης: Σωτήρης Κωστούλας).

Ένα μήνυμα συμπαράστασης στην Ελλάδα, αυτήν την δύσκολη στιγμή, από τους Έλληνες της Κίνας

Ένα μήνυμα συμπαράστασης στην Ελλάδα, αυτήν την δύσκολη στιγμή, από τους Έλληνες της Κίνας
Η Ελληνική Υπηρεσία του China Radio International, μαζί με πολλούς Έλληνες που μένουν σταθερά στην Κίνα, ετοίμασε ένα βίντεο για όλους μας αυτήν την εορταστική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Από τους Έλληνες της Κίνας με όλες τις ευχές τους! Χρόνια Πολλά!

Γαλλία

Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Στη Γαλλία, όπου οι πολίτες βρίσκονται για 4η μέρα σε κατ’οικον περιορισμό, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτιη πλειοψηφία εγκρίνει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν. Στα 11.000 ανερχονται τα κρούσματα … δείτε το βίντεο.

Ελβετία

Αλέξης Σγουρός, Oh my Greek! Ζυρίχη

Αυτήν την στιγμή ακυρώθηκαν μέχρι τέλη Απριλίου όλα τα events που είχαμε (γύρω στα 25) και θα ακυρωθούν πολλά περισσότερα ακόμα. Το μαγαζί παραμένει κλειστό, το μόνο που έχουμε είναι το take out και το delivery-service. Για εμάς τους μαγαζάτορες είναι η δυσκολία να βρούμε πλέον όλα τα προϊόντα που χρειαζόμαστε για την δουλειά μας. Κατά τα άλλα προσπαθούμε να προστατέψουμε όλους τους πελάτες μας, το προσωπικό μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες και στιγμές. Στην Ελβετία δεν έχει απαγορευτεί ακόμη το να βγαίνουμε έξω, απλώς απαγορεύεται η συγκέντρωση άνω των πέντε ατόμων. Αλλά και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, αν δεν είναι ανάγκη μην βγαίνετε έξω. (Δείτε επίσης: Αλέξης Σγουρός).

Σουηδία

Αντώνης Καλικάτζαρος, Σεφ

Αυτό που με ανυσηχεί είναι πως δεν έχουν κλείσει τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια και πως η συγκοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνεται κανονικά. Τα μαγαζιά είναι όλα ανοιχτά και αυτοί που έχουν πάθει μεγάλη ζημιά είναι τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Όχι επειδή έχει γίνει απαγόρευση, αλλά επειδή δεν πατάει κανείς στην κυριολεξία. Η αρχές συζητάνε για την ανεργία που πιθανόν να φθάσει το 20% με 30%. Και στα τοπικά ιατρεία έχουν απαγορεύσει να πηγαίνει ο κόσμος. Θα πρέπει πρώτα να πάρεις τηλέφωνο να τους εξήγησης τι πρόβλημα έχεις και αν είναι OK μπορείς να πας. Σε περίπτωση που έχεις μολυνθεί με τον ιό, θα πρέπει να καλέσεις το 112 και μετά δεν ξέρω τι γίνεται. Παντός τα ποσοστά είναι περίπου σαν της Ελλάδας. (Δείτε επίσης: Αντώνης Καλικάτζαρος, Σεφ).

Ολλανδία

2pR – Greek Dances Amsterdam

Γενικότερα Ολλανδία ο κόσμος το έχει πάρει ως τώρα σχετικά “ελαφρά”, χωρίς να σημαίνει πως ισχύει για όλους αυτό. Τα μέτρα είναι συγκρίσιμα με αυτά που είχε πάρει η Ελλάδα μέχρι και σήμερα που απαγορεύτηκε η αχρείαστη κυκλοφορία. Ο καιρός δε βοήθησε να κλειστεί ο κόσμος σπίτια και σε αρκετές περιοχές υπήρξε πολυκοσμία σε πάρκα και στις παραλίες. Υπάρχει η αίσθηση πως θα ακολουθήσει κι εδώ lock-down για να μην υπάρξουν τα ίδια με Ιταλία. Οι μέρες θα δείξουν… Στα σουπερμάρκετ υπάρχουν προϊόντα αλλά όχι στην ίδια αφθονία στα ήδη πρώτης ανάγκης.

Γενικότερα υπάρχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης και των επιστημόνων. Η Ολλανδία λειτουργεί παραδοσιακά με γνώμονα το κοινό καλό του πληθυσμού και λογικά το ίδιο θα συμβεί και τώρα όπου χρειαστεί. Υπομονή σε όλους! Όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά της ιστορίας απλά με μικρή διαφορά φάσης!

Αυστραλία

Αλέκος Μάρκελλος

Αυστραλία: Αυστηροποίηση των κανόνων ασφαλείας για τον κορονοϊό … δείτε το βίντεο.

Ιωάννα Μπακαούκα, Μελβούρνη

Στην Αυστραλία τα μέτρα κινητοποίησης κατά του ιού υπήρξαν αργά και βασανίστηκα. Φτάσαμε στα 1.700 κρούσματα του Κοροναϊού ώστε να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση. Σήμερα μόλις ανακοινώθηκε πως τα εστιατόρια, καφετέριες, μαγαζιά προσωπικής φροντίδας, παιδότοποι, σινεμά, γυμναστήρια, μουσεία και γενικότερα χώροι που μπορούν να στεγάσουν πολύ κόσμο, πρέπει να παραμείνουμε κλειστά μέχρι περαιτέρω οδηγιών. Το διαφορετικό με την συγκεκριμένη ενέργεια είναι πως σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Αυστραλία θεωρεί πως εάν φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε τους προαναφερόμενους χώρους, η κυβέρνηση έχει δηλώσει δεν έχει σκοπό να τα ανοίξει μέχρι και εντός 6μηνων, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για την οικονομία της χώρας. Αλλά από την άλλη ίσως και απαραίτητο εάν ο ιός συνεχίζει να δρα. Τα σχολεία παρ όλου αυτά παραμένουν ανοιχτά εφόσον η κυβέρνηση και οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν είναι κίνδυνος για την υγεία των παιδιών και των γονέων τους. (Δείτε επίσης: Ιωάννα Μπακαούκα και Γαρυφαλλιά Ντερζώτη).

Φιλιππίνες
Φιλιππίνες, Philippines Map

Γεώργιος Κερεμίδης, Bacolod

Μπορεί οι πτήσεις για Ελλάδα να έχουν ακυρωθεί, μπορεί να μην ξέρω πότε θα γυρίσω, μπορεί να μην ξέρω τι θα μας ξημερώσει αύριο, ξέρω όμως πως η ζωή δεν έχει σταματήσει. Εμείς εδώ στο Bacolod έχουμε μπει σε καραντίνα, όχι lockdown, από την προηγουμένη Κυριακή 15 Μαρτίου ο κόσμος υπάκουσε στις εντολές, έχουν κλείσει τα πάντα εκτός από σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες. Πάει εκείνη η πολυκοσμία και ο συνωστισμός, ελάχιστοι οι πεζοί, κυκλοφορούν πλέον, σχεδόν όλοι με μάσκες, όπως και η κυκλοφορία έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Φιλιππίνες Philippines

Υπάρχει γενική απαγόρευση εισόδου εξόδου στην πόλη, όπως και σε όλες τις Φιλιππίνες, μέχρι τις 16 Απριλίου. Προσαρμόζουμε την ζωή μας στα νέα δεδομένα και συνεχίζουμε με παρηγοριά το ένα και μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα και την ζέστη που το μεσημέρι φτάνει 33-34 βαθμούς. Έχουμε ακριβώς δίπλα μας το πάρκο που είναι άδειο, σεκιουριτάδες με θερμόμετρο να ελέγχουν στην μια ανοιχτή είσοδο τους λιγοστούς επισκέπτες που πάνε για τρέξιμο και εκεί πηγαίνω για λίγο το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος για περπάτημα.

Το σουπερμάρκετ είναι δίπλα, αγόρασα λίγες προμήθειες, για να μην πηγαίνω κάθε μέρα και ο καιρός περνάει με Νetflix και La casa de papel, με το laptop αγκαλιά, λίγο παιχνίδι με τον Σιαν και ρεμβάζοντας τα ηλιοβασιλέματα από το μπαλκόνι μας. Από την μια στεναχωριέμαι, γιατί θέλουμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα, να συνεχίσει ο Σιάν τον παιδικό σταθμό, να συνεχίσουμε την ζωή μας, από την άλλη πάλι με την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αυτό είναι αδύνατον, μου λέτε κιόλας να μην γυρίσω πίσω, οπότε θα βολευτούμε θέλοντας και μη, για κάνα 2μηνο ακόμη εδώ. Εύχομαι σε όλους σας υγεία και καλή δύναμη ! υπομονή θα περάσει και αυτό (Δείτε επίσης: Γεώργιος Κερεμίδης).

Ισλανδία

Μαρία Μόσχοβου

Η Μαρία Μόσχοβου είναι νοσηλεύτρια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρέικιαβικ στην Ισλανδία.

Η ίδια λέει ότι είναι πολλά τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ισλανδία, η οποία χώρα έχει μικρό πληθυσμό και έχει κάνει πάρα πολλούς ελέγχους. Ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου 350.000 και έχουν ολοκληρώσει 10.000 δείγματα και έχουν επιβεβαιώσει 88 κρούσματα. Το νούμερο είναι μεγάλο, περίπου το 5% από τον πληθυσμό της χώρας.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κατερίνα Κοτσώνη, Κομμώτρια, Ντουμπάι

Έχουν κλείσει τα σχολεία τα γυμναστήρια και τα spa. Τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια έχουν ειδικές οδηγίες λειτουργίες. Χθες μάλιστα έκλεισαν και οι παραλίες. Ενώ το ωράριο στα εμπορικά διαμορφώθηκε 12:00 – 8:00 μμ. Γενικά ο κόσμος προσέχει και πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει από μόνες του. Στα σούπερ μάρκετ πάντως υπάρχουν αποθέματα, εκτός από μακαρόνια και χαρτιά υγείας (Δείτε επίσης: Κατερίνα Κοτσώνη, Κομμώτρια).

Το άρθρο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη με καινούργιες αναφορές από Έλληνες του εξωτερικού

Βιετνάμ

Κώστας Συλλιγάρδος, Καθηγητής, Σαϊγκόν

Από ότι δείχνει το κοντρολάρουνε. Είχαμε 16 κρούσματα από 20/1-15/2 τα οποία θεραπεύθηκαν και δεν είχαμε άλλο κρούσμα για 3 εβδομάδες αλλά δυστυχώς ήρθαν δυο γυναίκες από Ιταλία και Κατάρ μέσω άλλων χωρών, κάνανε ψεύδη δήλωση και κολλήσανε μερικούς στα αεροπλάνα.

Αλλά δεν είχαμε μεγάλη διασπορά από ότι φαίνεται (77 άτομα), βέβαια ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Για αυτό το λόγο θα μείνουμε κλειστά μέχρι τον Μάιο αν πάνε καλά τα πράγματα αλλιώς μπορεί και Σεπτέμβρη. Διαβάστε επίσης: (Κορονοϊός από τον Κώστα Συλλιγάρδο που ζει και εργάζεται στο Βιετνάμ και Κώστας Συλλιγάρδος)

Βασίλης Ιγγλέζης, ταξιδιώτης στην Νοατιοανατολική Ασία

Θετική έκπληξη μου προκάλεσε οι αστραπιαίες κινήσεις της κυβέρνησης του Βιετνάμ στην αντιμετώπιση του Κορονοϊού. Την ημέρα της Κινέζικης πρωτοχρονιάς έκλεισαν τα σύνορα με Κίνα και έδιωξαν όλους τους Κινέζους. Στα σημεία εισόδους της χώρας πραγματοποιούσαν ελέγχους με θερμικές κάμερες και σε έβαζαν να υπογράψεις έγγραφο ότι δεν εμφάνισες κανέναν σύμπτωμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επίσης τα μέρη που υπήρχαν κρούσματα τα έκλειναν (καραντίνα) για δύο εβδομάδες και οι δήμοι μοίραζαν δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά στις πόλεις. Γι αυτό το Βιετνάμ είχε μόνο 16 κρούσματα από τα οποία πήραν όλοι εξιτήριο. (Δείτε επίσης: Βασίλης Ιγγλέζης).

Ισπανία

Μάρκος Μπαλαδήμος

Φρίκη στην Ισπανία, δραματική έκκληση από τους Έλληνες της Ισπανίας. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μάρκος στην Ισπανία, μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακείο και νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής μπορείς να πεις ότι πας στο σούπερ μάρκετ και έχοντας και μία σακούλα μαζί. Ο έλεχος χάθηκε στην Ισπανία όταν φτάσαμε ξαφνικά στα χιλιάδες κρούσματα και αναγκαστήκαμε να κλείσουμε στις 12 Μαρτίου με άγνωστο πότε θα ξανανοίξουμε και να δούμε μέχρι πότε θα πάει. Τα κρούσματα είναι πολλά και βάλε και τα μη καταγεγραμμένα.

Ο κόσμος παραμένει στο σπίτι. Το πρόστιμο είναι μεγάλο γι αυτούς που δεν λαμβάνουν υπόψιν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί, σε χιλιάδες ευρώ και υπάρχει και φυλάκιση.

Παναγιώτης Σεκούρης, Ξεναγός, Βαρκελώνη

Υπάρχει γενική απαγόρευση κινήσεων. Μόνο για εργασία σε ορισμένους κλάδους, σούπερ μάρκετ και βόλτα τον σκύλο για λίγη ώρα. Πριν από λίγο η απαγόρευση παρατάθηκε έως τις 11/4. (Δείτε επίσης: Παναγιώτης Σεκούρης).

Ιταλία

Γιώργος Γιούργος, Ιατρός ΩΡΛ, Ιταλία

Το νοσοκομείο είναι το μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής, εξυπηρετούμε περίπου 500.000 κόσμο και βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου. Έχουμε γύρω στα 250 περιστατικά με κορωνοϊό.

‘Εχουμε 100 θέσεις εντατικής θεραπείας και έχουμε κάνει το μισό νοσοκομείο να έχει γίνει μονάδα αυξημένης φροντίδας. Εγώ αυτή την στιγμή δεν κάνω άλλο τον ΩΡΛ χειρούργο και ασχολούμε πλέον με περιστατικά του ιού. Ήμουνα σήμερα βάρδια με έναν συνάδελφο παιδίατρο και προσπαθούμε να καλύψουμε τα περιστατικά. Έχoυμε βάρδιες όλοι οι γιατροί από τον αναοσθησιολόγο, μικροβιολόγο, παθογονοανατόμο και προσπαθούμε να καλύψουμε όπως μπορούμε. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να ακολουθούμε όλες τις οδηγίες που υπάρχουν από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, κατά γράμμα.

Εάν ξεφύγει ο ιός, η κατάσταση θα είναι τραγική. Εφαρμόζουμε όλοι τις οδηγίες και τις συμβουλές που μας έχουν δώσει. Πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας, φοράμε μάσκες, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, και προσπαθούμε να μην συνωστιζόμαστε. Δείτε το βίντεο του Σκάι.

Γιάννης Καρταλάς, Ιατρός, ουρολογικής κλινικής στο Μιλάνο

Είναι ένας καινούργιος ιός, χτυπάει το αναπνευστικό σύστημα και δεύτερο ζούμε σε ένα κόσμο που δεν έχει προετοιμαστεί ψυχολογικά γι αυτού του είδους την βιολογική επίθεση …. δείτε το βίντεο.

Άλκης Πιλιαφάς, Ιατρός, Μιλάνο

Η κατάσταση είναι τραγική, έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού και δεν μπορούμε πλέον να απαντήσουμε στις ανάγκες του ασθενή, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, τα νοσοκομεία παραμένουν ίδια, το προσωπικό είναι ίδιο οπότε μπορεί κανείς να φανταστεί τι σημαίνει αυτό. Το σύστημα υγείας στη Λομβαρδία κυρίως, δεν μπορεί να αντέξει άλλους αρρώστους.

Γι’ αυτό έχουμε παρακαλέσει τον κόσμο να κάνει μια μικρή προσπάθεια να παραμείνει σπίτι του, ψυχική φόρτιση, πολλή κούραση, έχουν αυξηθεί τα ωράρια όλων. Των γιατρών, των νοσοκόμων και όλου του προσωπικού. Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην Ιταλία … δείτε το βίντεο.

Ματίνα Ζιαμπίρη, Ογκολόγος, Πάδοβα

Όλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες οι ειδικότητες της ιατρικής έχουμε μετατραπεί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, με συνεχόμενες εφημερίες και το τμήμα Covid, ακολουθούμε κάποιες συγκεκριμένες γραμμές όπως μας έχουν εξηγήσει οι πνευμονολόγοι πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε και πάντα μαζί με ένα αναισθησιολόγο, το νοσοκομείο έχει φθάσει σε κορεσμό, αν όλοι μας μείνουμε στα σπίτια τα κρούσματα σίγουρα θα μειωθούν …

Τα κρεβάτια είναι σε κορεσμό, είναι πάρα πολλά τα κρούσματα … Η νοσηλεία κρατά πάρα πολλές μέρες. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν γιατί είναι ψυχοφθόρο. Είναι επικίνδυνο να ερχόμαστε σε στενή επαφή, πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, αλλά βοηθάμε όσο μπορούμε … δείτε το βίντεο του Σκάι.

Δύο βίντεο επίσης από την Έλληνες της Ιταλίας, από το Μιλάνο και την Μπολόνια, για το θέμα του κορονοϊού

Ινδονησία

Indonesia Bali Μπαλί ΙνδονησίαΑπό Έλληνα μόνιμο κάτοικο στο Μπαλί

Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και μας δουλεύουν. Γεγονός είναι πως ο ιός είναι εδώ και γεγονός επίσης είναι πως μας κρύβουν πολλά.
Εγώ από αύριο κλείνω τα μαγαζιά μου και περιορίζομαι σε take away και delivery και ελπίζω να μου καλύψουν τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα. Και όπως όλοι έτσι και εμείς σε απομόνωση με την οικογένεια, μέχρι να περάσει η μπόρα.

Το άρθρο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη με καινούργιες αναφορές από Έλληνες του εξωτερικού

Ταϊλάνδη

Κώστας Γεράκης, Νησί Τσανγκ (Koh Chang)

Είναι πολλοί οι ξένοι που φεύγουν διότι φοβούνται ότι θα κλείσουν τα σύνορα και δεν θα μπορούν να πετάξουν μετέπειτα, πιθανόν να μην έχει πτήσεις. Επίσης είναι και αρκετοί αυτοί που ψάχνουν για accommodation εδώ για να μείνουν περαιτέρω μιας και τα πράγματα χειροτέρεψαν στην Ευρώπη, ενώ εδώ στην Ασία τα πράγματα γίνανε καλύτερα. Υπάρχει όμως κίνηση στο νησί που βρίσκομαι στο Κο Τσανγκ της Ταϊλάνδης. (Δείτε επίσης: Κώστας Γεράκης).

Γιάννης Παγιαννίδης, Πάταγια

Πολλές πτήσεις για Ελλάδα έχουν ακυρωθεί και αρκετοί φίλοι έφυγαν άρον άρον πληρώνοντας πολλά έξτρα λεφτά. Οι πτήσεις προς Ταϊλάνδη γίνανε πλέον mission impossible μιας και απαιτείται ασφάλεια ζωής που να καλύπτει το ποσό των 100,000 δολαρίων και έγγραφο 72 ώρες πριν την πτήση που να πιστοποιεί ότι δεν είσαι μολυσμένος με τον ιό. Πολλές χώρες δεν παρέχουν τέτοια πιστοποίηση και γνωρίζω άτομα με επιχειρήσεις εδώ που δεν μπορούν να επιστρέψουν. Bars, clubs, μασάζ, γυμναστήρια και σινεμά κλειστά για 2 εβδομάδες ήταν το αρχικό μέτρο και το επόμενο είναι κλείσιμο και των υπολοίπων επιχειρήσεων όπως εμπορικά κέντρα, καφέ, πισίνες. Με εξαίρεση τράπεζες, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια για take away μόνο.

Έως τώρα η Ταϊλάνδη έχει καταγεγραμμένες 599 περιπτώσεις νοσουντων και 1 θάνατο στον οποίο όμως ο ασθενής είχε και δάγκειο πυρετό. Η τελευταία εντολή στη Μπανγκόκ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι έως τις 12 Απριλίου και αναμένεται να τα ακολουθήσει και η Πάταγια (Pattaya), η πόλη στην οποία ζω και δραστηριοποιούμαι.

Επίσης αναμένεται παράταση της ημερομηνίας.
Η κίνηση έχει πέσει δραματικά, αλλά παρόλα αυτά προσωπικά απολαμβάνω τη ζωή στη χώρα ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες (γράφω αυτές τις γραμμές ευρισκόμενος στο όμορφο νησί Samet) αν και την οικονομική ζημιά θα την βιώσουμε όλο και πιο έντονα όσο διαρκέσει αυτή η ιστορία. (Δείτε επίσης: Γιάννης Παγιαννίδης).

Σταύρος Παπαδόπουλος, Προπονητής Fitness, Πουκέτ

Ο τουρισμός στην Ταϊλάνδη έχει πληγεί μιας και το 40% των τουριστών στο Πουκέτ είναι Κινέζοι. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα όλα ήταν ανοιχτά, μάρκετ, γυμναστήρια κλπ. αλλά λόγου της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη, η κυβέρνηση θορυβήθηκε και κλείσανε όλα τα club, τα μασατζίδικα και αυτή την στιγμή που μιλάμε έκλεισε και το γυμναστήριο και έχω ξεκινήσει να γυμνάζω τον κόσμο στα σπίτια του, αλλά και online αθλούμενους από όλο τον κόσμο (Δείτε επίσης: Σταύρος Παπαδόπουλος).

Αλέξανδρος Ράλλης, Μπανγκόκ

Από αύριο περιμένουμε νέα από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης. Δεν είναι σίγουρο ακόμα τι θα γίνει από αύριο, αλλά έχουν δηλώσει ότι πρέπει να μείνουν όλοι στα σπίτια τους από τις 7 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Δεν έχει επηρεάσει η κατάσταση πολύ ακόμα το εστιατόριο μας το RALLIS στην Μπανγκόκ, επειδή επιτρέπεται ακόμη το delivery και οι πελάτες μας που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Μπανγκόκ παραγγέλνουν φαγητά και ποτά από εμάς. (Δείτε επίσης: Αλέξανδρος Ράλλης, Μπανγκόκ).

Σπύρος Ανδριώτης, Κράμπι

Βασικά το εστιατόριο El Greco το έχουμε μόνο ανοιχτό για take away. Όπως παντού έτσι και εδώ ξεκίνησαν τα προβλήματα και σκέφτονται οι αρχές να κλείσουν την είσοδο στο νησί, στο Κο Λαντα που βρίσκομαι. Ένα γνωστό Σουηδό που είχα εδώ, που έχει νοικιάσει ένα resort για τις δουλειές του, αναγκάστηκε να το δώσει πίσω στον ιδιοκτήτη διότι δεν είχε την δυνατότητα πλέον να πληρώσει το νοίκι. Οι επιπτώσεις θα γίνουν ορατές τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ιός θα εξαφανιστεί και η φτώχεια θα χτυπήσει τους αδύναμους κρίκους. Οι οικονομικές συνέπειες του θα είναι μεγάλες. Του χρόνου η σαιζόν θα είναι καλή, έτσι προβλέπω. (Δείτε επίσης: Σπύρος Ανδριώτης).

Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Τσιάνγκ Ράι

Τα σύνορα Ταϊλάνδης και Βιρμανίας που είμαι εδώ κοντά σε μένα είναι κλειστά. Έχουνε μαζευτεί κάποιοι Βιρμανοί εδώ που προσπαθούν να περάσουν στην Μιανμάρ (Βιρμανία), και τώρα γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις για να ανοίξουν τα σύνορα και να μπορέσουν να περάσουν στη άλλη πλευρά στην χώρα τους που από ότι ακούω βρίσκεται σε μικρότερο κίνδυνο κρουσμάτων από ότι η Ταϊλάνδη. Η αστυνομία βέβαια έχει μπλοκάρει ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα την προσέγγιση τους. Στην πόλη του Chiang Rai βέβαια δεν κατέβηκα αλλά από ότι άκουσα το Night Bazaar θα παραμείνει κλειστό, ο χώρος όπου συγκεντρώνεται κόσμος. Αρκετά βέβαια μαγαζιά είναι κλειστά ενώ έχει μειωθεί κατά πολύ η κίνηση εδώ στα βόρεια. (Δείτε επίσης: Γιώργος Παπαδομανωλάκης).

Σιγκαπούρη

Θωμάς Κατσώνης, Πολιτικός Μηχανικός

Η Σιγκαπούρη διανύει το δεύτερο μήνα μετάδοσης του ιού Covid19 που απαριθμεί όμως μικρό αριθμό νοσούντων (509) και ελάχιστο θανάτων (2). Η πλειονότητα του κόσμου κατάφερε χάρη στα επίπεδα τεχνολογίας να εργάζεται από τα condo τους και οι μετακινήσεις είναι ανύπαρκτες ως ελάχιστες στους δημόσιους χώρους. Τα χαμηλά αριθμητικά δεδομένα οφείλονται πιθανόν στο ότι η κυβέρνηση έκλεισε άμεσα τα σύνορα της όταν το φαινόμενο εμφανίστηκε στην Κίνα και στο γεγονός που το σύστημα περίθαλψης συγκαταλέγεται στα κορυφαία του κόσμου. Ο κόσμος είναι σαφώς πιεσμένος αλλά δε φαίνεται να αντιδρά προς το παρόν στα μέτρα εγκλεισμού. (Δείτε επίσης: Θωμάς Κατσώνης).

Καμπότζη

Νικόλαος Κουρσάρης, Πνομ Πεν

Είναι σίγουρο ότι υπάρχει θέμα αλλά δεν λένε τίποτα. Έχουν κλείσει τα σχολεία και τα μπαρ από την Δευτέρα όπως και τα χερσαία σύνορα, αλλά η ζωή για τους ντόπιους συνεχίζεται κανονικά. Για τους περισσότερους από εμάς τους ξένους που μένουμε εδώ προσπαθούμε να αποφεύγουμε της μετακινήσεις.

Ότι εστιατόριο απευθύνεται σε ξένους, τα περισσότερα από αυτά κλείσανε και προσφέρουν μόνο delivery. Το Riverside στην Πνομ Πεν σε γενικές γραμμές έχει νέκρωση. Αλλά η ντόπιοι συνεχίζουν τη ζωή τους προς το παρόν κανονικά και δεν ξέρω που θα βγει όλο αυτό εδώ, γιατί σίγουρα υπάρχει θέμα εδώ αλλά δεν λένε τίποτα. (Δείτε επίσης: Νικόλαος Κουρσάρης).

Βασίλης Ιγγλέζης, ταξιδιώτης

Επικοινωνώ κάθε μέρα με τους δικούς μου και με την οικογένεια μου και με τους φίλους μου, όλοι με ρωτούν πως είναι η κατάσταση στην Ασία, όλοι μου λένε να προσέχω, μην βγαίνεις πολύ έξω αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική η κατάσταση στην Ασία. Αν υπήρχε έξαρση στην Καμπότζη τότε όλοι οι δρόμοι θα ήταν άδειοι και να φανταστείτε οι συνθήκες υγιεινής είναι εκατό φορές χειρότερες …. δείτε το βίντεο στα δεξιά της ανάρτησης (Δείτε επίσης: Βασίλης Ιγγλέζης).

Το άρθρο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη με καινούργιες αναφορές από Έλληνες του εξωτερικού

ΗΠΑ

Γιώργος Μακρής, Οχάϊο

Υπάρχει πρόβλημα όπως και παντού. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, τα μαγαζιά αδειάζουν και εμείς είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι εδώ και δυο-τρεις εβδομάδες. Για παράδειγμα, ήθελα να πάω να πάρω τα γυαλιά μου και μου είπαν ότι θα είναι κλειστά μέχρι τις 28 Μαρτίου λόγω ιού. Δεν δέχονται κόσμο στο μαγαζί, μόνο παραγγελίες από τηλέφωνο μέχρι της 28 Μαρτίου.

Δημήτρης Πυλιώτης, Εστιάτορας, Μαϊάμι

Έχουν κλείσει όλα τα εστιατόρια, όλα τα Mall, τα σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει και παρακολουθούμε όλοι μουδιασμένοι τις εξελίξεις και αναμένουμε να έχουμε καλύτερα νέα σύντομα. Είναι καλοκαίρι, είμαστε στο peak της σεζόν, είναι Μάρτιος που είναι ο καλύτερος μήνας στο Μαϊάμι, οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 30 βαθμούς, οι παραλίες ήταν γεμάτες πριν λίγες μέρες, όπως και τα εστιατόριο αλλά δυστυχώς συνέβη σε μία πόλη όπου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τουρισμό και περιμένουμε τώρα ποιο είναι το επόμενο βήμα (Δείτε επίσης: Δημήτρης Πυλιώτης, Poseidon Greek Restaurant).

Καναδάς

Γιάννης Μελίσσης

Τα μέτρα είναι σχεδόν σαν της Ελλάδας, σταμάτησαν τα σχολεία για 2 εβδομάδες, κλείσανε όλα τα εστιατόρια, όπως επίσης κλείσανε τα περισσότερα μαγαζιά. Όλα τα shopping malls κόψανε τις ώρες λειτουργίας τους, ο κόσμος μένει κλειστός στα σπίτια του και τα κρούσματα ανεβαίνουν. Στης ελληνικές εκκλησίες δεν αφήνουν περισσότερα από 50 άτομα μέσα (Δείτε επίσης: Γιάννης Μελίσσης).

Χρήστος Καράτζιος, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογιάς, Μόντρεαλ

Ο Καναδάς είμαστε εντάξει αλλά εξαρτάται από την επαρχία. Έχουμε μία εβδομάδα που έχουν κλείσει τα σχολεία, κλείνουν τα εστιατόρια, και πηγαίνουμε και εμείς προς lockdown. Εγώ είμαι στην ομάδα του νοσοκομειακού κέντρου του πρωτόκολλό θεραπείας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα έρθει το καλοκαίρι και θα φύγει η πανδημία πάντως …. δείτε το βίντεο.

Τάσος Λάππας, οδηγός

Εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Yellowknife και κλείνουν τα ορυχεία για κάποιους μήνες από ότι άκουσα (Δείτε επίσης: Τάσος Λάππας).

Κούβα

Νίκος Αβραμάκης, Ξεναγός, Αβάνα

Δεν έχει αλλάξει ακόμη η καθημερινότητα μας. Πέρα από τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ευρώπη και έχουν ζητήσει και εδώ να τα λάβουν υπόψιν δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές. Ο κόσμος είναι ακόμη ήρεμος, και γενικώς οι Κουβανοί είναι ήρεμοι από την φύση τους.

Ναι μεν θορυβήθηκαν με τους 7 ανθρώπους εδώ που φέρουν κορωνοϊό αλλά γενικά δεν το έχουν πάρει με πάρα πολύ φόβο. Πηγαίνουμε κανονικά για μπάνιο στην θάλασσα, υπάρχει ζέστη γύρω στους 28 βαθμούς Κελσίου αλλά φθάνει και τους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά έχει και πολύ υγρασία. Ίσως και λόγου της ζέστης ακούγεται ότι δεν θα έχουμε μεγάλη έξαρση του ιού στο νησί.

Κίνα

Τζίνα Ιωακειμίδη, νήσος Χαϊνάν της Κίνας

Σιγά σιγά έχει πιο πολλή κίνηση έξω. Από τις 7 Απριλίου, εδώ στο νησί, οι μαθητές των αντίστοιχων δικών μας τάξεων – γ´γυμνασιου και γ´ λυκείου – θα συνεχίσουν κανονικά τη μάθηση στο σχολείο. Τα πανεπιστήμια (του νησιού) συνεχίζουν διαδικτυακά τα μαθήματα. Εδώ και 30 μέρες δεν έχουμε καινούργια κρούσματα στο νησί. Έξω συνεχίζουν να φοράμε μάσκες. Γίνονται οι έλεγχοι όπως και πριν.. και στα αεροδρόμια της χώρας οι έλεγχοι έχουν γίνει ακόμη πιο αυστηροί, διότι τα νέα κρούσματα είναι μόνο από έξω.

Από το Greece-China TV

Το Ουχάν (13.000.000 πληθυσμός) και η Περιφέρεια (επαρχία) Χούμπέϊ (60.000.000) της οποίας είναι πρωτεύουσα, κέντρα της επιδημίας του κορωνοϊού, “γράφουν” επιτέλους μηδενικά βεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα από την Τετάρτη και την Τρίτη αντίστοιχα. Οι γιατροί που ήρθαν από όλη την Κίνα να αγωνιστούν εναντίον της θανατηφόρας απειλής, σιγά-σιγά επιστρέφουν στα σπίτια τους με τιμές ηρώων.(Δείτε επίσης: Κωνσταντίνος Χρηστίδης, Greece-China TV, Πύλη Φιλίας Ελλάδας Κίνας).

Το άρθρο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη με καινούργιες αναφορές από Έλληνες του εξωτερικού

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here